Jump to content

Buljong. Hur gör ni?


Totto
 Share

Recommended Posts

Min favorit när det gäller buljong är ju den bruna, där man grillar benen i ugnen ihop med en del rötter. Å andra sidan har vi slaktat ut en del gamla höns så det blev en del hönsbuljong, gud så jag älskar hönsbuljong! Vi hade rätt mycket purjo med i det senaste koket.

 

Min man rensade frysfacket innan jul och hittade en bytta med gammal kräftbuljong som vi gjorde torskgryta på dagarna innan jul. Ibland fattar jag vad de menar när de säger att de saknar min mat. Det handlar om juste buljong och koncentrerade smaker. Buljong är kruxet i matlagningen och när man som vi har en vedspis faller det sig naturligt.

 

 

Så hur gör ni buljong?

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Min favorit när det gäller buljong är ju den bruna, där man grillar benen i ugnen ihop med en del rötter. Å andra sidan har vi slaktat ut en del gamla höns så det blev en del hönsbuljong, gud så jag älskar hönsbuljong! Vi hade rätt mycket purjo med i det senaste koket.

 

Min man rensade frysfacket innan jul och hittade en bytta med gammal kräftbuljong som vi gjorde torskgryta på dagarna innan jul. Ibland fattar jag vad de menar när de säger att de saknar min mat. Det handlar om juste buljong och koncentrerade smaker. Buljong är kruxet i matlagningen och när man som vi har en vedspis faller det sig naturligt.

 

 

Så hur gör ni buljong?

 

Jag har inte nått till punkten när jag bryner den än - det har jag kvara att prova! :)

Däremot så brukar jag koka den lääänge...och lite till.

På grund av att det är en massa saker jag inte tål i matväg så brukar jag för det mesta begränsa mig till att ha morötter och kryddor i vattnet. Saltar gör jag först efteråt, när jag bestämt mig för hur mycket jag ska koncentrera den.

 

Verkligen mumsigt att ta sig en mugg buljong - gärna spetsad med smaklös kokosolja - när man känner sig frusen in i märgen! :P

Link to comment
Share on other sites

Jag lägger benen (säg 1 kg) i en kastrull, tillsammans med en palsternacka, en morot, en kvarts rotselleri, en lök, salt, peppar, kryddpeppar och lagerblad. Låter allt puttra.

Är det kött på benen, så rensar jag dem efter att köttet blivit mört. Olika tid gäller för olika kött.

Därefter kokar jag benen i ett par-tre timmar till. Slänger grönsakerna, eftersom de är överkokta och inte så goda. Sen är den klar!

En supergod grund till soppa. Vill man ha blomkålssoppa, så är bara till att slänga ner blomkålsbuketter och en slantad morot, tillsammans med köttet som man rensade bort tidigare. Lite klippt färsk persilja över, så blir det en mättande och god måltid. För att inte tala om nyttigheterna  :)

En god variant på benbuljong, är faktiskt aladåb!

Den är i fast form, och känns kanske mer matig. Jag gjorde det till julbordet, och det blev uppskattat. Ser festligt ut också.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...