Fjutt Posted October 16, 2014 Share Posted October 16, 2014 Läser allt oftare att man borde avstå kött en dag i veckan eller t.o.m. överhuvudtaget. Skälen är flera, djuromsorg som säger att man inte ska döda djur att ha till mat, naturskyddsskäl som vill säga att fodret kräver konstgödsel och att kossorna pruttar ut för mycket gaser. För mig är det där konstigt, jag tror djurmat har funnits till förfogande för människor så länge människor funnits. Vår matsmältning är väl anpassad till det? Sen undrar jag om inte just miljöskäl talar starkt för konsumtion av naturbetat svenskt kött från närmast möjliga slakteri? Inget onaturligt i kornas mat, bara gräs och örter och vintertid ensilage från dessa växter. Kossorna garanterar ju också öppna betesmarker som vi människor väl som regel vill se på landsbygden. Så tycker jag. Har jag fel? Vore fint få några klarlägganden från pålästa forumsdeltagare då jag känner mig litet osäker om argumentationen i dessa frågor. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Johanna07 Posted October 16, 2014 Popular Post Share Posted October 16, 2014 Läste den här artikeln nyligen "Att det däremot är skillnad på näringsvärdet mellan ett kilo morötter och ett kilo kött eller ett glas mjölk och ett glas juice och att detta borde vägas in i klimatpåverkan, det var det ingen som brydde sig så mycket om då. På senare tid har Svensk mjölk just kombinerat näringsvärde och utsläpp av växthusgaser i en intressant rapport och kommer då fram till att mjölken ligger bättre till än både juice, soja- och havredryck. Några försökte påpeka att kon också gör värdefulla insatser på miljöområdet, inte minst när hon får idka mulens naturvård av den biologiska mångfalden och att uppfödning av betande köttkor ändå är betydligt mer resurssnål, än intensiv köttproduktion i djurfabriker. Det resonemanget fick inte särskilt stor uppmärksamhet. För Sveriges del handlar utsläppet av växthusgaser om tio ton koldioxidekvivalenter per person och år, där den privata konsumtionen står för åtta ton. Maten vi äter utgör mellan en femtedel och en fjärdedel (siffrorna varierar) av vår klimatpåverkan. Där är köttet den största enskilda faktorn, på 0,7 ton, alltså något mindre än en tiondel av vår totala klimatpåverkan, enligt Naturvårdsverket. Numera är debatten mer nyanserad. Det har blivit allt tydligare att mjölkens växthuseffekt varierar kraftigt, beroende på hur kon föds upp, vilken mat hon äter och hur maten odlas. Vissa studier har visat att nästan hälften av mjölkens växthuseffekt finns i fodret, och där ingår bland annat användningen och även själva produktionen av kvävegödsel och dieselkörning vid odlandet." http://fof.se/tidning/2012/2/kossan-ut-ur-skamvran 9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Sigurdur Posted October 16, 2014 Popular Post Share Posted October 16, 2014 Kött är människomat. Djuren kan smälta grönska (som vi får del av när vi äter djuren) på ett sätt som vi inte kan - men så kom vi på det här med eld och kunde tillgodogöra oss grönskan på ett annat sätt än tidigare. Vad är alternativet? Soja med BBI, fytoöstrogen och lektiner - det är människovidrigt säger jag. Ingen behöver äta kött om den inte vill. Vegetariskt alternativ är ok. Men vegetarianerna vill inte bara att det ska vara köttfritt - det ska inte ens finnas kött som alternativ! Nej, nej, nej säger jag. Vegetarisk mat är alternativ - det är inte standard. För en individ, ett kvarter, en kultur, ja kanske det. Men inte i ett större perspektiv. Däremot så tycker jag att det finns väldigt mycket att göra för att ge våra djur ett bättre liv medan de lever. I detta ingår för mig inte att sluta äta kött. Det är upp till var och en. Ställ krav där du köper din mat, om varan inte lever upp till kraven, gå någon annanstans. Konsumenten kan påverka! Naturvidrigt hit och dit - fine. Debattera gärna. Men jag vill se mer av en debatt kring huruvida det vi äter är människovidrigt eller ej. Det ena (miljövänligt) behöver inte utesluta det andra (människovänligt) - tvärtom tror jag! 