margaretha Posted November 9, 2014 Share Posted November 9, 2014 En fråga till ni som är duktiga på detta varför inte solrosolja men okey att äta solrosfrön. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted November 9, 2014 Share Posted November 9, 2014 För att när du äter fröet med sin olja så kommer det med vitaminer, mineraler, antioxidanter, fibrer.. what ever! Oljan är slaskprodukten helt utan näring, ofta kraftigt processade med kemikalier och tryck/värme! Såå släng oljan det e mest Omega-6, ät resten som innehåller näringen! 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
margaretha Posted November 9, 2014 Author Share Posted November 9, 2014 För att när du äter fröet med sin olja så kommer det med vitaminer, mineraler, antioxidanter, fibrer.. what ever! Oljan är slaskprodukten helt utan näring, ofta kraftigt processade med kemikalier och tryck/värme! Tack så bra nu vet jag. Jag tycker det är svårt med olja jag vill ha utan någon smak vad ska jag välja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted November 9, 2014 Share Posted November 9, 2014 Den minst dåliga oljan utan smak menar jag är rapsolja. Inte så sprängfylld med omega-6 som solros, soja eller majsolja. I begränsade mängder är nog rapsolja oproblematiskt. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted November 9, 2014 Share Posted November 9, 2014 Jungfruelig olivolja är bra, problemet med den är att det är Italienska maffian som är främsta distrubitör så det förekommer mycket fusk.. köp dyr, helst inte under 150 kr litern! Kallpressad rapsolja är hyfsad, rätt neutral i smak, den billiga är utvunnen med bensen vilket det förekommer rester utav och är kraftigt cancerogent. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
margaretha Posted November 9, 2014 Author Share Posted November 9, 2014 tycker inte om olivolja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulf-S Posted November 9, 2014 Share Posted November 9, 2014 Jag använder macadamiaolja, fantastiskt nyttig och god. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jäderås Posted November 10, 2014 Share Posted November 10, 2014 har man mkt pengar (:S) funkar väl den smaklösa kokosoljan hyfsat?! Den är ju dock rätt dyr som bruksolja....... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
margaretha Posted November 10, 2014 Author Share Posted November 10, 2014 har man mkt pengar (:S) funkar väl den smaklösa kokosoljan hyfsat?! Den är ju dock rätt dyr som bruksolja....... Blir ju svår att använda på sallad som dressing. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stroker49 Posted November 10, 2014 Share Posted November 10, 2014 Jag gillar olivolja. Men ofta vill man ha en smakneutral, tex till majjo. Och så kan man vilja ha en som tål värme när man steker eller friterar. Jag väljer då Rapsolja. Rapsolja är förresten en av människan uppfunnen produkt (men inte men hjälp av det moderna effektiva GMO som inte alla är lika positiv till som jag) Den togs fram genom växtförädling på tidigt 70-tal och blev då ätbar och ogiftig (giftigheten är diskutabel men den smakade orm och inte ens djuren stog ut med pressresterna som annars är ett hyfsat foder). I Amerikanska recept heter det Canola oil (Rape oil ger ju vissa obehagliga associationer) Det giftiga ämnet är euruka-syra och då rapsen togs fram i Kanada blev det Canola, Canada oil low acid. Innan 70-talet var dock raps ändå en viktig gröda, till färg och annat samt som smörjmedel, inte minst ännu tidigare till ångmaskiner. Miljövänligt och bra! Idag kan vi även göra miljödiesel av raps, om man tror att det är en bra omväg. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.