Jump to content

Näringsvärde i grönsaker


KataM

Recommended Posts

Någonstans har jag läst att näringsvärdet i grönsakerna idag är betydligt lägre än för hundra år sedan. Jag minns exemplet att man behöver äta fyra gånger så mycket morötter idag, för att få i sig samma mängd näring som då. Det mindre näringsvärdet skulle bero på utarmade jordar, och det låter ju rimligt.

 

Det jag funderar på är om de näringstabeller som används idag tar hänsyn till det här, eller om de använder sig av föråldrade siffror? Någon som vet?

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Det går att hitta en del påståenden t.ex att SLV:s tabeller skulle vara föråldrade. Jag har dock aldrig forskat på vilket sätt. Jag tror dock inte att de skulle vara 100-år efter sin tid, utan snarare att de är för grovhuggna och inte följer senaste forskning och upptäckter på näringsfronten.

Link to comment
Share on other sites

Skulle väl tro att de(SLV:s tabeller) är efter sin tid med tanke på senare årtiondens kvantitetsodlingar, då man missat kvaliten. Detta framkom vid en studie som SLU i Alnarp gjorde för något år sedan på spannmål och detta gäller nog även grönsaker till vissa delar.

Även andra studier gjorda i bl a USA tidigare säger samma sak. Dvs. sämre näringsvärde än förr.....

 

Å andra sidan, jag vet inte exakt när dom värden som nu används är framtagna, men någon vet väl...???  :)

 

Sen å andra sidan verkar kontrollen vara hyfsad på "besprutningarna" för då och då kommer det ju larm om detta.

Link to comment
Share on other sites

Någonstans har jag läst att näringsvärdet i grönsakerna idag är betydligt lägre än för hundra år sedan. Jag minns exemplet att man behöver äta fyra gånger så mycket morötter idag, för att få i sig samma mängd näring som då. Det mindre näringsvärdet skulle bero på utarmade jordar, och det låter ju rimligt.

 

Det jag funderar på är om de näringstabeller som används idag tar hänsyn till det här, eller om de använder sig av föråldrade siffror? Någon som vet?

Hej,

 

Ja näringsvärdet är sämre idag. Livsmedelsverket tar hänsyn till det, huruvida alla sidor gör det vet jag inte.

Link to comment
Share on other sites

Det går att hitta en del påståenden t.ex att SLV:s tabeller skulle vara föråldrade. Jag har dock aldrig forskat på vilket sätt. Jag tror dock inte att de skulle vara 100-år efter sin tid, utan snarare att de är för grovhuggna och inte följer senaste forskning och upptäckter på näringsfronten.

 

Nej, hundra år efter tror jag inte heller att de är - i det här fallet i åtminstone.  ;)

 

Men försämringen av näringsinnehållet lär ju ha skett gradvis och förmodligen i allt snabbare takt i och med att jordbruket förändrats allt mer. Och i så fall kan det ju faktiskt ha hänt en hel del på bara 20 - 30 år. Tänker jag. Men, jag kan ha fel - det har hänt förr.  :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...