kostrådgiverskan

Dagbok:Äta mig frisk

Recommended Posts

 Monki här  :)

 Första gången jag kom i kontakt med lågkolhydratkost var för  runt 10 år sedan då en bekant hade gått ner 15 kg av Atkinsdieten. Jag blev nyfiken och köpte Atkinsboken och köpte allt som skrevs och provade. Jag dalade i vikt, jag mådde så otroligt bra och mitt livslånga popcornbegär försvann (otroligt). Ja så varför går man då tillbaka i gamla hjulspår? Ja ja. Så är det här i livet. Men jag har återkommit lite då och då till Atkins genom åren men så händer saker man inte kan hantera och man trillar i ett svart hål (full av öl och chips ) :P

 

2006 flyttade jag ifrån allt, bytte stad, bytte yrke, bytte allt tror jag och så provade jag och gubben vv. Ja det gick väl bra ett tag men så tog öl och chips jävulen tag om mig och kilona satt återigen som en smäck på min kropp. Återigen satt man fast chips och mackorträsket och 2008 när jag var arbetslös fanns ju ingen hejd på hur synd det var om mig. Så jag drack vin på vardagar och popcorna åkte som på räls in i munnen på mig. Till slut var jag en gigantsik koloss på 107 kg. Och jag kan garantera att jag är en stor del av vinsten hos linktabletternas tillverkare,hehe.

 

Våren 2010 kom då äntligen vändningen när jag fick ett vikariat på min gamla arbetsplats. När jag skulle ta ut arbetskläder så fanns det inget som passade!!!! Inte ens flerfamiljstältbyxorna. Och då talar vi om herrstorlekar. Fy fan vad pinsamt. Jag fick arbeta i mina privata jeans och frågorna haglade denna dag varför jag jobbade i dessa byxor ( på en svetsavdelning). Jo jag är för fet fick jag svara. Fast det var ju sant, jag var helt enkelt FÖR FET!!! Tur man har en bra gubbe. Jag tog hem de största byxorna så satt han hela kvällen och sydde i kilar så jag kunde jobba med riktiga byxor,hehe. 

 

Sen fick jag jobb efter sommaren på en annan industri och jäklar vad tufft, men kilona vandrade sakta bort och jag har mer och mer börjat bry mig om vad jag äter. Så de senaste två åren har jag nästan helt slutat med socker, vetemjöl och annat som inte är bra. Små steg som börjar bli riktigt bra. Jag håller mig till lchf och fallgroparna har blivit färre och lägre. Ska jag äta nåt annat så gör jag det medvetet och begränsat. , t.ex så åt jag ris á la malta i julas och det var gott. 

 

Jag läser så mycket jag kan om LCHF. Jag tycker själv att jag är frisk men sanningen är tyvärr något helt annat. Gikt, högt blodtryck, ont i alla leder,grav fetma, restless legs bl.a så jag har ju alla klassiska fetsjukdomar.

Men vad fan,. Jag kan inte vara bitter egentligen för jag har ju själv satt mig i denna sits genom massor av fredagsmys med öl och chips, otaliga lördagsgroggar med tilltugg, pizzor, mackor, godis. Alltid, alltid unna sig något. Gotta sig med gubben med god mat, god dryck. Så mina kilon har mycket kärlek i sig.  :D

 

Idag väger jag runt 90-93 kilo ochjag  ändrat på många saker i mitt liv. Men jag känner att jag sliter ut mina nära och kära med allt matprat och mattjat så jag måste hitta på något och detta kan nog vara nåt. 

Att få tjata av mig här så kan i alla fall min kära gubbe få lite andrum. Fast han skulle ALDRIG klaga på mitt mattjat, han är alldeles för snäll för det. Faktum är att han äter till stora delar lchf nu och han mår mycket bättre. Kul.

 

Jag hoppas få många lchf kompisar här som kan ge tips, komma med synpunkter, och berätta om era resor. Alltså bara tjata mat, lchf, nya rön, allt som rör lchf och att bli frisk och att må bra . Så ska jag berätta om hur det går för mig, kan jag verkligen äta mig frisk? Ja den som lever får se  :D

 • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om du kan äta dig frisk vet jag inte men jag är helt övertygad om att du kan äta dig till en bättre hälsa. Välkommen i gänget och hoppas det går bra för dig nu.

