Gå till innehåll

Fettlever indikator för folkhälsa?


Recommended Posts

Hypotes: förfettningen av levern är en bra indikator för personlig hälsa.

Frågeställning: hur kan man som privatperson enklast få en bedömning/screening av sin egen lever?

 

Synpunkter?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ultraljud, ja. Funkar inte sådär jättebra alla gånger, och speciellt inte när de inte har jämförelsebilder från en tidigare gång.

 

Lever serumerna behöver inte vara förhöjda för att man har fett i levern.

 

Vad jag egentligen undrar är: Vad skulle du göra med informationen?

Om du får veta att du har mer fett i levern än vad som är bra, vad skulle du ändra? Tipset vore väl att göra de ändringarna även utan ultraljud :)

Det funkar ju inte så att du kan kolla fetthalten, ändra lite i kosten, sen kolla fetthalten igen om nån månad, det kommer gå ett år iaf. och sen är resultaten otydliga ändå. Tror inte det är en realistisk ide, tyvärr.

Om du är orolig för levern så är LCHF utmärkt (surprise!), inget socker, mycket cruciferous grönsaker (kål, broccoli, blomkål, ..). Finns också en hög med tillskott som i olika grad hjälper levern, MSM, SAM-e, Glycin, Cholin bitartrate, BCAA osv.

Det är en vettig sak att ha i åtanke, eftersom levern är inblandad i i princip varenda kroppslig funktion. Toxiner av alla de slag stressar levern, så självklart försvinner alkohol, värktabletter, ciggisar osv.. ;)

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ultraljud, ja. Funkar inte sådär jättebra alla gånger, och speciellt inte när de inte har jämförelsebilder från en tidigare gång.

 

Lever serumerna behöver inte vara förhöjda för att man har fett i levern.

 

Vad jag egentligen undrar är: Vad skulle du göra med informationen?

Om du får veta att du har mer fett i levern än vad som är bra, vad skulle du ändra? Tipset vore väl att göra de ändringarna även utan ultraljud :)

Det funkar ju inte så att du kan kolla fetthalten, ändra lite i kosten, sen kolla fetthalten igen om nån månad, det kommer gå ett år iaf. och sen är resultaten otydliga ändå. Tror inte det är en realistisk ide, tyvärr.

Om du är orolig för levern så är LCHF utmärkt (surprise!), inget socker, mycket cruciferous grönsaker (kål, broccoli, blomkål, ..). Finns också en hög med tillskott som i olika grad hjälper levern, MSM, SAM-e, Glycin, Cholin bitartrate, BCAA osv.

Det är en vettig sak att ha i åtanke, eftersom levern är inblandad i i princip varenda kroppslig funktion. Toxiner av alla de slag stressar levern, så självklart försvinner alkohol, värktabletter, ciggisar osv.. ;)

 

och icke att förglömma - motion, vilket jag skulle välja före mystiska kosttillskott.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

och icke att förglömma - motion, vilket jag skulle välja före mystiska kosttillskott.

 

Japp, åtminstone styrketräning verkar kunna hjälpa oberoende av viktnedgång, vilket annars är en viktig faktor i fettlever. Det var gömt i min hjärna eftersom jag själv inte motionerar :)

Sen måste man ju inte välja, utan kan både ändra vad man äter och hur man rör sig.

 

Tillskotten är inte mystiska alls, de flesta är aminosyror, dvs. helt naturliga. Alla är understödda av forskning, och mycket forskning pågår runt t. ex. antifibrosa medel såsom MSM. T. om. min ultrakonservativa hepatolog håller med. Lägg märke till att det kanske vanligaste levertillskottet folk tar - mjölktistel - inte är där, eftersom det inte är stöttat av forskning.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Därför undrar jag om det finns ett lätt sätt att mäta fett i levern.

Det är inte i egensak jag undrar.

Jag tror att människor skulle bli hjälpta (på riktigt) av att se sin egen fettlever.

