Stödstrumpan

Nyfrälst i Holland

Recommended Posts

Heja heja. Är det inte en tuff utmaning att köra LCHF i Holland? Dottern bor i Flandern och där lever de på sladdriga pommes frites och mackor med sött pålägg. Hon fick skäll av barnläkaren för att hon inte hade chokladkräm på sonens lunchmackor utan korv och ost.

  • Gilla 7

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det var en tuff utmaning att hitta mat jag gillade redan när jag först kom hit. Ingen blodpudding, ingen falukorv, köttbullar som inte smakar som de ska, ingen riktig bacon och inga fiskbullar mm. Frysavdelningen i min lokala affär är nästan bara glass, pizza och pommes frites.

 

Det stämmer att de äter mackor till lunch, med chokladkräm eller "strössel" (65-95 % socker). Till och med min sambo, som är en vuxen karl.

 

Nu blir det förstås ännu svårare. Jag finkammar affären för att hitta fler saker jag kan äta. Det blir mycket ägg och keso, det är basen i alla mina mål. Är rädd att jag kommer att tröttna på det rätt snart. Jag är inte mycket för att laga mat, men jag måste kanske börja. Det lär i alla fall bli lättare att laga mat nu när jag inte får blodsockerfall när jag blir hungrig. Då brukade jag bli matt och stirrig.

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tror nog du får laga lite enkel mat. Gör storkok så behöver det inte bli så ofta. Gör paj (utan pajdeg). Jag gör med skinka, broccoli eller spenat eller grönkål, ägg och grädde. Kryddar med lite paprika, salt o peppar. Den är även god att äta kall så den funkar som macka till lunch. Gör köttfärsbiffar i ugnen. De går också äta kalla med smör, ost och gurka på.

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

omeletter kan du variera i oändlighet. bara att slänga ner lite av varje som man har hemma. Ät varm eller kall och lägg på en klick smör eller två. Att göra dem i ugn är dessutom ännu enklare, så behöver man inte så och vakta dem och det går snabbare :) Steka i kokosolja (av hög kvalitét) är också bra och mättande. Det ska även dämpa sötsuget att äta en sked kokosolja... kan vara lite äckligt innan du vant dig.

 

Storkok är bra så slipper man paniklaga mat när man är hungrig.

 

Det är lätt att överäta sig på nötter, ost och fet yoghurt. Det kan bli en hel del kolhydrater även om varje livsmedel för sig inte innehåller så många kolhydrater.

 

Jag har lite recept på min blogg (se länk nedan) på god och varierad mat som inte är så grädd/mejeri-dominerad.

 

Kalla pannbiffar med smör på är bra "snacks" och frukost... även smör med en ostskiva runt :)

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för tipsen, stoscha och Ekofilosophie!

 

Igår åt jag grekisk yoghurt till frukost och ägg och bacon till lunch. Ägg och bacon höll mig mätt i sex timmar när jag åt det förra gången. Den här gången blev jag inte riktigt mätt. Men i det läget ställer man sig inte i köket och börjar laga mer mat, inte jag i alla fall. Jag tog en apelsin.

 

Sedan läste jag blogginlägget om godisstopp hos Kostdoktorn och kommentarerna, som sa typ "jag har helt tappat sötsuget, senast jag åt en godisbit var tre år sen". Bara att tänka på godis fick mig att bli paniksötsugen. Hade det stått en stor skål med godis framför mig, hade jag tömt den. Nu snaskade jag istället på salta mandlar, ett par bitar mörk choklad och några frysta bär med grädde.

 

På kvällen åt vi burksoppa med spagettibitar. Jag gjorde det bara för att få den ur skåpet, så att jag kan göra egen kolhydratfri soppa sen. Min sambo bantar dock fortfarande på lågfettdiet, så han vill inte ha grädde i soppan och han vill ha sina spagettibitar. Och han tycker det är för jobbigt att göra hemlagat, så burk är bra. Håhåjaja!

 

För många kolhydrater igår alltså och +0,3 kg på vågen i morse. Det betyder att jag inte har gjort några framsteg sedan i söndags. Jag får kalla det "fluktuation" så känns det bättre.

