DaniM Posted February 10, 2015 Share Posted February 10, 2015 Enl uträkning på kostbevakningen har 100 g kokosmjölk 4 kh medans lika mycket kokosgrädde har 3 kh. Men om jag tar bara hälften kokosgrädde och späder ut det med vatten så det blir mjölkkonsistens, blir det då kokosmjölk som då räknas som kokosmjölk eller ska det fortfarande räknas som grädde? Kanske lite konstig fråga, men jag äter chiapudding på 2 dl kokosmjölk på morgonen och när jag nu räknat ut så går det på 10 kh, vilket jag tycker är lite väl mycket för frukost (har blivit lite trött på ägg och majonnäs). Men om jag utesluter kokosmjölken och tar 2-3 msk kokosgrädde och resten vatten? Visserligen håller jag mig kanske inte mätt lika länge, men det behöver jag ju inte heller på dagarna då jag gillar att äta lunch på jobbet. Men vad är egentligen skillnaden mellan kokosmjölk och kokosgrädde? Hur kan bådas innehåll vara nästan lika, borde inte grädden ha nästan dubbelt så mycket av allt om den är i princip koncentrerad kokosmjölk? Eller tänker jag helt fel? Förstår ni hur jag menar? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jamtlandstjej Posted February 10, 2015 Share Posted February 10, 2015 Enl uträkning på kostbevakningen har 100 g kokosmjölk 4 kh medans lika mycket kokosgrädde har 3 kh. Men om jag tar bara hälften kokosgrädde och späder ut det med vatten så det blir mjölkkonsistens, blir det då kokosmjölk som då räknas som kokosmjölk eller ska det fortfarande räknas som grädde? Kanske lite konstig fråga, men jag äter chiapudding på 2 dl kokosmjölk på morgonen och när jag nu räknat ut så går det på 10 kh, vilket jag tycker är lite väl mycket för frukost (har blivit lite trött på ägg och majonnäs). Men om jag utesluter kokosmjölken och tar 2-3 msk kokosgrädde och resten vatten? Visserligen håller jag mig kanske inte mätt lika länge, men det behöver jag ju inte heller på dagarna då jag gillar att äta lunch på jobbet. Men vad är egentligen skillnaden mellan kokosmjölk och kokosgrädde? Hur kan bådas innehåll vara nästan lika, borde inte grädden ha nästan dubbelt så mycket av allt om den är i princip koncentrerad kokosmjölk? Eller tänker jag helt fel? Förstår ni hur jag menar? Om du späder ut den så innehåller ju 100 g inte lika mycket som innan... Låt oss säga att du tar 50 g kokosgrädde och späder med lika mycket vatten, då innehåller ju dessa 100 g bara hälften så mycket kh som 100 g ren grädde. Som jag har förstått det så är kokosgrädden bara det "tjocka" av kokosmjölken. Om man köper kokosmjölk i burk så är det ju ofta en tjock del och en tunnflytande del. Skulle tro att det mesta av kh är i det tjocka, då näringsvärdet/100 g är så lika... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DaniM Posted February 10, 2015 Author Share Posted February 10, 2015 Det känns som att alla borde använda grädden istället för mjölken. 2 dl kokosmjölk innehåller 7 g kh (enl kostbev), men för att få samma konsistens och även smak behöver jag bara cirka ½ dl grädde, vilket ger ca 2 kh (även om jag tar 50:50 vinner jag på det). Jag vet vad jag kommer att använda framöver... Eller tänker jag fel? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
margaretha Posted February 10, 2015 Share Posted February 10, 2015 Kan det inte vara så som med grädde så blir ju kolhydraterna kvar i vasslen när du gör smör. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jerker Posted February 10, 2015 Share Posted February 10, 2015 Kokosmjölk är ju inte som man kunde tro den vätska som skvalpar i tomrummet inne i nöten utan helt enkelt riven kokosnöt som man pressar. Den råvaran blandas sen med vatten till önskad konsistens. Så jag antar att kokosgrädde är outspädd kokosmjölk. Det var ju lite uppståndelse kring nån fabrikants kokosmjölk light för några år sedan när det visade sig att den var dyrare än normalfet. Hur den nu kunde vara det när den dyraste ingrediensen, nämligen kokosmjök, bara var hälften så stor i lightmjölken... 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DaniM Posted February 11, 2015 Author Share Posted February 11, 2015 Kokosmjölk är ju inte som man kunde tro den vätska som skvalpar i tomrummet inne i nöten utan helt enkelt riven kokosnöt som man pressar. Den råvaran blandas sen med vatten till önskad konsistens. Så jag antar att kokosgrädde är outspädd kokosmjölk. Det var ju lite uppståndelse kring nån fabrikants kokosmjölk light för några år sedan när det visade sig att den var dyrare än normalfet. Hur den nu kunde vara det när den dyraste ingrediensen, nämligen kokosmjök, bara var hälften så stor i lightmjölken... Fast då borde 1 dl kokosmjölk ha mindre kh än 1 dl kokosgrädde och inte tvärtom, om grädden är mer koncentrerad. Det är lite det som förvirrar mig... Det låter mer sannolikt som margaretha säger ovan. Egentligen är det ganska oviktigt men intressant. Sedan är frågan om vi verkligen kan lita på det som står på paketet... Ett annat exempel är blåbär, överallt hittar man att 100 g innehåller 9 g kh medan hallon innehåller 4 g. Men inte de blåbär man köper på Lidl, där är kh-mängden samma som i hallon - 4 g (även ICA:s blåbär, den i kartong, har samma kh-innehåll som hallon). Självklart är det osötade bär vi pratar om... Vad ska man lita på? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lurtz Posted February 14, 2015 Share Posted February 14, 2015 Fast då borde 1 dl kokosmjölk ha mindre kh än 1 dl kokosgrädde och inte tvärtom, om grädden är mer koncentrerad. Det är lite det som förvirrar mig... Det låter mer sannolikt som margaretha säger ovan. Egentligen är det ganska oviktigt men intressant. Sedan är frågan om vi verkligen kan lita på det som står på paketet... Ett annat exempel är blåbär, överallt hittar man att 100 g innehåller 9 g kh medan hallon innehåller 4 g. Men inte de blåbär man köper på Lidl, där är kh-mängden samma som i hallon - 4 g (även ICA:s blåbär, den i kartong, har samma kh-innehåll som hallon). Självklart är det osötade bär vi pratar om... Vad ska man lita på? Det är väldigt svårt att veta när det gäller bär (och även t ex frukt, nötter eller grönsaker), kolhydratinnehållet kan variera kraftigt bara beroende på vart de plockats, och när på året. Det går därför inte alltid att lita på paketen, ett paket blåbär plockade i januari kan innehålla t ex 4% kolhydrater, men om de plockats i juni och/eller från en annan geografisk plats kan de innehålla mer. Så när det gäller varor som bär, frukt, nötter eller frysta grönsaker så är det ingen idé att jaga runt efter det märke med minst antal deklarerade kolhydrater, för kh-mängden varierar helt naturligt. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.