Jump to content

"Manisk" av omättat omega 3 rikt fett (sjöfett)


Carl August Arge

Recommended Posts

Jag har en bekant som har vänt sig til mig med en mycket intressant frågeställning.

 

Jag är fiskare och säljer bl a fisk direkt til konsumenter på en öppen marknad här i stan. Det är något jag njuter av til fullo! Att sälja mina egna produkter - som jag vet är hälsosama på alla sätt o vis - till mycket nöjda kunder....wauw! Vilken lycka! Och hur många möten som helst med fina människor. Oräkneliga givandi samtal om allt mellan himmel och jord :) Helt nyfångade stora torsk, koljor, sej o.a. fina fiskar. 

 

Inte minst samtal om kost och hälsa. Jeg vet att jag har påverkat många åt lchf hållet. Samt att jag själv har fått oerhört många råd & tips.

 

Well....denna bekanta brukar köpa helt frisk torsklever från mig. Han är helt såld på torsklever och gör bl a egna innlägningar på denna fina lever. Han köper gärna 4-5 kg lever pr gång.

 

Han har berättat för mig att han blir direkt "hög" på lever. Han får en oerhörd energi och blir varm om hela kroppen, Effekten kommer närmast direkt......minutter säger han....och håller i sig 2 - 3 dygn.

Han berättar, att det som verkligen står fämst, är hur leveren påverkar hans  sinne/hjärna. Han börjar att tänka oerhört snabt och hann kan då prata som ett vattenfall. Är mkt konsentrerad, fokuserad - är liksom på en kognitiv motorväg.

 

Nå är det sesong för atlanto-skandisk sill. Tror svensken kallar denna sill för islandssill (Fy altså! Varför inte färösill får jag fråga? :P  ).

 

Han kontaktade mig i går och berättade att han får eksakt samma reaktion när han äter stekta sill-fileér. Jag frågade lite närmare: han fär ocksa effekten när han äter smällfeta stormfågel-ungar (en oerhörd fin lokal delikatess :) )....han hade även ätit huvudet av en stor-flundra med samma verkan (Ja, ja, jeg vet vi har lite annorlunda kostvanor :D ).

 

Jag frågade om han får effekten även av mättad fett: smör eller fett lamkjött (som är vanlig här), men det vidste han inte....han älskar fett från havet, men håller sig borta från landfett (= mättad fett). Jag bad honom pröva att äta ett par matskedar smör och testa. Det ville han - och skall sen rapportera till mig.

 

Jag bad honom komma hem till mig -så jag kan mäta om han är i ketose. Jo, han ska komma nästa gång.

 

Han säger att han känner sig ganska manisk när han äter sjöfett- och andra bekräftar detta. Hjärnan kör på högvarv, han blir varm i hela kroppen och har svårt att sitta still; han har mycket energi och mår mycket bra. Han säger dock att han inte känner sig berusad eller ovettig på nått vis.

 

Jag frågade om hans övriga hälsa och där tyks inte vara några märvärdighetera als där. Han är i ö normalviktig och väl tränad. Han arbetar som sjöbefäl och är en absolut vederhäftig och pålitlig man.

 

Sjöfett är som bekant omättad och innehållar massor med omega 3.

 

Jag är själv i ketose jämnt och känner i o f s dessa effekter - men bara als inte så påtagligt starka.

 

Jag har aldrig hört om nått liknande. Har Ni?  

 

Några åsikter? Vad kan detta bero på?

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Verkligen spännande. Min far "måste" äta fet fisk varje dag. Kanske något liknande där :)

 

Måste tillägga att nu blev jag verkligen sugen på en Färöarna-resa. Kanske borde du börja ordna sällskapsresor åt LCHF-paleo-intresserade fastlandsnordbor med fiskprovning.

 

Jeanette (som har mycket kontakter till Island men inte till Färöarna ännu)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...