jonasr87 Posted January 12, 2015 Share Posted January 12, 2015 Jag har för ca 2 veckor sedan börjat äta LCHF strikt, men då jag HATAR att laga mat så tänkte jag fråga om lite tips här Något som jag brukar äta är tex ost (fet) med creme fraiche och skinka i det, sen in i micron i några minuter så allt smälter ihop. Är det ett dåligt alternativ att äta så mycket ost och creme fraiche eller gör jag på korrekt sätt? Sen är creme fraiche med tonfisk/makrill även en blandning jag brukar köra på ibland. Sen till middag brukar det ofta bli kött med en ganska stor bit brie-ost/creme fraiche och mycket smör. Dessvärre har det inte blivit så mycket ägg vilket jag förstår är en ganska viktig del i denna kost, så det ska bli skärpning på den fronten. Men gör jag och äter jag rätt som jag beskriver ovan? jag äter endast när jag är hungrig också, så det där med "frukost, lunch, middag" blir det inte riktigt, vissa dagar kan det bara bli två måltider. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trollmormor Posted January 12, 2015 Share Posted January 12, 2015 Rätt eller fel? Det beror till viss del på hur det funkar för dej. Har du "rätt" proportioner mellan fett, protein och kolhydrater? Om du bara äter när du är hungrig så är den biten "rätt". Och då går det bra att bara äta två måltider. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonasr87 Posted January 12, 2015 Author Share Posted January 12, 2015 Tack för svar! Jag försöker dela upp det i 80% fett (därav mycket creme fraiche och mycket ost) och 20% protein. Kolhydraterna försöker jag hålla mig under 20g per dag. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jiim Posted January 12, 2015 Share Posted January 12, 2015 Vad har du för mål med kosten? Du nämner inga grönsaker. Lassa upp med ordentliga portioner grönsaker. Det är bättre med kolhydrater från grönsaker än från en massa mejerier. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted January 12, 2015 Share Posted January 12, 2015 Precis som jiim skriver beror svaret helt och hållet på vilka mål du har med kosten. Nybörjare använder oftast grädde/creme fraiche som fettkälla. De innehåller också en hel del kolhydrater. Kan du byta ut din fraiche med tonfisk till majonnäs kan du ju fylla på med grönsaker. Eftersom du varken äter grönt eller ägg saknas säkert många vitaminer och mineraler i din kost. Att koka ett ägg och mosa med smör eller snabbt vispa ihop en äggröra med lite grädde är ingen betungande matlagning. Att ånga eller micra lite fryst broccoli eller gräddstuva lite spenat tar inte heller nån tid och kraft 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted January 12, 2015 Share Posted January 12, 2015 LCHF är perfekt för den som inte är så förtjust i matlagning.. iomed att det är så enkelt och att man äter så sällan! Fundera på hur du skall få i dig mer ägg, det är ett supernyttigt livsmedel.. och cirka 60E% fett! 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonasr87 Posted January 12, 2015 Author Share Posted January 12, 2015 Tack för alla svar! Målet jag har med kosten är att gå ner i vikt. Så om jag förstår det rätt så är Creme Fraiche inte så bra som fettkälla? Jag vet att det inte är bra i för stora mängder men jag trodde det var lugnt om man bara tog någon dl då det inte innehåller så många kolhydrater. Ska man skippa den helt med andra ord och använda grädde istället? Ägg är absolut något jag kommer börja äta mycket mer av, broccoli har jag hemma också så det brukar jag ta till maten ibland, men får börja göra det oftare då Men om man skulle göra en äggröra tex, då ska man väl ha ganska mycket grädde i för att få den fet? och man kan väl även ha ost i för att fylla på med fett? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted January 12, 2015 Share Posted January 12, 2015 Näe.. ägg ligger som sagt redan på 60E% fett, steker du sedan i smör så hamnar du lätt på 80E%! Men du kan givetvis lägga till bacon 85E% för smakens skull! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erik 2 Posted January 12, 2015 Share Posted January 12, 2015 Vassleproteinet som finns i mejerivaror höjer insulinet på ett sätt som motsvarar 6 gånger kolhydraterna, tex mjölk som innehåller 5% kolhydrater ger ändå ett insulinsvar som motsvarar 6 gånger 5% dvs du får insulin som om du ätit ngt med 30% kolhydrat. Insulin hindrar viktnedgång. Protein omvandlas delvis till glukos av kroppen vilket också ger insulin. Därför en god ide´ att undvika mejerier förutom smör och lagrad ost och ta det lugnt med proteinet. Berg av grönsaker (som växer ovan jord och har lågt kolhydratinnehåll) för att ge bulk i magen och mycket fett från smör, gee, kokosfett, olivolja, och lagom kött, fisk, fågel, kommer att ge resultat. Köp sallader utan gryn/pasta, bara grönsaker ost/skinka/lax/ och fet dressing. Ock så klart absolut inga glutenprodukter. ;-) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trollmormor Posted January 12, 2015 Share Posted January 12, 2015 Jag kan inte äta grädde i någon större mängd. Jag var tvungen att byta grädde mot creme fraiche. Min favorit bland fett är majonnäs. Och smör naturligtvis. Att frossa i grönsaker funkar inte för mej, men för många andra. En påse ekologisk sallad, sköljd och färdig att äta är min variant av snabbmat. Kyckling eller lax. Och en sås på creme fraiche och majonnäs med valfri smaksättning. Inte någon större ansträngning i köket 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonasr87 Posted January 12, 2015 Author Share Posted January 12, 2015 En halv burk tonfisk, majonnäs med broccoli vart det till lunch nu. Funkade riktigt bra det också lagom mätt vart man också. Vet dock inte hur det är om man råkar ta för mycket majonnäs? man behöver ju ganska mycket för att bli mätt. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted January 12, 2015 Share Posted January 12, 2015 Creme fraiche eller grädde går på ett ut... Beroende på hur mycket du har att gå ner i vikt, hur gammal du är, hur mycket du förstört kroppen innan med jojobantningar och svält mm så är man olika känslig. Du får testa vad som funkar för dej. Mitt råd är att du jobbar på att hitta nåt som funkar för dej under 3 månader innan du skruvar allt för mycket. Som sagt nybörjare behöver gärna mejerier för att få till det. Jag gör en äggröra på 2 ägg och ca 1 dl grädde och en klick smör. Rör om i stekpannan hela tiden så blir den gudomligt fluffig. Man kan t ex ha några korvbitar med hög kötthalt till eller lite bacon om man vill ha mera smak på det. Mina kokta ägg brukar jag mosa med smör och gott salt. Ibland brukar jag ta kryddsmör att mosa med i stället. Hur gott som helst. Enligt Anna Hallen bör man äta en handflata med fingrar med protein och 0,5-1 dl fett till varje mål (2-3 gånger per dag) beroende på om det är gräddsås eller smör/majjo. Till det fyller man upp med bra kolhydrater. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jiim Posted January 12, 2015 Share Posted January 12, 2015 En halv burk tonfisk, majonnäs med broccoli vart det till lunch nu. Funkade riktigt bra det också lagom mätt vart man också. Vet dock inte hur det är om man råkar ta för mycket majonnäs? man behöver ju ganska mycket för att bli mätt. Det beror på vad du menar med mätt. Om du mäter mättnad i hur full magen är så är det lätt att överäta. Mättnad sitter i huvudet och kan beskrivas som att man blir "nöjd" när man blir mätt. Man är mätt långt innan magen är full. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonasr87 Posted January 13, 2015 Author Share Posted January 13, 2015 Glömde dock skriva att jag även styrketränar tre ggr/vecka minst också, det kanske förändrar saker och ting? eller är det fortfarande majonnäs och ägg/kött med grönsaker som gäller? och mycket smör Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted January 13, 2015 Share Posted January 13, 2015 Jag brukar styrketräna på fastande mage och äta mitt äggsmör efteråt. Man måste vara på elitnivå för att behöva kolisar. Kroppen tillverkar de kolisar den behöver av protein om det behövs. Men det är bra att styrketräna så du får shape på fluffet 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonasr87 Posted January 13, 2015 Author Share Posted January 13, 2015 Det låter kanon det tack så mycket för alla svar! tror jag har hyfsad bra koll nu, ska iväg till affären och inhandla massa grönsaker/smör/ost och ägg snart 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anja Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 Jag tror det är jätteviktigt ändå att redan från början hitta mat som är varierad och som man kan tänkta sig att äta hela livet. Lyckas man med livsstilsförändringen så kommer ju i många fall viktnedgången av sig själv. Ät med andra ord mat som tilltalar dig inom det "tillåtna". Om du inte tycker om att laga mat, laga storkok, så slipper du laga mat så ofta. www.enklicksmor.se 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonasr87 Posted February 11, 2015 Author Share Posted February 11, 2015 Nu har jag kommit in i en rytm som jag tror är bra, men för säkerhets skull så frågar jag er här. En vanlig dag ser ungefär ut såhär: Tabata träning före frukost (5 gånger i veckan). Frukost: 3 ägg (kokta mosade i smör eller stekta med ost i) Lunch brukar inte bli så mycket då jag håller mig mätt länge på frukosten. Så då brukar jag ta en ölkorv med en brieost bit eller liknande för att fylla på som ett mellanmål. Middag: En fläskkarré bit med en handfull broccoli/grönsaker med en ganska stor mängd bearnaisesås. Lunch och middag varierar såklart ibland, det kan bli broccoligratäng med fläskfärs och ost bl a (enkelt att göra). Hur som helst så har jag fått höra att det syns att jag gått ner i vikt samt att jag känner att jag har mycket energi i kroppen då jag tränar. Då är frågan: Gör jag allt rätt nu gällande LCHF? att lunchen blir lidande är för att jag brukar sova till 10 och äter frukost runt 11 vilket gör att jag inte är speciellt hungrig före "middagstid", så lunchen blir mer som ett mellanmål. Men vad jag har läst så räcker det gott och väl med två riktiga mål mat om dagen när man går på LCHF. (Äter även Omega 3-tillskott) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EVS Posted February 11, 2015 Share Posted February 11, 2015 Låter utmärkt, tycker jag. Möjligen lite för lite grönsaker, om du tänker på lång sikt... Men där finns många olika åsikter, om hur mycket grönsaker som är lagom mycket. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.