Att mäta fettlever inom vården skulle kunna vara ett bra förebyggande sätt för att hjälpa människor bli mer hälsosamma.

Fett i levern är det som är grunden för typ2 diabetes. typ 2-diabetes generellt förkortar livet med flera år och dessutom kostar samhället enorma summor.

För att minska det mänskliga lidandet, men också för att samhället helt enkelt inte har råd med den här utvecklingen.

 

Läkemedelsförskrivningen för diabetes ökar kraftigt för varje år i landet. Det enda som kan hejda utvecklingen är att befolkningen går ned i vikt.

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Japp, åtminstone styrketräning verkar kunna hjälpa oberoende av viktnedgång, vilket annars är en viktig faktor i fettlever. Det var gömt i min hjärna eftersom jag själv inte motionerar :)

Sen måste man ju inte välja, utan kan både ändra vad man äter och hur man rör sig.

 

Tillskotten är inte mystiska alls, de flesta är aminosyror, dvs. helt naturliga. Alla är understödda av forskning, och mycket forskning pågår runt t. ex. antifibrosa medel såsom MSM. T. om. min ultrakonservativa hepatolog håller med. Lägg märke till att det kanske vanligaste levertillskottet folk tar - mjölktistel - inte är där, eftersom det inte är stöttat av forskning.

 

Jag tror mer på konditionsträning än styrketräning men båda är säkert bra. Jag blev lite nyfiken på varför du skriver "åtminstone styrketräning".

 

Är mjölktistel samma som Mariatistel?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Därför undrar jag om det finns ett lätt sätt att mäta fett i levern.

Det är inte i egensak jag undrar.

Jag tror att människor skulle bli hjälpta (på riktigt) av att se sin egen fettlever.

Att mäta fettlever inom vården skulle kunna vara ett bra förebyggande sätt för att hjälpa människor bli mer hälsosamma.

Fett i levern är det som är grunden för typ2 diabetes. typ 2-diabetes generellt förkortar livet med flera år och dessutom kostar samhället enorma summor.

För att minska det mänskliga lidandet, men också för att samhället helt enkelt inte har råd med den här utvecklingen.

 

Läkemedelsförskrivningen för diabetes ökar kraftigt för varje år i landet. Det enda som kan hejda utvecklingen är att befolkningen går ned i vikt.

 

Ett enklare sätt kan ju annars vara att göra en glukosbelastning där både blodsocker och insulin (eller c-peptid) mäts. Typ 2 diabetes föranleds ju av många års förhöjda insulinnivåer och man skulle förmodligen hitta många, samt ge dem en tankeställare, om man gjorde ett sådant test någonstans i medelåldern. 

Sedan vill det ju till att man rekommenderar en bra behandling i form av livsstil och kost också.

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har man under längre tid låga triglycerider är jag rätt säker på att man kan räkna med att ens lever inte är förfettad.

 

Då är min i toppskick :)

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har man under längre tid låga triglycerider är jag rätt säker på att man kan räkna med att ens lever inte är förfettad.

Man får väl i princip automatiskt låga triglycerider med LCHF kost, eller ligger de kvar höga om man har problem med förfettad lever?

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Man får väl i princip automatiskt låga triglycerider med LCHF kost, eller ligger de kvar höga om man har problem med förfettad lever?

Jag tror det Kjell är inne på är när man har lågt normal fasteinsulin så har man oxå en bra fettoxidation.. till skillnad på hyperinsulinemi, där kroppen är tvungen att lagra allt fett, då skall allt oxå transporteras bort, det brukar ske med ökad mängd VLDL.

 

Och det är dessa lipoproteiner man mäter triglyceriderna på, FFA är något annat och är ofta kommna från lager för att användas som energi.. när sådan energi efterfrågas av kroppen.