 

Ordet unna har jag med använt många gånger men har börjat analysera vad det egentligen innebär för mig. Att unna sig något som smakar gott några sekunder i munnen och sen bara ställer till elände med hälsa och vikt har jag konstaterat är hur dumt som helst så jag har tagit bort ordet unna i mitt vokabulär :D

 

Kämpa på

//Lars

 • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Ordet unna har jag med använt många gånger men har börjat analysera vad det egentligen innebär för mig. Att unna sig något som smakar gott några sekunder i munnen och sen bara ställer till elände med hälsa och vikt har jag konstaterat är hur dumt som helst så jag har tagit bort ordet unna i mitt vokabulär :D

 

Eller så kan man väl tänka att man unnar sig att äta på ett sådant sätt att man mår bra och håller sig frisk.  :)

 • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Allt eftersom så hittar man också nytt tillåtet godis, smaken förändras så sött smakar inte så gott som det brukade. Hittar man också andra saker istället för nåt ätbart att belöna / trösta / unna sig, så hjälper det ju också till. Att göra något som man vanligvis inte kostar på sig, vare sig priset är i tid eller pengar, är en bra ersättning för godis och visar sig inte på vågen heller :) . Böcker, både att köpa och ta mig tid att läsa lääänge, är min chips påse. Allt är ju väldigt individuellt, så man får prova sig fram till vad som känns bäst. Lycka till!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja man lär sig så länge man lever och på något vis så är det faktiskt väldigt spännande att finna nya vägar till att må bra. Jag älskar böcker och känner mig ganska öppen för nya tankegångar. Jag märker ju själv hur bra min kropp mår av att äta bättre. Det som jag har märkt ändå är att man ha någon slags matminne i kroppen som säger att detta är ju så gott och man blir sugen på saker och sen när man äter det så ÄR det ju inte så gott som man trodde/mindes. Sen är det som kroppen och knoppen inte samarbetar. T.ex om jag har slutat att äta chips så kan jag ändå bli sugen som fan på det rätt vad det är och ibland faller jag för frestelsen och köper hem en påse som jag förväntansfullt öppnar och vräker i mig. Men det är inte så gott egentligen, efterdyningarna av chips är äckel,men lik förbannat så går det ett halvår och det händer samma sak. Fast å andra sidan kan man strypa chipseriet till 1-2 ggr/året så är ju det bra i det långa loppet. 

 

Ja ordet unna ska jag helt omvandla till en ny innebörd för mig. Det ska stå för nåt som inte är mat såsom unna sig en helg med långa promenader, skön musik, avkoppling.

 • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Välkommen Monki_65 och god lycka med dina och gubbens hälsosamma unnanden! Du skriver fint om dej och dina reflektioner, hoppas få läsa mer!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag hakar gärna på i tråden och tjatar om mat och ditt och datt! =) Ska bli spännande att följa din resa! *kram*

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag fattar inte hur man kan få så otroligt konstiga krämpor. Hur mycket jag än gör för att bli frisk så blir jag motarbetad av mig själv. Men va fan, vad gör det om 100 år,hahahaha. Fast jag borde ju vara van, för under mitt snart 48 åriga liv så har jag med jämna mellanrum drabbats av konstiga åkommor. Jag blev arbetslös i höstas och efter det har det gått utför trots att jag nu har tid att göra bra mat och motionera. Och maten har gått mycket bra och trots några återfall så känner jag mig nöjd. Mitt blodtryck har gått ner så jag bara behöver äta halv dos och med lita flyt så kan jag nog sluta helt en vacker dag. . Motionen är ju ett annat kapitel som jag inte är nöjd med. Jag började med promenader i höstas och det kändes så underbart, man blir liksom så glad av promaneader. Jag bor på landet i en fantastisk natur så man blir pånyttfödd. Jo så efter några dagars promenader så satt jag här och grejade lite med smycken och när jag skulle resa mig och gå ut i köket så fick jag så ofattbart ont i ena mitt knä. Ja jäklar vad ont det gjorde, jag ojade mig högt och hoppade ut på ett ben i köket . Jag fattade ingenting och jag hade ju inte gjort någonting annat än promenader. Jag lindade knäet, tog lite alvedon men inget hjälpte. Efter två dagars intensiv smärta blev jag så förbannad på mitt knä att jag boxade på det, gubben trodde nog jag blivit tokig och det hade jag kanske!

Efter tre dagar så försvann allt det onda som genom ett trollslag och jag begrep ingenting, men var så glad att jag kunde gå igen. Nu i efterhand så insåg jag att det var ett giktanfall jag hade fått. Tja jag vet ju att jag har gikt men har bara fått anfall i tåleder innan så jag kontaktade min nurdoktor som fixade medicin åt mig för gikten. Så det gick liksom jämt ut. Min satsning på motion gick åt helvete och gav mig en ny tablett fast mathållningen gjorde blodtrycket bättre så jag slapp en halv tablett,höhöhöh. 

Andra konstiga krämpor jag fått är att halsen helt plötsligt svullnar och det känns svårt att andas. Fasen vad det är otäck alltså, jag får nästan panik och hjärtat rusar, jag blir skiträdd. Jag hade satt in en massa plantor i mitt sovrum precis bredvid sängen och jag vet inte om det kan ha varit det som triggade igång detta. Jag flyttade i alla fall ut alla blommorna till ett annat rum och kanske har jag blivit bättre, men så kommer det helt plötsligt ibland och jag blir så ångestfylld.

