Kashma

LCHF-mat första dagen!

Recommended Posts

Hejsan!

 

Jag har nyligen börjat med att ändra min livsstil och jag tog det första steget och kom igång med träningen. Sedan googlade jag runt och tyckte att LCHF dieten lät intressan, så jag bestämde mig för att ge det ett försök. Men det är just här som det tar stopp för mig, jag har läst på kostdoktorn.se vad som är "bra" mat respektive "dålig" mat. Jag har försökt anpassa mina måltider efter dessa, men jag är osäker på om jag fortfarande äter "rätt". Här nedan följer en bild på dagens maträtt, och det vore verkligen jätte snällt om någon kunde kommentera min kost, om jag borde dra ner på något på tallriken som inte hör till, eller om jag borde tillägga något. 

 

På tallriken ligger det alltså:

- Stekt kycklingfilé

- Haricot Verts

- Morötter

- Gurka

 

Till detta hade jag även lite fetaost!

 

img_0347_547caf70e087c33f36aa6660.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ser gott ut, men jag saknar fettkälla. Hade du någon form av fett till måltiden? Själv hade jag haft en fet sås eller ett kryddsmör till kycklingen, samt rejält med exempelvis olivolja på grönsakerna. Vissa är ju försiktiga med morötter och andra rotsaker, men det äter jag gärna någon gång ibland.

  • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ser gott ut, men jag saknar fettkälla. Hade du någon form av fett till måltiden? Själv hade jag haft en fet sås eller ett kryddsmör till kycklingen, samt rejält med exempelvis olivolja på grönsakerna. Vissa är ju försiktiga med morötter och andra rotsaker, men det äter jag gärna någon gång ibland.

Tack så mycket för svar! Jag hade fetaost till kycklingen ovanpå, dock inte sådär jätte mycket då jag inte tycker om det så mycket, och jag vet inte riktigt om fetaost var ett smart val. Jag saknade vispgrädde, och till nästa gång ska jag se till att ha tillgång till alla nödvändiga resurser! Olivolja på grönsaker är något jag aldrig provat, men tack så mycket för tipset, det skall jag prova imorgon! =)

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Olivolja och grönsaker är som gjorda för varann :P

Jag brukar variera mig med kallpressad rapsolja som jag också tycker om. En nyhet som jag köpte hem härom veckan är macadamiaolja, väldigt gott till sallad och grönsaker det med.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Olivolja och grönsaker är som gjorda för varann :P

Kunde inte sagt det bättre själv!

 

Jag saknade också fettet på din tallrik. Du kanske tycker bättre om Brie än feta? Ibland har jag en bit grönmögelost som jag låter smälta på grönsakerna. Supergott!

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag saknar currysåsen gjord på en rejäl klick smör!

 

Det ser gott ut, det är säkert jättegott, verkar något torrt och fettfattigt hur som helst!

 

Det är fettet som är din energi, det andra på bilden är främst byggstenar, vitaminer och mineraler.

  • Gilla 7

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Man kan utgå från ett fetare kött också. Kycklingfile tillhör väl det magraste man kan hitta. Andra delar av kycklingen tror jag är fetare. Blandfärs. Fet fisk. Osv.

Och jag gillar smör på varma grönsaker...

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Man kan utgå från ett fetare kött också. Kycklingfile tillhör väl det magraste man kan hitta. Andra delar av kycklingen tror jag är fetare. Blandfärs. Fet fisk. Osv.

Och jag gillar smör på varma grönsaker...

 

 

Tack så mycket för alla tips! Var på ica idag och handlade lite, fick med mig vispgrädde, fiberhusk, gräddfil, cremé fraiche och lite annat inför de kommande veckorna. Jag är en person som äter oerhört mycket, blir hungrig jätte fort och äter fort som tusan (något jag försöker sluta med). Att jag blir hungrig så ofta beror förmodligen delvis på att jag äter fort, men även för att jag inte har ätit bra (detta var alltså innan jag började med LCHF). Numera är jag hungrig, men när jag väl äter så tar det ett bra tag innan jag blir hungrig igen. Dessutom äter jag inte så mycket som jag brukar, utan jag blir mätt mycket fortare än vad jag vanligtvis blir när jag äter en massa skräpmat. Det är lite tufft att kämpa emot sockersuget också, tidigare har jag gått till kylskåpet ständigt och ätit så fort jag har blivit hungrig, men nu redan första veckan så motstår jag det och låter bli att slänga i mig varor som är fyllda med socker. 

 

Något ytterligare som är tufft är att jag har en så begränsad kost, äter till exempel enbart kyckling och nötfärs, och det är så himla svårt att hitta en måltid som passar. Lyckas dock slänga ihop något till slut, men det tar ett bra tag... Håller därför på med att göra en veckotabell som jag ska följa, delar gärna med mig av den när den väl är klar! =)

 

Jag läste även att man skulle undvika att äta rotfrukter som växer under jord, och därför förstår jag nu att moroten kanske inte var det bästa valet att ha på tallriken. Saknade väldigt mycket fett också som ni själva säger, och kycklingen var någorlunda torr så det blir definitivt en sås till nästa gång! Currysås kanske är ett bra val? Och olivolja på grönsaker ska jag definitivt prova! Har ju köpt pastasallader ute tidigare (innan lchf), och dessa har dem haft jätte mycket olivolja på och det har verkligen smakat jätte bra!