 

På söndag ska vi till sambons föräldrar och hjälpa dem med datorn. Risken är stor att vi bjuds på tårta. Jag hade tänkt äta av den, för jag vill inte avslöja att jag "bantar" förrän det finns ett tydligt resultat. Men om lite soppa ger +0,3, vad ska då en tårtbit ge?

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej!

 

Hm, finns det något sätt du kan slippa den eventuella tårtbiten på? Tårtbiten i sig ger kanske några hekto upp på vågen, men vad som är värre (tycker jag!) är det sötsug som kan följa på det, om du är känslig, och som leder rakt ner i diket :wacko:

Men jag förstår att du inte vill berätta att du bantar - det ville inte jag heller, inte förrän jag hade gått ner ca femton kilo berättade jag vad jag höll på med.. Och i efterhand var det nog ganska bra.

Jag drog mig inte för att ljuga! "Nej tyvärr kan jag inte äta fikabröd, jag var så konstig i magen igår.. En slät kopp kaffe, bara tack" vilket fick min Gubbe att få världens hostattack för att dölja att han skrattade, eftersom han vet att jag har plåtmage :)

Men jag tog till lite vadsomhelst, för att behålla fokus och för att själv bestämma vad jag skulle stoppa i magen eller inte!

 

lycka till :)

  • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kan du inte plötsligt ha blivit glutenallergiker eller haft värden för prediabetes? Ingen diskuterar med en allergiker.

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kan du inte plötsligt ha blivit glutenallergiker eller haft värden för prediabetes? Ingen diskuterar med en allergiker.

Genialt! :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag ska pröva att bara säga "nej tack". Jag har svårt för att ljuga.

 

Var nyss och köpte smör. Smör i Holland är inte som smör i Sverige. De första gångerna jag köpte smör hade det en eftersmak som jag inte gillade. Sedan köpte jag bredbart smör och det var ännu värre, flottigt och smakade delvis härsket. Nu har jag stekt upp det. Det nya smöret kallas "grässmör" och är gjort på gräs, eller i alla fall på mjölk från kor som går ute. Det smakar ok, men inte så gott som smöret i Sverige. Äter alla kor i Sverige gräs?

 

Osten här är också annorlunda. Torrare och med en stark smak av svettig gymsko. Ändå är Holland känt för sina ostar, som t.ex. gouda, ementaler och edamer. I julas jämförde vi en edamer köpt i Holland och en köpt i Sverige. Den svenska var mjukare, mindre torr och smakade lite mer. Tillverkar de speciella ostar bara för export?

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Gräsbetat smör är mycket finare... sånt har inte Arla och company. Men de saltar inte smöret på samma sätt utomlands. Det är därför det inte passar våra smaklökar. Godaste smöret jag hittat i Flandern är Kerrygold (gräsbetat från Irland) Men visst behöver även det kryddas upp. Men det är gudomligt att göra kryddsmör på. Och på en PUMa (Pålägg Utan Macka) strör jag lite gott salt över sedan jag brett/hyvlat på smöret

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

På sommaren äter de svenska korna gräs, även arlakorna :)

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

På sommaren äter de svenska korna gräs, även arlakorna :)

Menar du? Jag trodde det bara var kraftfoder i stordrift

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är väl lag på att dom måste gå ute på bete på sommaren om jag minns rätt. Dom äter nog kraftfoder också. Egentligen ingen skillnad mot vintern, då äter dom ensilage och kraftfoder men dom får ju iallafall se himlen och några humlor.

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag brukar få höra "va? väger du över hundra kilo?" och "men du är väl inte tjock". Magen är ju gömd under tröjan.

 

Jag minns speciellt en gång. Jag gick en universitetsutbildning med anknytning till hälsa och under första lektionen började min bordsgranne prata om att feta personer inte borde få gratis sjukvård. Tänk så mycket pengarna kunde användas till istället! Hon tyckte tydligen att feta människor får skylla sig själva och ligger samhället till last.

 

- Om inte hunger fanns..., sa jag till henne.

Sedan diskuterade vi detta under dagen. Så här slutade diskussionen:

 

Hon: Men om man ser till att äta bra mat hemma, så ger man barnen bra vanor och de behöver inte bli feta.

Jag: Det stämmer i alla fall inte på mig.

Hon: Men du är ju inte fet.

Jag: Jo det är jag.

Hon: Enligt vem?

Jag: Enligt BMI (mitt BMI var 35, så det var inget gränsfall)

Hon: Men det kan man ju inte gå på.