Jag kontaktade öron näsa hals i min stad genom mina vårdkontakter och berättade om mina symptom. De svarade med att skicka mitt fall vidare till länssjukhuset . Efter tre veckor fick jag brev från självaste överläkaren som skrev att jag skulle söka vårdcentral eller göra egenvård. Ja ja, så är det, hur fan jag nu ska göra egenvård, men jag får väl hitta på nån bra medicin.

Gå till vårdcentral? Njae, vem vill lämna in en rollsroyce på lagning till en cykelverkstad :)

Så mina axlar/skuldror har blivit helt åt helvete, särskilt den som jag ligger på när jag sover. Så här låter det när jag sover och ska försöka vända på mig: åhhhhh ohhhhh jävla armhelvete, shit,ooooo, buhuuuu ajjj aj aj.

Sen har jag fått anfall av något märkligt i ena sidan av mig själv, ungefär där lungorna slutar, känns som någon kramar hårt hårt och det liksom bränner.

Jag är den ende jag vet som blir sämre av att gå hemma och vara arbetslös. Fast det kanske beror på att jag hinner känna efter hur jag mår.

Näe, det låter ju som att jag är halvdöd och det är jag ju inte, för övrigt mår jag jäkligt bra, jag känner mig så stolt över mig själv att jag äter så bra som jag gör.

 

Jag älskar att läsa kokböcker och annan läsning om kost, främst lchf. Så igår gjorde jag champinjonsoppa för första gången i mitt liv och smaken blev gudomlig. Att göra soppa har blivit min nya passion, det är så jäkla kul. Jag gjorde en het tomatsoppa med choritzo häromdagen och den var fantastisk. Idag blir det broccolisoppa eller blomkålssoppa, har inte bestämt mig än. 

Jag har inte gått ner så mycket med lchf men jag mår så bra av denna kost att jag faktiskt struntar i vikten, den får rasa när den känner för det. Jag försöker att göra all mat själv och på så vis slippa en massa tillsatser. 

En sak som jag lagt märke till sedan jag började med lchf kost är att när/om jag får återfall så smakar inte fuskmaten som förr. T.ex pizza som kan vara så mumsigt känns helt smaklös och tråkig. Likaså popcorn som jag varit besatt av i hela mitt liv inte smakar så gott som jag trodde. Jag har fått ett popcornanfall under det senaste året och jag blev så sugen på popcorn så jag köpte hem en påse att poppa själv i gryta. Visst var det gott, men inte sååå gott så numera blir jag inte sugen nåt mer. Likaså med godis, det söta är rent ut sagt äckligt. Jag åt godis i julas och det kunde faktiskt ha kvittat, det smakade färgmedel och var olustigt sött.

Det enda jag inte riktigt fått bukt med är att jag blir chipssugen och där har det slunkit ner några vid enstaka tillfällen men jag hoppas att på sikt bli av med även det begäret.

Något som jag är lite förvånad över är att jag inte saknar potatis. Jag trodde aldrig att jag kunde leva utan denna goda knöl, men suget har liksom försvunnit och jag äter lika gärna en kokt broccolibukett till maten.

 

Nu ska jag sätta mig och göra en veckomatsedel, något jag alltid önskat att jag ska bli bra på men det är som att tummen sitter som fastnaglad där bak när jag ska göra en, men nu ska jag göra ett försök. :)

Jag ser fram emot att få lite tjat tillbaka :)

 

Kramar

 • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Min veckomatsedel, så kan du får lite inspiration, kanske:

Måndag: Flygande Jakob (lchf-recept)

Tisdag: Torsk i hummer och apelsinsås (arla)

Onsdag: Köttgryta (arlas lätta köttgryta)

Torsdag: Sommarkorv (Falukorv 82%kötthalt med grädde och pepparrot) (arla)

Fredag: Fläskfilé med balsamvinägersås (också ngt arla recept, inte full koll idag)

Lördag: Inte bestämt än, men troligen lax (måste man äta varje vecka  :) ) Tror jag gör ett täcke med creme fraiche och fetaost på och in i ugnen, gotti-gotti

Söndag: Tja, då är vi på resande fot.

Till maten tar jag kokt broccoli, eller kokt blomkål, eller grönsallad eller haricot vertes. Jag lagar extra av allt så jag får matlåda nästa dag.

 

Du får googla fram recept, jag hämtar mycket från Arla och lchfrecept.com,  eller hittar på själv.

 

Lycka till nu, du är värd att må bra!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack. Man kan tro att du känner mig väl,hehe. Nä det blev ingen matlista denna gången heller då jag fastnade i kokboken och började göra mat istället. 

Så jag tänker helt enkelt stjäla din matlista rakt av, googla lite och hitta på själv. Helt min melodi :)

Men just nu håller jag på med blomkålsrösti, det lät så gott. Till det blir det en sallad på tomat, lök och isbergssallad samt lite röd paprika. Till det en dressing på vinäger, rapsolja, vitlök, torkad gräslök salt och peppar.

