Wordshadows

Alkohol

Recommended Posts

Hej allihopa!

 

Jag vet att alkohol finns lite del av våra vardagsliv.. 

 

Jag brukar ibland dricka alkohol som enbar Röttvin och Whiskey. 

 

Men det enda som bekymra mig är Whiskey. Jag läste en del vad Whiskey innehåll som jag fick fråga-tecken hela tiden. Regler inom lchf är att inte dricka alkohol ofta det vet ni säkert redan. Jag dricka inte alkohol varje dag och massor mängd utan 1-3 glas per vecka. Whiskey dricka jag sällan, men jag vill kunna köpa rätt whiskey som är tillåter LCHFs "regel"sram.  Märkligt att whiskey är tillåtet och ändå de innehållet Majs, vete, korn o jäst......?? Dessa är inte ens tillåtet inom LCHF-kost, ändå är whiskey tillåtet? Då förstår ni varför min fråga-tecken växte till tusentals fråga tecken.  

 

Jag vill kunna köpa rätt whiskey med ett god samvete! 

 

Finns det en "LCHF" whiskey eller?

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tror du missförstår något...

Sprit (oavsett sort) görs genom att man fermenterar (jäser) spannmål. Då omvandlar jästen kolhydraterna till alkohol, koldixoid och vatten. Till vin jäser man frukt då (drovor), men det händer samma sak.

 

Skillnaden är att i vintillverkningen jäser man inte "fullt ut", utan det blir lite restsocker kvar. 

 

Sprit jäser man ända tills det inte finns socker kvar (i princip) och sedan destillerar man dessutom, så att man utvinner ren alkohol, rent vatten och aromämnen. 

Whiskey lagras sen i fat, där den får sin färg och slutliga arom. Så den GÖRS av spannmål, men innehåller inga kolhydrater när det väl är klart!

 

Därför är sprit "tillåten" inom LCHF för den inte innehåller någon socker, medan olika viner kan innehåller mindre eller till och med rätt mycket socker. 

 

 

 

Så köp du whiskey, vilket du vill, men kolla sockerhalten i vinet!

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Sprit är inga problem när det gäller kolhydrater (men det finns en massa andra problem med alkohol). Majs och korn konverteras till sockerarter med hjälp av naturligt ingående enzymer. Sedan jäser man denna söta vätska och då omvandlas det mesta av kolhydraterna till alkohol. Så långt är tillverkningen mycket lik öltillverkning.

 

Men sedan destillerar man denna vätska och får fram ren alkohol, och då finns inga kolhydrater kvar! Så du kan dricka whiskey utan att få i dig några kolhydrater.

 

Det är samma med annan sprit.

Vodka, görs av potatis eller spannmål

Rom, av sockerrör

Whisky, kornmalt och ibland majs (dvs öl utan humle och kolsyra!)

Brandy och cognac görs av vin

Grappa görs av urpressade vindruvor.

 

Så all whisky är ok ur LCHF perspektiv, du behöver inte välja någon särskild för den sakens skulle. Men jag rekommenderar Jack Daniels eller Jim Beam!

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Laphroig!

Klöser lite i kistan :)

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tror du missförstår något...

Sprit (oavsett sort) görs genom att man fermenterar (jäser) spannmål. Då omvandlar jästen kolhydraterna till alkohol, koldixoid och vatten. Till vin jäser man frukt då (drovor), men det händer samma sak.

 

Skillnaden är att i vintillverkningen jäser man inte "fullt ut", utan det blir lite restsocker kvar. 

 

Sprit jäser man ända tills det inte finns socker kvar (i princip) och sedan destillerar man dessutom, så att man utvinner ren alkohol, rent vatten och aromämnen. 

Whiskey lagras sen i fat, där den får sin färg och slutliga arom. Så den GÖRS av spannmål, men innehåller inga kolhydrater när det väl är klart!

 

Därför är sprit "tillåten" inom LCHF för den inte innehåller någon socker, medan olika viner kan innehåller mindre eller till och med rätt mycket socker. 

 

 

 

Så köp du whiskey, vilket du vill, men kolla sockerhalten i vinet!

Hej Gladan. 

