Popular Post Syster Posted January 12, 2015 Popular Post Share Posted January 12, 2015 Den nya trenden i New York är att dricka benbuljong http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2151&artikel=6065311 Tänk att jag för en gångs skull hänger med i en trend ... 15 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted January 12, 2015 Share Posted January 12, 2015 Ja....jag har fattat att jag är fullständigt ute....eftersom jag inte håller på med att koka egen buljong. Men Syster, du äter ju modedieten LCHF...så försök inte med att du inte hänger med i trender. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Birgitta Höglund Posted January 12, 2015 Share Posted January 12, 2015 Håller med, Syster. Känns fint att vara trendig, blir riktigt skoj att få lära amerikanarna att koka en god och näringsrik kalvfond till sommaren https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/11/06/kalvfond-och-nyheter-om-mina-kokbockers-vag-till-usa/ Eller den här goda kycklingbuljongen, den finns också med i Långkok för LCHF och Paleo. https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/09/28/2-recept-av-en-ekologisk-fagel-kycklingbuljong-och-ugnsstekt-kyckling/ 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Edit Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 Ska man späda buljongen eller dricker man den som den är? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lisabet Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 Jag brukar inte späda min buljong, jag äter den som soppa, och jag äter också upp alla köttslamsor och all märg jag kan peta fram. När jag kokar anka eller kyckling mixar jag skinnet också och kallar det paté. Med en del kryddor slinker det också ner. (Fast min man och dotterns familj vägrar, så det är bara jag och dottern som gillar sån här mat.) Får nog ta mig i kragen och starta ett nytt buljongkok. Jag har en del benknotor i frysen, och de tar alldeles för stor plats. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
may Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 Hur gör ni? Tar ni bort "skummet" som bildas vid ytan med hålslev under kokningen? Ursäkta, kanske jättekorkad fråga. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jamtlandstjej Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 Hur gör ni? Tar ni bort "skummet" som bildas vid ytan med hålslev under kokningen? Ursäkta, kanske jättekorkad fråga. Skummet som bildas precis från början när man börjar koka buljongen, det brukar jag ta bort. Buljongen blir klarare då. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Peter B Posted January 14, 2015 Popular Post Share Posted January 14, 2015 Jag gör bara buljong på vilt, som jag skjutit själv med bil och båge, över öppen eld i egentillverkade lerkrus.... 11 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Syster Posted January 14, 2015 Author Popular Post Share Posted January 14, 2015 Jag gör bara buljong på vilt, som jag skjutit själv med bil och båge, över öppen eld i egentillverkade lerkrus.... Hur tror du vi andra gör buljong då? 9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted January 14, 2015 Author Share Posted January 14, 2015 Jag brukar inte späda min buljong, jag äter den som soppa, och jag äter också upp alla köttslamsor och all märg jag kan peta fram. När jag kokar anka eller kyckling mixar jag skinnet också och kallar det paté. Med en del kryddor slinker det också ner. (Fast min man och dotterns familj vägrar, så det är bara jag och dottern som gillar sån här mat.) Får nog ta mig i kragen och starta ett nytt buljongkok. Jag har en del benknotor i frysen, och de tar alldeles för stor plats. Släng er i väggen Lotto, V75 0ch Postkodlotteriet Benknotor i frysen, DET är guld det 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Carl August Arge Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 Jag gör mkt benbuljong... jättegott .....favoritten är dygnskokt på benen från fermenterad lamm Men jag har en fråga: jag ser ofta påståendet att benbuljong är sååå läkande & helande.. Och det vill jag jo gärna tro....men mycket heller VETA om så är fallet. Känner någon här til egentlig utvärdering/forskning i frågan? Är allergisk över "frälsta" obegrundade påståenden........känner mig som en jubel-idiot om jag hänger med i slik körsång 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted January 19, 2015 Share Posted January 19, 2015 Du är så het Syster! http://www.nytimes.com/2015/01/07/dining/bone-broth-evolves-from-prehistoric-food-to-paleo-drink.html?smid=fb-nytimes&smtyp=cur&bicmp=AD&bicmlukp=WT.mc_id&bicmst=1409232722000&bicmet=1419773522000%0D%0A%EF%BB%BF%EF%BB%BFhttp://nyti.ms/1BAtwj1 http://www.wsj.com/articles/broth-the-new-liquid-lunch-1420237554 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted January 19, 2015 Share Posted January 19, 2015 Jag gör mkt benbuljong... jättegott .....favoritten är dygnskokt på benen från fermenterad lamm Men jag har en fråga: jag ser ofta påståendet att benbuljong är sååå läkande & helande.. Och det vill jag jo gärna tro....men mycket heller VETA om så är fallet. Känner någon här til egentlig utvärdering/forskning i frågan? Är allergisk över "frälsta" obegrundade påståenden........känner mig som en jubel-idiot om jag hänger med i slik körsång Har ingen forskning, men jag känner definitivt hur bra/läkande benbuljong är och alla de jag känner som har MS och följer paleo säger detsamma. Finns inte mycket som slår benbuljong i hur bra det känns för kroppen. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tobias Posted January 22, 2015 Share Posted January 22, 2015 Håller med, Syster. Känns fint att vara trendig, blir riktigt skoj att få lära amerikanarna att koka en god och näringsrik kalvfond till sommaren https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/11/06/kalvfond-och-nyheter-om-mina-kokbockers-vag-till-usa/ Eller den här goda kycklingbuljongen, den finns också med i Långkok för LCHF och Paleo. https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/09/28/2-recept-av-en-ekologisk-fagel-kycklingbuljong-och-ugnsstekt-kyckling/ Får man ut allt ur kycklingben på bara två timmar? Jag brukar låta överblivna ben koka över natten. Är det onödigt länge för kyckling? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ɐuuɐ Posted January 22, 2015 Share Posted January 22, 2015 Har ingen forskning, men jag känner definitivt hur bra/läkande benbuljong är och alla de jag känner som har MS och följer paleo säger detsamma. Finns inte mycket som slår benbuljong i hur bra det känns för kroppen. Gelatin verkar ha en tarmläkande och antiinflammatorisk effekt. Kan det vara orsaken? "Along with including homemade probiotic & prebiotic foods in your diet, it’s equally important to include grass-fed gelatin as well. Gelatin heals & seals the mucosal lining of the intestinal tract, and aids in the assimilation of nutrients. Gelatin is the same collagen that is found in our bones, skin, & cartilage. Gelatin is an easily digestible protein and works as an anti-inflammatory as well. Gelatin is VITAL to heal a damaged gut." http://www.weedemandreap.com/3-surprising-ways-to-heal-food-allergies/ 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jonas K Posted January 23, 2015 Share Posted January 23, 2015 Jag brukar koko fiskbuljong, kycklingbuljong och köttbuljong. Fiskbuljongen kokar jag av fiskhuvudet, ryggrad och ben. Kycklingsbulongen på benen och skinnet och köttbuljong på det ben jag råkar ha. Senast jag kokade köttbuljong blev det ren ossobuco. Gemensamt för alla är att jag lägger i benen (och huvudet då jag kokar fiskbuljong) i kallt vatten med äppelcidervinäger och låter det stå där i en timme. Jag har läst på någon paleo-sida att man på det sättet får ut mer av näringen. Sedan har jag lagt på spisplattan och skurit i grönsaker och rotsaker som gul lök, röd lök, vitlök, morot, kålrot eller vad jag råkat ha. I kycklingbuljongen satt jag senast ingefära. I fiskbuljongen pressar jag citron. Salt, peppar korn och lagerblad i alla varianter. Lite persilja lägger jag ofta på slutet. Jag har låtit allt koka i 24h, men efter klagomål pga lukten (av min fru) och lite diskussion kom vi fram till att jag inte kokar buljongen lika länge nästa gång, även för att få en fräschare smak på buljongen, vilken vi använder i såser och grytor. Jag läste även på någon amerikansk paleo-sida om det här med 24 timmar, men vet inte om det gjorts någon forskning om hur mycket koktiden spelar roll vad som gäller positiva hälsoeffekter. Plattan har jag på ettan dvs minsta möjliga effekt och faktiskt den lilla plattan till en stor kastrull, så att den går en bit över plattans kanter. Så småputtrar det lämpligt... Är det någon som vet om vitaminerna i grönsakerna kokar bort, dvs försvinner då man kokar så länge? Jag tror jag ska försöka att koka benen ca 12 timmar nästa gång, och kanske koka grönsakerna bara den sista timmen, för att få en fräschare smak med högre näringsinnehåll. Jag brukar frysa ner det i glasburkar och då den är färsk dricker jag en kopp och sparar lite i kylen för några varma koppar. Det lär vara bra om man håller på att bli förkyld. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jamtlandstjej Posted January 23, 2015 Share Posted January 23, 2015 Jag brukar koko fiskbuljong, kycklingbuljong och köttbuljong. Fiskbuljongen kokar jag av fiskhuvudet, ryggrad och ben. Kycklingsbulongen på benen och skinnet och köttbuljong på det ben jag råkar ha. Senast jag kokade köttbuljong blev det ren ossobuco. Gemensamt för alla är att jag lägger i benen (och huvudet då jag kokar fiskbuljong) i kallt vatten med äppelcidervinäger och låter det stå där i en timme. Jag har läst på någon paleo-sida att man på det sättet får ut mer av näringen. Sedan har jag lagt på spisplattan och skurit i grönsaker och rotsaker som gul lök, röd lök, vitlök, morot, kålrot eller vad jag råkat ha. I kycklingbuljongen satt jag senast ingefära. I fiskbuljongen pressar jag citron. Salt, peppar korn och lagerblad i alla varianter. Lite persilja lägger jag ofta på slutet. Jag har låtit allt koka i 24h, men efter klagomål pga lukten (av min fru) och lite diskussion kom vi fram till att jag inte kokar buljongen lika länge nästa gång, även för att få en fräschare smak på buljongen, vilken vi använder i såser och grytor. Jag läste även på någon amerikansk paleo-sida om det här med 24 timmar, men vet inte om det gjorts någon forskning om hur mycket koktiden spelar roll vad som gäller positiva hälsoeffekter. Plattan har jag på ettan dvs minsta möjliga effekt och faktiskt den lilla plattan till en stor kastrull, så att den går en bit över plattans kanter. Så småputtrar det lämpligt... Är det någon som vet om vitaminerna i grönsakerna kokar bort, dvs försvinner då man kokar så länge? Jag tror jag ska försöka att koka benen ca 12 timmar nästa gång, och kanske koka grönsakerna bara den sista timmen, för att få en fräschare smak med högre näringsinnehåll. Jag brukar frysa ner det i glasburkar och då den är färsk dricker jag en kopp och sparar lite i kylen för några varma koppar. Det lär vara bra om man håller på att bli förkyld. Kokar du grönsakerna i 24 timmar finns det nog inte så mycket näring kvar i dem, men de kan man ju ha i för smaksättning av buljongen! Vill du sen ha grönsaker i till serveringen så kan du lägga dem i den silade buljongen och koka dem lämpligt mjuka. :-) 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post stroker49 Posted January 25, 2015 Popular Post Share Posted January 25, 2015 Idag har jag gjort oxsvansoppa. När det hade kokat färdigt i fyra timmar så reducerade jag buljongen till hälften och så lägger man tillbaks kött och ben och grönsakerna. Så gott, och vilken buljong! 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.