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Fettuppbyggnad i levern sker ju förenklat när den får ta emot mer av vissa ämnen än den har kapacitet att göra sig av med. Lagras för att avyttras vid senare tillfälle, när inflödet minskat. Huvudsakligen är det som vi vet idag: alkohol, fruktos och vissa omega 6 fetter (under vissa förutsättningar).

 

Drar man ned på intaget så kommer en frisk lever ifatt.

 

Fett omvandlas till triglycerider på ett antal ställen bl.a. levern, fettcellerna och tarmarna för transport med lipoproteiner. Samtidigt transporteras det även fria fettsyror (FFA) (från samma källor) med hjälp av proteinet Albumin (äggviteämne) i blodet. Nu verkar kroppen försöka hålla förhållandet TG - FFA till ungefär 75% - 25% i blodet. Av okänd anledning. Albumin har flera funktioner men transporterar allt som inte är vattenlösligt och inte transporteras på annat sätt.

 

Men som Kjell G påpekar: har man ett konstant lågt TG så har man förmodligen ingen fettlever.

 

--

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Fettuppbyggnad i levern sker ju förenklat när den får ta emot mer av vissa ämnen än den har kapacitet att göra sig av med. Lagras för att avyttras vid senare tillfälle, när inflödet minskat. Huvudsakligen är det som vi vet idag: alkohol, fruktos och vissa omega 6 fetter (under vissa förutsättningar).

 

Drar man ned på intaget så kommer en frisk lever ifatt.

 

Fett omvandlas till triglycerider på ett antal ställen bl.a. levern, fettcellerna och tarmarna för transport med lipoproteiner. Samtidigt transporteras det även fria fettsyror (FFA) (från samma källor) med hjälp av proteinet Albumin (äggviteämne) i blodet. Nu verkar kroppen försöka hålla förhållandet TG - FFA till ungefär 75% - 25% i blodet. Av okänd anledning. Albumin har flera funktioner men transporterar allt som inte är vattenlösligt och inte transporteras på annat sätt.

 

Men som Kjell G påpekar: har man ett konstant lågt TG så har man förmodligen ingen fettlever.

 

--

 

Här har dom fått bättre resultat med omega 6-rikt fett än med mättat fett

 

"Resultaten visar att båda grupperna hade oförändrad vikt efter 10 veckor, men gruppen som fick äta fleromättat fett hade minskat mängden leverfett med upp till en tredjedel jämfört med gruppen som åt mycket mättat fett. Fleromättat fett ledde även till förbättrade blodfetter samt tecken på förbättrad känslighet för insulin och minskad inflammation i kroppen."

http://www.foodmonitor.se/index.php/forskning-a-ingredienser/1515-forskningfleromaettat-fett-motverkar-leverfoerfettning

 

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

MKJ

 

Denna studie är ett beställningsverk för att kunna behålla befintliga uppfattningar. Den går på tvärs med det mesta som kommit fram de senaste åren. Den ligger bakom en betalskärm. Hur ser de biokemiska funktionerna ut som ska åstadkomma detta resultat?

 

Se Ann Fernholms kommentar: http://ettsotareblod.se/marklig-muffinsstudie-fran-uppsala/

 

Professor Chris Masterjohn har gjort flera bra sammanställningar om fettlever och dess uppkomst samt kolinets betydelse.

http://www.westonaprice.org/health-topics/nonalcoholic-fatty-liver-disease/

http://blog.cholesterol-and-health.com/2010/11/sweet-truth-about-liver-and-egg-yolks.html

 

Avslutningsvis tycker jag det vore en god kutym här, att inte bara kasta fram sensationella tidningsrubriker, utan även peka på en studie som är tillgänglig för alla. Så vi kan själva se hur studien är gjord och hur väl denna korrelerar med tidningens sensationsjournalistik.

 

--

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

MKJ

 

Denna studie är ett beställningsverk för att kunna behålla befintliga uppfattningar. Den går på tvärs med det mesta som kommit fram de senaste åren. Den ligger bakom en betalskärm. Hur ser de biokemiska funktionerna ut som ska åstadkomma detta resultat?

