grönsaksgryta Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Hej! jag letade efter trådar som besvarar mina funderingar men fann inte svaren jag var ute efter så nu hör jag efter med er: Vad är det i Sojaprodukter? Är quorn ett bättre val? Jag har ätit övervägande vegetarisk mat(även färdiga produkter) sen jag var 11, i tio år nu. Jag äter fisk utöver det. Nu har jag börjat med LCHF, känns betryggande att inte äta socker. Nu harjag då valt bort: ris, pasta,potatis,Sojaprodukter, kreatur, fågel och inte tål nötter av något slag -då undrar jag vad jag kan ska äta. Hur mycket är rimligt att plocka bort? Jag är måttligt less på att bara äta kål, broccoli, fett, sallad, ost och grädde med mer fett. Ni förstår säkert. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
evadal0708 Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Sojaprodukter av alla slag utom sojasås är dåliga val av flera skäl. Sojabönan en extremt stor mängd östrogen som trots att det är växtöstrogen påverkar våra könshormoner negativt. Östrogenet kan påverka flickor till tidigare pubertet och inverka negativt på vuxna kvinnors möjlighet att bli gravida. Buddistiska munkar har i årtusenden använt soja för att minska sin sexlust. Sojabönor och de mycket hårt behandlade produkter som industrin framställer innehåller stora mängder lektiner och fytiner som är ämnen som hindrar att näringen tas upp från bönan helt eller delvis. Fermentering och groddning kan förändra mängderna. Men i grunden finns ju ämnena i bönan för att förhindra att den äts! Sojasås är fermenterad och äts i mycket små mängder och kan eventuellt accepteras. Varför inte äta eko-ägg också? Det breddar ju matmöjligheterna. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Totto Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Jag är tveksam till quorn. För mig är det närmast ett frankenfood, superprocessat. Kolhydraterna till trots skulle jag hellre äta bönor och linser. Det gör jag redan förresten. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grönsaksgryta Posted February 3, 2015 Author Share Posted February 3, 2015 Tack för svar:-) informativt. Jag äter ägg. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Totto Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Desutom finns det en del rotfrukter som jag tycker går bra, särskilt om man inte äter så mycket mjölkprodukter, då blir det ju plats för andra grejer med kolhydrater i. Kålrot, rotselleri och rättika tycker jag är problemfria och begränsade mängder av morot ställer heller inte till några problem för mig. Palsternacka är däremot uteslutet. Rödbeta är också tveksamt blodsockermässigt för mig men jag äter lite ändå. Sillsallad blir ju inte detsamma utan rödbetor. Förutom rotfrukter, vitkål, broccoli och annan kål äter vi en hel del vintersquash nu, av Hokkaoido-typ. Plus en massa från frysen (sommarsquash, brytbönor, spenat, sockerärter) och sånt som vi konserverat, tex ratatoille och tomatsåser. Hade vi råd skulle vi äta mer ost, inte minst philadelphia men också feta, ricotta och mozarella. Som det är ni får vi hålla oss till lammkött. Ja, jag ska inte klaga. Det är ju våra egna djur och de smakar utmärkt. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grönsaksgryta Posted February 3, 2015 Author Share Posted February 3, 2015 Tack för svaret Totto, mycket intressant. Hur många kolhydrater landar du på per dygn? Letat rättika men hittar inte, vart brukar du köpa det? Låter som ni har ett underbart kök där hemma! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Totto Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Rättika finns i min ICA-butik. Inte för att de kan stava det rätt men finns finns det. Jag vet inte längre. Vissa dagar kanske 10 gram kolhydrater, andra dagar 50, för det mesta mitt emellan på säg 25-30. Utom på söndagar, då äter jag betydligt mer liberalt. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Betor är annars mycket näringsrika grönsaker. Kan rivas och äta råa, rostade i ugn eller kokade med smör. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Totto Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Betor är annars mycket näringsrika grönsaker. Kan rivas och äta råa, rostade i ugn eller kokade med smör. Jag vet! men de är sockriga. Jag ska kolla om vi inte har en del betor kvar i landet och testa lite. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Jag vet! men de är sockriga. Jag ska kolla om vi inte har en del betor kvar i landet och testa lite. Kanske blir bättre om du äter dem rivna råa, eller bara snabbstekta? Är helt tokig i rödbetor... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grönsaksgryta Posted February 3, 2015 Author Share Posted February 3, 2015 Toppen! Haha okej! Letade precis noga men fann inga, bättre lycka nästa gång. Ja om man hade kunnat är rödbetor hela dagarna hade lchf varit plättlätt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charles Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 Quorn är det enda jag är allergisk mot! Upptäckte detta tredje gången jag bjöds på middag och då (något sent kanske) förstod att mina skrikspyor gick att sammankoppla med quorn!! Efter lite googlande så fann jag att jag inte var ensam!! Usch säger jag, usch! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grönsaksgryta Posted February 4, 2015 Author Share Posted February 4, 2015 Men gud! Vad läskigt. Vad är det i det som folk reagerar på? Hur citerar man? /svarar på specifikt inlägg? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EVS Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 Hur citerar man? /svarar på specifikt inlägg? Du klickar på knappen "Svara", som finns längst ner till höger i varje inlägg. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Totto Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 Men gud! Vad läskigt. Vad är det i det som folk reagerar på? Hur citerar man? /svarar på specifikt inlägg? Proteinet i quorn. För det mesta är det ett protein man är allergisk emot om man har en födoämnesallergi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 Aubergine och zucchini kan man göra mycket gott på. Gräddstuvad spenat - mmm Halloumi och mozzarella är oxå favoriter. Avokado! Åt tidigare en hel del bönor, linser och quorn, men nu äter jag hellre eko-fisk/fågel/ägg och ibland smakar jag på renskaven. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grönsaksgryta Posted February 4, 2015 Author Share Posted February 4, 2015 Har ingen svaraknapp via luren..tusan. Tack Totto, visste inte de om allergier, har ganska många men är inte så påläst. Bra förslag iAnna, jag brukar rosta aubergine i ugnen och sen göra röra på det. Mums! halloumi ska jag börja äta oftare läst att bönor är nono i lchf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Annika Rane Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 Har ingen svaraknapp via luren..tusan. Klicka på inlägget så kommer svaraknappen fram. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grönsaksgryta Posted February 5, 2015 Author Share Posted February 5, 2015 Klicka på inlägget så kommer svaraknappen fram. Underbart!! Tack haha 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.