Jump to content

Sänka blodtrycket utan mediciner


emelit
 Share

Recommended Posts

Hej!

 

Jag är ny här på forumet men har ätit enligt LCHF i kanske ett år. Har känt till kosthållningen längre än så och har väl aldrig direkt ätit lågfettskost. Men började mer seriöst för ungefär ett år sedan. Äter ganska liberalt eftersom jag inte har någon övervikt att fajtas med och det funkar för mig.

Jag är hälsosam och väldigt sällan sjuk (tackar jag D-vitamin för) och mycket frisk i allmänhet. Men, jag har tyvärr en ärftlig sjukdom.

Polycystisk njursjukdom. http://www.karolinska.se/upload/Njurmedicinska%20kliniken/Polycystisk%20njursjukdom_2013_1.pdf

 

Min far har denna sjukdom och har lidit av olika symptom i många år nu. Hjärnblödning, högt blodtryck, kraftigt förstorade och försämrade njurar och lägg på alla biverkningar av medicinerna så har han en härlig kompott av krämpor att kämpa sig igenom varje dag. Under 2015 kommer han förhoppningsvis operera bort sina gamla njurar och få en ny av sin syrra. 

Denna sjukdom har jag med största sannolikhet ärvt och redan nu, vid 27 års ålder, har jag cystor på mina njurar. Absolut inte många, men faktumet att de finns där bekräftar farhågorna - jag kommer utveckla sjukdomen, eventuellt ungefär som min far har gjort. 

 

Detta upptäcktes i april i år. Först skulle mitt blodtryck mätas och sen blev jag remissad till njurmottagningen på Karolinska. I juni var jag där och min läkare vill helst medicinera mitt blodtryck, som är på gränsen mellan normalt och måttligt förhöjt - 135/90. Jag bad att få vänta med medicin i ett halvår och snart får jag väl en kallelse igen. 

 

Jag har köpt en blodtrycksmätare och tänkte mäta ofta så jag kanske får en bild av hur det beter sig. Min förhoppning är ju att slippa medicin så långt det bara går och försöka hålla trycket nere på egen hand. Och då behöver jag TIPS och KUNSKAP!
Jag har läst kostdoktorns snabbkurs om blodtryck, men det känns mest som kunskap för överviktiga, de med fel kosthållning eller de som är i medelåldern där högre blodtryck är vanligare..

 

Några åtgärder jag själv tagit:

 

- Börjat yoga, kanske för ett år sen mkt sporadiskt, men sedan augusti mkt regelbundet. MINST 2 ggr i veckan, ofta fler.

- Slutat som butikschef i en stor butik med en enorm stress och press på mig. Ska snart bli student och göra något jag tycker verkar KUL istället för att jaga prestige. Minskat stressnivån rejält sedan slutet på augusti.

- Slutat röka (okt 2013, alltså innan jag visste)

 

Mina tankar går åt att sluta dricka alkohol helt och hållet också. Strikt nykterist helt enkelt. Men jag är fortfarande i den åldern när jag tycker det är ett roligt nöje... Påverkar strikt nykterism blodtrycket?

Finns det något annat jag bör göra? Vad ska jag ta för åtgärder för att hålla blodtrycket så lågt jag kan så länge som möjligt i mitt liv? Ändra kosten mer?

 

Ös tips över mig =) Jag vill inte vara 27 och äta blodtryckssänkande medicin....

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag har för mig att Johanna berättade här i forumet att hennes pappa kunde sluta med blodtrycksmedicin efter att han gått på Friskis och Svettis gympa ett tag. Du kan ju fråga henne om hon inte bekräftar det här i tråden.

Link to comment
Share on other sites

Jag tycker att du redan har genomfört mycket bra åtgärder, fram för allt att minska stressen i ditt liv :)

En annan viktig faktor är nog att du behåller dig normalviktig och undviker att öka i vikt.

Lite motion är ju aldrig fel, men som du redan själv vet så är ett högt blodtryck utlöst av njursjukdom lite annorlunda än "vanlig" hypertoni.