 

Se Ann Fernholms kommentar: http://ettsotareblod.se/marklig-muffinsstudie-fran-uppsala/

 

Professor Chris Masterjohn har gjort flera bra sammanställningar om fettlever och dess uppkomst samt kolinets betydelse.

http://www.westonaprice.org/health-topics/nonalcoholic-fatty-liver-disease/

http://blog.cholesterol-and-health.com/2010/11/sweet-truth-about-liver-and-egg-yolks.html

 

Avslutningsvis tycker jag det vore en god kutym här, att inte bara kasta fram sensationella tidningsrubriker, utan även peka på en studie som är tillgänglig för alla. Så vi kan själva se hur studien är gjord och hur väl denna korrelerar med tidningens sensationsjournalistik.

 

--

 

Jag hade ju lagt in en länk.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja till en tidning från livsmedelsindustrin. Där hittar du ingen länk vidare vad jag kan se.

Ann F hade däremot en länk till studien. Som ligger bakom betalskärm. Vilket är själva kärnan i mitt inlägg.

 

--

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja till en tidning från livsmedelsindustrin. Där hittar du ingen länk vidare vad jag kan se.

Ann F hade däremot en länk till studien. Som ligger bakom betalskärm. Vilket är själva kärnan i mitt inlägg.

 

--

 

Du tror med andra ord att dom har gjort något fel i studien?

 

Den borde väl inte vara omöjlig att hitta.

 

Jag tror för min del inte att man kan koppla fettlever till enskilda ämnen. Orsaken till att man får det är nog snarare brist på motion och övernutrition.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

MKJ

Du får gärna köpa den studien och titta om du vill. Ann F tyckte det var en tramsstudie, vilket inte förvånade mig (konfirmationsbias). :)

 

Du får naturligtvis tro vad du vill. Själv föredrar jag att försöka lära mig fakta.

Ett gammalt och välkänt fakta är att brist på olika ämnen hindrar tex. olika processer som hjälper levern att göra sig av med ett överskott.

Kolinbrist är ett av dom. Där behöver smör 30% mer kolin än andra fetter. Men finns kolinet så försvinner smör snabbare osv. Det är komplext. Annars är Majsolja det fett som är värst i detta sammanhang. Okänt varför.

 

Sen påståendet om förbättrade blodfetter med fleromättat fett, är kvalificerat trams.

 

--

 

--

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

MKJ

Du får gärna köpa den studien och titta om du vill. Ann F tyckte det var en tramsstudie, vilket inte förvånade mig (konfirmationsbias). :)

 

Du får naturligtvis tro vad du vill. Själv föredrar jag att försöka lära mig fakta.

Ett gammalt och välkänt fakta är att brist på olika ämnen hindrar tex. olika processer som hjälper levern att göra sig av med ett överskott.

Kolinbrist är ett av dom. Där behöver smör 30% mer kolin än andra fetter. Men finns kolinet så försvinner smör snabbare osv. Det är komplext. Annars är Majsolja det fett som är värst i detta sammanhang. Okänt varför.

 

Sen påståendet om förbättrade blodfetter med fleromättat fett, är kvalificerat trams.

 

--

 

--

 

Tror du att en person som gympar på friskis och svettis 3 gånger i veckan och inte äter mer än energibehovet kan få fettlever?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Absolut.

 

Vad är energibehovet? En luddig och flytande benämning.

Tar du detta sk. energibehov (in extremis) i form av Alkohol eller CocaCola så får du sannolikt fettlever efter ett tag. När förråden på olika ämnen börjar sina. Med ensidig kost med majsolja tar det lite längre tid.

 

--

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du tror med andra ord att dom har gjort något fel i studien?

 

Den borde väl inte vara omöjlig att hitta.

