Jump to content

Fakta om socker och dess påverkan


Heffaklumpen

Recommended Posts

Hej!

 

Efter att ha läst om Camilla som blev hjärnskadad efter sin bypass- operation så kom jag in på denna hemsidan -->

http://nosugaradded.se/ 

Vill bara tipsa om för dem som är intresserade av att läsa om just sockrets påverkan av kroppen, och om man vill ha koll på alla 190 olika namn för socker/sötningsmedel, varav detta är ett : Neohesperidindihydrochalcon, neohesperidin DC, går inte ens att uttala och borde väl vara ganska bra att undvika?, så kan man läsa om det på hemsidan under fliken sockerberoende.

 

Själv tyckte jag hemsidan var intressant och ville bara tipsa om den  :P 

 

Kram

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

En viktig aspekt som jag tycker ofta glöms bort i sockerdiskussionerna är den väsentliga skillnaden i hur vanligt vitt bordssocker (sackaros/sukros-molekyler) och tillsatt socker (glukos- och fruktos-molekyler åtskiljda) tas upp av kroppen. Det vanliga vita bordssockret är betydligt mindre skadligt i den aspekten att enzymet sarkaras krävs för spjälkning av sackaros-molekylen till en fruktos- och en glukos-molekyl som sedan kan tas upp i blodet. Vid sackaros/sukroskonsumtion har vi alltså ett inbyggt fördröjningssystem i tarmen vilket förhindrar att molekylerna tas upp för snabbt med farliga biverkningar i form av leverbelastning(fruktos) och skenande blodsocker (glukos). Överdriven konsumtion av vit bordssocker leder till att det till slut åker rakt ut, eftersom det saknar sackaras-enzym till att bryta den kemiska bindningen. Detta är en mycket viktig aspekt. 

 

Om man däremot konsumerar billigt kemiskt processat tillsatt socker i form av HFCS, majsstärkelse, isoglukos etc. är denna kemiska bindning redan bruten då vi får det i munnen. Kroppens inbyggda försvarssystem mot glukos- och fruktos är på detta sätt bypassat och i princip obegränsade mängder kan tas upp på kort tid vilket är betydligtmer kraftigt skadligt för lever samt blodkärl än samma mängd socker konsumerat som sackaros/sukros. 

 

Så kontenan är att om ni tänkt äta julgodis, ät i så fall hemmagjort julgodis gjort på vanligt vitt bordssocker.

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

@ andush

Mycket intressant. Hur ställer sig detta till stärkelse som består av kopplade glukosmolekyler, när kopplingen bryts är glukosen fri.

Är detta förklaringen till skillnaden i GI mellan bordssocker och bröd (bröd högre GI). Bröd sämre än bordssocker.

Link to comment
Share on other sites

@Erik 2
Är ingen expert på GI men vad jag förstått så har man väl bara mätt hur snabbt glukoset i blodet stiger efter intag av ett visst livsmedel. Glukosnivåerna i blodet är ju absolut beroende av sockerarterna, om de är mono- di- eller polysackarider, vilken sorts kemisk bindning som finns och hur den i så fall löses upp. Sen säger ju GI-värdet ingenting om hur snabbt fruktos tas upp, vilket också är en aspekt nog så viktig att beakta framförallt då det är en stark bidragande orsak till leverförfettning.

 

Ni kommer väl ihåg tiden då dextrosol var något av det effektivaste sättet att få upp blodsockret snabbt på. Detta just p.g.a. att det är ren glukos och därmed kan tas upp omedelbart och inga molekyler behöver spjälkas. Då godis och läsk på 80-talet började tillverkas av processade monosackarider i stället för av rör- och betsocker, funkar idag all godis och läsk precis lika bra som dextrosol just eftersom monosackariderna redan är spjälkade.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...