 

Har någon provat dessa kolhydratsfria pannkakor? http://www.kokaihop.se

/recept/kolhydratsfria-pannkakor-lchf?selectedServings=1 och i sådana fall, vad tyckte du/ni om dem? =)

 

 

Tack för alla bra tips, kom gärna med fler! 

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Glöm det med grönsaker under jord.. där finns inga.. där växer det rotfrukter, det är bara enkla nybörjarregler!

 

Morot, rädisa, rättika, kålrot, majrova är rötter som funkar fint i en LCHF-kost.

 

Med nötfärs kan man göra ett hundratal rätter!

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har någon provat dessa kolhydratsfria pannkakor? http://www.kokaihop.se

/recept/kolhydratsfria-pannkakor-lchf?selectedServings=1 och i sådana fall, vad tyckte du/ni om dem? =)

 

Barnen har provat liknande pannkakor, fast med gräddmjölk istället för CF/smetana/yoghurt. Serverat med smör/vispad grädde/tinade djupfrysta bär.

Inget blev över.  :P

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Glöm det med grönsaker under jord.. där finns inga.. där växer det rotfrukter, det är bara enkla nybörjarregler!

 

Morot, rädisa, rättika, kålrot, majrova är rötter som funkar fint i en LCHF-kost.

 

Med nötfärs kan man göra ett hundratal rätter!

 

Det har du rätt i! Googlade fram en hel del recept som kommer att komma till användning så småningom =) Tack!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Barnen har provat liknande pannkakor, fast med gräddmjölk istället för CF/smetana/yoghurt. Serverat med smör/vispad grädde/tinade djupfrysta bär.

Inget blev över.  :P

 

Då är dem alltså värda ett försök! Lagade köttfärssoppa idag och bakade ostplättar, båda blev mycket bättre än vad jag hade förväntat mig. På fredag blir det pannkakor, får hoppas på att elvispen ger med sig så att jag kan få till grädden =)

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kyckling och köttfärs, mmmmmmm, kan nästan räkna upp ett hundratal recept  :P

Finns nog inget som går att variera i det oändliga, såsom köttfärs och kyckling. Du kan woka, steka, grilla.....ha i vilka blandningar som helst. Koka frikadeller......ja det finns faktiskt inga gränser.

Med oljorna är det en smaksak. Jag tycker inte om olivolja, utan föredrar macadamiaolja på mina grönsaker. Hasselnötolja är jättegod till kyckling.

Tänk bara på att inte hetta upp växtoljorna för mycket, då oxiderar de. Max 200 grader tycker jag, då ligger man under rykpunkten. Förutom kokosolja, den tål mer hetta.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Dessa Pannkakor har jag gjort...blir helt OK! (Det finns många bra recept hos 56Kilo)

http://56kilo.se/lchf-pannkakor/

Provade länken som du skickade och jag sitter nu och är super mätt och otroligt nöjd! Smakade superbra trots att jag inte la i vaniljpulver :) Tusen tack för sidan!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kyckling och köttfärs, mmmmmmm, kan nästan räkna upp ett hundratal recept :P

Finns nog inget som går att variera i det oändliga, såsom köttfärs och kyckling. Du kan woka, steka, grilla.....ha i vilka blandningar som helst. Koka frikadeller......ja det finns faktiskt inga gränser.

Med oljorna är det en smaksak. Jag tycker inte om olivolja, utan föredrar macadamiaolja på mina grönsaker. Hasselnötolja är jättegod till kyckling.

Tänk bara på att inte hetta upp växtoljorna för mycket, då oxiderar de. Max 200 grader tycker jag, då ligger man under rykpunkten. Förutom kokosolja, den tål mer hetta.

Jo det har du nog rätt i, bara jag som inte tidigare vågat prova nya maträtter! Fick en massa idèer nu, tack!!! =)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Pröva oxå Cocospannkakor!

 

En varning dock.. man orkar inte mer än en!

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Pröva oxå Cocospannkakor!

 

En varning dock.. man orkar inte mer än en!

 

Det har jag aldrig provat, får väl göra det nästa fredag i sådana fall! Vanligtvis brukar jag lyckas med att slänga i mig 6-7 pannkakor, men idag när jag provade dessa så var jag verkligen proppfull efter tre stycken! Det har aldrig hänt tidigare, och jag var själv förvånad över att jag faktiskt var illamående efter 3(!!!) pannkakor!!! Råkade även hälla på lite väl mycket grädde, och jag tycker egentligen enbart om sylt på pannkakor men jag försöker vänja mig vid grädde också =)

 

Såhär blev resultatet! Fick dock peta bort en del av grädden då det blev för mycket för min smak... Vill även tillägga att de smakade precis som vanliga pannkakor, det enda som man kunde känna av var väl äggen, hade jag haft i lite mindre ägg så hade man inte känt av något alls!

img_0859_548209bae087c30d8c9cd735.jpg

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Brukar mosa fetaost och blanda med creme fraiche. Blir supergott som krämig sås till sallad, kött, fisk och kyckling och som dipp till fröknäcke. Går även att smaksätta med t ex Italiensk salladskrydda.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Glöm det med grönsaker under jord.. där finns inga.. där växer det rotfrukter, det är bara enkla nybörjarregler!

 

Morot, rädisa, rättika, kålrot, majrova är rötter som funkar fint i en LCHF-kost.

 

Med nötfärs kan man göra ett hundratal rätter!

Och min favorit, rotselleri. Jordärtskockor funkar också

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.