 

Jag tror för min del inte att man kan koppla fettlever till enskilda ämnen. Orsaken till att man får det är nog snarare brist på motion och övernutrition.

Brist på motion? Vad bryr sig levern om motion?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

För att försöka svara på Mr Bigs fråga i tråden, så säger jag så här... :)

Det finns lite olika sätt att kolla hur levern mår, man kan göra det med ...

Blodprov, där man mäter leverenzymerna

Ultraljud, där man ser en tendens hur levern mår, och eventuella patologiska förändringar i levern.

Datortomografi, där man ser lite mer än på ultraljud

Magnetröntgen, som jag tror att man bara kan göra på vissa sjukhus i landet (på just lever)

 

Men till syvene och sist, för att med bestämdhet kunna tala om vad eventuella förändringar är, så gör man ett ...

PX, man sticker en nål genom magen och bukhinnan och tar en liten bit av levern som man sedan tittar på i mikroskop

 

Inget man vill göra rakt i onödan med andra ord, så det mest humana om man ska screena befolkningen är nog att mäta långtidssocker, Triglycerider och förhöra sig om fruktos och alkoholvanor.

Sen att titta på hur man ser ut runt magen, vilket sorts fett har man där, mage som står rätt upp när man ligger ner eller en mage som ramlar ihop och blir platt, det kanske ger en fingervisning om hur det ser ut på insidan.

 

Men jag förstår hur du menar, man blir mer "rädd" om man verkligen SER hur det ser ut :(

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
 vilket sorts fett har man där, mage som står rätt upp när man ligger ner eller en mage som ramlar ihop och blir platt, det kanske ger en fingervisning om hur det ser ut på insidan.

Sen en otroligt dum fråga antagligen ;-)

 

Vilken sorts fett har man om magen står rakt upp, respektive ramlar ihop ...huva nu har man fått en till sak och fundera på! ;)

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Sen en otroligt dum fråga antagligen ;-)

 

Vilken sorts fett har man om magen står rakt upp, respektive ramlar ihop ...huva nu har man fått en till sak och fundera på! ;)

Nja, det var väl en jättebra fråga, då jag uttryckte mig som ett spån som vanligt :P

Jag menar egentligen inte vilket sorts fett man har, utan om man har en en mage som inte "ramlar" ihop så KAN det indikera fett även på insidan, och då kan man ju vara rädd att detta involverar även levern.

 

Så fundera inte mer på det ... ;)

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nja, det var väl en jättebra fråga, då jag uttryckte mig som ett spån som vanligt :P

Jag menar egentligen inte vilket sorts fett man har, utan om man har en en mage som inte "ramlar" ihop så KAN det indikera fett även på insidan, och då kan man ju vara rädd att detta involverar även levern.

 

Så fundera inte mer på det ... ;)

Så om man lägger upp en bild på sin liggande mage kan du bedöma den? ;)

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Så om man lägger upp en bild på sin liggande mage kan du bedöma den? ;)

Nja, då tar vi det på Skype med bild, så att jag ser att du andas och inte håller in magen allt vad du kan ;)  ;)  :P

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Övernutrition?

 

Min son fick veta vid en läkarundersökning att han hade fettlever, det var tre markörer som hade förhöjda värden (om jag kommer ihåg rätt). Jag sa till honom (igen) att han skulle sluta leva på snabbmakaroner, och t ex äta ägg i stället. Dessutom fick han låna boken Ett sötare blod.

 

Han följde mitt råd (fast lite snabbmakaroner blir det nog), och en andra läkarundersökning några månader senare visade att två av markörerna hade normala värden.

Ingen övrig förändring än kosten, motion sysslar han inte mycket med.

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mina triglycerider låg på 41 mg/dl häromdagen, det är väl bra antar jag. Lånade ut "det sötaste vi har" till sjuksköterskan, ska bli väldigt intressant att höra vad hon tycker om den. Har inte läst den själv.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Övernutrition?