Jag förutsätter att du fortfarande har normal njurfunktion, men för att avlasta njurarna kanske du bör vara lite restriktiv med proteiner och inte överäta dessa.

Absolutism tror jag inte har någon större effekt på blodtrycket, men visst, njurarna kanske får "lite mindre att göra" utan alkohol, då vissa hormoner som är aktiva i njurarna blir involverade i större utsträckning vid alkoholintag.

 

Sedan så tror jag att så strikt kost som möjligt är nog bra vid önskemål om att sänka blodtrycket, men som sagt, det kan vara lite lurigt vid njursjukdom, och att hålla njurarna så friska som möjligt så länge som möjligt är det viktigaste :)

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

 I juni var jag där och min läkare vill helst medicinera mitt blodtryck, som är på gränsen mellan normalt och måttligt förhöjt - 135/90. Jag bad att få vänta med medicin i ett halvår och snart får jag väl en kallelse igen. 

 

Jag har köpt en blodtrycksmätare och tänkte mäta ofta så jag kanske får en bild av hur det beter sig. Min förhoppning är ju att slippa medicin så långt det bara går och försöka hålla trycket nere på egen hand. Och då behöver jag TIPS och KUNSKAP!

Jag har läst kostdoktorns snabbkurs om blodtryck, men det känns mest som kunskap för överviktiga, de med fel kosthållning eller de som är i medelåldern där högre blodtryck är vanligare..

 

 

Du har ju gjort otroligt mycket...vad jag undrar är om du börjat mäta själv än...och vad det då ligger på?...om du har tur har ju trycket gått ner ytterligare...och då finns ingen anledning att göra ännu mer...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ett ytterligare tips är att äta nitratrika grönsaker som rödbetsblad, rödbetor, rucola, spenat. Detta ska ge mer elastiska blodkärl, och det hjälper till i sammanhanget. Mekanismen är numera välkänd och upptäckten var något av ett forskningsgenombrott: http://www.nature.com/nrd/journal/v7/n2/full/nrd2466.html

 

Bra blogginlägg om detta: http://karlarfors.se/mina-blodkarl-blev-42-ar-yngre/

 

Ett annat tips är att äta antiinflammatoriskt, för att minimera inflammationer i kärlväggarna (och på alla andra ställen i kroppen). Det är ju inflammationer och ärrbildningar som i slutändan ger upphov till stroke och liknande. En viktig del i den antiinflammatoriska kosten är att se till att immunförsvaret och tarmen fungerar optimalt. Tarmarna ska inte släppa igenom saker som inte hör hemma i blodomloppet och kan orsaka irritation. Immunförsvaret ska vara effektivt och korrekt inställt så att det inte angriper den egna kroppen. Dessa två är intimt sammankopplade. Man kan hjälpa till att förebygga framtida problem genom att äta en stor del lösliga fibrer (oligosackarider som resistent stärkelse, inulin, och andra långa molekyler som finns i grönsaker, blad och rotfrukter, men även i t ex kycklingskinn, brosk, osv) samt eventuellt även jordbaserad probiotika (laktobaciller räcker inte) om ens tarmflora av någon anledning blivit skadad, t ex av en antibiotiakur

 

På svenska har Per Wikholm skrivit bra i ämnet, mest i LCHF-tidningen tror jag, men man kan nog hitta ett och annat blogginlägg också: http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10468/LCHF-guiden-till-resistent-starkelse.aspx

 

Länkar till ett par amerikanska bloggar:

lättläst: http://www.marksdailyapple.com/the-definitive-guide-to-resistant-starch/#axzz3FAMZ2mXO

teknisk: http://coolinginflammation.blogspot.se/2014/02/paleo-gut-flora-repair.html

en till: http://mrheisenbug.wordpress.com/2013/12/06/resistant-starch-case-closed-not-so-fast/

 

Du har redan varit inne på stress, och vikten av att minska stressnivån. 

