Jump to content

UNT - Debatt: Lurigt med eko-mat


Tiny Tom

Recommended Posts

Intressant debattinlägg från Lennart Mattsson, AgrD:

 

http://unt.se/asikt/debatt/lurigt-med-eko-mat-3542627.aspx

 

"Vad de och många glömmer eller bortser från är att utan tillfört lättlösligt kväve, ger odlingen mycket klent resultat. Det är ett allmänt accepterat förhållande som bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet."

 

"Nu för naturskyddsföreningen och många andra fram att vi ska minska konsumtionen av kött. Det finns goda skäl för det, men det för också med sig att tillgången på stallgödsel blir mindre eftersom vi inte behöver djur och då försämras förutsättningarna att byta till ekologiskt avsevärt. Här har naturskyddsföreningens representanter inte tänkt färdigt."

 

"Alla jordbruksmetoder påverkar omgivningen, även det ekologiska lantbruket. Bättre då att som förut använda begreppet konventionellt lantbruk."

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

När gräset transporteras genom kons matsmältningssystem tillförs inga extra nya atomer på något magiskt vis, varken kväveatomer, fosforatomer, kolatomer eller några andra slags atomer. Det betyder i sin tur att man rent principiellt borde kunna gödsla med grönmassa som alternativ till djurgödsel. Har man kvävefixerande växter i växtföljden så tillför man dessutom kväve netto och borde  inte få några problem med kvävebrist.

 

Odling utan stallgödsel har förekommit genom historien (googla) men verkar inte ha varit särskilt vanlig. Det finns också ett antal nutida entusiaster (läs gärna på alternativ.nu) som använder sig av denna metod. Det normala genom människans existens som jordbrukare har annars varit att man även hållit djur, och då är det naturligtvis rent slöseri att inte använda stallgödlset till odlingens fromma.

 

http://www.fobo.se/kunskap/vaxtodling/godsling/grongodsling_oversikt.shtml

 

Sen, i praktiken, jobbar ju betesdjuren "gratis" med att samla växtmaterial från stora områden, i alla fall om de får beta fritt. Utan djur blir man tvungen att göra det jobbet med maskiner, och det är ju inte särskilt miljövänligt i jämförelse.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Basen för ett hållbart jordbruk är den permanenta vallen, som betas av kor, får och getter. Växtodling i kombination med djurhållning är ett krav. Mycket växtodling kan minska kraftigt, tex. spannmål, potatis, ris med flera kolhydrat växter. Ekologiska grönsaker behöver ökas.Kraftfoder som soja och majs kan fasas ut helt. Varje land ska skapa lokal-anpassat jordbruk som svarar mot folkets behov. Eventuellt överskott kan säljas internationellt. GMO och industrijordbruk kan avskaffas helt. 

 

Argentina var ett välmående land på 1950-talet med endast 5% fattiga i befolkningen. Efter inträdet av GMO från -90-talet är 50% av befolkningen fattiga.

 

Läs boken "Hotet mot livet" av William Engdahl, för att förstå vad som händer i vår värld: http://www.anarchos.se/index.php?route=product/product&author_id=1&product_id=50

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...