 

Min son fick veta vid en läkarundersökning att han hade fettlever, det var tre markörer som hade förhöjda värden (om jag kommer ihåg rätt). Jag sa till honom (igen) att han skulle sluta leva på snabbmakaroner, och t ex äta ägg i stället. Dessutom fick han låna boken Ett sötare blod.

 

Han följde mitt råd (fast lite snabbmakaroner blir det nog), och en andra läkarundersökning några månader senare visade att två av markörerna hade normala värden.

Ingen övrig förändring än kosten, motion sysslar han inte mycket med.

 

Intressant men det är svårt att säga något om man inte vet mer om vad han faktiskt åt före och efter. Det kan ju ha blivit mindre energi och han kanske har minskat på läsk och godis eller något annat efter att ha läst boken. Hade han motionerat regelbundet så hade han troligen inte fått fettlever på grund av matvanorna men jag har ju inte hela bilden.

 

Sedan kan man ha fett i levern och normala värden så det är ju bra om dom kollar på något mer sätt än blodprov.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Intressant men det är svårt att säga något om man inte vet mer om vad han faktiskt åt före och efter. Det kan ju ha blivit mindre energi och han kanske har minskat på läsk och godis eller något annat efter att ha läst boken. Hade han motionerat regelbundet så hade han troligen inte fått fettlever på grund av matvanorna men jag har ju inte hela bilden.

 

Sedan kan man ha fett i levern och normala värden så det är ju bra om dom kollar på något mer sätt än blodprov.

Jag tror inte att du kan säga något om det hela fastän du visste vad han åt före och efter.

Leverenzymerna är väldigt flukturerande, och kan variera ganska mycket helt normalt. Det finns liksom inte en chans att man kan ge diagnosen fettlever på enbart leverprover, då krävs även ett ultraljud och en leverbiopsi.

Det finns ruskigt många faktorer som kan ge förhöjda värden på dessa prover, till exempel en simpel virusinfektion.

Att säga att någon inte skulle ha fått fettlever om dom motionerade, är i mitt tycke ett ganska så hårt uttalande, och man ska nog ha ganska mycket kunskap, och som du säger "hela bilden" för att kunna uttala sig om orsaken till eventuell fettlever eller annan leversjukdom.

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tror inte att du kan säga något om det hela fastän du visste vad han åt före och efter.

Leverenzymerna är väldigt flukturerande, och kan variera ganska mycket helt normalt. Det finns liksom inte en chans att man kan ge diagnosen fettlever på enbart leverprover, då krävs även ett ultraljud och en leverbiopsi.

Det finns ruskigt många faktorer som kan ge förhöjda värden på dessa prover, till exempel en simpel virusinfektion.

Att säga att någon inte skulle ha fått fettlever om dom motionerade, är i mitt tycke ett ganska så hårt uttalande, och man ska nog ha ganska mycket kunskap, och som du säger "hela bilden" för att kunna uttala sig om orsaken till eventuell fettlever eller annan leversjukdom.

 

Det är intressant att du håller med mig om att man inte kan vara säker på att man inte har fett i levern bara för att leverproverna har blivit bättre. Det är också intressant att du tycker att mitt uttalande om motionen är hårt medan läkarens diagnos om fettlever enbart med stöd av blodproverna inte får samma dom.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det jag vände mig mest mot var ordet övernutrition. Det låter som för mycket näring. Menar du att man äter för mycket, så säg det.

 

Hur mycket snabbmakaroner som helst kan aldrig ge för mycket näring.

 

Sen så tycker jag att det var bra att han fick veta att han (antagligen) hade fettlever, och fick anledning att förbättra sin kost åtminstone lite.

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det jag vände mig mest mot var ordet övernutrition. Det låter som för mycket näring. Menar du att man äter för mycket, så säg det.

 

Hur mycket snabbmakaroner som helst kan aldrig ge för mycket näring.