Bra inlägg om hur naturupplevelser som skogspromenader signifikant kan sänka blodtrycket och stärka immunförsvaret: 

http://www.marksdailyapple.com/forest-bathing/#axzz3FAMZ2mXO

 

Och så ska man inte äta p-piller, men den typen av råd som har att göra med specifika läkemedel är jag säker på att du redan fått av läkare, för sådant är de riktigt vassa på.

Link to comment
Share on other sites

Ett par till tips, om motion, acetylsalicylsyra, och endotelcellernas viktiga funktion:

 

Vad händer i kroppen när blodtrycket är högt?

PW: Blodkärl i till exempel hjärtat och hjärnan tar skada, genomblödning blir sämre och risken för att ett kärl i hjärnan kan brista ökar. Är trycket för högt påverkas de små, fina cellerna som inkläder våra blodkärl, endotelceller. Dessa celler är jätteviktiga, här bildas kroppens eget aspirin eller acetylsalicylsyra, här bildas kroppens eget propplösande läkemedel ”vävnadsplasminogen aktivator” och kroppens eget nitroglycerin, kväveoxid. Det är inte konstigt att en stor andel av oss går omkring och är hyfsat friska, för alla har kontinuerlig behandling med precis samma ämnen som de skulle få om de kom in till akut för en hjärtinfarkt på Sahlgrenska sjukhuset. Hos oss som fungerar normalt frisätter celler i våra blodkärl dessa ämnen varje dag. Men när man utsätter blodkärlet för högt tryck fungerar endotelcellerna sämre. Ännu värre blir det när någon med högt blodtryck utsätts för psykosocial stress, då kan kärlen till och med gå sönder och fungerar därefter inte som det ska. När de som bäst behövs lyckas kärlen inte producera eget aspirin, propplösande medel och nitroglycerin optimalt.

Hela texten finns här: http://www.doktorn.com/artikel/motion-b%C3%A4sta-medicinen-mot-h%C3%B6gt-blodtryck

Link to comment
Share on other sites

Ett ytterligare tips är att äta nitratrika grönsaker som rödbetsblad, rödbetor, rucola, spenat. Detta ska ge mer elastiska blodkärl, och det hjälper till i sammanhanget. Mekanismen är numera välkänd och upptäckten var något av ett forskningsgenombrott: http://www.nature.com/nrd/journal/v7/n2/full/nrd2466.html

 

Bra blogginlägg om detta: http://karlarfors.se/mina-blodkarl-blev-42-ar-yngre/

 

Ett annat tips är att äta antiinflammatoriskt, för att minimera inflammationer i kärlväggarna (och på alla andra ställen i kroppen). Det är ju inflammationer och ärrbildningar som i slutändan ger upphov till stroke och liknande. En viktig del i den antiinflammatoriska kosten är att se till att immunförsvaret och tarmen fungerar optimalt. Tarmarna ska inte släppa igenom saker som inte hör hemma i blodomloppet och kan orsaka irritation. Immunförsvaret ska vara effektivt och korrekt inställt så att det inte angriper den egna kroppen. Dessa två är intimt sammankopplade. Man kan hjälpa till att förebygga framtida problem genom att äta en stor del lösliga fibrer (oligosackarider som resistent stärkelse, inulin, och andra långa molekyler som finns i grönsaker, blad och rotfrukter, men även i t ex kycklingskinn, brosk, osv) samt eventuellt även jordbaserad probiotika (laktobaciller räcker inte) om ens tarmflora av någon anledning blivit skadad, t ex av en antibiotiakur

 

På svenska har Per Wikholm skrivit bra i ämnet, mest i LCHF-tidningen tror jag, men man kan nog hitta ett och annat blogginlägg också: http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10468/LCHF-guiden-till-resistent-starkelse.aspx

 

Länkar till ett par amerikanska bloggar:

lättläst: http://www.marksdailyapple.com/the-definitive-guide-to-resistant-starch/#axzz3FAMZ2mXO

teknisk: http://coolinginflammation.blogspot.se/2014/02/paleo-gut-flora-repair.html

en till: http://mrheisenbug.wordpress.com/2013/12/06/resistant-starch-case-closed-not-so-fast/

 

Du har redan varit inne på stress, och vikten av att minska stressnivån. 