Nej jag missförstod inte, var bara osäker på hur det tillverkade. Det var DÄRFÖR jag frågade. Jag tänker inte sitter och låtas att jag fattar helheten - NOT. Jag vill heller fråga det jag är osäker och får lärdom av andra som vet bäst. :D När det gäller vinet vet jag redan. Är ju inte professional när det gäller Whiskey.  :) TACK för din tid på svaret. *tummen upp*

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Sprit är inga problem när det gäller kolhydrater (men det finns en massa andra problem med alkohol). Majs och korn konverteras till sockerarter med hjälp av naturligt ingående enzymer. Sedan jäser man denna söta vätska och då omvandlas det mesta av kolhydraterna till alkohol. Så långt är tillverkningen mycket lik öltillverkning.

 

Men sedan destillerar man denna vätska och får fram ren alkohol, och då finns inga kolhydrater kvar! Så du kan dricka whiskey utan att få i dig några kolhydrater.

 

Det är samma med annan sprit.

Vodka, görs av potatis eller spannmål

Rom, av sockerrör

Whisky, kornmalt och ibland majs (dvs öl utan humle och kolsyra!)

Brandy och cognac görs av vin

Grappa görs av urpressade vindruvor.

 

Så all whisky är ok ur LCHF perspektiv, du behöver inte välja någon särskild för den sakens skulle. Men jag rekommenderar Jack Daniels eller Jim Beam!

Hej Stroker49.

 

Åh verkligen intressant att veta vad och hur olika sprit gjordes av.  

Gillar Konjak men har inte hunnit köpa den men smakade av när jag fikade med en kompis när vi drack konjak till kaffe.. Inte dumt. 

 

Whiskey o Vinet är viktigast just nu. 

 

Jack Daniels o Jim Beam har jag sett men inte smakat.. :D Igår drack jag Islay Mist de luxe, den gillar jag på grund av rökig smak och sting kännas man i tungan när man dricka. :) 

 

TACK för din tid på svaret och tips om whiskey. :D

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej Stroker49.

 

Åh verkligen intressant att veta vad och hur olika sprit gjordes av.  

Gillar Konjak men har inte hunnit köpa den men smakade av när jag fikade med en kompis när vi drack konjak till kaffe.. Inte dumt. 

 

Whiskey o Vinet är viktigast just nu. 

 

Jack Daniels o Jim Beam har jag sett men inte smakat.. :D Igår drack jag Islay Mist de luxe, den gillar jag på grund av rökig smak och sting kännas man i tungan när man dricka. :)

 

TACK för din tid på svaret och tips om whiskey. :D

Jag gillar Jack och Jim men även annan whiskey, Gärna rökig Islay. Att nämna de två Amerikanska jag gjorde är också lite för att reta alla whiskey-snobbar.

Alkohol är dock uselt för hälsan och för viktnedgång (även om de inte innehåller kolhydrater) så man skall ta det mycket måttligt.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag gillar Jack och Jim men även annan whiskey, Gärna rökig Islay. Att nämna de två Amerikanska jag gjorde är också lite för att reta alla whiskey-snobbar.

Alkohol är dock uselt för hälsan och för viktnedgång (även om de inte innehåller kolhydrater) så man skall ta det mycket måttligt.

Hhehehe! Jag förstår! :D Tur att jag är inte en av de snobbar. :D  Drack Islay Mist De luxe. Faktiskt god Rökig o stark smak.  :D

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag gillar Jack och Jim men även annan whiskey, Gärna rökig Islay. Att nämna de två Amerikanska jag gjorde är också lite för att reta alla whiskey-snobbar.

Alkohol är dock uselt för hälsan och för viktnedgång (även om de inte innehåller kolhydrater) så man skall ta det mycket måttligt.

