Jounih

Kolesterol chock ????

Recommended Posts

Idag har jag varit på undersökning hos företagshälsovården. Det var en intressant upplevelse.

Allt verkade vara bra ända tills blodprovet med kolesterol resultat, då blev sköterskan tydligt förvirrad.

Men det är ju klart att även jag börjar fundera vad som har hänt under mina 1,5 år på lchf kost.

Följande resultat av undersökningen. Efter 14 timmars fasta.

 

Man, 47 år

Rökfri

Hemoglobin  151 g/L

Glukos             5,07

Blodtryck      122/78

Vikt                  80kg

Midja                84cm

Längd              186cm

Dålig syn och halvdöv.

Lungor som en 21 åring :) ( tränar löpning )

 

Nu till kolesterol:

Totalkolesterol     12,3

Triglycerider          0,77

HDL                      2,40

LDL                      9,53

 

Sköterskan såg ganska skrämd ut :o  och tog ett nytt blodprov som ska skickas till labbet.

Det kändes lite olustigt med hennes reaktion och jag blev lite orolig själv oxå.

:(

Nu kommer dom väl dragandes med tallriksmodeller och statiner.

Jag känner mig fullt frisk men ändå blir jag behandlad som om jag låg på dödsbädden,

så det är väl inte så konstigt att jag blir lite tveksam över min livsstil.

 

Vad tycker ni andra ??????

Nu har det varit tyst ett tag på tråden.

Har varit till min husläkare idag för nya prover.

Hon ställde lite allmänna frågor om livsstil, alkohol och fysisk aktivitet, inget om vad jag åt.

När jag frågade om det kunde bero på maten så svarade hon bara att hon trodde inte att man kunde enbart äta till sig så höga LDL värden som 9,53.

Idag var jag ordentligt fastande, runt 16 timmar innan provtagning.

 

Sen vill jag gärna skryta med att jag och min sambo var på Doc´s föreläsning den 16/2 i Stockholm.

Fick t.om en liten pratstund med honom, självklart om kolesterolämnet.

Sen tog han på min axel och har inte bytt tröja sen dess.

Nu börjar min sambo tycka att lukten börjar bli outhärdlig, antingen byter jag tröja eller flyttar ut.

  • Gilla 7

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

:lol: Byt tröja.. Ganska säker på att Doc inte vill att du ska plåga din sambo.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

12,3/2,4=5,1

 

Inte de bästa värdena.. men bättre än mina.

 

Ett tag hade jag en kvot på 10,5, men så slutade jag träna och började dricka mer vin.. och efter ett tag så blev det bättre.

 

Ibland undrar man faktist om allt man lärt sig, hur många grejer är det egentligen man skall göra prexis tvärt om??

 

Fast det är inte säkert att det är det man gör som leder till förändringen av pseudovariablerna utan att de kanske varierar helt naturligt under livet?

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tror dock att du bör fundera lite på ditt kolesterol just med tanke på din apo-kvot. Att kolesterol är hälsosamt ja det är vi överrens om, men det gäller att vara vaksam på vilket sorts kolesterol man har högt utav samt hur denna fördelning ser ut. Själv så har jag en dålig kolesterolprofil och har haft det rätt så länge (ca 4år), och nu här för några veckor sedan så beslöt jag att börja käka statiner, trots att jag ätit och äter lågkolhydratkost. Kan tillägga att jag är 29 år gammal.

 

Min senaste mätning:

Totalkolesterol=8.0

HDL=1,1

LDL=5,4

TRG=3,3

ApoB/ApoA1=1,2

 

Som ni ser var mina TRG värden åt helvete :( ,...läkaren tröstade dock mig med att TRG värden ändras rätt så snabbt och är känsliga för ex kolhydrater, fasta osv.

 

Ja var på hjärtskola på sjukhuset i dag, och fick lära att trg kommer av för mycke mättat fett (och socker)...och det är inte kul när man kör strikt lchf med just massa mättat fett. Vet dock ej mitt eget värde..

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Höga triglycerider efter en måltid är en sak.. då skall de vara höga, annars så lider du av malabsorbation och får fettdiaree.

 

Höga triglycerier fastande är något helt annat, för då kommer inget längre ifrån tarmen utan från ett lagrat överskott i levern i första hand.. dvs fettlever!

 

Och det bästa sättet att skaffa sig fettlever är hög glykemisk belastning eller hög konsumtion av fruktos och alkohol.. kombinerar man de alla så kan man få rejäla värden.

 

Du skall vara glad för att du äter en massa mättat fett, det leder inte till fettlever!