 

Jag måste bara säga en sak och det är att jag är så otroligt tursam. Vi har frysen full i egenfångad makrill, torsk och sej. Massor av god svamp vi själva plockat. Vi har möjlighet att köpa kött från kossor som betat gräs och jag har vänner som har höns så ibland kan jag köpa "rediga" ägg.

Alltså, vet ni en sak!! Jag kan äta ägg och bacon till frukost varje dag, det är så himla gott, fattar inte att jag inte tröttnar :)

 

En sak som har blivit mycket bättre sedan jag gick över till riktig mat är mina restless legs. De är så lugna och fina nu, vet inte riktigt vad det är som gör dom bättre, men jag tror det är rödvin som drar igång dom. Fuskade som sagt i julas och då jäklar gick benen som propellrar varje natt, men då åt jag lite godis och bröd också så jag vet inte vad det var egentligen som satte igång dom.

Nu äter jag verken bröd, godis eller dricker alkohol överhuvudtaget så mina ben är stilla och fina. Och låt dom så förbli! 

 

Jag tycker detta med att må bra av riktig mat är jättebra. Jag tjatar om det till alla möjliga som vill höra,haha. Jag har köpt lchf böcker till släktingar och jag tror att jag i alla fall fått några att byta från becel till bregott.

 

Tack än en gång för matsedeln :) Jag ska dela med mig av min när (om) jag får till någon :)

 • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du skriver att du har ont i armarna. Jag hade det också  i flera år och som du ligger jag och sover  på en arm, så jag
trodde att det var det, men det hjälpte inte att jag försökte att inte göra det. Fick t o m ont i armen när jag bara drog upp täcket. Jag ringde till
Hälsoc. och fick bara det beskedet att jag skulle äta 3  Ipren och 4 alvedon om dagen i en vecka jag
gjorde det i över en månad så fort jag slutade med det kom det onda tillbaka.  Jag läste på LCHF sidor att man fick ont i
musklerna av statiner. Jag slutade ta min Simvastatin-tablett och då blev jag bra, det var i juni 2012. Ville bara berätta hur det var för mig. Kan tala om
att jag har Diabetes 2 och då brukar man få statiner.

 • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Uttrycket "unna sig" har gått överstyr tycker jag, folk unnar sig massa för ingenting.

 

Jag var hos en kompis under nyår 2012, vi började prata om utgifter.

Då sa min kompis att han och hans flickvän endast köpte mat för 700-1000 kronor i månaden, sjävklart

säger jag att det är helt omöjligt med tanke på att dom dricker läsk hela dagarna.

För 2 personer som dricker 1-1,5 liter coca cola varje dag per person så är det helt omöjligt,

då vill jag också lägga till att dom äter riktigt mycket godis samt chips + dipp. Vilket jag sa till honom och

att pengarna lätt flyger i väg om man köper en pizza i månaden. Då har han garanterat spenderat dom där 1000 kronorna.

 

Självklart svarar han att det räknas inte i som matpengar, för det är saker man "unnar sig".

Jag avslutade med en mening som gick i stil med, ja då måste ni vara jävligt duktiga som "unnar" er saker hela tiden.

 • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du skriver att du har ont i armarna. Jag hade det också  i flera år och som du ligger jag och sover  på en arm, så jag

trodde att det var det, men det hjälpte inte att jag försökte att inte göra det. Fick t o m ont i armen när jag bara drog upp täcket. Jag ringde till

Hälsoc. och fick bara det beskedet att jag skulle äta 3  Ipren och 4 alvedon om dagen i en vecka jag

gjorde det i över en månad så fort jag slutade med det kom det onda tillbaka.  Jag läste på LCHF sidor att man fick ont i

musklerna av statiner. Jag slutade ta min Simvastatin-tablett och då blev jag bra, det var i juni 2012. Ville bara berätta hur det var för mig. Kan tala om

att jag har Diabetes 2 och då brukar man få statiner.

 

Det var likadant för min mamma, hon hade diabetes II och fick statiner. Så mycket olika slags värk hon fick i kroppen! Vi åkte till och med akut vid 2 tillfällen då vi trodde hon fått nåt inflammatoriskt med njurarna. De hittade ingenting alls.. när hon slutade med Simvastatin gick värken över. Tror inte hennes dr gjorde nån anmälan om misstänkt biverkan, hon sa att hon berättat det för dr men han tog ingen större notis som hon uppfattade iallafall.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Oj nu var det längesedan jag skrev något men det har hänt så mycket så jag har inte haft tid. Min yngste son hälsade på och vi har haft en vecka med bra mat och dagliga promenader. Han är inte strikt lchf men äter mest fisk och grönsaker och tränar väldigt mycket. Ja det var riktigt trevligt. 

