Jannahoj Posted December 2, 2014 Share Posted December 2, 2014 Var hos doktorn med ett barn idag och fick jordens utskällning för att mina barn äter glutenfritt utan att ha en celiakidiagnos. Läkaren fick det att låta som att jag är en dålig förälder som inte ger mina barn bra mat! Jag förstår inte riktigt.. oavsett om man är glutenintolerant eller inte så finns det väl inget man BEHÖVER i gluten?! Mina barn äter alltså blandkost, inte LCHF men vi äter glutenfritt och hemma äter de inte mycket kh i onödan. Däremot serverar jag ofta potatis till "min" mat för de som vill ha. Kände att jag blev lite förvirrad. Jag menar även om man inte tror på lchf så kan det väl aldrig vara negativt att äta glutenfria produkter som bröd och pasta? Dessutom äter vi tydligen för lite fibrer hemma så barnet är förstoppat.. suck. Hur kan jag få i barnen nog med fibrer nu när vi inte äter massa fullkornsbröd och pasta? Inte lätt få ihop det. Jag har själv problem med lös mage typ 4dgr/v sedan lchf vilket inte heller är jättekul. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted December 2, 2014 Share Posted December 2, 2014 Nej, spannmål och därmed gluten är en ny företeelse i människors kost. Före jordbruket åt våra förfäder på sin höjd vid säsong lite gräsfröer om de var hungriga nog. Förfädernas magar lär ha skött sig utmärkt utan gluten, i alla fall baserat på att varenda kotte som nu lever har en obruten sträng av förfäder bakom sig som lyckades reproducera Ät mycket grönsaker, en del rotfrukter kanske och nån enstaka frukt, så får familjen i sig fibrer! 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trollmormor Posted December 2, 2014 Share Posted December 2, 2014 För det första så är du inte en dålig förälder, men du råkade ut för en dålig läkare. Jag tror att det är betydligt större risk för förstoppning om man äter vetemjöl och socker i alla dess former. Att det skulle vara just fibrer som håller igång magen tror jag inte på en sekund. Jag har ätit glutenfritt i 2 ½ år. Och nån förstoppning har jag inte, snarare tvärt om . Inte tror jag heller att gluten är nåt vi behöver. Eller har ni hört att nån lider av glutenbrist 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glen Åkesson Posted December 3, 2014 Share Posted December 3, 2014 Har träffat många läkare som säger "jaha" till att vi inte äter gluten i familjen. Den du träffade verkar vara lite av ett stolpskott... 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
A F - ursprungsliv.nu Posted December 3, 2014 Share Posted December 3, 2014 Om man upplever besvär av gluten så är det antagligen bäst att utreda först vad det beror på innan man testar en glutenfri kost: http://www.ursprungsliv.nu/2012/12/glutenintolerans-och-dna-test/ Det är risk att man inte är tillräckligt noga med det glutenfria för att verkligen bli frisk om man nu är glutenintolerant. Däremot så ser jag väl ingen större fara med att äta glutenfritt i sig. Det låter som om du använder glutenfria ersättningsprodukter som bröd och pasta - och det är kanske farligt för ekonomin. Och om man inte är glutenintolerant så är det antagligen inte några fördelar med det. Rågknäcke kanske till och med är "nyttigare" än glutenfritt knäcke ur en del aspekter skulle jag tro. Här försöker jag ta det försiktigt med vetet till barnen. Vi kör mest ris och potatis till maten och undviker pasta. Det blir rågknäcke och riskakor mest, men ibland så köper vi skräpvetebröd också. Det som är oftast är viktigast. