Popular Post Annika Rane Posted December 15, 2014 Popular Post Share Posted December 15, 2014 Just så hette söndagens temadag om sockrets skadeverkningar som hölls i Stockholm i regi av Läkarföreningen för Integrativ Medicin (LIM) och Föreningen för Integrativ Medicin (FIM). Moderator var Professor Ingemar Ernberg från Karolinska Institutet. Dagen inleddes med ett föredrag av Ann Fernholm. De flesta stammisar på forumet känner säkert till henne väl. Filosofie doktor i molekylär bioteknik, vetenskapsjournalist och författare till böckerna ”Ett sötare blod” och ”Det sötaste vi har”. Titeln på hennes föreläsning var I sockrets fotspår-när civilisationens sjukdomar drabbade oss. Efter en något humoristisk inledning om hundar och skräpmat (fast det egentligen handlade om barn, såklart) blev det hela sedan lite allvarligare då hon kom in på en mängd olika ursprungsbefolkningar och deras levnadsvillkor före och efter sockrets intåg. Fokus låg på cancer, men även andra fellevnadssjukdomar. Mycket av innehållet i föredraget, samt mer därtill, kan läsas i hennes senaste bok, framför allt i slutet av boken. Dr. Tore Persson, överläkare från Stockholm fortsatte efter lunchpausen med Den blöta sanningen 2.0-om sockrets härjningar. En föreläsning som finns i lite olika versioner på nätet. Den var klargörande, tankeväckande och stundtals också mycket underhållande. Tore är en rutinerad föredragshållare med en väl genomarbetad föreläsning. Åhörarna fångades i inledningen genom en beskrivning av en ”normal” matdag för en ungdom i nedre tonåren. 125 bitar tillsatt socker och då var det alltså bara det tillsatta sockret som räknades, inte det "naturliga" innehållet i skräpmaten tonåringen åt. Det som framför allt fastnade hos mig var förklaringen till varför en LCHF:are bättre tar upp det viktiga C-vitaminet. Han pratade och förklarade också en del om hur sockret gör en person mer benägen för smitta. Intressant och lättlyssnat, jag satt som ett ljus. Dagen avslutades av Ralf Sundberg, docent, med dr. från Malmö. Titeln på hans föreläsning var Insulinresistens, diabetes och metabola syndromet. Vad är orsaken-fett eller socker? Intressant även detta, han visar bland annat på problemet med att det som i råttstudier kallas högfettkost i själva verket är högsockerkost. Alla tre föreläsare tangerade och kompletterade varandra, jag gick från temadagen med en känsla av helhet. Med mig hade jag också tankar på Kostfondens viktiga framtida arbete angående kostforskning och dessutom (tyvärr) en något beklämd känsla av det faktum att inbjudningar till seminariet gått ut till media och en mängd viktiga personer, utan något som helst resultat. Denna, för mig, stora och verkligen livsviktiga fråga är för många andra så liten och oviktig. Sammantaget, en mycket givande dag med trevligt lunchsällskap (tack för det, Leopold Roos och Peter B!) och intressanta föreläsningar. Åhörarna, ca 75 personer, var ett mycket påläst sällskap som ställde initierade frågor som ledde till diskussion och även relevanta stickspår. Tiden till frågor och meningsutbyten kunde definitivt varit generösare tilltagen, ibland är det ju där det mest intressanta kommer fram. 20 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted December 15, 2014 Share Posted December 15, 2014 Intressant även detta, han visar bland annat på problemet med att det som i råttstudier kallas högfettkost i själva verket är högsockerkost. Det där lät ju lite skumt! Hur kan det har blivit så?! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andush Posted December 15, 2014 Share Posted December 15, 2014 Ramverken för begreppen inom forskning verkar kunna tänjas beroende på vad man vill lyfta fram för budskap. Känner igen diskussionen med "högfettskosten" till råttorna. Som jag minns det så försvarade man den förändrade fördelningen fett/kolhydrater/proteiner man gav till råttorna bakom argumentet att "råttornas metabolism skiljer sig från människans" och helt plötsligt var det alltså okej att ha uppemot 30-40% energiandel socker i en "högfettsdiet". Man kan ju tycka att sådana begrepp skall vara standardiserade inom den så kallade etablerade forskningen, men tydligen inte. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
