Jump to content

Får unga typ 1-diabetiker stoppad tillväxt med LCHF?


Bengt Nilsson
 Share

Recommended Posts

Nja. det handlar väl inte om "stoppad tillvät" utan om lägre tillväxt än vad som numera anses "normalt". Detta har man sett vid ketogen behandling av barn med epilipsi. Frågan man måste ställa sig är om en något lägre tillväxt än den som idag anses normal kan tänkas vara skadlig. Eller om det tvärtom är dagens normala tillväxt som är onormal.

 

Fram till 2008 hade vi i Sverige perfekt statistik på alla grabbar i 18-årsåldern som mönstrade. Ett rimligt antagande borde ha varit att medellängd och vikt borde ha stabiliserat sig någon gång i slutet på 60-talet med de mönstrande födda i början på 1950-talet. På 1950-talet var Fattigsverige ett minne blott, liksom andra världskrigets ransoneringar. Alla skolbarn fick näringsrik lunch. Likväl stannade aldrig tillväxten av vikt och längd av. 2008 avskaffades den allmänna mönstringen.

 

En rimligare förklaring till att vi fortsatte att bli längre och längre och bredare och bredare långt efter att näringsbrist inte längre förelåg är att den nya kosten baserad på mer snabba kolhydrater och socker än någon tidigare generation någonsin ätit, också stimulerade det dopinklassade tillväxthormonet insulin.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

 

Överläkaren Karin Malmgren tycker att LCHF är en chansning när det gäller barn och ungdomar med typ 1-diabetes (kommentar #1259)
 

 

Ja.. om de slutar ta sitt insulin! 

 

Men annars så om de tar sitt insulin, får i sig tillräckligt med energi och näring så lär de växa tills deras gener säger stopp!

 

Kolhydrater är altså inget essentiellt som krävs för att växa!

Link to comment
Share on other sites

Har det någon betydelse om deras alfaceller fungerar eller inte; dvs deras egen glukosproduktion.

 

Oron ligger väl i att med LCHF ger blodsockermätningen mindre utslag och man behöver ta mindre insulin och då blir det mindre tillväxt, men som sagt vad är normal tillväxt?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...