Jump to content

Varning för socker!


Annika Rane
 Share

Recommended Posts

Ramverken för begreppen inom forskning verkar kunna tänjas beroende på vad man vill lyfta fram för budskap. Känner igen diskussionen med "högfettskosten" till råttorna. Som jag minns det så försvarade man den förändrade fördelningen fett/kolhydrater/proteiner man gav till råttorna bakom argumentet att "råttornas metabolism skiljer sig från människans" och helt plötsligt var det alltså okej att ha uppemot 30-40% energiandel socker i en "högfettsdiet". Man kan ju tycka att sådana begrepp skall vara standardiserade inom den så kallade etablerade forskningen, men tydligen inte. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

 Det som framför allt fastnade hos mig var förklaringen till varför en LCHF:are bättre tar upp det viktiga C-vitaminet.

 

mmm...det var också något nytt för mig, det skulle vara intressant och veta hur relevanta Tores påståenden kring detta är.

 

Kort sammanfattat så menade Tore att GLUT1,3,4 som är enzymer som hjälper till att transportera glukos in i cellerna också används för att ta in C-vitamin till cellerna för att sedan transportera C-vitaminet i kroppen. C-vitaminet, som bland annat behövs vid antioxidativa processer, måste alltså "konkurrera med glukosen för att tas upp i cellen, d v s att om det finns mycket glukos i kroppen som måste tas om hand så finns det mindre plats kvar för C-vitaminet.

 

Tore pekade på att detta kunde vara en bidragande faktor till uppkomsten av Alzheimers sjukdom eftersom oxidativa processer i hjärnan inte kan motverkas tillräckligt bra av C-vitaminet. Slutsatsen av detta blir då att det hjälper egentligen inte att äta mycket C-vitamin om man har ständigt hög sockerkonsumtion.

 

Så om det finns någon här i forumet som kan mer om detta...skriv gärna några rader. :)

 

En annan intressant sak som både Ann och Ralf pratade mycket om var vad som händer när ursprungsbefolkningar som har väldigt lite problem med diabetes, övervikt och hjärt- och kärlsjukdomar (även cancer)  utsätts för den västerländska kosten. Det verkar vara samma visa överallt, inom 15-20 år utvecklar många personer i befolkningarna dessa välfärdssjukdomar. Så något händer när man börjar äta vår kost.

 

...så antingen har de väl då:

 

...blivit lata, springer för lite och äter för mycket mättat fett.  (Livsmedelsverket, m fl)

....eller så har de börjat äta för mycket socker och raffinerat mjöl. (Ann Fernholm)

...eller kanske en kombination av detta. (Ralf Sundberg)

 

...välj vad du vill tro på. ;)

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Peter B

 

LCHFkost förorsakar lite oxidativ stress bla har Sten Sture Skaldeman vid mätning erhållit mycket låga värden... Då behövs ju inte så mycket antioxidanter...

 

En fråga var det någon som videofilmade seminariet?

 

mLCHFh B-) .

 

Hela dagen filmades, förmodligen för att läggas ut på hemsidan. Där finns redan ett flertal äldre föreläsningar.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Peter B

 

LCHFkost förorsakar lite oxidativ stress bla har Sten Sture Skaldeman vid mätning erhållit mycket låga värden... Då behövs ju inte så mycket antioxidanter...

 

En fråga var det någon som videofilmade seminariet?

 

mLCHFh  B-) .

 

Mmmm...anledningen till den låga oxidativa stressen kan ju bland annat vara att C-vitaminet transporteras effektivt i en "socker-fri" kropp....då hänger det Sten Sture och Tore säger ihop. :)

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...