Jump to content

Överdosering A-Vitamin


sjuk.frisk

Recommended Posts

Hej!

Mitt första inlägg, har sökt i forumet men inte hittat någonting om detta.

Läser på livsmedelsverkets hemsida att den rekommenderade MAX dosen A-Vitamin är 7,5 mg/dag och som jag förstår det kan det vara farligt att överdosera.

 

http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Vitaminer/Vitamin-A/Vitamin-A/

 

Jag äter mycket smör, läser man på näringsinnehållet ger 100g smör dagsbehovet, sedan blir det ju en del ägg och till sist har jag köpt en ny torsklever olja och ser att den innehåller en del A-vitamin den med..

 

Vet inte exakt, men uppskattar att jag äter kanske tre till fyra gånger mer än den rekommenderade MAX dosen och har gjort under några månader sedan jag la om min kost..

 

Hur ser ni på detta, är det så farligt att "överdosera" någon som har egna erfarenheter?

 

(torskleveroljan tänker jag sluta med)

 

Tack på förhand!

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Inte för att jag är nån expert men jag tvivlar starkt på att du kan få i dej giftiga doser med bara mat utan tillskott.

 

 

Enda exempet jag har hört om med vitamin A förgiftning är om du äter lever av isbjörn....knappast nån större risk i Sverike :)

 

 

Vet inte om du är man eller kvinna men om du blir gravid skulle jag rekommendera att minska så du inte ligger över max dosen enligt Livsmedelsverket.

 

 

Tack för era svar, det gör mig glad :)

 

Om jag får fråga, hur mycket A-vitamin får ni i er under en dag och hur länge har ni ätit denna mängd?

Link to comment
Share on other sites

Jag har läst någonstans att man inte bör äta lever som huvudmål oftare än en gång i veckan. Som gravid ska man inte äta det alls. Andra restriktioner än så, har jag inte sett eller hört. Jag har också mycket svårt att tro att smör och ägg skulle vara möjligt att äta i sådana mängder att det är farligt. Att skippa torskleveroljan kan säkert vara vettigt, om du är orolig, men i övrigt ser jag inte någon risk alls med din kost.

 

Jag har inte räknat, men det du skriver stämmer rätt bra in på även mig. Mycket smör, en del ägg... Har svårt med lever, men äter leverpastej ibland. Tror dock att nyttan skulle vara större än skadan med att äta lever ibland, om jag kunde lära mig att tycka om det... Torskleverolja åt jag en period, när jag fått det som gratis provförpackning, men det är inget jag fortsatt med.

Link to comment
Share on other sites

A-vitaminskräcken är överdriven. Om man tar syntetiska A-vitamintillskott bör man nog vara försiktig, men om man tar tillskott i form av exempelvis torskleverolja (där de naturliga vitaminerna finns kvar) eller äter lever så balanseras A-vitaminet av D-vitaminet som skyddar mot överdosering. A-vitamin är jätteviktigt för exempelvis gravida, men de bör absolut undvika syntetiska A-vitaminer. 

Link to comment
Share on other sites

Många norrmän får i sig enorma mängder med vitamin A. Norska Livsmedelsverket har inte alls samma syn på Vitamin A som vår. Där är man vana vid levertran odyl. Men precis som ULF-S påpekar så kan vitamin A bara vara skadligt om man äter det ensamt. Som naturligtvis har påvisats med mus-studier.

 

Vitamin A D och K skyddar varandra mot att bli skadliga. Äter man riktig mat och är i solen eller tar tillskott där de andra är med så är det ingen fara.

 

http://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/vitamin-a-on-trial-does-vitamin-a-cause-osteoporosis/

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...