Min kropp gör allt för att jävlas med mig och nu gör jag allt för att jävlas tillbaka,hahahahaha. Hoppas jag vinner :)

Jag har ont överallt och mina restlesslegs har varit fruktansvärda ett tag och min nattsömn har varit väldigt dålig. Jag har fått vallfärda ut i köket i en konstig vaken dvala och käka alvedon för att få några timmars  sömn på morgontimmarna.

Inte nog med att benen hoppar omkring, jag vaknar varje gång jag ska vända mig om när axeln gör så ont.

Jag har tagit till det stora artilleriet nu i kamp om att vinna över kroppen så jag har börjat promenera 1 timma om dagen med stooora uppförsbackar att forcera. När jag promenerat klart är jag mer levande än död. Jag har dragit in på alla lchf gotterier  och äter tre gånger om dan och dricker mycket vatten. Bara kött/proteiner och grönfoder.

Och se på f..n, inatt så var mina ben nästan helt lugna och jag har fått sova nästan en hel natt på mycket länge.

Jag har rannsakat mig själv noga under en tid och kommit fram till att jag är en jävel på att ljuga för mig själv. Så nu öppnade jag mina ögon och såg sanningen i vitögat!! Det var på tiden faktiskt.

Jag fattar inte att man går omkring och skyller på så mycket och man förstår inte varför vikten inte rasar. Jag är ju så duktig, jag äter ju LCHF och oj,oj, oj vad jag är bra.

Undrar varför mina kilon och krämpor inte försvinner då?

Ja det beror på att jag INTE är så bra som jag själv vill tro. Jag fuskar, jag äter för mycket, jag rör mig för lite. Visst är jag duktig om jag jämför med mig själv för några år sen, men nu är vi här och det är dags att steppa upp ett hack.

Så jag har satt upp nya mål . Nya riktlinjer och jag känner mig fri. Jag känner mig glad. Jag har fattat ett beslut!

 

Jag ska sluta med alla ursäkter och fuskningar . Jag ska bli en förebild för andra. 

 • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hästköttsskandalen är här. 

Det kommer inte stanna vid hästkött i lite av varje, det kan jag garantera. 

Vill vi veta vad vi äter?

Fast hästkött låter ju bättre än avföringsbakterier i mat.

Jag läser runt lite på kostdoktorn och där står att är man kvinna och över 40 så är det svårare att gå ner i vikt. Tur att mitt sinne inte vet om det, jag känner mig som fjorton och ser ut som sjutton,hahahahhaha.

Till helgen ska jag köpa mig en burk magnesium att ha hemma om benen ska studsa runt mer på nätterna. 

Jag tycker jag läser så mycket om hur kroppen fungerar och man får sån inspiration och sen när man tror man fattat i alla fall lite grann så står man där som ett fån och vet inget ändå!

Men det kanske är det som är charmen med den kropp man fått att den verkar ha sin egna vilja även om man försöker göra det rätta.

Ibland vaknar jag på morgonen och har så ont i ryggen att jag knappt kan komma ur sängen och jag är så svullen så man får skrattanfall av det lilla man ser i spegeln genom sina igenmurade ögon,hehehehe.

Sen så försvinner det under lång tid för att komma tillbaka just som man tror man blivit frisk från konstigheter.

Jag önskar jag hade en doktor att gå till, men jag orkar faktiskt inte bli kränkt nåt mer av idioter på vårdcentralen.

Fast man kanske skulle skola om sig och bli doktor på en vårdcentral, det kan inte ta många timmar. (fy, det var inte snällt, finns kanske någon bra)

Usch vad negativt! 

Lite positivt!

Snart är det vår och om man lyssnar på fåglarna då blir man glad och lite fnissig.

Snart är det sm-slutspel i ishockey och det är såååå himla kul, min sambo har redan börjat samla slutspelsskägg :)

Jag är så glad att lchf dundrar fram för det gör fler människor bättre.

Det är faktiskt enormt glädjande att läsa om alla som blir bra av rätt kost.

Trots arbetslöshet och en massa idiotiska krämpor så mår jag faktiskt alldeles utmärkt och älskar mitt liv mer än någonsin.

När jag är ute på promenad så har jag egendesignade låtlistor som jag lyssnar på, bara skön musik. Och så mellan låtarna kvittrar det fåglar. Det är nästan så man blir religös :)

 

 

Men det är lite skönt ändå att få skriva av sig lite någonstans för det är jobbigt att hela tiden oja sig

 

Nä nu börjar top model

Hej

 • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ny dag, nya möjligheter. Natten var hemsk, benen har gått som propellrar och jag var helt igensvullen när jag vaknade. Suck! Lite kaffe och ett par kokta ägg senare så började det rätta till sig lite. Promenaden på en timma gick ganska bra trots att jag knappt fick ner fötterna i mina skor. 

Jag är så glad att jag är en envis människa som inte ger sig när det är motigt ( för det mesta alltså :) ). Och musik i öronen gör att man glömmer allt och den friska luften och energin man får är ju totalt smärtdämpande och problemlösande.

