Jump to content

Ris och fytiner


Fjrebqll
 Share

Recommended Posts

Tjenare!

 

Vad jag förstått så innehåller även ris fytiner(tänker då speciellt på råris.), men är det i lika stor mängd som vanligt spannmål? Dvs, hämmar det upptag av diverse näringsämnen lika kraftigt som tex fullkornsmjöl osv.

 

Äter nämligen ca 100g kolhydrater per dag och kan inte riktigt bestämma mig för varifrån dessa kolhydrater skall komma ifrån! :)

 

/FJ

Link to comment
Share on other sites

Man kan undra om ris i sin naturliga form (I lagom mängd), med silverhinnan på som ska vara fylld med näring, mineraler och vitaminer skulle vara dålig för hälsan? synd att så mycket produkter förädlas, fullkornsris och vitt ris har man ju t.ex. behandlat (tagit bort silverhinnan) för att det ska gå snabbare att koka.. allt för att tjäna pengar suck!

 

För att inte tala om de sockertillsatta frukterna som är helt förädlade som finns idag i livsmedelsbutiker!

Link to comment
Share on other sites

Enig, om du menar vitt ris. Fullkornsris innehåller antinutrienter - de sitter i skalet.

 

Man kan förbereda fullkornsris genom t.ex. blötläggning eller syrning så att antinutrienterna neutraliseras. Om man inte har tid och lust är naturligtvis vitt ris att föredra!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...