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleks Posted December 3, 2014 Share Posted December 3, 2014 Var hos doktorn med ett barn idag och fick jordens utskällning för att mina barn äter glutenfritt utan att ha en celiakidiagnos. Läkaren fick det att låta som att jag är en dålig förälder som inte ger mina barn bra mat! Jag förstår inte riktigt.. oavsett om man är glutenintolerant eller inte så finns det väl inget man BEHÖVER i gluten?! Mina barn äter alltså blandkost, inte LCHF men vi äter glutenfritt och hemma äter de inte mycket kh i onödan. Däremot serverar jag ofta potatis till "min" mat för de som vill ha. Kände att jag blev lite förvirrad. Jag menar även om man inte tror på lchf så kan det väl aldrig vara negativt att äta glutenfria produkter som bröd och pasta? Dessutom äter vi tydligen för lite fibrer hemma så barnet är förstoppat.. suck. Hur kan jag få i barnen nog med fibrer nu när vi inte äter massa fullkornsbröd och pasta? Inte lätt få ihop det. Jag har själv problem med lös mage typ 4dgr/v sedan lchf vilket inte heller är jättekul. Jag är för naturligt glutenfritt. Men starkt emot ersättnignsprodukterna!! Min dotter tål inte vete, vilket i sig innebär att det blir glutenfria produkter till henne. Problemet är att det tillsätts rätt mycket skit i produkter som är glutenfria för att de ska LIKNA och SMAKA som vanliga. När dina barn kommer till förskola och skola kommer de till 99% inte få glutenfri kost utan läkarintyg - Läkarintyg kommer du inte att få utan att de har en diagnos på glutenintollerans - Diagnos kommer de inte få utan att det ha gjorts prover - Prover kan inte göras utan att man får i sig gluten för utan gluten har kroppens tarmar läkt och resultaten blir missvisande TROTS att 25% av alla provresultat är fel så är det de som gäller. Ett snurrigt projekt! 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kareng Posted December 3, 2014 Share Posted December 3, 2014 Kanske kan du visa läkaren om de studier som Ann Fernholm tipsar om här: http://ettsotareblod.se/forskare-gluten-okar-risken-for-diabetes/. Det kan aldrig vara fel att låta bli gluten! Kan du inte baka bröd med fröer, fiberhusk och pofiber till barnen? Olika granola/müsliblandningar? Sedan alla grönsaker som innehåller vattenlösliga fibrer. Vad jag förstått är det vattenlösliga fibrer som tarmarna främst behöver. Att tarmarna skulle behöva hårda träiga fibrer är ett ganska nytt påfund. Barn brukar gilla att äta råa grönsaker/rotfrukter som inte är blandade i en sallad, ex. morotsstavar, paprikastavar, bitar av vitkål - prova er fram. Även frukt kan ju barnen äta så mycket som de vill - gott om vattenlösliga fibrer. EDIT: Vissa barn har svårt att få i sig tillräckligt med vätska under dagen och då främst vatten. Vissa barn blir hårda i magen av mjölk. Konstigt dock med din lösa mage på LCHF? Är det fler som fått det problemet med kosten? Hade du några problem med magen innan? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jannahoj Posted December 3, 2014 Author Share Posted December 3, 2014 Mycket intressanta synpunkter. Ska läsa mer och fundera ikväll. Som svar på min lösa mage.. nej inte haft det problemet tidigare. Lite konstigt men jag har tänkt att magen reagerar på allt fett. Ingen annan som har det så? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trollmormor Posted December 3, 2014 Share Posted December 3, 2014 Jag blir nästan alltid lös i magen efter frukost. Men aldrig efter middagen. Så det vore konstigt om det beror på fettet för jag äter mer fett till middag än till frukost. Min zonterapeut trodde snarare att det beror på kaffet än fettet. Vem vet det kanske det är en kombination av kaffe och fett. Till frukost är enda gången jag dricker kaffe. Men jag är hellre lös i magen än förstoppad. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SirFinn Posted December 3, 2014 Share Posted December 3, 2014 Kanske kan du visa läkaren om de studier som Ann Fernholm tipsar om här: http://ettsotareblod.se/forskare-gluten-okar-risken-for-diabetes/. Det kan aldrig vara fel att låta bli gluten! Kan du inte baka bröd med fröer, fiberhusk och pofiber till barnen? Olika granola/müsliblandningar? Sedan alla grönsaker som innehåller vattenlösliga fibrer. Vad jag förstått är det vattenlösliga fibrer som tarmarna främst behöver. Att tarmarna skulle behöva hårda träiga fibrer är ett ganska nytt påfund. Barn brukar gilla att äta råa grönsaker/rotfrukter som inte är blandade i en sallad, ex. morotsstavar, paprikastavar, bitar av vitkål - prova er fram. Även frukt kan ju barnen äta så mycket som de vill - gott om vattenlösliga fibrer. EDIT: Vissa barn har svårt att få i sig tillräckligt med vätska under dagen och då främst vatten. Vissa barn blir hårda i magen av mjölk. Konstigt dock med din lösa mage på LCHF? Är det fler som fått det problemet med kosten? Hade du några problem med magen innan? Jag är jämnt lös i magen, ibland rejäla diaréer. Jag har ätit LCHF i 5 år, strikt - normal. Har testa linfrön, fermenterade grönsaker, mjölkfri kost - inget hjälper. Tycker mej dock ha blivit liiite bättre sen jag började med chiapudding för en vecka sen. Jag fortsätter med LCHF, för min ledvärk är borta de flesta dagar, jag har gått ner 20 kilo och jag är piggare. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jannahoj Posted December 3, 2014 Author Share Posted December 3, 2014 Det var inte så uppmuntrande sirFinn? Jag har idag inhandlat Bio Gaia Protectis som är lactobacillus reuteri till både mig och barnet och hoppas det ska bli fason på oss. Var inte helt lätt att välja i djungeln av alla probiotikor! Tänk om kaffet är boven Trollmormor.. jag dricker minst sex koppar om dagen.. vet att jag borde minska på det.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trollmormor Posted December 3, 2014 Share Posted December 3, 2014 Jag dricker "bara" 4 koppar till frukost. Fast jag mal bönorna själv och gör det riktigt starkt. Väger bönorna innan jag mal och det blir runt 65 gr. Har läst nånstans att man ska ha 7 gr per kopp så det kanske blir 9 koppar då om man räknar så.......... Men det är sååå gott . Jag skyller på att jag brukar dricka 2 muggar vatten också . Det måste vara det som sätter fart på magen 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jannahoj Posted December 3, 2014 Author Share Posted December 3, 2014 Haha klart det är vattnets fel! Usch jag måste dra ner på kaffet men det är så bra med kaffe när man jobbar. Någon som har testat bio gaia probiotikan? Har stort hopp till den nu. Har läst att potatismjöl i vatten kan lugna magen också. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kareng Posted December 4, 2014 Share Posted December 4, 2014 Jag har alltid haft problem med magen och då kolik och lös och panik. När jag gick över på LCHF blev magen mycket bättre. Slapp kolik och paniktoabesök. Dock var jag fortfarande lite för lös ibland. När jag för cirka två månader sedan började med 1- 2 tsk potatismjöl i vatten samt cirka 2 msk opastöriserad surkål tillsammans med frukost blev det mycket bättre. Så mitt råd till er med lös mage är att testa lite potatismjöl och opastöriserad surkål eller annan probiotika. Jag känner bara till Tistelvinds (http://tistelvind.se/surkl/) opastöriserade produkter. Vet inte om det finns fler märken som är opastöriserade. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ostgoten Posted December 4, 2014 Share Posted December 4, 2014 På Willys säljs en väldigt bra surkål, den ligger i plastförpackning med mycket grönt på och brukar finnas i grönsaksdelen. Som regel kostar den 19.90 per kilo. Den kommer från Kroatien och är tyvärr inte eko men jag tycker att den ger ännu bättre resultat (och är betydligt godare) än Tistelvinds. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kareng Posted December 4, 2014 Share Posted December 4, 2014 På Willys säljs en väldigt bra surkål, den ligger i plastförpackning med mycket grönt på och brukar finnas i grönsaksdelen. Som regel kostar den 19.90 per kilo. Den kommer från Kroatien och är tyvärr inte eko men jag tycker att den ger ännu bättre resultat (och är betydligt godare) än Tistelvinds. Är den opastöriserd? Kan du komma på vad den heter? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ostgoten Posted December 4, 2014 Share Posted December 4, 2014 Är den opastöriserd? Kan du komma på vad den heter? Japp! Jag vet inte vad den heter men det står "PlivitTrade" högst upp på paketet, sedan mitt på "Surkål hela huvud naturligt syrad-opastöriserad" och längst ner "En naturlig och rik vitaminkälla", det finns ingen annan sort att välja på som ligger i plastpaket i grönsaksavdelningar på Willys och jag har inte sett den i någon annan affär. Jag handlar normalt inte på Willys så jag bunkrar denna surkål en gång i månaden ungefär 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ostgoten Posted December 4, 2014 Share Posted December 4, 2014 Det är alltså hela syrade vitkålshuvuden och det luktar… ja, som det luktar. Smakar bättre! Jag öppnar ett paket och skär kålen i bitar och förvarar sedan i konserveringsglas i kylen. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Annika Rane Posted December 4, 2014 Share Posted December 4, 2014 Plivit Trade har också en strimlad surkål på glasburk som jag ofta köper. Inte ekologisk, men naturligt syrad och Ä-märkt (äkta vara). Den finns på City Gross och även i min vanliga Ica-butik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lisabet Posted December 4, 2014 Share Posted December 4, 2014 ICA har en ekologisk surkål i plastpåse som inte är pastöriserad, dock med citronsyra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Annika Rane Posted December 4, 2014 Share Posted December 4, 2014 ICA har en ekologisk surkål i plastpåse som inte är pastöriserad, dock med citronsyra Köper den med ibland, men föredrar faktiskt Plivit Trade. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jannahoj Posted December 4, 2014 Author Share Posted December 4, 2014 Åh surkål älskar jag. Det måste jag testa! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kareng Posted December 5, 2014 Share Posted December 5, 2014 Åh surkål älskar jag. Det måste jag testa! Ät den opastöriserade kalla surkålen tillsammans med 1-2 tsk potatismjöl blandat i vatten varje dag. Det är viktigt att den är opastöriserad och att du inte värmer den - då förstörs probiotikan. Efter några dagar ska du se att du inte är lika lös i magen längre. Efter en tid kan du öka mängden potatismjöl om det behövs. Läs på hos Per Wikholm på LCHF.se om du vill veta mer om resistent stärkelse. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jamtlandstjej Posted December 5, 2014 Share Posted December 5, 2014 Ät den opastöriserade kalla surkålen tillsammans med 1-2 tsk potatismjöl blandat i vatten varje dag. Det är viktigt att den är opastöriserad och att du inte värmer den - då förstörs probiotikan. Efter några dagar ska du se att du inte är lika lös i magen längre. Efter en tid kan du öka mängden potatismjöl om det behövs. Läs på hos Per Wikholm på LCHF.se om du vill veta mer om resistent stärkelse. Potatismjöl kan ge varierande reaktioner... För mig blev det våldsam utrensningsreaktion först och efter två veckor precis tvärstopp! Detta på endast en tesked potatismjöl. Så liten mjukstart kan vara att rekommendera! 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Livsnjutare Posted December 5, 2014 Share Posted December 5, 2014 Vill tipsa om Petras surkåls-recept här ! Har gjort surkål efter det i två omgångar, godaste surkål jag ätit. Min krångliga mage mår tydligt bättre med surkål. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jannahoj Posted December 5, 2014 Author Share Posted December 5, 2014 Kall surkål lät ju inte riktigt lika gott men ska absolut testa! Tycker jag varit bra nu två dagar av probiotikatabletterna men kanske är slump? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted December 5, 2014 Share Posted December 5, 2014 Kall surkål kan äta såsom sk pizzasallad till maten. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleks Posted December 12, 2014 Share Posted December 12, 2014 Surkål används flitigt i Polen. Jag är uppväxt med det. Till stekt fisk hade vi surkål bla. Då kommer jag ihåg att mamma gjorde sallad på surkål. Hon sköljde surkålen lite för att få bort den suraste smaken, hade i finhackad lök, lite riven morot, rapsolja och alltid en stadig nypa socker (jag hoppar sockret numera). Bara ett tips på hur man kan använda kålen och få god smak på den 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jannahoj Posted December 12, 2014 Author Share Posted December 12, 2014 Ska absolut testa!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.