 

Det som jag tycker är så bra med lchf kost, det är att man slipper suget efter allt möjligt. Man slipper halsbränna som kan vara olidligt. Man känner en lugn och harmoni i kroppen som är så skön.

Jag hoppas att jag med tiden helt eliminerar fallgroparna. Det är svårt att liksom hålla koll på sig själv, men efter lite självrannsakan så har jag lärt mig fallgroparna och de flesta har jag helt plockat bort.

T. ex öl som jag älskar, men jag vet hur det är, tar jag ett glas öl så är det kört, då hoppar suget efter annat igång direkt och sen är det så himla svårt att kravla sig tillbaka på spåret. Så öl är totalt bannlyst och jag kommer inte ihåg när jag smakade det senast och jag saknar det inte. Alkohol över huvudtaget har jag slutat med, man blir så sugen på chips och popcorn.

Vatten och kaffe, ibland te är det enda jag dricker. Jag har lärt mig att dricka te utan socker eller honung, trodde inte det var möjligt men mina smaklökar har blivit bättre med lchf mat. Mitt favorit te är citron och lime te med stora bitar färsk ingefära och nykrossad svartpeppar. Sen i slutet äter jag upp den färska ingefäran...Jo det gör jag,haha. Shit alltså vad starkt.

 

En annan fallgrop som jag har märkt stör mina mål är att det är svårt att hela tiden försvara det man äter och vara krånglig. Trots att jag är en ganska bestämd männiksa så vacklar jag ibland. Särskilt när man ska bort och nån släkting gjort sig till att göra nåt gott (ofta nåt med socker i ) så är det bara så svårt. Eller när kompisen i all välmening har köpt med en semla, eller när svärmor fyller år och har gjort en massa gott och man vill slippa den syrliga kommentaren - Jaha, och vad äter du då nu för tiden???.

 

Jag har kommit en bit på vägen när det gäller de fallgroparna och jag hoppas att min tjurighet gör att jag klarar av det. Jag har gjort klart för min kompis att det inte är lönt att komma med gotterier till mig för jag vägrar att äta det, jag har även klargjort att jag inte tänker göra mat till nån annan som jag själv inte skulle äta. Jag tänker vägra äta mat som gör mig sämre, så det så. 

Det är ju i slutänden bara jag som kan bestämma vad jag kan göra och inte göra.

 

Ja så är det, man får helt enkelt lära sig hela tiden vad man ska göra, lyckas inte det ena så får man prova det andra. Efter snart 48 år i livet så har man ju fått träna lite,hehe. 

 

Idag så blev det två ägg med lite smör till frukost och till lunch gjorde jag en soppa på köttfärs, kokosmjälk, grädde och creme fraiche samt starka kryddor. Till det så kokade jag blomkål och det blev väldigt gott. Ikväll blir det stekt kycklingfile och kryddsmör och lite sallad.

 

Nu ska jag kika runt på resten av detta forum och se vad alla ni andra skriver, det brukar vara givande.

 

Hoppas du får en bra dag :)

 • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tror jag ska sluta med att läsa dagstidningar, det är bara så deprimerande med alla som skriver sånt som de inte har en aning om.

Nu riskerar man att få bröstcancer av lchf mat, tror dom alltså. De misstänker fettet. 

Ja ja, varför bryr jag mig, tidningar kommer ju att skriva så mycket skit som man ändå inte kan göra nåt åt.

 

Ja men vad har detta med att göra att äta sig frisk?  Höhö. Enligt mig själv så tror jag att så som jag äter nu kommer att göra mig mycket friskare och gladare. 

Jag läser mycket om mat och det finns ju många olika varianter av ätande. 

Mycket låter vettigt,andra saker låter knepigt. Jag har i alla fall köpt det mesta som jag läst om lchf. 

 

Det där med cancer är i alla fall olustigt. Det kan liksom hoppa på alla bara sådär och en del dör så himla fort. Usch.

Jag läste någonstans att vatten var bra, alltså att dricka mycket vatten för att rensa ut slaggprodukter och på så sätt få ut det elaka. Det lät ju vettigt, men fasiken vad svårt det är att komma ihåg att dricka vatten.

Allt prat om att D-vitaminer är så bra har jag verkligen köpt,hahahahahah. Jag tror nog halva släkten äter extra D-vitaminer särskilt nu på vintern.

Faktum är att mitt barnbarn fick börja med multivitaminer för ett tag sedan och hon har blivit mycket piggare och mindre sjuk (förkylningar).

 

Min mamma har helt gått över till bregott trots att hennes dietist sagt att hon måste äta becel. 

 

Jag går förresten till en njurläkare varje år för att kolla så jag mår bra. Då jag har högt blodtryck så måste jag sköta mig. Jag har även gikt som kollas. Ja i alla fall så fick jag en dietist en gång som skulle ge mig matförslag för att bli bättre. Jag skulle äta mycket frukt, vitt bröd och lättmargarin. Det var inget vidare kan jag säga så det slutade jag med.

