Jump to content

Munnen stinker och njurarna molvärker


Susen

Recommended Posts

Efter fem veckors lchf har jag bara gått ner 2 kg i vikt (och de gick jag ner första veckan), men mått bra - varit pigg, magen i toppskick etc.

Men nu känner jag en trist molvärk i njurtrakten, någon som har erfarenheter av det i lchf-sammanhang?

Därtill klagar maken och barnen på min andedräkt som jag även själv känner stinker vedervärdigt. Jag tuggar så mycket tuggummi nu att jag börjar få ont i käkarna :-/

Jag har testat att skriva matdagbok och inser att jag äter för stor andel proteiner och för liten andel fett. Och ligger ganska högt på kolhydraterna (ca 30 g), främst genom ost och andra mejeriprodukter.

Men jag vet baske mig inte hur jag ska få upp fettandelen utan att även öka antingen proteinet eller kolhydraterna!? Jag steker i massor av fett och köper de fetaste mejeriprodukterna (som jag dessutom skurit ner rejält på nu som ett försök att minska i vikt). Man ska väl inte behöva äta smör och kokosfett direkt ur paketen eller?

Link to comment
Share on other sites

Att munnen stinker är av ketosen den brukar minska efter ett tag.Att njurarna värker kan nog vara vätskebrist. Har färgen på kisset blivit mörkare? Om det är så, är det bara att öka på med vatten.

Komihåg att det finns gott om kolhydrater i tuggummi och dom kan ha en laxerande verkan. Kan vara bra att tänka på.

Hoppas det löser sig.

Link to comment
Share on other sites

Du måste få i dej både vatten och salt i tillräcklig mängd.

Nybörjare väljer gärna mejerier, men jag tar nästan hellre ett gott kryddsmör. Och istf macka kan man göra en PUMa (pålägg utan macka) En hyfsat tjock ostbit med Bregott och pålägg och gurka t ex

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Efter fem veckors lchf har jag bara gått ner 2 kg i vikt (och de gick jag ner första veckan), men mått bra - varit pigg, magen i toppskick etc.

Men nu känner jag en trist molvärk i njurtrakten, någon som har erfarenheter av det i lchf-sammanhang?

Därtill klagar maken och barnen på min andedräkt som jag även själv känner stinker vedervärdigt. Jag tuggar så mycket tuggummi nu att jag börjar få ont i käkarna :-/

Jag har testat att skriva matdagbok och inser att jag äter för stor andel proteiner och för liten andel fett. Och ligger ganska högt på kolhydraterna (ca 30 g), främst genom ost och andra mejeriprodukter.

Men jag vet baske mig inte hur jag ska få upp fettandelen utan att även öka antingen proteinet eller kolhydraterna!? Jag steker i massor av fett och köper de fetaste mejeriprodukterna (som jag dessutom skurit ner rejält på nu som ett försök att minska i vikt). Man ska väl inte behöva äta smör och kokosfett direkt ur paketen eller?

En för stor del protein i kosten kan ge en förskräcklig andedräkt, dragonbreath.

Så mindre protein, mer vätska och absolut så kan man äta smör och kokosolja som det är :) Gärna till proteinet och grönsakerna.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Jag äter smör direkt ur paketet. Skär en 10-20 grams bit åt mej medan jag lagar mat, eller när jag är hungrig. Barnen gillar också att äta smör så där bara :-) Man kan också ta en flinga salt till sin smörklump, det blir ännu godare då. Vår familj sitter också på restaurant och äter upp allt smör medan vi väntar på maten (vi rör inte brödet). Men det gäller att komma över rädslan för (mättat) fett först... 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Jag tillhör väl dem som har lite svårt för råden att äta fett som det är (även om jag också kan ta en klick ur smörbyttan nån gång). Jag dricker inte fettkaffe (även om det smakar helt ok) och äter ogärna ketobollar, och allt vad nu folk hittar på. Däremot tycker jag om: kallt smör på varmt kött, gärna kryddsmör. Omelett med lite extra smör (omeletter är bra på att suga upp fett). Lite smör på de varma grönsakerna. Feta såser. Pannbiffar med lite extra fett i färsen. Lite ost, rullad kring lite smör, om jag absolut behöver ett mellanmål.

