Jump to content

Forskning i korthet: Åldrande och minne


Bengt Nilsson

Recommended Posts

Demenscentrum berättar om en ny kort "bok" om demens.

 

Författare är Johan Fastbom, Stefan Fors och Martin Lövdén

 

"Om åldrande och minne på åtta sidor

Vad händer med hjärnan när vi åldras? Kan man skydda sig mot demenssjukdom och i så fall hur? Det är frågor som tas upp i en färsk sammanfattning från Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (FORTE).

 

Den korta faktaspäckade Åldrande och minne är på åtta sidor och presenterades vid ett frukostseminarium den 10 oktober. Författare är professorerna Johan Fastbom och Martin Lövdén samt fil dr Stefan Fors, samtliga verksamma som forskare vid Aging Research Center i Stockholm."

 


 


 


 


 

 

Se även


 

 

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Intressant läsning. Synd att de sitter fast med gamla föreställningar om mättat fett. Detta lilla stycke är allt som nämns om kosten. Inte ett ord om sockrets negativa effekter :-( Suck!

 
"4.9 Kostfaktorer
Effekten av närings- och kostfaktorer på kognitivt åldrande och risken för demens är svår att studera och resultaten spretar, men det är idag relativt etablerat att en kost som bidrar till en bättre blodkärlshälsa också minskar risken för att insjukna i demens i hög ålder (Fratiglioni & Qiu, 2013). Det innebär att man ska undvika mättat fett och öka intaget av fleromättat fett. Positiva effekter av kostmönster som innehåller högre intag av nötter, grönsaker, frukt och fisk och lägre intag av fettrika mjölkprodukter, rött kött och smör är i linje med dessa slutsatser. Resultaten kring effekten av kosttillskott är dock mycket blandade och visar även ibland på negativa effekter, vilken gör att det idag inte går att rekommendera kosttillskott om inte en brist är konstaterad (Morris, 2012)."
Link to comment
Share on other sites

Håret reste sig på mig (av fasa) när jag läste om läkemedelsanvändningen hos gamla:

 

"i genomsnitt 10 läkemedel per person på äldreboende (Fastbom, 2006). Detta fenomen kallas polyfarmaci. Polyfarmaci ökar risken för biverkningar, för att läkemedel förstärker eller försvagar varandra ökar och för att patien- ten inte följer ordinationen. Alla dessa effekter kan negativt inverka på kognitiv förmåga."

 

För egen del äter jag inget och har inte gjort på åratal , inte ens huvudvärkstabletter, undrar om jag får börja direkt med så många sorter när jag rullar in...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...