Min njurläkare är så bra. När jag var där senast så hade jag hållt på med lchf  ett halvår och gått ner i vikt. Jag fick mycket beröm, men mitt kolesterol hade blivit så högt, men hon sa att hon skulle göra nåt mer. Jaja. Tänkte väl inte mer på det. Sen ringde hon och sa att jag inte behövde bekymra mig för det höga kolesterolet för hon hade kollat att de farliga delarna var så låga att det var absolut ingen fara. Otroligt. Ja hon är min favoritdoktor.

 

Jag kanske skulle ta och köpa boken matrevolutionen till henne. 

 

Förresten så blev det inte kyckling ikväll, det blev resterna av köttfärssoppan. Gott. Då har man kycklingen till i morgon. Jag tror jag ska avsluta nu och ge mig ut i köket och göra en smarrig marinad till kycklingen så blir de extragoda i morgon.Mycket vitlök, paprika, lite spiskummin mmmmmmm.

 • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Idag vann min kropp. Usch alltså. Egentligen har jag ingen lust att skriva nåt idag men jag gör det ändå  så jag kanske kan gå tillbaka hit nån gång.

Jag har haft ont överallt idag. Jag har sovit och gråtit om vartannat, tagit tabletter och sovit lite till. 

Jag vet faktiskt inte hur det är möjligt att äta rätt och motionera och sen må så in i h...e kasst!!

Nu på kvällskvisten mår jag bättre och ser fram emot i morgon att få ta min promenad, det ska ju bli sol här i morgon.

Ja så är det här i livet, upp som en sol och ner som en pannkaka.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack. Man kan tro att du känner mig väl,hehe. Nä det blev ingen matlista denna gången heller då jag fastnade i kokboken och började göra mat istället. 

Så jag tänker helt enkelt stjäla din matlista rakt av, googla lite och hitta på själv. Helt min melodi :)

Men just nu håller jag på med blomkålsrösti, det lät så gott. Till det blir det en sallad på tomat, lök och isbergssallad samt lite röd paprika. Till det en dressing på vinäger, rapsolja, vitlök, torkad gräslök salt och peppar.

 

Jag måste bara säga en sak och det är att jag är så otroligt tursam. Vi har frysen full i egenfångad makrill, torsk och sej. Massor av god svamp vi själva plockat. Vi har möjlighet att köpa kött från kossor som betat gräs och jag har vänner som har höns så ibland kan jag köpa "rediga" ägg.

Alltså, vet ni en sak!! Jag kan äta ägg och bacon till frukost varje dag, det är så himla gott, fattar inte att jag inte tröttnar :)

 

En sak som har blivit mycket bättre sedan jag gick över till riktig mat är mina restless legs. De är så lugna och fina nu, vet inte riktigt vad det är som gör dom bättre, men jag tror det är rödvin som drar igång dom. Fuskade som sagt i julas och då jäklar gick benen som propellrar varje natt, men då åt jag lite godis och bröd också så jag vet inte vad det var egentligen som satte igång dom.

Nu äter jag verken bröd, godis eller dricker alkohol överhuvudtaget så mina ben är stilla och fina. Och låt dom så förbli! 

 

Jag tycker detta med att må bra av riktig mat är jättebra. Jag tjatar om det till alla möjliga som vill höra,haha. Jag har köpt lchf böcker till släktingar och jag tror att jag i alla fall fått några att byta från becel till bregott.

 

Tack än en gång för matsedeln :) Jag ska dela med mig av min när (om) jag får till någon :)

 

Hej Monki, följer din tråd, du verkar vara en trevlig prick!!!

Kul att benen blivit bättre! Tycker du äter mkt grönsaker och lite protein/fett? Vilket säkert är nyttigt och bra, men kanske menligt på viktnedgången?

Bra att du påverkar omgivningen! Varje oätet pkt Becel är en framgång för mänskligheten :lol: 

Är väldigt avundsjuk på din frys!!! Här i Karlskrona är det fullständig torka på naturbeteskött, frigående kyckling är en ouppfylld dröm.....får nöja mig med ekologiskt, och vildfångad fisk, vilket inte är fy skam det heller. När våren äntligen kommer ska jag till Kalmar och köpa griskött och till skåne för naturbeteskött :P

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Angående hästköttskandalen så hoppas jag att folk äntligen börjar få upp ögonen och fattar att när "mat" är så billig är det inte riktig mat! Är det inte hästkött så är det långväga kommet kött från stackars "industrikossor" och allt är utblandat med massor av vatten och förtjockningsmedel och aromämnen....... Men det smakar ju gott, tycker folk.......räksås med en halv räka / portion, men smakar räkor gör den ju....

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tror jag ska sluta med att läsa dagstidningar, det är bara så deprimerande med alla som skriver sånt som de inte har en aning om.

