Jump to content

Dystymi eller liknande?


Sabb

Recommended Posts

Hej,

 

jag har till och från följt lchf under kanske tio års tid, men senaste åren har det blivit mer sporadiskt - av en miljon anledningar som jag inte vill gå in på här.

Men, jag har också under många år haft problem som jag nu eventuellt har fått ett namn på, dystymi - förenklat kan beskrivas som lindrigare men mer utdragen variant av depression. Den har ställt till med en hel del men kanske även bidragit till min oförmåga att fullfölja och fortsätta med t.ex. lchf eftersom jag inte haft orken.

 

Min egentliga fråga är dock - är det någon som har fått diagnos dystymi och känner att lchf har hjälpt? Eller överhuvudtaget någon som känner att lchf verkligen har haft en positiv effekt på humör, sinnelag, osv? Jag känner nämligen att - när inte vikt och annat har varit tillräckligt motiverande för mig för att följa lchf (som jag egentligen mår bra av) så tror jag att det kan vara motiverande om jag vet att det finns en chans att den här grådunkla vardagen i alla fall tonas ner.

 

Jag skulle verkligen uppskatta om - om ni har den här erfarenheten - ni vill dela med er av hur lchf har påverkat er även psykiskt.

 

Tack!!!

Link to comment
Share on other sites

Ann Fernholm som har skrivit "Ett sötare blod" skriver om hur kolhydraterna påverkar även hjärnan så att människor mycket lättare får depressioner och andra hjärnrelaterade sjukdomar. Du kan gå in på hennes blogg och läsa.

Här finns en länk: http://ettsotareblod.se/?s=depression som du kan kopiera in i din webbläsare.

 

Det finns många andra som skriver om detta och hänvisar till studier men Fernholm är tydlig och bra, tycker jag.

Link to comment
Share on other sites

Ann Fernholm som har skrivit "Ett sötare blod" skriver om hur kolhydraterna påverkar även hjärnan så att människor mycket lättare får depressioner och andra hjärnrelaterade sjukdomar. Du kan gå in på hennes blogg och läsa.

Här finns en länk: http://ettsotareblod.se/?s=depression som du kan kopiera in i din webbläsare.

 

Det finns många andra som skriver om detta och hänvisar till studier men Fernholm är tydlig och bra, tycker jag.

Tack, jag ska läsa länken! Tycker också jag läst olika uppgifter om detta men inget konkret.

Link to comment
Share on other sites

Jag har fått stora förbättringar på mitt mående och mina "höstsvackor" med LCHF och D-vitamintillskott. Vilket som är den huvudsakliga anledningen är väl svårt att säga, men de gånger jag har "fuskat" med ex socker (många år sen nu...) har jag fått tillbaka den krypande oro jag hade i kroppen tidigare.

 

Du säger att du redan äter d-vitamintillskott, men hur stor mängd rör det sig om?

Jag äter personligen 5000 IE dagligen från september till april. Kan öka till 10 000 om jag hamnar i ett drev av förkylningar omkring mig. :-)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag har fått stora förbättringar på mitt mående och mina "höstsvackor" med LCHF och D-vitamintillskott. Vilket som är den huvudsakliga anledningen är väl svårt att säga, men de gånger jag har "fuskat" med ex socker (många år sen nu...) har jag fått tillbaka den krypande oro jag hade i kroppen tidigare.

 

Du säger att du redan äter d-vitamintillskott, men hur stor mängd rör det sig om?

Jag äter personligen 5000 IE dagligen från september till april. Kan öka till 10 000 om jag hamnar i ett drev av förkylningar omkring mig. :-)

Tack för svar och skönt att höra från ngn som själv upplevt förbättringarna. Osäker på hur mkt D-vitamin d rör sig om, jag får se när jag kommer hem. Jag har dock inte bara svackorna på hösten utan fördelas över året. Oavsett, vare sig det rör sig om samma sak eller olika saker, så måste ju måendet påverkas av vad man äter. Det jag tänkt på tidigare är kanske snarast det fysiska måendet, eftersom det är det jag fokuserat på.

Link to comment
Share on other sites

Tack för svar och skönt att höra från ngn som själv upplevt förbättringarna. Osäker på hur mkt D-vitamin d rör sig om, jag får se när jag kommer hem. Jag har dock inte bara svackorna på hösten utan fördelas över året. Oavsett, vare sig det rör sig om samma sak eller olika saker, så måste ju måendet påverkas av vad man äter. Det jag tänkt på tidigare är kanske snarast det fysiska måendet, eftersom det är det jag fokuserat på.

