Jump to content

Sötningsmedel


Snaaran

Recommended Posts

 

Följande forskningsrapport får åtminstone mig att vara försiktig med för stora mängder sötningsmedel:

 

http://www.nature.com/nature/journal/v514/n7521/full/nature13793.html

 

Även den gode Gudiol säger att han undviker produkter med sötningsmedel antagligen för att han som många av oss andra instinktivt känner att det kan finnas problematiker runt ett flertal av sötningsmedlen.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Följande forskningsrapport får åtminstone mig att vara försiktig med för stora mängder sötningsmedel:

 

http://www.nature.com/nature/journal/v514/n7521/full/nature13793.html

 

Även den gode Gudiol säger att han undviker produkter med sötningsmedel antagligen för att han som många av oss andra instinktivt känner att det kan finnas problematiker runt ett flertal av sötningsmedlen.

 

Nja. Gudiol skriver såhär i artikeln Jag håller mig ganska strikt till vatten och mjölk. Det är ingen tvekan om att vatten i de allra flesta situationerna är det bästa valet.

Men någon gång varje vecka vill jag dricka någon form av söt dryck och då är det alltid dryck sötad med sötningsmedel jag väljer."

Om man dricker sötningsmedel någon gång i veckan kan jag ju inte riktigt hålla med om att man undviker det, snarare tvärtom  <_< 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Nja. Gudiol skriver såhär i artikeln Jag håller mig ganska strikt till vatten och mjölk. Det är ingen tvekan om att vatten i de allra flesta situationerna är det bästa valet.

Men någon gång varje vecka vill jag dricka någon form av söt dryck och då är det alltid dryck sötad med sötningsmedel jag väljer."

Om man dricker sötningsmedel någon gång i veckan kan jag ju inte riktigt hålla med om att man undviker det, snarare tvärtom  <_< 

 

Snarare tvärtom var väl och ta i.  ;)  Som jag ser det så om man tar något någon gång per vecka så håller man sig "safe" nästan oavsett vad det är.

 

MEN...

...jag får väl erkänna att  "undvika" knappast var en korrekt återgivning.  ;)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Många LCHF are menar att sötningsmedel lurar kroppen att utsöndra insulin för att det smakar sött. Därför borde alla som har problem med blodsockret dricka lightläsk. Aspartam har inga kända biverkningar och smakar jätte gott. Varför använda metformin som har en del biverkningar om lightläsk fungerar likadant? 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Många LCHF are menar att sötningsmedel lurar kroppen att utsöndra insulin för att det smakar sött. Därför borde alla som har problem med blodsockret dricka lightläsk. Aspartam har inga kända biverkningar och smakar jätte gott. Varför använda metformin som har en del biverkningar om lightläsk fungerar likadant? 

Jag vet inte om du såg länken som jag lade in ovan ... i den forskningsrapporten hittade man att tarmfloran påverkades kraftigt av vissa sötningsmedel...kortsiktigt finns det nog inte några problem med sötningsmedel...det gör det egentligen inte med socker heller. Det är ju de långsiktiga effekterna man är orolig för och då finns det nog goda skäl att inte överdriva sin konsumtion av lightläsk.

 

Mina barn är i 15 års åldern, de dricker gärna mycket läsk, det kan säkert röra sig om 4 liter, till helgerna framför datorerna och de börjar ju närma sig myndighetsålder så man kan ju inte bestämma allt över deras liv...men vi har kommit "överens"  om att det i huvudsak ska vara lightläsk..så då vet du vad jag tror är farligast.  ;)

Link to comment
Share on other sites

Många LCHF are menar att sötningsmedel lurar kroppen att utsöndra insulin för att det smakar sött. Därför borde alla som har problem med blodsockret dricka lightläsk. Aspartam har inga kända biverkningar och smakar jätte gott. Varför använda metformin som har en del biverkningar om lightläsk fungerar likadant? 