Enligt vetenskapsjournalisten Tony Edwards är alkohol bra för hälsan om det intas regelbundet och i begränsade mängder. "Heavy drinkers should be urged to cut their consumptions, but people who already regularly consume low to moderate amounts of alcohol should be encouraged to continue." Tony Edwards redovisar i sin bok "The Good News about Booze" massor av forskningsresultat och även hur man försöker dölja positiva resultat för måttlig alkoholkonsumtion därför att det inte är politiskt korrekt. Han redovisar också forskningsresultat som visar att kalorier i alkohol inte räknas, att man alltså inte blir tjock av alkohol (utom öl som innehåller en hel del kolhydrater). Hans teori är att det beror på att kroppen inte kan tillgodogöra sig kalorier från alkohol.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Enligt vetenskapsjournalisten Tony Edwards är alkohol bra för hälsan om det intas regelbundet och i begränsade mängder. "Heavy drinkers should be urged to cut their consumptions, but people who already regularly consume low to moderate amounts of alcohol should be encouraged to continue." Tony Edwards redovisar i sin bok "The Good News about Booze" massor av forskningsresultat och även hur man försöker dölja positiva resultat för måttlig alkoholkonsumtion därför att det inte är politiskt korrekt. Han redovisar också forskningsresultat som visar att kalorier i alkohol inte räknas, att man alltså inte blir tjock av alkohol (utom öl som innehåller en hel del kolhydrater). Hans teori är att det beror på att kroppen inte kan tillgodogöra sig kalorier från alkohol.

Ja, lite lite alkohol är positivt. Tyvärr kan man tillgodogöra sig kalorierna i alkohol vad jag har hört, genom citronsyracykeln. Någon kan säkert förklara detta .

Sedan lär det vara så att så länge kroppen är sysselsatt med att bryta ner alkohol så sker ingen fettförbränning så på så sett kan det vara fetmabildande i vilket fall.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En god rom är ju fantastisk, undvik dock "spiced rum" som jag tror innehåller socker. Plantation barbados 7 år (kanske den heter, minns inte) är billig och mycket god. Finns på bolaget. 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja, lite lite alkohol är positivt. Tyvärr kan man tillgodogöra sig kalorierna i alkohol vad jag har hört, genom citronsyracykeln. Någon kan säkert förklara detta .

Sedan lär det vara så att så länge kroppen är sysselsatt med att bryta ner alkohol så sker ingen fettförbränning så på så sett kan det vara fetmabildande i vilket fall.

Tony Edwards redovisar 21 studier som alla kommit fram till att man inte går upp i vikt av alkohol,  tendensen är snarare tvärtom. Nötter har heller ingen effekt på vikten trots högt kaloriinnehåll. Nötter har lågt GI och alkohol har 0 GI.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tony Edwards redovisar 21 studier som alla kommit fram till att man inte går upp i vikt av alkohol,  tendensen är snarare tvärtom. Nötter har heller ingen effekt på vikten trots högt kaloriinnehåll. Nötter har lågt GI och alkohol har 0 GI.

Mycket intressent det du tar upp här MagnusH.

Det vore väldigt intressant om Zepp eller annan som förstår metabolism kunde klarlägga detta med hur och om kroppen kan tillgodoräkna sig alkohol som energi. 

För många år sedan hade jag en teori (snarare en förhoppning) om att kroppen inte kunde tillgodoräkna sig energi från alkohol. Men då frågade jag en som studerat medicin och fick hela citronsyracykeln tillbaks i huvudet.

 

Jag tänkte som så att det förhöll sig med alkohol som med andra energirika kolväten. Diesel tex innehåller en väldig massa energi, dricker vi det blir vi inte tjocka. Vi blir jättesjuka och dör!

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

"Get Drunk Not Fat is a site that lists and ranks alcohol based on amount of included alcohol % versus calorie content. We have worked directly with beer, wine and liquor manufacturers to bring you the most accurate calorie and carbohydrate information." - http://getdrunknotfat.com/

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mycket intressent det du tar upp här MagnusH.

Det vore väldigt intressant om Zepp eller annan som förstår metabolism kunde klarlägga detta med hur och om kroppen kan tillgodoräkna sig alkohol som energi. 

För många år sedan hade jag en teori (snarare en förhoppning) om att kroppen inte kunde tillgodoräkna sig energi från alkohol. Men då frågade jag en som studerat medicin och fick hela citronsyracykeln tillbaks i huvudet.

 

Jag tänkte som så att det förhöll sig med alkohol som med andra energirika kolväten. Diesel tex innehåller en väldig massa energi, dricker vi det blir vi inte tjocka. Vi blir jättesjuka och dör!

