Jump to content

WHO Healthy Diet Sept 2014


Melker

Recommended Posts

Hej,

 

Jag hade fått känslan av att WHO började röra sig i mer "vår" riktning med reducerade sockermängder jämfört med t ex Livsmedelsverket. Hade därför goda förhoppningar att hitta en mer allmänt vedertagen referens hos WHO som argument till "sockertroll som anser sig äta balanserad kost". Det var dock ingen munter läsning med bl a ett dagligt fruktintag som ligger högre än mitt månadsintag.

 

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs394/en/

 

Ser ut att vara en bit kvar att gå...

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Ett problem är nog att myndigheter är dåliga på att kommunicera sitt budskap på rätt sätt. Att det finns ett positivt samband mellan intag av frukt och grönt och en god hälsa finns belagt i massor av studier men det innebär inte att det är bra att småäta frukt hela dagen lång.

 

Jag har också läst här i forumet att en del uppfattat budskapet om att det är nyttigt med frukt som att man skall äta det utöver det man äter i vanliga fall. Så fort man äter mer än man förbrukar så blir det sämre för hälsan.

 

Dom borde vara tydligare med att dom menar att man skall byta ut t ex kakor och vitt bröd mot frukt.

 

Sedan borde dom vara tydligare med att hälsobudskapet är ett paket där motion ingår. Det står visserligen med på Livsmedelsverkets hemsida men det är inte tillräckligt tydligt. För en blandkostare som motionerar regelbundet, inte överäter och väljer bort skräpmat så är frukt inget problem. Det finns till och med människor som lever på enbart frukt och är hur friska som helst.

 

Har man väl fått insulinresistens/ metabolt syndrom så kan man behöva ta till andra åtgärder för att komma ur den onda cirkeln. Att ge samma kostråd till denna patientgrupp som till aktiva och friska människor är det som verkligen är riktigt illa.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...