Jump to content

Mejeriprodukter/insulin för oss med neurologiska sjukdomar


GOL

Recommended Posts

Det står att mejeriprodukter kan öka insulinet och vara ett hinder vid viktnedgång. Vi som äter pga EP och liknande och inte har problem med vikten, påverkar ett höjt insulin hjärnans funktion etc. av höjt/föränderligt insulin eller är det blodsockersvängningar vid högt kohydratsdrift som spelar roll?

 

Tacksam för svar.

Link to comment
Share on other sites

Jag har nog inte läst att insulin skulle påverka hjärnan på ett negativt sätt, däremot finns det ju påverkan på andra organ och system. Ann Fernholm bla beskriver detta i sin bok Ett sötare blod. Ann skriver om Alzheimer som diabetes typ3 på sin blogg kanske kan du få en ledtråd där - frågan är om det är insulinet i sig eller glukosen som är problemet - jag röstar på glukosen och påföljande glykering. http://ettsotareblod.se/alzheimerhjarnan-svarar-daligt-pa-insulin-liknar-typ-2-diabetes/

Link to comment
Share on other sites

Här en intressant artikel från 2012 som visar flera effekter på hjärnan och att det är viktigt för hjärnfunktion. http://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/33338/title/Metabolism-and-the-Brain/

 

Insulin’s ability to cross the blood-brain barrier was evinced approximately 40 years ago following the observation that spikes in circulating insulin levels increase the peptide’s concentration in the brain. Researchers subsequently identified insulin receptors, insulin downstream signaling molecules, and insulin-sensitive glucose transporters in the mammalian central nervous system (CNS), on both neurons and astrocytes (support cells) throughout the brain and spinal cord,2 suggesting that insulin is required for normal brain function. This idea has since been supported by numerous studies in transgenic animal models, and insulin has come to be known as a neuropeptide critical for neuroplasticity, neuromodulation, and neurotrophism, the process of neuronal growth, stimulated by neuronal differentiation and survival.

Link to comment
Share on other sites

Tyvärr är jag inte så bra på att förstå hur det fungerar men för att förklara så är jag jättebra med LCHF, desto striktare desto bättre. Om det är ketondriften eller glykos stabilisering (läs: flatlined!) i sig som gör hjärnan knivskarp men aldrig exciteras eller blir slö. Så frågan är ju om insulinet påverkar detta.

 

Jag ska läsa Fernholm men pitcha "hjärna" in kring detta.

 

Edit: Intressant om Alzheimers men det är ju rätt svårt att applicera på mina problem. Jag tror att en frågeställning som skulle vara relevant är om minnesmästarna/schackmästaren skulle undvika mejerier, utom smör då.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...