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post evadal0708 Posted October 16, 2014 Popular Post Share Posted October 16, 2014 Kossor och andra djur behövs för att man ska kunna odla något. Deras gödsel behövs istället för dyr konstgödsel som framställs med hjälp av olja. Djurens betande gör jordlagret tjockare medan odling sliter ner och eroderar bort jordlagret. En stor del av markerna i Sverige och i de flesta andra länder lämpar sig inte för odling men fungerar utmärkt som betesmark för kor och andra djur. Betande djur är nödvändiga i kretsloppet. 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ɐuuɐ Posted October 16, 2014 Share Posted October 16, 2014 http://cornucopia.cornubot.se/2012/03/radda-klimatet-at-mer-kott-och-drick.html 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jamtlandstjej Posted October 16, 2014 Share Posted October 16, 2014 Kolla in Alan Savory i hans TED-talk. Vill man ha svensk text går det att få genom en liten pratbubbla i nedre högra hörnet. http://www.ted.com/talks/allan_savory_how_to_green_the_world_s_deserts_and_reverse_climate_change?language=sv 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Zepp Posted October 16, 2014 Popular Post Share Posted October 16, 2014 Undrar om de som förespråkar köttfria dagar lika gärna förespråkar bilfria dagar? Jamenar.. vad gör man inte för miljön! Lägg gärna den bilfria dagen på en Måndag.. så jag kan stanna hemma från jobbet.. Måndagar är ett helvete ändå! 12 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted October 16, 2014 Share Posted October 16, 2014 Insändare i Värmlands folkblad 8/8 2014: http://www.vf.se/asikter/insandare/fler-kottfria-dagar-behovs Fler köttfria dagar behövsKöttfri måndag är nu ett koncept som införts i ett flertal svenska kommuner. Idén har sitt ursprung i USA.Att en dag i veckan alltid servera vegetarisk mat i skolköken för att värna om hälsa, djur och miljö. Tron om att ”individens frihet” är viktigare än allting annat är den tro som liberala politiker vill förmedla. Tyvärr finns det i dag endast ett urval av makthavare med en förståelse för vad som krävs om vi vill ha en hållbar framtid att vara fria i. Centerpartiet och Folkpartiet har varit skeptiska till idén. Inte sällan ifrågasätter de huruvida det är liberalt att inte äta kött i skolmatsalen. Det liberala klimatpartiet är dock övertygade om att huruvida kött skall konsumeras i skolan eller inte är ovidkommande. Det viktiga är att barnen mår bra, djuren mår bra och klimatet mår bra. Klimatpartiet vill att vi och våra barn får uppleva en framtid med frisk luft, rent vatten och mat åt alla. Därför förespråkar vi ett vegetariskt alternativ, näringsmässigt likvärdigt med de animaliska livsmedel som idag serveras. En överexploaterad köttindustri är inte en del av vår framtid och det är viktigt att alla förstår det, gammal såväl som ung. Vi tror på en frihet för alla som inte begränsas av köttindustrins dåliga djurhållning och miljöpåverkan. Med nya moderna vanor, anpassade för 2014, lär sig barnen tidigt i livet vikten av att äta nyttigt och miljövänligt. Trots att köttfri måndag i dag finns lanserat i ett flertal kommuner är detta ett alltför restriktivt koncept. Att bara en dag i veckan är köttfri, när möjligheten till flera finns, är ett feltänk. Därför vill Klimatpartiet vända på idén med köttfri måndag och istället ha en köttdag i veckan. Fyra köttfria veckodagar i alla offentliga serveringar, så som skolkök och äldreboenden. Fyra dagar i veckan med god och näringsrik mat för alla. De skall endast servera ekologiskt och närproducerat. Resultatet av Klimatpartiets politik blir således skolmat som