Bra inlägg om hur naturupplevelser som skogspromenader signifikant kan sänka blodtrycket och stärka immunförsvaret: 

http://www.marksdailyapple.com/forest-bathing/#axzz3FAMZ2mXO

 

Och så ska man inte äta p-piller, men den typen av råd som har att göra med specifika läkemedel är jag säker på att du redan fått av läkare, för sådant är de riktigt vassa på.

Att äta nitratrika grönsaker är förmodligen bra vid hypertoni, men jag har för mig att man ska äta så lite av det som möjligt vid njursjukdom då dessa grönsaker är rika på oxalsyra som är/blir en stor belastning för njurarna att utsöndra.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Att äta nitratrika grönsaker är förmodligen bra vid hypertoni, men jag har för mig att man ska äta så lite av det som möjligt vid njursjukdom då dessa grönsaker är rika på oxsalsyra som är/blir en stor belastning för njurarna att utsöndra.

Då får man äta nitrithaltiga matvaror.. typ bacon i stället.. fett och nitrit.. win-win!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Att äta nitratrika grönsaker är förmodligen bra vid hypertoni, men jag har för mig att man ska äta så lite av det som möjligt vid njursjukdom då dessa grönsaker är rika på oxsalsyra som är/blir en stor belastning för njurarna att utsöndra.

 

Är det samma för alla typer av njursjukdomar?

 

Finns det inte nitratrika grönsaker som inte innehåller oxalsyra?

Link to comment
Share on other sites

Att äta nitratrika grönsaker är förmodligen bra vid hypertoni, men jag har för mig att man ska äta så lite av det som möjligt vid njursjukdom då dessa grönsaker är rika på oxsalsyra som är/blir en stor belastning för njurarna att utsöndra.

Bra poäng. Här hittade lite nyanserande information om just detta:

 

http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=3350&print=1

 

Utdrag: Vad gäller oxalsyra så finns det i tex rödbeta och spenat, men i liten mängd om man jämför med tex den mängd oxalsyra som finns i rabarber och harsyra. Oxalsyra kan irritera matsmältningskanalen, i och med att det är svagt giftigt och man kan faktiskt använda syran för att ta bort rost.

Det som främst kan påpekas är att oxalsyra reagerar med kalcium och bildar kalciumoxalat som sedan kan fällas ut och skapa kalciumbrist och/eller njursten.

 

Finns någon annan mekanism än njurstenar där oxalsyra är inblandad som är negativ för njurarna? 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Och har har vi supertipset mot kalciumoxalatstenar:

 

Utdrag:

– Om du drabbats av oxalsyrasten finns ett knep att ta till — nämligen att dricka mjölk som binder syran som då går ut i tarmen istället för att fällas ut i njurarna. På så vis kan du ändå äta rabarber, spenat och så vidare.  :)

 

http://www.hemmetsjournal.se/Medicin/Medicin-och-halsa/Doktorn-Idag-behovs-sallan-operation/

 

Alltså: ät något kalciumrikt (dvs mjölkprodukter) samtidigt med rödbetorna osv. Jag tänker genast på gräddstuvad spenat och getostgratinerade rödbetor. Mums!

 

Hela artikeln är för övrigt läsvärd.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag har fått lära mig att vid alla kroniska njursjukdomar som minskar njurens funktion ska man vara försiktig med oxalsyra, men det kanske är "gammal" kunskap som inte gäller idag, men jag är av den åsikten att mycket man sa förut som har förkastats genom åren visar sig ha en poäng i alla fall :)

 

Jag har även en bekant med så kallade Cystnjurar där hans läkare avråder från Oxalsyra.

Link to comment
Share on other sites

Jag har fått lära mig att vid alla kroniska njursjukdomar som minskar njurens funktion ska man vara försiktig med oxalsyra, men det kanske är "gammal" kunskap som inte gäller idag, men jag är av den åsikten att mycket man sa förut som har förkastats genom åren visar sig ha en poäng i alla fall :)

 

Jag har även en bekant med så kallade Cystnjurar där hans läkare avråder från Oxalsyra.