 

Man får skilja på postprandiala värden och fastande.

 

Ja dina värden tyder på att de är små dåliga LDL och HDL, medans Jouni har stora fina!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

:lol: Byt tröja.. Ganska säker på att Doc inte vill att du ska plåga din sambo.

Äh, lite till får hon stå ut med.... Det är inte varje dag en kändis tar mig på axeln. :D

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det gör man på vårdcentralen som en del av en allmän hälsokontroll.. men fråga först.. de gör inte det bara för att du vill det.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nåväl, nu har jag fått resultaten från mina nya prover.

En viss förbättring har skett, men fick inte ApoB-ApoA1

Fattar inte varför, även om jag bad om det. Däremot en recept på Simvastatiner.

 

 

De gamla värdena                                                                  Nya värdena

 

Triglycerider 1,0                                                                        0,86

Total kolesterol 12,7                                                               11,80

LDL 10,0                                                                                   8,90

HDL 2,1                                                                                    2,40

LDL/HDL kvot 4,8                                                                     3,70

Totalkolesterol/HDL Kvot 6,05                                                  4,91

 

Enligt vad som stod på ett av pappren så var ref värdet LDL/HDL kvot 0,4-6,6

 

Allvarligt, så tänker jag skita i statinerna.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nåväl, nu har jag fått resultaten från mina nya prover.

En viss förbättring har skett, men fick inte ApoB-ApoA1

Fattar inte varför, även om jag bad om det. Däremot en recept på Simvastatiner.

 

 

De gamla värdena                                                                  Nya värdena

 

Triglycerider 1,0                                                                        0,86

Total kolesterol 12,7                                                               11,80

LDL 10,0                                                                                   8,90

HDL 2,1                                                                                    2,40

LDL/HDL kvot 4,8                                                                     3,70

Totalkolesterol/HDL Kvot 6,05                                                  4,91

 

Enligt vad som stod på ett av pappren så var ref värdet LDL/HDL kvot 0,4-6,6

 

Allvarligt, så tänker jag skita i statinerna.

Ja statiner är rena skiten fortsätt du med LCHF  :)  :)  :)  :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nåväl, nu har jag fått resultaten från mina nya prover.

En viss förbättring har skett, men fick inte ApoB-ApoA1

Fattar inte varför, även om jag bad om det. Däremot en recept på Simvastatiner.

 

 

De gamla värdena                                                                  Nya värdena

 

Triglycerider 1,0                                                                        0,86

Total kolesterol 12,7                                                               11,80

LDL 10,0                                                                                   8,90

HDL 2,1                                                                                    2,40

LDL/HDL kvot 4,8                                                                     3,70

Totalkolesterol/HDL Kvot 6,05                                                  4,91

 

Enligt vad som stod på ett av pappren så var ref värdet LDL/HDL kvot 0,4-6,6

 

Allvarligt, så tänker jag skita i statinerna.

Altså;

12,7/2,1= 6

11,8/2,4= 4,9

Det går åt rätt håll.. och statiner hjälper bara de som redan haft en hjärtkärlhändelse!

 

Fortsätt med det du gör.. för det fungerar ju!!

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om jag nu inte helt är ute och cyklar så finns det inga som helst vetenskapliga undersökningar eller förklaringsmodeller som skulle visa att ett högt LDL skulle vara ORSAKEN till någon sjukdom i kroppen. Är det någon som har sett någon sådan undersökning eller någon förklaring värd namnet?

 

Det mest övertygande argument jag sett är den väldigt sällsynta genetiska sjukdomen Homozygous Familial Hypercholesterolemia, som orsakas av mutationer på båda kopior av genen som kodar LDL-receptor-protein. LDL-receptorn möjliggör upptag och återvinning av LDL-partiklar (främst) i levern, vilket fungerar som negativ feedback för produktion av nytt kolesterol och VLDL-partiklar. Personer med helt defekta LDL-receptorer (Homozygous) utvecklar arteroskleros/hjärtsjukdom redan som barn/ungdomar och lever oftast inte längre än 30 år.

 

Om LDL-partiklarna i sig är en direkt orsak finns det inget svar på, men ovan antyder att de iaf spelar en avgörande roll.

 

 

Tvärtom verkar det som om LDL deltar i kroppens försvar mot bakterier och detta har Uffe Ravnskov väldigt tydligt visat i en vetensakplig artikel.  Och att det är bakterier som ligger bakom hjärtsjukdomar är idag allmänt accepterat.

