Jump to content

Räkna på eget recept


Christina Mårlid
 Share

Recommended Posts

Jag blir snurrig! Om jag ska räkna ut på ett eget recept hur mycket kolhydrater, kcal och protein det innehåller så är ju receptet på 4 personer. Ska jag dividera resultaten med 4?om kolhydrater är 78 så får jag i mig 19.5?

 

Har börjat skriva upp vad jag äter och insåg att kolhydrater smyger sig in på lite oväntat håll.hur reder man en sås på lchf vis?

Link to comment
Share on other sites

Nån som vet om majsmjöl är OK att äta? Jag brukar baka jättegott fröknäcke med majsmjöl, solrosrön, linfrön och pumpafrön o rapsolja, vatten, havssalt. Blir supergott! Nu senast så ersatte jag majsmjölet med mandelmjöl istället för att jag hört att mandelmjöl är nyttigare, men det blev ju inte alls bra! Det föll ihop o blev inte lika gott. Visst kan jag väl fortsätta med majsmjölet? Jag kan ju ta hälften sesamfrön också...

Link to comment
Share on other sites

Nån som vet om majsmjöl är OK att äta? Jag brukar baka jättegott fröknäcke med majsmjöl, solrosrön, linfrön och pumpafrön o rapsolja, vatten, havssalt. Blir supergott! Nu senast så ersatte jag majsmjölet med mandelmjöl istället för att jag hört att mandelmjöl är nyttigare, men det blev ju inte alls bra! Det föll ihop o blev inte lika gott. Visst kan jag väl fortsätta med majsmjölet? Jag kan ju ta hälften sesamfrön också...

Majsmjöl består i huvudsak av kolhydrater. Men är det små mängder som du äter kan det funka...men ska du äta LCHF och vill äta relativt mycket fröknäcke så är det bara glömma majsmjölet, tyvärr.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag blir snurrig! Om jag ska räkna ut på ett eget recept hur mycket kolhydrater, kcal och protein det innehåller så är ju receptet på 4 personer. Ska jag dividera resultaten med 4?om kolhydrater är 78 så får jag i mig 19.5?

 

Har börjat skriva upp vad jag äter och insåg att kolhydrater smyger sig in på lite oväntat håll.hur reder man en sås på lchf vis?

Man kan använda små mängder fiberhusk...men jag tycker att det är svårt, det blir lätt "geggigt"...man måste nog vara lite av ett proffs om man ska lyckad med det. ;-)

Link to comment
Share on other sites

Jag blir snurrig! Om jag ska räkna ut på ett eget recept hur mycket kolhydrater, kcal och protein det innehåller så är ju receptet på 4 personer. Ska jag dividera resultaten med 4?om kolhydrater är 78 så får jag i mig 19.5?

Helt rätt! Om totalen gäller 4 personer så dividerar du varje andel med 4. 78 blir mycket riktigt 19,5 per person. Lycka till med matlagningen!

Link to comment
Share on other sites

Nån som vet om majsmjöl är OK att äta? Jag brukar baka jättegott fröknäcke med majsmjöl, solrosrön, linfrön och pumpafrön o rapsolja, vatten, havssalt. Blir supergott! Nu senast så ersatte jag majsmjölet med mandelmjöl istället för att jag hört att mandelmjöl är nyttigare, men det blev ju inte alls bra! Det föll ihop o blev inte lika gott. Visst kan jag väl fortsätta med majsmjölet? Jag kan ju ta hälften sesamfrön också...

 

Majsmjöl är för det mesta kolhydrat. Jag brukar själv chia-frö til mitt fröknäcke. Det håller fint ihop på allt annat - och smakar kanon:)

 

http://www.madbanditten.dk/2014/09/06/chia-knaekbroed/

Link to comment
Share on other sites

Känns ju helt hopplöst det här, nu kan man inte äta majsmjöl heller om man ska vara hälsosam! Tipset med chia-frö var ju bra, men eftersom fröknäckereceptet innehåller 2 dl. majsmjöl för en sats så kan man väl knappast ersätta allt med chiafrön? Hälften sesamfrön då? Blev såå besviken när brödet bara smulade sig när jag använde mandelmjöl!

Link to comment
Share on other sites

Det finns många recept på fröknäcke (och de flesta utan majsmjöl, skulle jag tro; jag har inte läst dem alla :-) ).