 

Är inte riktigt supporter av detta även om jag förstår resonemanget att lightdryck till viss del skulle ersätta en insulininjektion. Detta kanske är något positivt för en T1D men knappast för en T2D som i stället för insulinbrist kämpar med insulinresistens. 

 

Aspartam kan i överdriven konsumtion utveckla in intolerans mot ämnet. En vän till mig snittade drygt en liter lightläsk om dagen under en period i tonåren, i dagsläget reagerar han mycket kraftigt på minsta mängd aspartam och svullnar upp ordentligt i halsen.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Om jag hade kunnat så hade jag hellre valt att söta med frukt och/eller honung. Tyvärr funkar inte detta för mig då mitt sockertroll triggas av detta. Jag väljer därför att dricka lightläsk de tillfällen jag vill dricka läsk. Nu i juletider blir det en del julmust light men resten av året är det kolsyrat vatten som gäller 99 % av tiden. Jag är beredd att ta konsekvensen av dessa avsteg från den naturliga maten. Att de på något plan har en påverkan i kroppen är jag säker på, det är få konstgjorda livsmedel som inte har det. 

 

Det är inget som jag försvarar eller rekommenderar om det funkar med naturlig sötma eller osötat, men gör det inte det så kan det vara ett fungerande alternativ. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag vet inte om du såg länken som jag lade in ovan ... i den forskningsrapporten hittade man att tarmfloran påverkades kraftigt av vissa sötningsmedel...kortsiktigt finns det nog inte några problem med sötningsmedel...det gör det egentligen inte med socker heller. Det är ju de långsiktiga effekterna man är orolig för och då finns det nog goda skäl att inte överdriva sin konsumtion av lightläsk.

 

Mina barn är i 15 års åldern, de dricker gärna mycket läsk, det kan säkert röra sig om 4 liter, till helgerna framför datorerna och de börjar ju närma sig myndighetsålder så man kan ju inte bestämma allt över deras liv...men vi har kommit "överens"  om att det i huvudsak ska vara lightläsk..så då vet du vad jag tror är farligast.  ;)

Håller med dig om att det är svårt att styra äldre barn, man får ju försöka informera och hoppas att de så småningom tänker till och ändrar sitt ätande/ drickande  :)  

 

Däremot har jag väldigt svårt att förstå mig på vuxna människor som äter nyttigt, LCHF eller paleo, tränar och försöker att leva sunt och samtidigt dricker läsk till helgen. Hur tänker man där??  Är man sockerberoende kan jag förstå att man tycker om det söta men just sockerberoendet ger ju en ännu större anledning att hålla sig ifrån det, om man regelbundet förser kroppen med sött så är man ju ständigt i sitt beroende.

 

För mig smakar all läsk och liknande äckelsliskigt numera så att jag skulle ta ett glas läsk oavsett sötning är helt otänkbart...det kan ju inte bara vara min kropp som reagerar så?

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Frugan och jag har kört hyfsat strikt LCHF i 4 månader nu (10 år utan läsk) och får kväljningar av "normal" sockrade produkter numera. Vi skulle fira Lucia med starkvinsglögg som vi tycker är gott. Fy f-n va sött, tvingade ner en sedan blev det inte mer för oss, fick ett svagt illamående efter. Det blir att bjuda på ;-)

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Frugan och jag har kört hyfsat strikt LCHF i 4 månader nu (10 år utan läsk) och får kväljningar av "normal" sockrade produkter numera. Vi skulle fira Lucia med starkvinsglögg som vi tycker är gott. Fy f-n va sött, tvingade ner en sedan blev det inte mer för oss, fick ett svagt illamående efter. Det blir att bjuda på ;-)

Känner igen det där. Första julen skulle jag pröva någon sked Janssons frestelse, men det smakade ju socker om det   :o  då hade jag ätit LCHF i bara 6 veckor. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Håller med dig om att det är svårt att styra äldre barn, man får ju försöka informera och hoppas att de så småningom tänker till och ändrar sitt ätande/ drickande  :)

 

Däremot har jag väldigt svårt att förstå mig på vuxna människor som äter nyttigt, LCHF eller paleo, tränar och försöker att leva sunt och samtidigt dricker läsk till helgen. Hur tänker man där??  Är man sockerberoende kan jag förstå att man tycker om det söta men just sockerberoendet ger ju en ännu större anledning att hålla sig ifrån det, om man regelbundet förser kroppen med sött så är man ju ständigt i sitt beroende.