 

Vad som nu är allmänt accepterat är att inflammation är en del av processen i arteroskleros. Att det är bakterier som orsakar inflammationen är endast hypotes änsålänge.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nåväl, nu har jag fått resultaten från mina nya prover.

En viss förbättring har skett, men fick inte ApoB-ApoA1

Fattar inte varför, även om jag bad om det. Däremot en recept på Simvastatiner.

 

 

De gamla värdena                                                                  Nya värdena

 

Triglycerider 1,0                                                                        0,86

Total kolesterol 12,7                                                               11,80

LDL 10,0                                                                                   8,90

HDL 2,1                                                                                    2,40

LDL/HDL kvot 4,8                                                                     3,70

Totalkolesterol/HDL Kvot 6,05                                                  4,91

 

Enligt vad som stod på ett av pappren så var ref värdet LDL/HDL kvot 0,4-6,6

 

Allvarligt, så tänker jag skita i statinerna.

Efter ytterliga blodprov och ett besök på Endokrinologmottagningen fick jag följande besked.

Att jag har tydligen familjär hyperkolesteromi och skall statinbehandlas resten av mitt liv.

Men blodvärdena har sjunkit sen senast noterades knappt av läkaren.

I denna prov hade han tagit Apokvoten.

 

Totalkolesterol 9,6

Triglycerider   0,61

HDL                 2,2

LDL                  Inget värde, hade varit kul att veta

APOB              2,12

ApoA1             1,79

Apokvot           1,18

 

Jag är inte så glad åt att bli satt på medicinering och hänvisad till dietist.

Får nog sluta att gå till doktor´n

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag är inte så glad åt att bli satt på medicinering och hänvisad till dietist.

Får nog sluta att gå till doktor´n

 

Gå inte till dietisten vad du än gör.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Gå inte till dietisten vad du än gör.

Det har jag redan nobbat, statinerna får nog vara oxå. :unsure:

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Spännande att följa din "diagnos" i relation till din diet. Tack för du delar med dig!

Känns alltför ofta som man bara läser solskenshistorier utan några som helst komplikationer, folk med dramatiska viktminskningar, lyckligare äktenskap, blinda blir seende osv osv... ;)

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Här kan vara lite intressant läsning:

 

http://diabetesdoc.bloggsida.se/kolesterol/ar-du-en-kolesterol-hyper-responder

 

Men om det nu är FH så ska inte kosten spela roll - jag vet inte om läkaren och du är säkra på det? I så fall kan det ju vara värt att ta reda på lite mer om det, och risker/ fördelar med statinbehandling för just den gruppen (jag vet inte).

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det som framgår av utdraget i länken stämmer exakt med hur jag själv ser på detta. Det vetenskapliga mörker som idag genomsyrar det medicinska etablissemanget gör nog att vi får omvärdera vår syn på själva medeltiden som en mörkrets tid ur vetensakplig synpunkt och istället se denna tid som en ljusets och upplysningens tid i jämförelse med vad som nu pågår.

 

Tja, i varje fall så handlar det ju om att vi har en vetenskaplig skandal i paritet med DDT och neurosedyn som i framtiden förhoppningsvis kommer att explodera. Inte bara har kostråden varit fel utan de har i flera avseenden visat sig vara diametralt motsatta det optimala, ex. rekommendationer om fleromättat fett som gjorde margarinbolagen rika och våra kroppsliga proteinstrukturer fattiga.

 

En förhoppning är ju dock att vi lär oss se vad den här misären beror på. Det handlar INTE om kunskap/vetenskap utan det handlar om makt och bristen på en fungerande maktfördelning. Idag har vi en medicinforskning som till 75% (om jag inte minns fel) sponsras och därmed styrs av läkemedelsbolagen. Det här går igen på så många plan, dvs att sådant som INTE borde spela roll istället blir det dominerande(mest inflytelserika. Tag bara matkvalitet som dikteras av livsåskådning/tro à la veganism; vinstintressen som Unilever, Procter & Gamble och gänget; budgetfokus à la kommunalpolitik i relation till skolor etc; elitpolitik där man på högsta nivå givetvis gärna fokuserar på möjligheter att öka på de allt mer sinande skatteintäkterna etc.

 

Kort och gott, så länge VI själva faktiskt väljer (eller inte har möjlighet att välja bort) plattnackarna som idag styr den här världen på politisk såväl som realmaktslig (ekonomisk) nivå...tja, då lär inte mycket förändras.

 

Därmed skulle min syn på den "medicinska vetenskapen" av idag som ett medeltida skolatiskt mörker bli en klar understatement.