Det behöver ju inte vara några våldsamma mängder fett - det är ju andelen fettkalorier av mängden kalorier som ska vara hög. Och det brukar väl lösa sig ganska enkelt, om man undviker magra produkter. Tycker åtminstone jag.

Men visst kan man äta smör direkt ur paketet, om man vill.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Jag äter smör direkt ur paketet. Skär en 10-20 grams bit åt mej medan jag lagar mat, eller när jag är hungrig. Barnen gillar också att äta smör så där bara :-) Man kan också ta en flinga salt till sin smörklump, det blir ännu godare då. Vår familj sitter också på restaurant och äter upp allt smör medan vi väntar på maten (vi rör inte brödet). Men det gäller att komma över rädslan för (mättat) fett först...

 

Jo jag har ofta gott kryddsmör i kylen som jag kan knapra på när jag känner mej onöjd. Två av mina favvefrukostar är kokta ägg mosade med bregott och salt eller tonfisk med rikligt med Kavlis ekologiska majonnäs. Majonnäs innehåller också nästan bara fett

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jo jag har ofta gott kryddsmör i kylen som jag kan knapra på när jag känner mej onöjd. Två av mina favvefrukostar är kokta ägg mosade med bregott och salt eller tonfisk med rikligt med Kavlis ekologiska majonnäs. Majonnäs innehåller också nästan bara fett

 

Fast färdigköpt majonnäs brukar innehålla en massa rapsolja. Får man inte för hög andel Omega 6 då? Eller är Kavlis ekologiska annorlunda?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Fast färdigköpt majonnäs brukar innehålla en massa rapsolja. Får man inte för hög andel Omega 6 då? Eller är Kavlis ekologiska annorlunda?

Jo men rapsolja är ju den minst dåliga av alla växtoljor bortsett från oliv som har en egen smak. Jag tycker inte om majonnäs. Kavlis ekologiska har en annan smak än andra. Den kan jag längta efter

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Inez, det där låter som ett bra majjorecept. Hur länge håller det sig i rumstemperatur innan det blir grönludet?

 

Det har aldrig hunnit hända hemma hos mig, för den går alltid åt i god tid innan :)

 

Det går ju inte att ha den här majonnäsen i kylskåpet, för då blir den hård. Kokosoljan klarar sig hur länge som helst i rumstemp, för den verkar aldrig härskna, men om man tror att smöret kan hinna bli dåligt innan man ätit ur burken, kan man kanske ta bara kokosolja, och öka på med lite mer salt. Det har jag dock aldrig provat själv, så jag vet inte om det då fortfarande smakar majonnäs... 

 

Alla som gör egen majonnäs vet förstås hur viktigt det är att alla ingredienserna har rumstemp (och samma temp) innan man kör ihop det med mixerstav e.d.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 dl smält smör

1 dl smält kokosolja

1 helt ägg

2 tsk vinäger 1 tsk dijonsenap

salt & peppar

 

Förvaras i rumstemperatur

Tack Inez, för detta recept :)

Äntligen, så har till och med jag lyckats med en majonäs som verkligen är god, och inte smakar en massa besk olja och vinäger :)

Eftersom jag vägrar använda någon annan olja än Oliv och Raps, och då jungfrueliga sådana, så blir det alltid en bismak som jag inte gillar i majonäsen.

 

Det blev en fin citronmajonäs till inkokt lax :)

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

För andedräkten, prova oil pulling.

Det är att skölja munnen med kokosolja (den med smak) och sedan spotta ut det i soporna. Det funkade gör mig.