 

Sen så tycker jag att det var bra att han fick veta att han (antagligen) hade fettlever, och fick anledning att förbättra sin kost åtminstone lite.

 

Övernutrition av även kortvarig natur (”ätit för mycket”) kan höja ALAT påtagligt. Detta utan samband med viktuppgång.

http://www.praktiskmedicin.se/sjukdomar/leverstatus-patologiskt-levervarden-utrednin/

 

På denna sida finns mycket information om förhöjda levervärden så där kanske du kan hitta mer som är intressant.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är intressant att du håller med mig om att man inte kan vara säker på att man inte har fett i levern bara för att leverproverna har blivit bättre. Det är också intressant att du tycker att mitt uttalande om motionen är hårt medan läkarens diagnos om fettlever enbart med stöd av blodproverna inte får samma dom.

Jag har de dsenaste 10-15 åren haft riktigt taskiga levervärden. Först har mina läkare sagt att jag äter för mycket godis, sen har de sagt att jag är alkoholist. Sen jag slutade med min medicin, i och med att jag blivit friskförklarad med hjälp av hyfsat strikt LCHF kombinerad med periodisk fasta, har mina levervärden blivit helt normala.

Dessutom gjorde jag en gång ett blodprov precis efter att jag styrketränat. Levervärdena var RIKTIGT illla då.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har de dsenaste 10-15 åren haft riktigt taskiga levervärden. Först har mina läkare sagt att jag äter för mycket godis, sen har de sagt att jag är alkoholist. Sen jag slutade med min medicin, i och med att jag blivit friskförklarad med hjälp av hyfsat strikt LCHF kombinerad med periodisk fasta, har mina levervärden blivit helt normala.

Dessutom gjorde jag en gång ett blodprov precis efter att jag styrketränat. Levervärdena var RIKTIGT illla då.

 

Det där med levervärden verkar ju vara lite knepigt. Vilka värden var det som blev förhöjda av styrketräningen?

 

Gjorde dom några undersökningar på dig för att fastställa hur mycket fett du hade i levern?

 

Jag har en kompis som också fick höra att han drack för mycket när han hade dåliga levervärden. Han som knappt dricker alkohol över huvud taget. Han hade så höga triglycerider så han fick äta dubbel dos blodfettsänkande läkemedel och ingen sa något till honom om livsstilsförändringar så med åren fick han en hel rad med hälsoproblem och till slut också för högt blodsocker.

 

Det är ju skönt att du fått normala värden igen Stoscha och att du kunnat kliva ur läkemedelsträsket!

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Alat och asat. Inga undersökningar.

Vansinnigt att få statiner mot triglycerider. De hjälper ju inte mot dem.

 

Tack för informationen!

 

Jag har också hört att statiner inte hjälper mot höga triglycerider men vad jag förstod så sjönk dom med dubbel dos. Jag har för mig att det finns andra typer av läkemedel också men aldrig i livet att jag skulle välja läkemedel med den kunskap jag har idag. Min kompis var under 40 år när han fick läkemedel och han är 70 år nu så läkarna kanske inte visste att man kunde påverka med mat och motion.

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 3 weeks later...

Nytt liv i tråden, synpunkter?

 

Midjemått Risken för fettlever

Män under 94 cm= minimal risk

Kvinnor under 80 cm = minimal risk

 

Så här mäter du ditt midjemått:Ditt midjemått skall mätas ungefär vid naveln efter att du har gjort en normal utandning. Mätningen underlättas om du står framför en spegel och kan se att måttbandet hamnar rätt.  Du skall hålla måttbandet sträckt men inte dra åt.

 

Förstorad lever kan ofta kännas tydligt under revbenskanten?

Diabetes och fetma ger ökad risk för fettlever. Eller? Alla som har fettlever löper större risk att få diabetes och fetma.

 

https://www.youtube.com/watch?v=vhhMpxErhRY

Dr. Aseem Malhotra

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...