 

Men även om man undviker grönsaker med oxalsyra så kan man ju äta nitratrika grönsaker.

 

Oxalsyra finns f öv i lite av varje och inte bara i grönsaker.

Link to comment
Share on other sites

Ge gärna exempel på vart det finns förutom i olika grönsaker :)

Det som flimrade förbi när jag googlade var bland annat kakao, kaffe, vetekli.

 

 

Nitrat omvandlas till Nitrit i magen!

Ja, det verkar inte som att man behöver göra någon jätteskillnad på nitrat och nitrit i praktiken. Dessutom innehåller vår saliv stora mängder nitrat, tydligen. Eventuellt kan nitrit, i kombination med annat, ge upphov till vissa färgämnen som eventuellt är cancerogena. Det är i alla fall bakgrunden till spekulationerna om nitrit och cancer, som i slutändan verkar ganska ogrundade.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag vill poängtera att ett förhöjt blodtryck vid njursjukdom INTE har samma patologi som "vanlig" hypertoni, utan kallas sekundär hypertoni och beror på att njurarna ej klarar av att hålla blodtrycket inom normal nivå.

Det beror inte på inflammatoriska och/eller stela blodkärl i kroppen.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ge gärna exempel på vart det finns förutom i olika grönsaker :)

 

Jag ställde själv frågan i den här tråden http://forum.kostdoktorn.se/topic/1042-vilka-livsmedel-inneh%C3%A5ller-oxalsyra/ men fick inte många svar.

 

Jag hade då läst att sesamfrön innehåller så mycket oxalsyra att dom inte fick använda det i skolbespisningen. Har också för mig att choklad innehåller oxalsyra. Te brukar också vara med i en del uppräkningar.

 

Quinoa och amarant har jag också hört. Det är dock sådant jag läst lite här och där så ta det inte som en säker uppgift. Känner någon till en bra sida att hänvisa till så är jag intresserad.

 

Här finns en lista http://www.wakehealth.edu/Urology/Kidney-Stones/Oxalate-Content-of-Foods.htm men jag skulle gärna hitta en bra lista på svenska där livsmedlen är grupperade eller där oxalsyrainnahållet står i storlekordning.

Link to comment
Share on other sites

Att äta nitratrika grönsaker är förmodligen bra vid hypertoni, men jag har för mig att man ska äta så lite av det som möjligt vid njursjukdom då dessa grönsaker är rika på oxalsyra som är/blir en stor belastning för njurarna att utsöndra.

 

I den här tabellen har huvudsallad ett mycket högre nitratinnehåll än spenat och huvudsallad innehåller mig veterligt inte oxalsyra.

 

Sallat, huvud- 1724

Spenat, hela blad, förvälld 1010

http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/mat_naring/2011/2011_livsmedelsverket_21_rad_om_mat_barn_0_till_5_risk_nytta_vardering.pdf

 

Det är ju förvälld spenat så en del har kanske försvunnit med vattnet beroende på hur dom har gjort.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

I den här tabellen har huvudsallad ett mycket högre nitratinnehåll än spenat och huvudsallad innehåller mig veterligt inte oxalsyra.

 

Sallat, huvud- 1724

Spenat, hela blad, förvälld 1010

http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/mat_naring/2011/2011_livsmedelsverket_21_rad_om_mat_barn_0_till_5_risk_nytta_vardering.pdf

 

Det är ju förvälld spenat så en del har kanske försvunnit med vattnet beroende på hur dom har gjort.

Och rucola verkar vara vinnaren i nitrat-tävlingen enligt samma dokument:

Rucola 4677 

 

Förvälld spenat omtalas i https://www.coop.se/Global/Recept%20och%20mat/Publikationer/pdf/Bra%20att%20veta/gronsaksguiden.pdf :

Spenaten innehåller oxalsyra och bör därför förvällas ca 1 minut och rinna av innan
den används. Späda blad av färsk spenat, babyspenat, kan också användas som sallat
utan att förvällas. 
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...