Du skulle lyssnat mer till den studenten!

 

Alla macronutrienter bryts ner till ättiksyra och går sedan till citronsyracykeln.

 

Alkohol är en macronutrient med 7 kcal per gram.

 

Vi kan inte lagra den och den är toxisk i för höga nivåer så det är prio 1 att förbränna den först.. vilket innebär att fettförbräning minskar under tiden det tar att förbränna alkoholen.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du skulle lyssnat mer till den studenten!

 

Alla macronutrienter bryts ner till ättiksyra och går sedan till citronsyracykeln.

 

Alkohol är en macronutrient med 7 kcal per gram.

 

Vi kan inte lagra den och den är toxisk i för höga nivåer så det är prio 1 att förbränna den först.. vilket innebär att fettförbräning minskar under tiden det tar att förbränna alkoholen.

Men detta strider mot de 21 studier som vetenskapsjournalisten Tony Edwards åberopar.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Men detta strider mot de 21 studier som vetenskapsjournalisten Tony Edwards åberopar.

Har inte läst de studierna, men alkohol är en macronutrient som de andra och tillför kalorier hur som helst.. många använder alkohol utan att gå upp i vikt.

 

Och har man en fungerande aptit så spelar det mindre roll varifrån man får sina kalorier.

 

Det är lite samma som med frågan om det är kolhydraterna eller fettet man går upp utav.. och det korrekta svaret är; inget av dem!

 

Och det är som Taubes pepåkar, går man upp för att man äter för mycket eller äter man för mycket för att man går upp i vikt?

 

Han ändrar på frågeställningen till vad som styr vår aptit.. vad som styr om vår aptit till att äta mer än vad vi behöver.

 

Och den enkla förklaringen är att det inte handlar om hur mycket kalorier ett livsmedel innehåller, det styr vår aptitregleringen om.

 

Det är annat som gör att denna reglering sätts ur spel.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har inte läst de studierna, men alkohol är en macronutrient som de andra och tillför kalorier hur som helst.. många använder alkohol utan att gå upp i vikt.

 

Och har man en fungerande aptit så spelar det mindre roll varifrån man får sina kalorier.

 

Det är lite samma som med frågan om det är kolhydraterna eller fettet man går upp utav.. och det korrekta svaret är; inget av dem!

 

Och det är som Taubes pepåkar, går man upp för att man äter för mycket eller äter man för mycket för att man går upp i vikt?

 

Han ändrar på frågeställningen till vad som styr vår aptit.. vad som styr om vår aptit till att äta mer än vad vi behöver.

Det finns olika uppfattningar om alkohol är en macronutrient eller ej. Det beror på hur man definierar macronutrient. De 21 studierna visar enligt Tony Edwards att vid lika intag av kalorier i form av mat och vid lika motion men där en grupp dessutom konsumerar kalorier i form av alkohol, så ökar inte de som intar alkohol i vikt mer än gruppen som inte intar alkohol.

Det är väl så att kroppen förbrukar en hel del kalorier på att göra sig av med alkoholen och åtminstone en del om inte allt går väl ut med urinen.  Tony Edwards teori är att kroppen inte kan tillgodogöra sig energin i alkohol.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det finns olika uppfattningar om alkohol är en macronutrient eller ej. Det beror på hur man definierar macronutrient. De 21 studierna visar enligt Tony Edwards att vid lika intag av kalorier i form av mat och vid lika motion men där en grupp dessutom konsumerar kalorier i form av alkohol, så ökar inte de som intar alkohol i vikt mer än gruppen som inte intar alkohol.

Det är väl så att kroppen förbrukar en hel del kalorier på att göra sig av med alkoholen och åtminstone en del om inte allt går väl ut med urinen.  Tony Edwards teori är att kroppen inte kan tillgodogöra sig energin i alkohol.

Kroppen förbrukar alltid en massa kalorier för att omsätta olika macronutrienter till energi.. det är därför man inte räknar deras verkliga energiinnehåll utan deras Atwaterfaktorer!

 

Matsmältningen är en oerhört energikrävande apparat!