 

För mig smakar all läsk och liknande äckelsliskigt numera så att jag skulle ta ett glas läsk oavsett sötning är helt otänkbart...det kan ju inte bara vara min kropp som reagerar så?

 

Jag tänker så att när jag äter produkter med socker eller andra produkter med mycket kolhydrater så ska det finnas ett mervärde...typ middag på fin restaurang..hemlagad mat där någon ansträngt sig extra...eller ibland för att man trivs med en tradition...typ dricka glögg till advent...samtidigt får man ju gå igenom med sig själv att mängden undantag genomsnittligt handlar om några stycken per månad...annars är det ju inte undantag längre ;-)

 

Att bara dricka läsk för att det är helg verkar ju vara meningslöst tycker jag med...men vi är ju alla olika. :-)

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

MInns ni denna:

 

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-forskning-sotningsmedel-kan-orsaka-diabetes

 

"Sötningsmedel kan påverka tarmbakterierna på ett sätt som leder till ett förstadium till typ 2-diabetes. Det hävdas i en ny stor forskningsstudie.

Det är en helt ny koppling som nu görs mellan sötningsmedel och diabetes. Tidigare har myndigheter som testat sötningsmedel konstaterat att de i stort sett inte tas upp av kroppen och att de inte har någon skadlig effekt på människor.

Forskarna bakom den nya studien, som ikväll publiceras i tidskriften Nature, har dock tittat på en möjlig indirekt effekt: sötningsmedlens påverkan på de flera kilo tarmbakterier som finns i våra kroppar. Enligt studien så påverkas sammansättningen av tarmfloran på ett vis som kan leda till glukosintolerans – ett förstadium till typ 2-diabetes.

– I åratal har forskare varit förbryllade över att konstgjorda sötningsmedel inte tycks bidra till viktminskning, till och med att de kan ha motsatt effekt, skriver de amerikanska forskarna bakom den nya studien."

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 

MInns ni denna:

 

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-forskning-sotningsmedel-kan-orsaka-diabetes

 

"Sötningsmedel kan påverka tarmbakterierna på ett sätt som leder till ett förstadium till typ 2-diabetes. Det hävdas i en ny stor forskningsstudie.

Det är en helt ny koppling som nu görs mellan sötningsmedel och diabetes. Tidigare har myndigheter som testat sötningsmedel konstaterat att de i stort sett inte tas upp av kroppen och att de inte har någon skadlig effekt på människor.

Forskarna bakom den nya studien, som ikväll publiceras i tidskriften Nature, har dock tittat på en möjlig indirekt effekt: sötningsmedlens påverkan på de flera kilo tarmbakterier som finns i våra kroppar. Enligt studien så påverkas sammansättningen av tarmfloran på ett vis som kan leda till glukosintolerans – ett förstadium till typ 2-diabetes.

– I åratal har forskare varit förbryllade över att konstgjorda sötningsmedel inte tycks bidra till viktminskning, till och med att de kan ha motsatt effekt, skriver de amerikanska forskarna bakom den nya studien."

 

Fruktansvärt intressant! Forskning på tarmfloran verkar komma på bred front. Men det skulle vara intressant att se hur insulinnivåerna sett ut för de möss som drack sötningsmedel. Men just att man kunnat se snabba förändringar med fekal transplantation tyder ju på att en insulinkänslighet styrs av bakteriefloran helt klart.

