Jump to content

Sötsmak/insulin..


lelleleo
 Share

Recommended Posts

Hej..

Nu undrar jag flj.. Det sägs ju att bare smaken av sött på tungan, får bukspotte att "spotta ut" insulin. Som gör en tjock. Men vad då med tandkräm, munnskölj osv.. Smakar ju sött....

 

Intressant tanke! Tandkräm och munskölj som smakar sött skall man nog undvika.

Link to comment
Share on other sites

Jo, smaken av sött får kroppen att förbereda sig på att ta emot kolhydrater. Det är därför som vi har amylas i saliven, för att bryta ned lite kolhydrater till socker redan i munnen så att kroppen kan få signaler om att kolhydrater är på väg. Sötningsmedel i tuggummi t.ex. har ju gett insulinsvar från kroppen.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jammen fn...man vill väl inta ha världens värsta andedräkt :(

 

Skölj med salt och vatten (bakteriedödande) varje dag och skölj länge (5-15 minuter) med fett (olja) en gång i veckan så kommer du att ha så ren mun som är möjligt. Om man inte äter en massa kolhydrater så behöver man inte borsta tänderna hela tiden. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Kanske inte...men jo friskare...Och finns det sånna produkter utan "sötsmak"?

 

Det kanske någon annan kan svara på. Jag har aldrig tänkt på att tandkräm skulle smaka sött och munskölj har jag aldrig använt. När det gäller andedräkten så tror jag det är viktigare att rengöra ordentligt mellan tänderna med tandtråd eller mellanrumsborstar. Har man tandköttsfickor behövs rengöring med tandtråd ända ner i botten.

 

Sedan kan dålig andedräkt komma från magen också.

Link to comment
Share on other sites

Jag kan inte mäta insulin. Men jag har mätt blodsocker och ketoner en period nyss. Mitt blodsocker ligger mellan 4,6 och 5,8 när jag har fastat och eller tränat i det högre spannet och i det lägre när jag tar det lugnt och småäter. Men när jag vid två tillfällen ätit läkerol stevia på fastande mage, så har blodsockret blivit 6,4 efter ca 30 min. Då har jag ätit flera st och syftet var att prova hur det påverkar mej. Så nu ska jag sluta med läkerol stevia, igen.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Om blodsockret går upp efter läkerol, kolla vad som finns i det förutom stevia. Är det sockeralkoholer i som annan sötning, speciellt såna som maltitolsirap så vet vi att de ger en klar blodsockerhöjning.

 

Jag har aldrig sett beviset på att söt smak i sig ger insulinrespons. Svårt att testa smaken separerad från ämnet!

Link to comment
Share on other sites

Om blodsockret går upp efter läkerol, kolla vad som finns i det förutom stevia. Är det sockeralkoholer i som annan sötning, speciellt såna som maltitolsirap så vet vi att de ger en klar blodsockerhöjning.

 

Jag har aldrig sett beviset på att söt smak i sig ger insulinrespons. Svårt att testa smaken separerad från ämnet!

Vad om man tog först en tesked socker i munnen, hade det där en stund och spotta ut, den ena dagen, och lite stevia i munnen den andra dagen (som man spotta ut). Ville man inte då kunna mäta, med bra instrument, ev blodprov, om insulinet stegrade, och ev "hur olika"...

Link to comment
Share on other sites

Vad om man tog först en tesked socker i munnen, hade det där en stund och spotta ut, den ena dagen, och lite stevia i munnen den andra dagen (som man spotta ut). Ville man inte då kunna mäta, med bra instrument, ev blodprov, om insulinet stegrade, och ev "hur olika"...

 

Man kan väl inte mäta hormonet insulin.... Eller hur hade du tänkt? :)

 

Visst om man gör en glukosbelastning så kan man ju till viss del mäta hur bra det sänker blodsockret. Men utan glukosbelastning går det nog inte...

Link to comment
Share on other sites

Man kan väl inte mäta hormonet insulin.... Eller hur hade du tänkt? :)

 

Visst om man gör en glukosbelastning så kan man ju till viss del mäta hur bra det sänker blodsockret. Men utan glukosbelastning går det nog inte...

Vet inte hur jag tänkte... Men utgångspunktet med tråden var ju om insulinet stiger/sprutar ut, bare för att man borstar tännderna, med "söt" tanndkräm...

Link to comment
Share on other sites

Vet inte hur jag tänkte... Men utgångspunktet med tråden var ju om insulinet stiger/sprutar ut, bare för att man borstar tännderna, med "söt" tanndkräm...

Det är möjligt att man kan mäta det. Intresserad av att veta om någon vet hur?

 

Och grundfrågan är också intressant, om söt smak på tungan förbereder kroppen för att något sött är på väg ner i magen.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det räcker att titta på eller tänka på mat för att insulin skall utsöndras.. rent teoretiskt!

 

Dock saknar det betydelse i praktiska livet.

 

Insulin frisätts hela tiden i pulsatila rytmer, det går upp och ner, insulin har fler funktioner än att reglera blodsocker.

 

http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=7201

 

Störst betydelse med söt smak har snarare en preferens för socker!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det är möjligt att man kan mäta det. Intresserad av att veta om någon vet hur?

 

Och grundfrågan är också intressant, om söt smak på tungan förbereder kroppen för att något sött är på väg ner i magen.

 Jo hade vart kul..och jag har hört experter säga så..bl.a. en skåning..som blev läkare i 40års ålder... Kul typ... Han sa att jo..søtt i munnen, och insulinet stog klart :D

Link to comment
Share on other sites

Kanske inte...men jo friskare...Och finns det sånna produkter utan "sötsmak"?

 

Jodå, det finns tandkräm utan sötma i hälsokostaffärer och på "nätet". De är dyrare än vanliga och har förutom pepparmint också smaker som fänkål, kanel m.m.

 

Såg också ett tips om att man kan göra sin egen tandkräm av kokosolja och bikarbonat, som jag testade, men det var riktigt äckligt i mitt tycke. Skulle kanske ha fungerat bättre om jag smaksatt blandningen med en droppe pepparmintolja.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jodå, det finns tandkräm utan sötma i hälsokostaffärer och på "nätet". De är dyrare än vanliga och har förutom pepparmint också smaker som fänkål, kanel m.m.

 

Såg också ett tips om att man kan göra sin egen tandkräm av kokosolja och bikarbonat, som jag testade, men det var riktigt äckligt i mitt tycke. Skulle kanske ha fungerat bättre om jag smaksatt blandningen med en droppe pepparmintolja.

Tänkt prova den (oljeblandningen)...men...tempen är ju viktig he he..antingen är den stenhård eller så rinner den...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...