Nu riskerar man att få bröstcancer av lchf mat, tror dom alltså. De misstänker fettet. 

Ja ja, varför bryr jag mig, tidningar kommer ju att skriva så mycket skit som man ändå inte kan göra nåt åt.

 

Ja men vad har detta med att göra att äta sig frisk?  Höhö. Enligt mig själv så tror jag att så som jag äter nu kommer att göra mig mycket friskare och gladare. 

Jag läser mycket om mat och det finns ju många olika varianter av ätande. 

Mycket låter vettigt,andra saker låter knepigt. Jag har i alla fall köpt det mesta som jag läst om lchf. 

 

Det där med cancer är i alla fall olustigt. Det kan liksom hoppa på alla bara sådär och en del dör så himla fort. Usch.

Jag läste någonstans att vatten var bra, alltså att dricka mycket vatten för att rensa ut slaggprodukter och på så sätt få ut det elaka. Det lät ju vettigt, men fasiken vad svårt det är att komma ihåg att dricka vatten.

Allt prat om att D-vitaminer är så bra har jag verkligen köpt,hahahahahah. Jag tror nog halva släkten äter extra D-vitaminer särskilt nu på vintern.

Faktum är att mitt barnbarn fick börja med multivitaminer för ett tag sedan och hon har blivit mycket piggare och mindre sjuk (förkylningar).

 

Min mamma har helt gått över till bregott trots att hennes dietist sagt att hon måste äta becel. 

 

Jag går förresten till en njurläkare varje år för att kolla så jag mår bra. Då jag har högt blodtryck så måste jag sköta mig. Jag har även gikt som kollas. Ja i alla fall så fick jag en dietist en gång som skulle ge mig matförslag för att bli bättre. Jag skulle äta mycket frukt, vitt bröd och lättmargarin. Det var inget vidare kan jag säga så det slutade jag med.

Min njurläkare är så bra. När jag var där senast så hade jag hållt på med lchf  ett halvår och gått ner i vikt. Jag fick mycket beröm, men mitt kolesterol hade blivit så högt, men hon sa att hon skulle göra nåt mer. Jaja. Tänkte väl inte mer på det. Sen ringde hon och sa att jag inte behövde bekymra mig för det höga kolesterolet för hon hade kollat att de farliga delarna var så låga att det var absolut ingen fara. Otroligt. Ja hon är min favoritdoktor.

 

Jag kanske skulle ta och köpa boken matrevolutionen till henne. 

 

Förresten så blev det inte kyckling ikväll, det blev resterna av köttfärssoppan. Gott. Då har man kycklingen till i morgon. Jag tror jag ska avsluta nu och ge mig ut i köket och göra en smarrig marinad till kycklingen så blir de extragoda i morgon.Mycket vitlök, paprika, lite spiskummin mmmmmmm.

 

Vilken underbar läkare! Så härligt att höra om dem som verkligen bryr sig och är ödmjuka inför nya kunskaper!!!

Äter du allopurinol för din gikt? Den har många biverkningar tyvärr, ffa hudutslag och klåda men gå in på Fass.se och se om du känner igen något av dina symtom, har mkt med hur mkt du tar varje dag.

När du ätit lchf en längre tid och känner dig starkare och gått ner en del i vikt kanske du kan pröva att minska dosen eller t o m sätta ut den :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kämpa på :)

som du så vist säger, blir det en bättre dag imorgon!

Nu ska jag med ut på en solig promenad!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jäklar alltså!!!!!

När jag vaknade idag så mådde jag inte bra............!!! Jag mådde UNDERBART BRA!! Hehehehehhehe.

Herre min jösses alltså!

Tog ett par sillbitar och drog ut på min en timmes promenad fort som bara den ifall min knepiga kropp helt plötsligt skulle ändra sig.

Solen strålade, fåglarna sjöng, man njuter och sjunger  lite för sig själv. Tur man bor ute på landet där bara älgarna skrattar åt en där man promenerar så armarna flyger.

 

Medicin ja! Och äter jag för mycket grönsaker? Ja jag kanske ska försöka göra lite justeringar. Medicinen allupurinol känner jag mig tvungen att äta tills vidare. Struntar jag i dom så händer det att jag får otrevliga giktanfall, senast i knäet så jag inte kunde röra mig på flera dagar.

 

Jag har inte riktigt fått kläm på hur jag ska få bort den där urinsyran ur kroppen, försöker äta mindre av nötkött och mer fisk. 

 

Nu börjar andra perioden i ishockey och mitt favoritlag leder,hihihii.

Det är så kul att glo på hockey, då kommer alla ens mindre bra sidor fram där man sitter och vrålar på domslut och annat,hahahahahah.

 

Finns det nån som vet hur man blir bra från gikt så dela gärna med er.

 

Jo förresten nu är det hästkött i pyttipannan också. Förvånad? Nä :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.