Peter B Posted January 4, 2015 Share Posted January 4, 2015 Det är ju ett begrepp som jag setts användas på många håll. Dessutom av flera kända företrädare inom LCHF-sfären. Det hävdas t ex att socker och gluten kan åstadkomma detta. Men finns det verkligen några starka vetenskapliga belägg för detta? Eller är det "bara" en spekulation i en förklaringsmodell till ett antal olika sjukdomar (astma, diabetes, allergier,...)? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stroker49 Posted January 5, 2015 Share Posted January 5, 2015 Mycket bra fråga! jag har själv funderat på detta och även detta med Candida. Även om man vill äta en bra sund kost så vill man inte till slut bli sittande med foliehatt och tro på frekvensterapi, homeopati, kristaller stirrande efter chem trails och tarot-kort! 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr Big Posted January 5, 2015 Share Posted January 5, 2015 Jag hittade en sida på nätet som jag tycker verkar logisk. http://lifeeducation.se/artikel-lackande-tarm-syndromet.shtml Allt verkar hänga ihop, med eller utan vetenskapliga belägg. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Y62 Posted January 5, 2015 Share Posted January 5, 2015 Mycket bra fråga! jag har själv funderat på detta och även detta med Candida. Även om man vill äta en bra sund kost så vill man inte till slut bli sittande med foliehatt och tro på frekvensterapi, homeopati, kristaller stirrande efter chem trails och tarot-kort! Är det mystiska tillsatser i flygbränsle ligger jag risigt till 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
A F - ursprungsliv.nu Posted January 5, 2015 Share Posted January 5, 2015 Det är ju ett begrepp som jag setts användas på många håll. Dessutom av flera kända företrädare inom LCHF-sfären. Det hävdas t ex att socker och gluten kan åstadkomma detta. Men finns det verkligen några starka vetenskapliga belägg för detta? Eller är det "bara" en spekulation i en förklaringsmodell till ett antal olika sjukdomar (astma, diabetes, allergier,...)? Det är utan tvekan så att det finns människor som har mer genomsläpplig tarm (intestinal permeability eller gut permeability är de vanligaste uttrycken). Crohns sjukdom är kanske där det är tydligast. Här finns lite mer info, och diskussion om olika sjukdomar som är kopplade till ökad tarmpermeabilitet (främst autoimmuna sjukdomar): http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1856434/ Det där med att "socker och gluten" skulle orsaka det hos friska tror jag är mycket mer spekulativt. Men det hänger samman med tarmflora och en del andra faktorer. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Kjell Granelli Posted January 5, 2015 Popular Post Share Posted January 5, 2015 Detta är min tolkning: Lågnivåinflammation i blodbanan (systemic inflammation) är tydligen vanlig och behövs för att sjuklig åderförkalkning (ateroskleros) ska uppkomma. Inflammationen är en respons på inflöde av patogener till blodbanan. Patogener kan läcka in i blodbanan dels genom tarmen, dels genom tandköttet. Vilket som är den viktigaste riskfaktorn av dess två olika inflödesvägar för hjärtkärlsjukdom är en öppen fråga. Inflödet av materia genom tarmen är noga reglerat efter mer än 500 miljoner år av evolution. I princip är vi, och de andra djuren på jorden, fortfarande en lång tarm med in- och utgångar samt diverse andra funktioner tillkopplade efter lång tid av naturligt urval i olika ekologier. Näringsämnen ska således flöda in i blodbanan, medan annat ska hållas utanför kroppen och så småningom lämna tarmkanalen genom utgången. Det verkar dock som att olika faktorer kan samverka för att skapa "leaky gut" - som potentiella orsaker nämns tarmflora, gluten och andra "antinutrienter", fruktos och säkert mer. Men kanske inte en av dessa faktorer ensam kan orsaka tarmläckage, utan det krävs en ogynnsam kombination. Det komplicerade biokemiska förloppet när osmälta delar av gluten når tarmen och orsakar läckage är väl beskrivet, men gluten ensamt verkar inte kunna orsaka läckage - Alessio Fasano menar att det är i kombination med en "ogynnsam" tarmflora som det verkligen händer. Och på detta område, tarmflora, sker ju mycket forskning så vi lär nog bli klokare med tiden. Inflöde av patogener genom tandköttet ökar efter tuggning (även tuggummi) samt naturligtvis efter tandborstning och flossning. Genom evolutionen har detta säkert lätt hanterats, dels genom att vi inte tuggat så förfärligt ofta, dels att bakteriefloran i munnen varit "normal". Med vår moderna sockerstinna kost kan man tänka sig att den är rubbad. Dessutom var immunförsvaret i "balans" och säkert kapabelt att ta hand om patogener som läckte in. Tandborstning och flossning är evolutionärt nya företeelser i vår miljö (även om vi under äldre stenåldern säkert petat loss mat som fastnat mellan tänderna...) Så ja, jag tror att läckande tarm är en realitet, men att den förmodligen kan undvikas genom att vi efterliknar vår ursprungliga kost samt bakterieflora. Hur man sedan gör detta i praktiken lär förbli föremål för debatt. 