Större risk med extra högt LDL-värde?


Lars D

Recommended Posts

LCHF och Hjärtinfarkt

Äter LCHF sedan ca 3 år tillbaka. Gick 20120628 kurs i LCHF matlagning hos Lena Olovsson på LCHF Nolaskogs i Själevad, Örnsköldsvik. Motionerar, röker inte. Är väl den oväntade patienten. Fick en hjärtinfarkt 20141129. Vet nu egentligen inte vilken väg jag ska fortsätta. Är jag det man ibland basunerar ut, ett offer för en modediet? Är ordinerad 80 mg Atorvastatin. Har läst mycket om det bla Lars Olenfeldts fall.  Hur göra? /Lars 62 år.

 

När jag jämför blodfetter (lipider) med andra LCHF-ätare, har jag lagt märke till att jag verkar ligga högre på LDL-värdet. Se bilaga. Kan det ändå vara en riskfaktor?

Link to comment
Share on other sites

Tack vare senare års forskning kring hjärt/kärlsjukdom har många kommit till insikt om att orsaken till sådana sjukdomar inte har att göra med kolesterol. Kolesterol påträffas på (brotts)platsen för en infarkt men är inte orsaken till problemet. Att minska kroppens egen produktion av kolesterol med statiner (80% av det som finns i kroppen produceras) ger ingen effekt på hjärtsjukdom och betydlig negativ effekt på andra sjukdomar. Kolesterol kan sägas vara en del av kroppens försvar och reparation - läs Ravnskov. Med för lite kolesterol = större skador och skador kvarstår oreparerade och leder till sjukdom. Om du har högt kolesterol kanske det betyder att din kropp har mycket reparationsarbete att utföra, men högt kolesterol är inte det som orsakar hjärtinfarkten, proppen som bildas består delvis av kolesterol som satt någonstans för att skydda kärlet under reparationsarbete men det var inte kolesterolet som orsakade skadan som höll på att repareras.

 

De "båtar" som transporterar kolesterol i kroppen är proteiner, lipoproteiner, kan kan under vissa omständigheter oxidera och skadas bla pga glykering pga glukos i blodet, detta kan i sin tur leda till skada. Men har inget med själva lasten av kolesterol att göra.

 

Om du tänker bort fett och kolesterol och ser till de andra faktorerna som finns som förklaring för hjärtinfarkt vad kommer du fram till då (rökning går uppenbarligen bort)? Hur ser ditt liv ut i övrigt? Har du kollat inflammationsmarkörer i blodet; mineralstatus, vitaminstatus?

 

En kortfattad och utmärkt bok i ämnet är "Put your Heart in your Mouth" av Natascha Campbell McBride.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Lars, tar du någon medicin sedan tidigare? Allergier, sjukdomar, magproblem, sömnrubbningar, stress, depression? Jag är inne på samma spår som Erik 2, inflammation/vitaminer/mineraler. Hur ser hjärt- och övrig hälsostatus, inkl allergier och magproblem, ut för närmsta släktingarna? Känt av kramp eller krypningar i muskler? Ifall du inte gjort en omfattande provtagning nyligen för dina aktuella hälsovärden så tycker jag du ska se till att ordna en sådan omedelbart. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.