Jump to content

Varför går jag inte ner i vikt?


ellen_tigris

Recommended Posts

Hej på er igen!

Sedan en vecka innan årsskiftet började jag äta lchf igen. Första gången jag körde det, för 2 år sedan, gick jag ner 10 kg och då var det väldigt enkelt gjort faktiskt. I somras gick jag ner 6 kg. Tyvärr har jag inte lyckats hålla dieten men nu är jag mer motiverad än någonsin eftersom jag gått upp väldigt mycket i vikt de senaste två åren. Jag har konstaterad PCOS vilket är fruktansvärd när det gäller vikten. Min kropp suger åt sig av allt jag äter...

 

Nu till mitt problem. Som sagt gick jag ner ganska lätt och fort de två förra gångerna. Men nu står vikten still... Började på 73,5kg och efter några dagar vägde jag 72kg (troligen vätska som lämnat). Men sedan dess står vikten still. Det är väldigt omotiverande. Mätte mina ketoner för två veckor sedan och de visade 3,1. 

 

Vad beror detta på? Kan hormonerna vid PCOS påverka så mycket? Eller vad kan det bero på? Jag har läst igenom kostdoktorns olika steg och jag följer dem alla. Jag till och med slutat helt med sötningsmedel. 

Link to comment
Share on other sites

Hur länge har den stått still? Det är ju så att det normalt sett tar ett tag innan kroppen går med på att släppa ifrån sej kilon. Jag tycker du haft tur de förra gångerna. Jag gick inte ner ett gram på 3 år men minskade 2 storlekar, så vågen är inte allt. Ta't lugnt och mät dej också. Dessutom får du ju inte glömma hälsofördelarna också.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ann Fernholm skriver om PCOS just nu på sin blogg: http://ettsotareblod.se/pcos-far-unga-kvinnor-effektivaste-behandlingen/

 

Tydligen spelar insulin en nyckelroll vid PCOS. Har du mätt insulinvärdet? Har du mätt blodsockret? Bland annat så försämrar insulin vår fettförbränning och vår mättnadskänsla. Mejeriprodukter har en extra stark förmåga att trigga insulin och mycket protein blir mycket glukos i blodet.

 

Fernholm skriver: "När jag skrev Ett sötare blod intervjuade jag en expert på Karolinska Sjukhuset kring detta. Hon beskrev hur insulin påverkar utsöndringen av manligt könshormon från äggstockarna. Höga insulinnivåer höjer bland annat nivåerna av fritt testosteron i kvinnokroppen och testosteron stör ägglossningen. Experten beskrev hur de höga halterna manligt könshormon ger en ökad hunger och ett större sockersug. Det i sin tur gör att den unga tjejen lätt går upp i vikt, vilket spär på insulinresistensen. Och det förvärrar allt. Det blir en ond cirkel som är svårt att bryta."

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...