Huggeslugg Posted January 17, 2013 Share Posted January 17, 2013 Från Livsmedelsverkets hemsida: "Kommentar till artikel i American Journal of Clinical Nutrition, januari 2010 Det verkar inte finnas ett direkt samband mellan intaget av mättat fett och hjärt- och kärlsjukdom. Det visar en sammanställning där resultat från 21 studier med sammanlagt nära 350 000 personer vägts samman. Författarna menar att mängden fleromättat fett och förhållandet mellan mättat och fleromättat fett i kosten verkar vara det som har betydelse för risken för hjärt- och kärlsjukdom. Det är alltså viktigt att få en bra balans mellan mättat och fleromättat fett i maten."Frågan jag hoppas få svar på är: Kan denna forskningsrapport sägas vara i symbios med liknande trovärdiga (om den nu är det) rapporter i ämnet, eller är den miss-visande? Är livsmedelsverkets sammanfattning korrekt? Bör vi ha en balans mellan mättat och fleromättat? Varför? Varför inte? Länka gärna forskningsrapporter som antingen falsifierar eller verifierar livsmedelsverkets hållning. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted January 17, 2013 Share Posted January 17, 2013 Vi behöver få i oss ett visst mått av de långa omega-3 fettsyrorna (fleromättade) och av en omega-6, men att det skulle behövas en viss balans håller i alla fall jag för ytterst osannolikt. Det är kanske så de menar i själva verket. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Max Mustermann Posted January 17, 2013 Share Posted January 17, 2013 "Är livsmedelsverkets sammanfattning korrekt?" Finns det ingen länk till artikeln där du läste det? I så fall kan du läsa artikeln och se om du håller med om sammanfattningen. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted January 17, 2013 Share Posted January 17, 2013 Jag läste lite i den aktuella studien. Den syftar till att klarlägga huruvida intag av mättat fett är associerat till risk för olika hjärt- kärlsjukdomar. Resultatet var att intag av mättat fett inte är associerat till sådana sjukdomar. Konklusionen var den samma som resultatet med tillägg för att man kan behöva undersöka effekten av det som ersätter mättat fett vid en minskning. Att SLV i sitt referat skriver om balans och fleromättat fett etc verkar vara deras eget oppurtunistiska påfund med oklara grunder. Alltså govänner --- fortsätt med mättat fett efter behag, men glöm inte äta lax, sill och makrill då och då :-) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.