Det finns en del trådar här på forumet om det, prova att googla också.

 

Dock har jag aldrig tagit så mycket som man ska eller orkat skölja så länge, men det har funkat för andedräkten ändå.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Kan oil pulling ersätta tandborstning, eller är det bara ett komplement?

 

När man äter väldigt lite kolhydrater så får man ju ingen tandsten, och själv har jag fått uppleva att slippa nya hål i tänderna också. Fast tandköttet behöver kanske fortfarande massage.

 

Oil pulling och tandpetare efter måltider, och strunta i tandborstningen, vad tror ni om det?

Link to comment
Share on other sites

Kan oil pulling ersätta tandborstning, eller är det bara ett komplement?

 

När man äter väldigt lite kolhydrater så får man ju ingen tandsten, och själv har jag fått uppleva att slippa nya hål i tänderna också. Fast tandköttet behöver kanske fortfarande massage.

 

Många använder oil-pulling istället för tandborstning, eller gör egen "tandkräm" av kokosolja och bikarbonat.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Tandsten är en sak, det är främst bakterier som använder bindningen mellan fruktos och glukos för att fästa vid tänderna!

 

Man kan oxå få beläggningar, det är något annat.. tex längst fram under tungan finns körtlar som sprutar ut saliv, som innehåller kalcium, det kan oxå fästa på tänderna!

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Jag tror att det är "sammansättningen" av saliven och mängden av den samma som "bestämmer" hur mycket tandsten som bildas.

Och om jag har förstått det rätt, så får ofta de som äter LCHF en vitare och något hårdare tandsten, vilket kan förklaras av det Zepp skriver ovan, om kalcium i saliven, som fäster på tänderna  :)

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Jag har ersatt morgonens tandborstning med oil pulling. Tandsten har jag alltid haft ganska mycket av (oavsett kost), men nu med oil pulling har det minskat betydligt. Tandhygienisten kunde gå med på att jag inte behövde komma varje halvår för att ta bort tandsten.

 

Jag använder kokosolja utan smak.

 

Min son (ca 35) har en hel del svarta beläggningar på sina tänder. Det har han alltid haft. När han var liten sa tandläkaren att då fick han inga hål, men sådana beläggningar brukade gå bort i 6-7 årsåldern. Han har fortfarande inga hål och beläggningar. Så salivens sammansättning är viktig.

Link to comment
Share on other sites

Många använder oil-pulling istället för tandborstning, eller gör egen "tandkräm" av kokosolja och bikarbonat.

 

 

Jag har ersatt morgonens tandborstning med oil pulling. Tandsten har jag alltid haft ganska mycket av (oavsett kost), men nu med oil pulling har det minskat betydligt. Tandhygienisten kunde gå med på att jag inte behövde komma varje halvår för att ta bort tandsten.

 

Jag använder kokosolja utan smak.

 

Min son (ca 35) har en hel del svarta beläggningar på sina tänder. Det har han alltid haft. När han var liten sa tandläkaren att då fick han inga hål, men sådana beläggningar brukade gå bort i 6-7 årsåldern. Han har fortfarande inga hål och beläggningar. Så salivens sammansättning är viktig.

 

 

Det finns ju inget som hindrar att man använder oil-pulling som komplement till tandborstning eller tvärt om.

Efter vad läst (mest i trådar på detta forum dock ;)  ) så får man bäst effekt av att först köra oil-pulling och sedan tandborstning

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Det stämmer inte, att oil pulling eliminerar tandstensbildning.  Jag började med oil pulling för snart två år sedan och har inte gått till tandläkare eller -hygienist under tiden. Gick nu, och hade m a s s v i s med tandsten. Dock ingen karies, men det är ju inget bevis för något. Fortsätter ändå med oil pulling eftersom det ger en ren och blank känsla i munnen, och faktiskt alltid kör ut några extra skräpsmulor även om jag borstat

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...