Jump to content

Hjälpt i led och muskelsmärtor av LCHF, Paleo, Låglohydratkost?


Syster

Recommended Posts

Jag tänkte kontakta Reumatikerförbundet och fråga lite grann om deras kostråd som de ger till reumatiker i deras senaste medlemstidning.

http://forum.kostdoktorn.se/topic/5645-matråd-till-reumatiker/

 

Med anledning av det så skulle det vara av mycket stort intresse att veta hur många här på forumet som har blivit bättre i led och muskelsmärtor med hjälp av LCHF, Lågkolhydratkost eller Paleokost :)

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Jag har blivit hjälpt, och jag kopplar det till gluten. Jag började med LCHF strikt 2009 (bla inga glutenprodukter). Efter 2 år blev jag lite liberal, tillät mig bla lite bröd. Jag fick problem med lederna i fingrarna och armbågarna, smärta och stelhet. Bla vaknade jag varje morgon med utspretade fingrar och var tvungen få hjälp att knytta handen. 2013 blev jag upplyst om gluten och gjorde slut, aldrig mer. Efter bara ett par veckor på glutenfritt var ledsmärtan borta och jag hade full funktion i händerna igen. Nu har det gått 1,5 år och inga problem med lederna.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag är inte reumatiker, men har haft återkommande perioder av ledvärk (artros?) flera år. Ibland så illa att jag måste gå med kryckor. Men sedan jag började med LCHF våren 2011 har problemen varit som bortblåsta. Utom vid ett tillfälle då jag trillade dit ordentligt på nötgifflar och några dagar senare kände den välbekanta värken i knäna. Så jag gissar också att gluten är boven i dramat.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag trodde det var åldern och fetman, jag.

Det visade sig vara vetet. Äter jag aldrig så lite (en tumme stor nybakat bröd med smör, mmm) så har jag ont i knä- och fingerleder i tre dagar. Det finns inget bröd på jorden som är värt det.Nu är jag ju både äldre och smalare men problemen kommer tillbaks om jag klantar mig med vete.

 

Det verkar inte vara gluten som är problemet för jag kan äta rågknäcke utan problem (om jag bara inte överdoserar för då blir jag så brummig och slarvig i magen).

 

Med tanke på att jag är LÅNGT ifrån ensam om att ha negativa reaktioner skulle jag önska att läkare istället för att skicka hem folk med "ta en panodil och kom tillbaks om en vecka om det inte är bättre" skulle ge rådet "Ta ut ALLA spannmål i 30 dar. Kom tillbaks om det inte blir bättre."

Jag har en gnagande känsla av att vissa vårdköer skulle lösas upp i tunn rök av det.. 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jag hade problem med smärta i lederna när jag åt enligt tallriksmodellen och jag är i princip helt av med smärtan när jag äter LCHF, framförallt när jag utesluter mjöl. Äter jag mjöl så kommer smärtorna tillbaks. Jag kan klara en mindre mängd vid enstaka tillfälle.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Här är en till som blivit hjälpt. Hade molande muskelvärk/trötthet och hade svårt att bära min då 1-årige son nedför trappan till bottenvåningen. Nu är han 5 och det går jättebra trots att han idag väger 20kg. Har spekulerat i om det är det ökade fettet eller frånvaron av gluten och jag tror det sista. Jag äter mjölkprodukter.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag har i princip blivit av med all min ledvärk med LCHF utan gluten och mjölkprodukter - på ett år. Jag tror och hoppas att inom ytterligare ett år är mina problem helt borta. Någon kanske kan mejla den här tråden (med ytterligare vetenskapliga referenser) till chefredaktören Maja Aase? Jag tycker hon verkar vara en bra person som kan ta till sig argument.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Själv har jag ätit glutenfri kost i sexton år, och under den tiden så utvecklade jag en reumatisk sjukdom, i och för sig så var den nog på gång innan, men varken jag eller någon läkare förstod det.

 

Mina reumatiska besvär förbättrades radikalt efter en kort tid på LCHF, och jag kunde lägga bort de "läkemedel" som jag medicinerade med :)

 

Detta att kolhydrater göder inflammationer och att många har blivit bättre i sina besvär både med Glutenfri kost och/eller LCHF är ingen nyhet för reumatologerna så det förvånade mig att ingetdera av detta var nämnt bland "kostråden" i Reumatikertidningen.

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Kanske lite sent ute men ... ;)

Jag är helt symtomfri i min psoriasisartrit sedan snart 6 år med LCHF.

När jag började kände jag effekt redan efter 3 veckor och  på bara 6 månader gick jag från ständig värk och svullna leder till så gott som helt symtomfri.

Innan dess hade jag under flera år medicinerat med både tabletter och injektioner men fick ingen lindring alls utan bara en massa tråkiga biverkningar.

 

Att inte reumatikerförbundet kan ta till sig nya rön är helt sjukt och gynnar definitivt inte deras medlemmar.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...