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erik 2 Posted January 5, 2015 Share Posted January 5, 2015 En inledning kan vara att läsa Ann Fernholms senaste bok, Det sötaste vi har, sen kan man följa hennes hänvisningar om man vill veta mer. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted January 5, 2015 Share Posted January 5, 2015 En inledning kan vara att läsa Ann Fernholms senaste bok, Det sötaste vi har, sen kan man följa hennes hänvisningar om man vill veta mer. Bra förslag! Hon beskriver bl.a. hur hon åkte och träffade Fasano och vad han berättade. Här fann jag en föreläsning från november med Alessio Fasano, den verkar lovande: 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted January 5, 2015 Share Posted January 5, 2015 Även hos patienter med MS har man sett att de har ökad gut permeability (se forskning från Lund), men om man får MS pga det, eller om det är ett symptom i sjukdomen är oklart just nu. Fasano tror jag har visat att gluten stimulerar zonulin och genomsläppligheten av tight junctions hos ALLA människor. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted January 5, 2015 Share Posted January 5, 2015 Här finns också en tråd i detta mycket intressanta ämne ... http://forum.kostdoktorn.se/topic/2915-l%C3%A4ckande-tarm/ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted January 5, 2015 Share Posted January 5, 2015 Även hos patienter med MS har man sett att de har ökad gut permeability (se forskning från Lund), men om man får MS pga det, eller om det är ett symptom i sjukdomen är oklart just nu. Fasano tror jag har visat att gluten stimulerar zonulin och genomsläppligheten av tight junctions hos ALLA människor. Som jag förstår Fasano så menar han att gluten (egentligen gliadin) alltid har potentialen att öppna upp tight junctions men att detta inte händer alla, beroende på gener och/eller tarmflora. Han menar alltså inte att alla ska undvika gluten. Någonstans i bakhuvudet har jag siffran 40% som inte tål gluten, men jag kan inte finna källan till var han sade/skrev det. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted January 5, 2015 Author Share Posted January 5, 2015 På den här sidan finns också några länkar till studier... http://toomuchmag.com/leaky-gut-syndrome-its-for-real/ Johanna hade 2 intressanta länkningar i Systers tråd: http://www.thepaleom...n-it-cause.html http://www.thepaleom...airy-cause.html Men samtidigt ser det inte lite tunt ut med säkra studier? Åtminstone för att man ska använda begreppet som att det vore en diagnos man kan ställa. Dessutom pekar man på många olika möjliga "ämnen" (Det handlar inte bara om socker och gluten) som skulle kunna åstadkomma läckande tarm. När man befinner sig tidigt i en forskningsfas finns ju gärna tendenser att man överdriver betydelsen av en upptäckt. Jag får lite såna vibbar när det gäller "läckande tarm". Jag tror ju också att det vi äter påverkar "miljön" i tarmarna och att det har konsekvenser för hälsan. Det verkar rimligt. Men det blir ju lätt oseriöst när man nästan ser det som fastslaget att en lång rad sjukdomar beror på fenomenet. Tänk om det bara råkar finnas en korrelation till vissa sjukdomar och inte kausalitet... 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
may Posted January 5, 2015 Share Posted January 5, 2015 Intressant intervju med Chris Kresser om läckande tarm men också om resistent stärkelse bl a. http://jasonferruggia.com/paleo-nutrition-chris-kresser/ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted January 5, 2015 Author Share Posted January 5, 2015 Jag hittade en sida på nätet som jag tycker verkar logisk. http://lifeeducation.se/artikel-lackande-tarm-syndromet.shtml Allt verkar hänga ihop, med eller utan vetenskapliga belägg. Haha...det var ett exempel på en sida som inte känns seriös, tycker jag. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted January 5, 2015 Author Share Posted January 5, 2015 Är det mystiska tillsatser i flygbränsle ligger jag risigt till Ojoj...fotogen det får man perforerad tarm av. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted January 5, 2015 Share Posted January 5, 2015 Som jag förstår Fasano så menar han att gluten (egentligen gliadin) alltid har potentialen att öppna upp tight junctions men att detta inte händer alla, beroende på gener och/eller tarmflora. Han menar alltså inte att alla ska undvika gluten. Någonstans i bakhuvudet har jag siffran 40% som inte tål gluten, men jag kan inte finna källan till var han sade/skrev det. Är du säker? Minns inte att han har skrivit eller pratat mycket om tarmflora... jag minns att han har sagt att gliadin ger upphov till ökad permeabilitet, men det betyder ju inte att alla blir sjuka av det. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted January 6, 2015 Share Posted January 6, 2015 Är du säker? Minns inte att han har skrivit eller pratat mycket om tarmflora... jag minns att han har sagt att gliadin ger upphov till ökad permeabilitet, men det betyder ju inte att alla blir sjuka av det. Detta med att en tarmflora i "obalans" kan medverka till läckande tarm är som jag förstår det ganska nytt i Fasanos forskning. Han skriver på s 99 i sin bok "Gluten Freedom" (2014): "...gut dysbiosis is an imbalance in microorganisms in the gut. Expose this intestinal environment to some gliadin fragments, and this might cause the release of zonulin that leads to a leakiness in the gut." Han har också, enligt Ann Fernholm, gjort en biopsistudie där han sett att tarm från friska personer (ej glutendiagnostiserade) står emot gliadin väl. Vi får naturligtvis avvakta ytterligare och säkrare forskningsresultat, men av första stycket kan man tänka att tarmfloran spelar roll för uppkomst av gliadininducerad "leakiness", och av andra att i alla fall en stor mängd människor kan tänkas klara gluteninnehållande mat utan märkbara problem. Jag vill minnas att Fasano nämnde detta med tarmflora kort i föreläsningen som jag länkat till ovan, men det är svårt att finna tillbaka till enskilda stycken. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erik 2 Posted January 7, 2015 Share Posted January 7, 2015 Om jag förstod Fasanos föreläsning rätt så triggar gliadinet zonulin som öppnar "luckor" i tarmen. I en person med "frisk" tarmflora så stänger bakterierna luckorna efter ca 20 minuter men hos dem med "dålig" tarmflora kan luckorna stå öppna mer eller mindre permanent och det är då de autoimmuna problemen kommer. Han säger att kroppen behandlar gliadinet som en fientlig mikrob. Han är en fantastisk talare men på en del punkter blir jag besviken och sen har han ett ganska snävt perspektiv på spannmålsproblemet trots allt, det verkar bara vara gliadinets effekter som han studerar, det finns en hel del andra komponenter i spannmål som förtjänar behandling. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted January 7, 2015 Share Posted January 7, 2015 Om jag förstod Fasanos föreläsning rätt så triggar gliadinet zonulin som öppnar "luckor" i tarmen. I en person med "frisk" tarmflora så stänger bakterierna luckorna efter ca 20 minuter men hos dem med "dålig" tarmflora kan luckorna stå öppna mer eller mindre permanent och det är då de autoimmuna problemen kommer. Han säger att kroppen behandlar gliadinet som en fientlig mikrob. Han är en fantastisk talare men på en del punkter blir jag besviken och sen har han ett ganska snävt perspektiv på spannmålsproblemet trots allt, det verkar bara vara gliadinets effekter som han studerar, det finns en hel del andra komponenter i spannmål som förtjänar behandling. Ja det är mer så jag har förstått det också. Sen tycker jag Fasano är en bra forskare, han uttalar sig om det han har forskat på, och drar inte för stora växlar på saker han eller vetenskapen inte har koll på. Han har även kommenterat cyrex labbtester en gång och sagt att de inte har låtit deras tester genomgå den prövning som krävs för att de ska bli godkända. Han menade att de kan mycket väl vara bra, men så länge de inte har genomgått oberoende prövning så kan han inte säga något om dem eller använda dem. Jag har läst en kommentar av honom angående gluten och de problem vi ser med detta protein där han sa att gluten är det mest studerade proteinet och vi vet mest om det. Men det kan mycket väl vara så att casein eller andra saker i spannmål har liknande problem, men man har inte studerat dem i detalj. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.