 

Amen! Vårdapparaten har förvandlats från ett system med en åtminstone uttalad intention till ökad hälsa till ett korrupt system vars främsta funktion tycks vara recepförfattande samt oro över allt annat än vad som borde vara huvudfokus. I denna miljö växer så klart en hemsk massa ogräs...i den mån det finns någon växtlighet alls då det ofta tycks handla om öknar i relation till kunskap, ageranden och insikt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

@zepp... Vad menar du med "statiner hjälper bara dom som haft en hjärt/kärlhändelse"... Jag fikk ju kärlkramp och är stentad. Men om inte statiner hjälper innan man är stentad, varför hjälper det efteråt? Och jag har ju inte spes högt kolesterol heller. Total 4,7. LDL 2,8-3,0, HDL 1,3 ?????????? Och jag tror "mitt skit" kommer från negativ stress genom et långt liv = kotisol... :huh:

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Efter ytterliga blodprov och ett besök på Endokrinologmottagningen fick jag följande besked.

Att jag har tydligen familjär hyperkolesteromi och skall statinbehandlas resten av mitt liv.

Men blodvärdena har sjunkit sen senast noterades knappt av läkaren.

I denna prov hade han tagit Apokvoten.

 

Totalkolesterol 9,6

Triglycerider   0,61

HDL                 2,2

LDL                  Inget värde, hade varit kul att veta

APOB              2,12

ApoA1             1,79

Apokvot           1,18

 

Jag är inte så glad åt att bli satt på medicinering och hänvisad till dietist.

Får nog sluta att gå till doktor´n

 

Hur kollar dom att man har familjär hyperkolesterolemi? Gör dom ett speciellt test eller drar dom den slutsatsen utifrån värdena?

 

Äter du hög andel mättat fett i din kost eller äter du mycket nötter, frön och avokado?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

@zepp... Vad menar du med "statiner hjälper bara dom som haft en hjärt/kärlhändelse"... Jag fikk ju kärlkramp och är stentad. Men om inte statiner hjälper innan man är stentad, varför hjälper det efteråt? Och jag har ju inte spes högt kolesterol heller. Total 4,7. LDL 2,8-3,0, HDL 1,3 ?????????? Och jag tror "mitt skit" kommer från negativ stress genom et långt liv = kotisol... :huh:

Jag tror Zepp refererar till  de studier som att det är män som redan haft/har hjärt/kärl åkomma man har sett har de mest mätbara goda effekterna av statiner. För att det inte ska bli värre och för att förebygga fler/nya infarkter.

 

http://www.dn.se/debatt/hogt-kolesterol-ar-ofarligt-for-kvinnor-och-friska-man?rm=print

 

http://www.epochtimes.se/articles/2012/02/19/22844.html

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hur kollar dom att man har familjär hyperkolesterolemi? Gör dom ett speciellt test eller drar dom den slutsatsen utifrån värdena?

 

Äter du hög andel mättat fett i din kost eller äter du mycket nötter, frön och avokado?

 

Gentest. http://www.vll.se/Sve/Lokalt/Nedladdningsboxar/Filer/CKG%20Patientbrochyr%20FH%20folder%20v4.pdf

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hur kollar dom att man har familjär hyperkolesterolemi? Gör dom ett speciellt test eller drar dom den slutsatsen utifrån värdena?

 

Äter du hög andel mättat fett i din kost eller äter du mycket nötter, frön och avokado?

Själva undersökningen av ev FH var några frågor, jag har ingen aning om det finns i familjen, mina föräldrar är döda sen länge. Men ingen av dom dog i nån hjärtsjukdom.

Han drog nog sina slutsatser av proven.

Farsan dog i villabrand på fyllan och morsan över frukostgröten. Men hon hade svår Parkinson så det var lika bra det.

Nötter , frön o avokado skulle nog ändra mitt kolesterolstatus då jag är en riktig pundare på grädde.

Har en fundering på att ta det lite lugnare med mejeriprodukter och öka lite mer på olivolja , nötter och avokado o sånt.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Spännande att följa din "diagnos" i relation till din diet. Tack för du delar med dig!

Känns alltför ofta som man bara läser solskenshistorier utan några som helst komplikationer, folk med dramatiska viktminskningar, lyckligare äktenskap, blinda blir seende osv osv... ;)

Tack för dom orden.

Jag hade nog inte förväntat mig just dessa problemen , om det nu egentligen förtjänar kallas ett problem.

Men ska jag väga nackdelarna med fördelarna i LCHF kosten i mitt liv så är övervägande delen positiv.

Det finns ingen som kan garantera mig ett långt och friskt liv oavsett hur jag lever.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.