Jag: Vad ska man då gå på?

 

Hon svarade inte, utan reste sig snabbt upp och försvann. Jag antar att hon blev generad. Jag hoppas nästan det. Där hade hon hela dagen sagt till mig att jag inte borde ha rätt till sjukvård.

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vilka vidriga människor det finns!

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag köpte kokosflingor för att göra chokladbollar, men de har 22 g kolhydrater, till skillnad från de svenska 6,4 g. Bara att kasta! Jag tycker det är konstigt att det kan skilja så mycket. Jag mejlade till och med tillverkaren, men de hade inget svar.

 

Räknade lite på kolhydraterna. Jag ligger nog under 30 g, men inte under 20 g. Funderar på om jag måste sluta äta apelsiner, men även turkisk yoghurt och körsbärstomater. Trots allt går jag sakna ner i vikt, så om det fortsätter så här behåller jag apelsinerna.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag köpte kokosflingor för att göra chokladbollar, men de har 22 g kolhydrater, till skillnad från de svenska 6,4 g. Bara att kasta! Jag tycker det är konstigt att det kan skilja så mycket. Jag mejlade till och med tillverkaren, men de hade inget svar.

 

Räknade lite på kolhydraterna. Jag ligger nog under 30 g, men inte under 20 g. Funderar på om jag måste sluta äta apelsiner, men även turkisk yoghurt och körsbärstomater. Trots allt går jag sakna ner i vikt, så om det fortsätter så här behåller jag apelsinerna.

Apelsiner är inte LCHF

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det finns nåt som liknar creme fraiche där... kör det i st f turkisk youghurt. Mer fett vilket ger färre kolisar.

Frukt är godis. Du väljer själv om din kropp klarar det. Jag äter frukt vääääldigt sällan, just som godis. Är det C vitaminerna du är ute efter innehåller paprika mer än apelsiner

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

I dina kokosflingor måste det vara så att fiberinnehållet (det som går rätt genom kroppen) var medräknat. Om det var så att du köpt riven kokos utan några tillsatser. Tittar man på Matkalkyl är det genomsnittliga fiberinnehållet 23,5% (http://matkalkyl.se/se-kokosflingortorkade.php).

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag äter apelsiner för att det är gott. Jag vill ha något sött ibland och apelsiner triggar inte mitt sötsug.

 

På påsen med kokosflingor står det:

Kolydrater 22 g

   varav socker 5,3 g

Fibrer 13 g

 

Vilket jag tolkar som att fibrerna inte är inräknade i kolhydraterna. Innehållsförteckningen säger bara "torkad kokos".

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

På påsen med kokosflingor står det:

Kolydrater 22 g

   varav socker 5,3 g

Fibrer 13 g

 

Vilket jag tolkar som att fibrerna inte är inräknade i kolhydraterna. Innehållsförteckningen säger bara "torkad kokos".

Jag tolkade ditt tidigare inlägg som att du hade kastat kokosflingorna för att de innehåll 22 gram kolhydrater till skillnad från svenska som innehåll 6,4 gram. Det jag menade att du ska jämföra är 6,4 - 5,3. Det kan alltid variera lite mellan kokosnöt och kokosnöt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vikten går både upp och ner. Jag vet inte vad jag gör för fel. För mycket fett? För lite fett? För mycket kolhydrater? För många kalorier? För mycket ost? (Har inte ätit apelsiner.)

 

Om vikten sticker iväg något kilo från en dag till en annan för minsta misstag, betyder det att jag kommer att gå upp mina 8 kg i sommar, när jag besöker Sverige och måste äta normalkost i två veckor? Jag är orolig i allmänhet över att min slutliga vikt (om något år kanske) kommer att vara så här skör. Jag har inget emot att fortsätta äta LCHF livet ut, men jag vill kunna slappna av lite när viktnedgången är klar, utan att gå upp alltihop igen.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag kan variera upp till 2 kg olika dagar trots att jag är i meenopaus. Jag vet inte hur gammal du är men är du i fertil ålder kan det variera väldeliga beroende på när i månaden det är. Det är viktigare att titta på trenden.

Varför måste du äta "normal" mat i Sverige? Skulle tro det är enklare att äta LCHF här för har har alla hört talasom det

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.