är nyttigare och miljövänligare med mindre besprutningsmedel. Rasmus Orsén partiordförande Klimatpartiet Ingrid Gustafsson partiordförande Klimatpartiet Mitt svar, som mig veterligen aldrig publicerades: Det finns inget alternativ till kött.Veganer lider oundvikligen brist på vitamin B 12. Sojaprodukter är inte bara ofta genmodifierade, utan även i övrigt helt förkastliga som människoföda då de innehåller gifter som ska skydda växten från skadeangrepp: Fytinsyra som hämmar mineralupptaget hos människan, lektiner som kan orsaka läckande tarm och autoimmuna sjukdomar, samt fytoöstrogener, en xenoöstrogen som kan orsaka bröstcancer, och som stör pubertetsutvecklingen hos barn, för tidig pubertet hos flickor, och för sen pubertet hos pojkar.Vidare kan ägg-och mjölkallergiker uppenbart inte äta de livsmedel de är överkänsliga emot, utan behöver ha annan animalisk mat för att tillgodose sitt proteinbehov. Satsa mycket gärna på ekologiska livsmedel, men när det gäller hälsoarbete så är det primärt viktigaste idag att dra ner på fetmadrivande socker och industriprocessade margariner och istället tillhandahålla och äta naturliga fetter (smör), kött, fisk, fågel och grönsaker. Avskaffa de köttfria dagarna före våra barns hälsa raseras totalt! 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Y62 Posted October 16, 2014 Share Posted October 16, 2014 Undrar om de som förespråkar köttfria dagar lika gärna förespråkar bilfria dagar? Jamenar.. vad gör man inte för miljön! Lägg gärna den bilfria dagen på en Måndag.. så jag kan stanna hemma från jobbet.. Måndagar är ett helvete ändå! Jag har många bilfria dagar, åker för det mesta motorcykel En annan sak jag gör delvis för miljön är att jag alltid har en vikkåsa (även kallad snikkåsa) i fickan. Då kan man dricka kaffe utan att ta en pappmugg eller skita ner en porslinsmugg som ska diskas. Många bäckar små... 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Per Wikholm Posted October 17, 2014 Popular Post Share Posted October 17, 2014 Utan mänsklig påverkan skulle det med all sannolikhet finnas fler snarare än färre idisslare/gräsbetande djur på vår jord. Detta är Allan Savorys bedömning efter att ha startat flera nationalparker i Afrika - antalet gräsbetare ökar dramatiskt. Liknande effekter fast tvärtom sågs i Amerika. Innan den vite mannens intåg fanns det ungefär lika många vilda bison som det finns nötkreatur idag. Här i Sverige hade vi så sent som på 1930-talet dubbelt så många nötkreatur som idag...och ja det var helt ekologiskt. Går vi några årtusenden tillbaka ytterligare så strövade vincenten/Europeisk bison på svenska marker som idag är uppodlade med spannmål. Stora mängder idisslare är ett naturligt inslag i vår ekologi. Frågan har bara varit vem som får äta dem - människor eller de stora rovdjuren. 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JohanKarl Posted October 17, 2014 Share Posted October 17, 2014 Ren propaganda. Det vore bättre för miljön att allt kött som produceras faktiskt konsumeras i st f att kasseras när det blivit för gammalt. Finns det siffror på hur mycket svinn det finns i köttproduktion idag? (vilket kanske är ett argument MOT köttfria dagar...) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted October 17, 2014 Share Posted October 17, 2014 Genom miljoner år av konsumtion av gräsätare har vi människor blivit biologiskt anpassade till kött. Det är alltså människoföda per definition. Om det påverkar klimatet eller inte är då en ointressant fråga, som måste hanteras på annat sätt. Vi måste ju äta sådant vi är anpassade till. Annars får vi ju leva på spannmål, socker och sojabönor! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted October 17, 2014 Share Posted October 17, 2014 Animalisk föda är viktig för fettlösliga vitaminer 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.