 

Detta skulle även kunna förklara varför rökare som plötsligt slutar ofta lägger på sig mycket vikt: http://www.sciencedaily.com/releases/2013/08/130829093032.htm

Link to comment
Share on other sites

Skulle nästan kunna tänka mig att köpa... :ph34r:

 

(Tål, ej RS eller lactobaciller i tablettform... ;) )

Allt går att sälja med mördande reklam ... ;)

Fast helst ska "donatorn" vara en ur samma familj, då man då räknar med att man har "liknande" bakterieflora ...hmm ... lite läbbigt :o

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Om jag minns rätt så var det i starten på den studien ett test på sukralos, sackarin och aspartam. Aspartamet gav inte lika stort (säkert) utslag i första försöken och därför gick man endast vidare med de andra två som gav säkra utslag. Observera därför att det är sukralos  och sackarin som har gett det redovisade resultatet. Det utesluter självklart inte att aspartam också påverkar tarmfloran. Sukralos (som min mage f ö inte alls klarar av) används knappt längre. Sackarin är också ovanligt att det sötas med framför allt i drycker där aspartam och acesulfam K är de allra vanligaste.

 

Onaturliga livsmedel är sällan nyttiga men ibland kan de vara det bättre valet av två dåliga. Naturliga produkter är inte alltid nyttiga bara för att de finns naturligt vilket t ex flugsvamp är ett praktexempel på. Som med det mesta annat får man göra ett val utifrån sina egna förutsättningar.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Om jag minns rätt så var det i starten på den studien ett test på sukralos, sackarin och aspartam. Aspartamet gav inte lika stort (säkert) utslag i första försöken och därför gick man endast vidare med de andra två som gav säkra utslag. Observera därför att det är sukralos  och sackarin som har gett det redovisade resultatet. Det utesluter självklart inte att aspartam också påverkar tarmfloran. Sukralos (som min mage f ö inte alls klarar av) används knappt längre. Sackarin är också ovanligt att det sötas med framför allt i drycker där aspartam och acesulfam K är de allra vanligaste.

 

Onaturliga livsmedel är sällan nyttiga men ibland kan de vara det bättre valet av två dåliga. Naturliga produkter är inte alltid nyttiga bara för att de finns naturligt vilket t ex flugsvamp är ett praktexempel på. Som med det mesta annat får man göra ett val utifrån sina egna förutsättningar.

Tror man endast fortsatte att studera sackarin efter att studien på mössen inte visade lika tydlig effekt för varken sukralos eller aspartam. Med andra ord testade man inte sukralos eller aspartam på människor, endast sackarin som knappt används idag...

 

Tycker det är synd att sukralos används så sparsamt här i Sverige (men men, det är väl bra för miljön antar jag?) då den enligt mig sötar klart bättre än aspartam och att sukralos tål att värmas upp. Köpte mig en påse 100g rent sukralos och den har räckt mig i snart ett helt år :D.

 

Edit: Orkar inte leta upp ursprungskällan så länkar till allas favorit: http://traningslara.se/angaende-larmet-om-sotningsmedel/

Link to comment
Share on other sites

Är inte riktigt supporter av detta även om jag förstår resonemanget att lightdryck till viss del skulle ersätta en insulininjektion. Detta kanske är något positivt för en T1D men knappast för en T2D som i stället för insulinbrist kämpar med insulinresistens. 

 

Aspartam kan i överdriven konsumtion utveckla in intolerans mot ämnet. En vän till mig snittade drygt en liter lightläsk om dagen under en period i tonåren, i dagsläget reagerar han mycket kraftigt på minsta mängd aspartam och svullnar upp ordentligt i halsen.

För tydlighetens skull: Även om lightdryck skulle stimulera till insulinfrisättning skulle detta tyvärr inte hjälpa en T1D (Typ 1 Diabetiker), då detta är en Autoimmun sjukdom som leder till destruktion av bukspottkörtelns insulinproducerande celler (betaceller), = det finns alltså inga (eller mkt få) celler att stimulera till insulinfrisättning, hur mycket lightdryck man än skulle häva i sig. -_- 

En T2D har mycket riktigt oftare problem med insulinresistens.. och har alltså oftast kvar sina betaceller.. om än väldigt trötta sådana.

 

I övrigt ett intressant ämne detta med sötningsmedel ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...