 

Macronutrienter definieras som ett substrat som tillför energi främst.. eller rättare sagt har ett högt energivärde, till skillnad mot micronutrienter som främst tillför annat främst vitaminer, mineraler, spårämnen.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Wow, vilken intressant informationer. Men viktigast av allt att vi INTE överkonsument alkohol när vi dricker. Jag vet att vi INTE går upp i vikt av alkohol hur än vi dricka lite eller mycket, MEN de BROMSAR våra viktnedgång om vi dricka för mycket. Lite och lagom är bäst om man vill gå ned i vikt i längd. Det är var och en´s beslut.

 

Svårast av allt är att VET om dessa alkohol är utan socker eller med. Speciell viner. Jag har varit på systembolaget förra året. Jag var tvungen att fråga personal om det och då sa en personal att alla röttvin är utan socker så jag blev tveksam direkt eftersom jag VET att några är utan socker... men hon sa "alla". Kunskapsbrist kanske? Så jag vända mig och tog den samma vin som jag VET är utan socker....

 

Det är farlig att tro på nån när de säger är utan socker. 

 

Önskar att man kunde få lilla Lathunden bok om symbol, innehåll, att tänka på, osv inriktad för alkohol som vi LCHF får dricka. 

Jag har gått på LCHF snart ett år, jag lär mig ännu. Det är precis som Körkort... vi blir aldrig färdigt att lär oss ngt. Nytt nytt hela tiden. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Wow, vilken intressant informationer. Men viktigast av allt att vi INTE överkonsument alkohol när vi dricker. Jag vet att vi INTE går upp i vikt av alkohol hur än vi dricka lite eller mycket, MEN de BROMSAR våra viktnedgång om vi dricka för mycket. Lite och lagom är bäst om man vill gå ned i vikt i längd. Det är var och en´s beslut.

 

Svårast av allt är att VET om dessa alkohol är utan socker eller med. Speciell viner. Jag har varit på systembolaget förra året. Jag var tvungen att fråga personal om det och då sa en personal att alla röttvin är utan socker så jag blev tveksam direkt eftersom jag VET att några är utan socker... men hon sa "alla". Kunskapsbrist kanske? Så jag vända mig och tog den samma vin som jag VET är utan socker....

 

Det är farlig att tro på nån när de säger är utan socker. 

 

Önskar att man kunde få lilla Lathunden bok om symbol, innehåll, att tänka på, osv inriktad för alkohol som vi LCHF får dricka. 

Jag har gått på LCHF snart ett år, jag lär mig ännu. Det är precis som Körkort... vi blir aldrig färdigt att lär oss ngt. Nytt nytt hela tiden. 

Den här sidan är bra när man vill söka en dryck på Systembolaget och ta reda på både sockerhalt och annan information om en speciell dryck...

http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kroppen förbrukar alltid en massa kalorier för att omsätta olika macronutrienter till energi.. det är därför man inte räknar deras verkliga energiinnehåll utan deras Atwaterfaktorer!

 

Matsmältningen är en oerhört energikrävande apparat!

 

Macronutrienter definieras som ett substrat som tillför energi främst.. eller rättare sagt har ett högt energivärde, till skillnad mot micronutrienter som främst tillför annat främst vitaminer, mineraler, spårämnen.

Vad tror du om att alkoholen inkl sina kalorier går ut med urinen? Det finns ju mätbar alkohol i urinen när man druckit.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vad tror du om att alkoholen inkl sina kalorier går ut med urinen? Det finns ju mätbar alkohol i urinen när man druckit.

Det har de redan räknat med när de tog fram Atwaterfaktorerna!

 

Ketoner avgår oxå via urin/utandningsluft, det är marginellt.. oså spelar det mindre roll om man har en fungerande aptitreglering för då kompenseras bara aptiten upp så att energiintaget ökar så man hamnar på sin energimässiga jämnvikt!

 

Om stora delar av ens energintag skulle gå ut via urinen så bör man omedelbart uppsöka läkare!

 

Det viktiga att veta är att olika macronutrienter påverkar vår homeostas på olika sätt!

 

Det andra viktiga att veta är att olika personer är olika känsliga dels av genetiska skäl dels av livstilsskäl.. vi har en högst begränsad förmåga att lagra glukos, det är en begränsning vi har som art!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.