iAnna Posted January 22, 2015 Share Posted January 22, 2015 Vad är skillnaden på KRAV-kött, Eko-kött och naturbeteskött, och KRAV-lax, Eko-lax och viltfångad lax? Eller är det samma sak? Är det ena nyttigare än det andra? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Annika Rane Posted January 23, 2015 Share Posted January 23, 2015 KRAV omfattas av strängare regler, vill jag minnas. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted January 23, 2015 Share Posted January 23, 2015 http://www.slv.se/grupp1/markning-av-mat/Ekologisk-mat/ http://www.krav.se/kravs-regler http://www.naturbete.se/ 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Totto Posted January 23, 2015 Share Posted January 23, 2015 KRAVs regelverk utarbetas av bland andra djurkramare och miljöflummare som inte har det ringaste begrepp om ens de grundläggande villkoren för lantbruk. Regelverket skärps då och då och på sikt kommer KRAV att slå undan benen för sig själva eftersom det inte kommer att vara möjligt att bedriva lantbruk enligt deras regler. Det senaste jag hörde var att KRAV ville ha tillgång till certifieringsorganens interna administration och dokument för att kontrollera att certifierinsorganen följde KRAVS regler i sitt arbete. Jag menar, jösses nån måtta får det väl ändå vara? Är man ekologisk så är man ekologisk. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kahavia Posted January 24, 2015 Share Posted January 24, 2015 För naturbeteskött finns en distinkt hälsoskillnad som nog fått alldeles för liten uppmärksamhet. Det gäller fördelningen av fettsyror i köttet. Om djuren ätit sin naturliga föda, vilket för nötdjur är gräs och örter, under hela sin livstid fås bl a en normal relation mellan omega-6 och -3. Den ska ligga på runt 1:1 - 2:1 medans djur som fötts upp på spannmål och kraftfoder kan ha över 20:1. Omega-6 är som bekant förknippat med inflammationsdrift och omega-3 med inflamationshämning. Även en kortare period av spannmål eller kraftfoder innan slakt ger en stor skillnad enligt studier från SLU. Det är ju p g a den höga omega-6-halten vi brukar avråda från vissa vegetabiliska oljor, t ex solrosolja. Jag brukar betrakta 100% gräsbetat som stående över eko och krav, ett slags Rolls Royce bland köttet. Tyvärr är det svårt att hitta ett helt naturbetat kött i butikerna. Det går dock att beställa via nätet i "storpack". Se t ex: http://www.slu.se/sv/institutioner/husdjurens-miljo-halsa/forskning/forskningsprojekt/fettsyresammansattning-i-notkott/ http://www.svd.se/nyheter/inrikes/daligt-fett-i-svenskt-kott_341622.svd http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/05/21/grass-fed-beef-dairy.aspx?e_cid=20140521Z2_DNL_art_1&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20140521Z2&et_cid=DM45052&et_rid=526917501 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Totto Posted January 24, 2015 Share Posted January 24, 2015 För naturbeteskött finns en distinkt hälsoskillnad som nog fått alldeles för liten uppmärksamhet. Det gäller fördelningen av fettsyror i köttet. Om djuren ätit sin naturliga föda, vilket för nötdjur är gräs och örter, under hela din livstid fås bl a en normal relation mellan omega-6 och -3. Den ska ligga på runt 1:1 - 2:1 medans djur som fötts upp på spannmål och kraftfoder kan ha över 20:1. Omega-6 är som bekant förknippat med inflammationsdrift och omega-3 med inflamationshämning. Även en kortare period av spannmål eller kraftfoder innan slakt ger en stor skillnad enligt studier från SLU. Det är ju p g a den höga omega-6-halten vi brukar avråda från vissa vegetabiliska oljor, t ex solrosolja. Jag brukar betrakta 100% gräsbetat som stående över eko och krav, ett slags Rolls Royce bland köttet. Se t ex: http://www.slu.se/sv/institutioner/husdjurens-miljo-halsa/forskning/forskningsprojekt/fettsyresammansattning-i-notkott/ http://www.svd.se/nyheter/inrikes/daligt-fett-i-svenskt-kott_341622.svd Och var hittar du 100% gräsbetat kött? Och vad kostar det? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kahavia Posted January 24, 2015 Share Posted January 24, 2015 Och var hittar du 100% gräsbetat kött? Och vad kostar det? T ex här, det finns flera andra uppfödare och sammanslutningar av uppfödare också: http://www.norrbete.se/ Dyrare än "vanligt kött" men i regel billigare än småförpackningar av ekologiskt kött i butikerna! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kahavia Posted January 24, 2015 Share Posted January 24, 2015 Skillnaden mellan Krav och Eko för kött handlar mest om slaktregler om jag nu minns rätt... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted January 25, 2015 Share Posted January 25, 2015 Gärsbetat kött säljs i Stockholm av gröna gårdar men också av gårdssällskapet. I Uppland finns Upplands Bonden som jag tror har vissa gårdar med gräsbeteskött. Lammkött är ofta gräsbetat, även det som säljs som konventionellt kött. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kahavia Posted January 25, 2015 Share Posted January 25, 2015 (edited) Gröna Gårdar är ett bra alternativ men deras kött är ej 100% gräsbetat om man ska vara helt petnoga. De har en del kalvar från mjölkproduktion som får kraftfoder under en begränsad tid. Se:http://www.gronagardar.se/uppfodning/vara-krav-pa-uppfodning/ Men återigen, ett mycket bra alternativ! Edited January 25, 2015 by Kahavia 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted January 25, 2015 Share Posted January 25, 2015 Detsamma gäller gårdssällskapet, och det är för att det är svårt att få alla kalvar att överleva annars. De behöver ge vissa av dom något mer energirikt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lotte Posted January 26, 2015 Share Posted January 26, 2015 KC ranch i Torna Hällestad utanför Lund har också naturbeteskött. De säljer både hemifrån och i affärer i Lund och ex Södra Sandby. De levererar gärna en låda med det du beställer till någon av de affärer de samarbetar med! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lisabet Posted January 27, 2015 Share Posted January 27, 2015 Jag har köpt ekologiskt kött några gånger från Mossagården. Så här skriver de om sitt kött: Nötköttet är skånskt, hängmörat, benfritt och KRAV-godkänt. Djuren betar utomhus under hela betessäsongen på sommarhalvåret och på vintern utfodras de med kravgodkänt hö eller ensilage. Slakt och styckning görs av KRAV-godkänt slakteri och styckningsföretag enligt KRAV:s regler. De levererar till många små orter i Skåne (och några i södra Halland och Småland). Mest köper jag grönsaker (och frukt till barnbarnen) från dem. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maya Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Vad är skillnaden på KRAV-kött, Eko-kött och naturbeteskött, och KRAV-lax, Eko-lax och viltfångad lax? Eller är det samma sak? Är det ena nyttigare än det andra? Jag läser bland svaren och tycker inte att du fått något tydligt svar på din fråga ännu, så jag provar: Eko betyder ekologiskt, och KRAV är en ekologisk märkning, som garanterar allt det som KRAV kräver (se deras hemsida). "Ekologisk" är inte en skyddad titel på samma sätt som KRAV, utan kan användas lite hur som helst (man vet alltså inte riktigt vad man får...) Det finns ju även en EU-ekologiskt (vita stjärnor på grön bakgrund som formar konturen av ett blad), och det är en annan ekologisk märkning, men den har inte riktigt lika hårds krav som KRAV. Naturbeteskött måste inte vara ekologiskt, men det är det ibland. Det spelar dock inte lika stor roll om just naturbetesköttet är ekologiskt eller inte, som det gör med annat kött, eftesom djur som naturbetar får i sig mest gräs (eller torkat gräs/klöver under vintern) och den födan är nog sällan besprutad och/eller konstgödslad. Samma sak gäller för eko- vs KRAV-fisk. Hur det är med viltfångad fisk är jag sämre på. Jag tror att det är mer noga när man köper viltfångad VAD man köper för fisk. Finns ju risk att man köper fisk från bestånd som är är påväg att bli utfiskade. Men jag tror att viltfångad lax kan ha bättre omega-3-innehåll, eller är det bara en myt? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jerker Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Samma sak gäller för eko- vs KRAV-fisk. Hur det är med viltfångad fisk är jag sämre på. Jag tror att det är mer noga när man köper viltfångad VAD man köper för fisk. Finns ju risk att man köper fisk från bestånd som är är påväg att bli utfiskade. Men jag tror att viltfångad lax kan ha bättre omega-3-innehåll, eller är det bara en myt? Laxen: Odlad lax blir ju matad eftersom den inte kan jaga sin naturliga föda. Fodret är ju inte alls detsamma som det den skulle äta i vilt tillstånd. Vad jag har förstått så bygger laxen upp sitt omgega-3 genom att äta småfisk som själva har omega-3. Därför är vildfångad lax bättre. Att äta odlad lax är ingen fördel ur omgega-3-hänseende. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted February 3, 2015 Author Share Posted February 3, 2015 Tack för alla råd och rön och tips och idéer! Nu har jag t ex hittat odlad KRAV-lax på ICA. Undrar vad den har ätit ... Har den då mittemellan-lagom med omega-3? ;-) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kahavia Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 För nästan tre år sedan sände SVT en dokumentär kallad "Laxfestens baksida". Den kanske kan ge lite mer 'kött på benen' Finns på Youtube: https://www.google.se/url?sa=t&source=web&rct=j&ei=arLQVIGBPYH4ywOe9YLYCw&url=http://m.youtube.com/watch%3Fv%3DKs_yfSJrAUg&ved=0CBwQ3ywwAA&usg=AFQjCNFYgez2d6t04RhApgwhsbG1nycaxA&sig2=CIaE1h7nawcv1IZC1UvACQ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted February 3, 2015 Author Share Posted February 3, 2015 För nästan tre år sedan sände SVT en dokumentär kallad "Laxfestens baksida". Den kanske kan ge lite mer 'kött på benen' Finns på Youtube: https://www.google.se/url?sa=t&source=web&rct=j&ei=arLQVIGBPYH4ywOe9YLYCw&url=http://m.youtube.com/watch%3Fv%3DKs_yfSJrAUg&ved=0CBwQ3ywwAA&usg=AFQjCNFYgez2d6t04RhApgwhsbG1nycaxA&sig2=CIaE1h7nawcv1IZC1UvACQ Tack, det räcker! *kräks* Vad ska vi nu ha till middag?! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Totto Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Tack, det räcker! *kräks* Vad ska vi nu ha till middag?! Saltsill tycker jag är användbart. Fet fisk, hållbart fiske, billig och god. Vi äter saltsill minst en gång i veckan. Sen finns det ju strömming också. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 I brist på annat köper jag odlad kravlax. Men makrill går att köpa och den är alltid vildfångad. Jag tror Willys säljer en lax som kallas pinklax, den är också vild. På ekodirekt i Stockholm finns odlad lax som bara får artegen föda. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kahavia Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Willys pinkax är riktigt bra och dessutom ganska billig. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.