evadal0708 Posted December 15, 2014 Share Posted December 15, 2014 De får inte råttorna att äta bara fett. Därför tillsätter de socker för att råttorna ska äta! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted December 15, 2014 Share Posted December 15, 2014 Det som framför allt fastnade hos mig var förklaringen till varför en LCHF:are bättre tar upp det viktiga C-vitaminet. mmm...det var också något nytt för mig, det skulle vara intressant och veta hur relevanta Tores påståenden kring detta är. Kort sammanfattat så menade Tore att GLUT1,3,4 som är enzymer som hjälper till att transportera glukos in i cellerna också används för att ta in C-vitamin till cellerna för att sedan transportera C-vitaminet i kroppen. C-vitaminet, som bland annat behövs vid antioxidativa processer, måste alltså "konkurrera med glukosen för att tas upp i cellen, d v s att om det finns mycket glukos i kroppen som måste tas om hand så finns det mindre plats kvar för C-vitaminet. Tore pekade på att detta kunde vara en bidragande faktor till uppkomsten av Alzheimers sjukdom eftersom oxidativa processer i hjärnan inte kan motverkas tillräckligt bra av C-vitaminet. Slutsatsen av detta blir då att det hjälper egentligen inte att äta mycket C-vitamin om man har ständigt hög sockerkonsumtion. Så om det finns någon här i forumet som kan mer om detta...skriv gärna några rader. En annan intressant sak som både Ann och Ralf pratade mycket om var vad som händer när ursprungsbefolkningar som har väldigt lite problem med diabetes, övervikt och hjärt- och kärlsjukdomar (även cancer) utsätts för den västerländska kosten. Det verkar vara samma visa överallt, inom 15-20 år utvecklar många personer i befolkningarna dessa välfärdssjukdomar. Så något händer när man börjar äta vår kost. ...så antingen har de väl då: ...blivit lata, springer för lite och äter för mycket mättat fett. (Livsmedelsverket, m fl) ....eller så har de börjat äta för mycket socker och raffinerat mjöl. (Ann Fernholm) ...eller kanske en kombination av detta. (Ralf Sundberg) ...välj vad du vill tro på. 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanveden Posted December 15, 2014 Share Posted December 15, 2014 Peter B LCHFkost förorsakar lite oxidativ stress bla har Sten Sture Skaldeman vid mätning erhållit mycket låga värden... Då behövs ju inte så mycket antioxidanter... En fråga var det någon som videofilmade seminariet? mLCHFh B-) . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Annika Rane Posted December 15, 2014 Author Share Posted December 15, 2014 Peter B LCHFkost förorsakar lite oxidativ stress bla har Sten Sture Skaldeman vid mätning erhållit mycket låga värden... Då behövs ju inte så mycket antioxidanter... En fråga var det någon som videofilmade seminariet? mLCHFh B-) . Hela dagen filmades, förmodligen för att läggas ut på hemsidan. Där finns redan ett flertal äldre föreläsningar. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted December 15, 2014 Share Posted December 15, 2014 Peter B LCHFkost förorsakar lite oxidativ stress bla har Sten Sture Skaldeman vid mätning erhållit mycket låga värden... Då behövs ju inte så mycket antioxidanter... En fråga var det någon som videofilmade seminariet? mLCHFh B-) . Mmmm...anledningen till den låga oxidativa stressen kan ju bland annat vara att C-vitaminet transporteras effektivt i en "socker-fri" kropp....då hänger det Sten Sture och Tore säger ihop. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.