Mjölsorter är inte utbytbara rakt av; på mariannslchf.se kan du hitta omvandlingstabeller mellan en del olika sorter. Troligen inte majsmjöl, men du kan säkert få något tips.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Mitt bästa fröknäcke är: Blanda de torra ingredienserna: 0,5 dl var av solroskärnor, pumpakärnor, skalade sesamfrö, chiafrön och linfrön. Samt 2 msk pofiber (fibrer från potatis - sempers glutenfria sortiment) och 1 msk fiberhusk. Koka upp: 2,5 dl vatten, 0,5 rapsolja och 0,5 tsk salt. Blanda det torra med det blöta ordentligt och bred sedan ut på plåt med bakplåtspapper. Grädda först i 45 minuter på 150 grader. Ta ut plåten och markera 20 bitar. Ställ in plåten i ugnen igen och torka i knappt 100 grader i 2,5 timmar.

 

Alla jag bjudit dessa fröknäcken vill ha receptet! Hoppas du/ni också gillar det.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag har ett ganska gott recept om du har lite tid på dig och vill undvika alla typer av mjöl.

 

1,5 dl skalade linfrön

1,5 dl krossade linfrön

2 dl bruna eller gula (oskalade) linfrön

1 dl vita sesamfrön

2 dl pumpakärnor

1 tsk havssalt

1 tsk lantbuljong eller örtsalt

8 dl vatten

 

Lägg alla frön i en bunke, häll på vattnet och saltet, blanda runt och låt stå i 4 timmar så det tjocknar till en "smet". Lägg tunt på en plåt och torka i ugnen mellan 50-70 grader i 8 timmar med ugnen på glänt för att det verkligen skall bli torrt. (jag brukar sätta en tändsticksask emellan så all fukt kan komma ut) Har man varmluftsugn bör man kunna göra något liknande. Passar perfekt att sätta en deg när man kommer hem, o låta den torka i ugnen under natten och det blir himmelskt gott. Gör man det på dagen kan man vara lite förutseende och skära brödet i bitar när det gått en stund så man får perfekta rutor.

Link to comment
Share on other sites

Tack för receptet kareng! Ska prova det, men det blir väl en liten sats detta? När jag gör dubbel sats (med 4 dl. majsmjöl, 2 dl. solroskärnor, 2 dl. pumpakärnor, lite linfrön, 1 dl. rapsolja, 4 dl. vatten) så fyller detta 2 st. plåtar. Tack iaf. Det där receptet verkar ju jättebra! :)

Det stämmer. Den här satsen är för en plåt. Jag brukar dubbla satsen och sätta ugnen på varmluft. Med varmluften på sänker jag temperaturerna lite - ca 140 grader i 45 minuter och cirka 90 grader i 2,5 timmar.

Link to comment
Share on other sites

 

 

 

Om jag gör gräddsås med mycket stekflott som bad tycker jag att det brukar skära sig vid uppvärmning.

 

 

Jag har upplevt samma sak, stekflottsbaserade såser skär sig lätt. Det jag upptäckt, som ofta hjälper, är att jag avslutar med att röra ner ett par matskedar creme fraiche i såsen, utan att värma något ytterligare. Ofta har den manövern räddat baconsåser och liknande.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Hur gör du då?

Funkar den att värma i matlåda sen?

Om jag gör gräddsås med mycket stekflott som bad tycker jag att det brukar skära sig vid uppvärmning.

Jag har nog aldrig värmt upp mina smör-redda såser.

Jag skulle gissa att man i vissa fall kan återfå en jämn konsistens genom att vispa hårt. För smör+ägg-såser (dvs bea) är det nog kört dock, där gäller det att värma mycket försiktigt eller helst inte alls.

I matlådor (mest sallader) kör jag helst CF-baserade kalla såser, t ex CF+vitlök, CF+fransk senap+kapris, eller olivolja och någon god vinäger.

Link to comment
Share on other sites

Jag har nog aldrig värmt upp mina smör-redda såser.

Jag skulle gissa att man i vissa fall kan återfå en jämn konsistens genom att vispa hårt. För smör+ägg-såser (dvs bea) är det nog kört dock, där gäller det att värma mycket försiktigt eller helst inte alls.

I matlådor (mest sallader) kör jag helst CF-baserade kalla såser, t ex CF+vitlök, CF+fransk senap+kapris, eller olivolja och någon god vinäger.

Ok, men vad menas med en smörredd sås? Bea är ju smörbaserad men reds ju med ägg.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...