Ja om det gäller det fysiska måendet så är det oerhört förbättrat av kosten! :-)

 

Magen, fibro, hud, för att nämna några exempel. :)

Link to comment
Share on other sites

Hej Sabb,

 

Innan LCHF, eller, egentligen innan min glutenfrihet som kom lite senare än LCHF, så var mitt känsloläge svängigt, jag hade perioder av lite "överdrivet" högt känsloläge nästan lite okontrollerat, och perioder av överdrivet lågt. Efter det att jag tog farväl av gluten blev känsloläget väldigt stabilt, precis som vikten, men på en nivå som jag skulle beskriva som lägre än det tidigare genomsnittet. Jag känner mig allvarlig, sällan och aldrig uppspelt men och sällan och aldrig låg. Omgivningen uppfattar mig som mindre sprallig. Jag tycker detta har varit bra för mig och jag mår bra av det men saknar att ibland spralla iväg.

 

En annan sak som vänner till mig med just Dystymi börjat med är att titta på hur oxytocin och serotonin bildas i kroppen. Och det finns en koppling mellan intaget av folsyra och dessa "må bra hormoner" som förklaras i den här videon som är lång och inte helt lätt att följa. Många människor saknar förmågan att skapa ett enzym som behövs för att skapa en brygga mellan folsyra och serotonin och oxytocin. Om man saknar enzymet kan man köpa "bryggan" i tablettform. Tydligen är den bästa "bryggan" ett preparat som heter quatrefolic. http://www.quatrefolic.com/Det finns i olika preparat tex detta. http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Best-Folate-Fully-Active-Featuring-Quatrefolic-400-mcg-90-Veggie-Caps/38067

En första effekt var att det blev bättre sömn. Hur bra/dåligt de fungerar vet man nog inte förrän man gör ett avbrott efter ett par veckors test.

 

 

Slutligen är det ju viktigt med D-vitamin så här års även för depressioner, det är ju inte ovanligt med säsongsdepression för oss här uppe i norr. Seasonal Affective Disorder.

Link to comment
Share on other sites

Jag har märkt en annan konstig sak som inte har med humör eller nåt sånt att göra, men ändå. Innan LCHF hade jag jättesvårt att ställa om till sommartid och vintertid. Det tog flera veckor att komma i rätt dygnsrytm. Men nu märker jag det inte ens :). Bara att ändra klockan och sen är allt som vanligt. Kanske låter löjligt, men det var så markant med före och efter.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Hej Sabb,

 

Innan LCHF, eller, egentligen innan min glutenfrihet som kom lite senare än LCHF, så var mitt känsloläge svängigt, jag hade perioder av lite "överdrivet" högt känsloläge nästan lite okontrollerat, och perioder av överdrivet lågt. Efter det att jag tog farväl av gluten blev känsloläget väldigt stabilt, precis som vikten, men på en nivå som jag skulle beskriva som lägre än det tidigare genomsnittet. Jag känner mig allvarlig, sällan och aldrig uppspelt men och sällan och aldrig låg. Omgivningen uppfattar mig som mindre sprallig. Jag tycker detta har varit bra för mig och jag mår bra av det men saknar att ibland spralla iväg.

 

En annan sak som vänner till mig med just Dystymi börjat med är att titta på hur oxytocin och serotonin bildas i kroppen. Och det finns en koppling mellan intaget av folsyra och dessa "må bra hormoner" som förklaras i den här videon som är lång och inte helt lätt att följa. Många människor saknar förmågan att skapa ett enzym som behövs för att skapa en brygga mellan folsyra och serotonin och oxytocin. Om man saknar enzymet kan man köpa "bryggan" i tablettform. Tydligen är den bästa "bryggan" ett preparat som heter quatrefolic. http://www.quatrefolic.com/Det finns i olika preparat tex detta. http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Best-Folate-Fully-Active-Featuring-Quatrefolic-400-mcg-90-Veggie-Caps/38067

En första effekt var att det blev bättre sömn. Hur bra/dåligt de fungerar vet man nog inte förrän man gör ett avbrott efter ett par veckors test.

 

 

Slutligen är det ju viktigt med D-vitamin så här års även för depressioner, det är ju inte ovanligt med säsongsdepression för oss här uppe i norr. Seasonal Affective Disorder.

Intressant föreläsning. Det där om folsyra och de två mutationerna i siffergenerna kände jag faktiskt till från podcast från Bulletproofexec Dave Asprey.

Edit: Här är podden. Om MTHFR också. https://www.bulletproofexec.com/dr-ben-lynch-mthfr-gene-overcoming-disease-the-dangers-of-folic-acid-157/

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Jag har diagnos Dystymi men även ett gäng andra sjukdomar. Jag mår bättre och bättre men det tar lång tid och att äta LCHF är inte den enda förändring jag gjort som kan tänkas ha påverkat min depressionsproblematik. Jag har dessutom kämpat med att sova bättre och djupare, kosttillskott, vara ute i dagsljus, motionera osv.

 

Jag åt GI-kost före jag började med LCHF och jag tror att den som är i vår situation behöver göra övergången till Lchf extra långsamt och försiktigt eftersom  vi ännu sämre än andra fixar att vara utan det uppåttjack som kolhydrater faktiskt fungerar som.

 

Jag äter inte strikt på så sätt att jag försöker minimera eller helt utesluta kolhydraterna. Det blir jag deppigare av!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...