Gå till innehåll

Hur gör ni med fransyska?


Recommended Posts

Jag fick tag i en bit fransyska till ett anständigt pris häromdagen men vet inte riktigt vad jag ska göra med den. Antagligen en stek. Nu är det ju så att jag mycket sällan lagar nötkött eftersom vi har får så jag har ingen rutin på fransyska. Därför undrar jag: Hur gör andra här på forumet? Tips? Tricks? Vilket är det optimala sättet att laga till en bit fransyska?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag brukar bryna den med mycket salt och mycket svartpeppar. Sedan stoppa in den i ugnen på cirka 100 grader tills den kommer upp till 65 grader. Jag tar ut och låter den svalna sedan marinerar jag den en natt/dygn i olja, citronsaft, citronskal och vitlök eller annat som  är gott. Vid servering skivar jag den och häller på marinaden samt lite kapris.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Fransyska är en väldigt mager styckdetalj så jag kör den till max 60grader för att den fortfarande ska vara riktigt saftig.

125 grader i ugn är lagom

Passar utmärkt till en hemmaslagen bearnaise och en härligt fräsch sallad :)

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mmm, det kan bli mycket godsaker av en fransyska! Gulasch, kanske? Skär i grytbitar, laga till i några timmar med mycket lök, tillsätt tomatpure´, kryddor. Nej, det här var inget komplett recept, men recept finns ju lite varstans, om man vet vad man vill laga... Man kan ha i rätt mycket smör, så fetthalten blir bra. Såsen reder sig själv av löken. Mums!

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Fransyska passar utmärkt till att göra Tjälknul av :)

In i ugnen i 90 grader ca 12 timmar (jättebra över natten) sen ner i saltlag med torkade enbär ca 4 timmar. Skiva sedan mycket tunt och avnjut med diverse LCHF-mässiga tillbehör.

  • Gilla 4
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Så ska man göra den som stek är det låg temperatur i ugn som gäller, inte grytstekt, och kanske marinad efter det? Jag tror inte jag hinner, håller på att köra skit och vill inte in i köket innan jag duschat.

 

Porterstek skiter sig på svarvinbärssaften.

 

Men låg temp i ugn till nånstans mellan 60 och 70 grader, min man gillar inte kött som råmar, bräker eller kacklar så det blir nog närmare 70 grader.

 

Då gör jag nog som jag gör med lamm- och fårstekar, bryner i ugn på 250 grader i tio minuter och låter sedan gå klart på 90-100 grader under några timmar.

 

Men nästa gång jag hittar fransyska ska jag testa att göra den enligt ett gammalt recept på oxfilé från Alltommat för 25 år sen, dubbelmarinerad oxfilé. Det minns jag att vi hade på min 30årsdag och det borde funka med andra möra styckningsdetaljer än filén.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Men nästa gång jag hittar fransyska ska jag testa att göra den enligt ett gammalt recept på oxfilé från Alltommat för 25 år sen, dubbelmarinerad oxfilé. Det minns jag att vi hade på min 30årsdag och det borde funka med andra möra styckningsdetaljer än filén.

 

Fransyska, mör styckningsdetalj? Njae, jag är skeptisk till att tillaga fransyska enligt oxfile´recept. Oxfile' ska som regel lagas till kort tid, inte genomstekas, det är suveränt mört. Fransyska är segt, om man inte långlagar det. Förutom om man skivar det till lövbiff, såklart, det är nog enda sättet att laga till fransyska snabbt, som jag skulle rekommendera.

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Fransyska, mör styckningsdetalj? Njae, jag är skeptisk till att tillaga fransyska enligt oxfile´recept. Oxfile' ska som regel lagas till kort tid, inte genomstekas, det är suveränt mört. Fransyska är segt, om man inte långlagar det. Förutom om man skivar det till lövbiff, såklart, det är nog enda sättet att laga till fransyska snabbt, som jag skulle rekommendera.

Vem sa något om snabb tillagning? Tvärtom är dubbelmarinering en ganska långsam process har jag för mig.

 

Fransyska räknas till de mörare delarna av en ko, som allt bakdelskött. Och det smakar avsevärt mer än filén, som jag tycker kan vara ganska blek. Men mör.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag brukar göra burgundisk gryta av fransyska, lök, morötter svamp och massor av rödvin.

Jag gör den av framdelskött som högrev och va fan heter det på svenska, brisket? Men framförallt av gamla tackor.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Så ska man göra den som stek är det låg temperatur i ugn som gäller, inte grytstekt, och kanske marinad efter det? Jag tror inte jag hinner, håller på att köra skit och vill inte in i köket innan jag duschat.

 

Porterstek skiter sig på svarvinbärssaften.

 

Men låg temp i ugn till nånstans mellan 60 och 70 grader, min man gillar inte kött som råmar, bräker eller kacklar så det blir nog närmare 70 grader.

 

Då gör jag nog som jag gör med lamm- och fårstekar, bryner i ugn på 250 grader i tio minuter och låter sedan gå klart på 90-100 grader under några timmar.

 

Men nästa gång jag hittar fransyska ska jag testa att göra den enligt ett gammalt recept på oxfilé från Alltommat för 25 år sen, dubbelmarinerad oxfilé. Det minns jag att vi hade på min 30årsdag och det borde funka med andra möra styckningsdetaljer än filén.

Det blev grytstek eftersom vi hade strömavbrott i fem timmar. Nu har strömmen kommit tillbaka och steken verkar perfekt.

 

Vedspisens ugn blir för varm, särskilt som vi nu eldar med björkved, därför grytstek. Det är ju annars sällan man har några problem med ett strömavbrott på bara fem timmar förutom att internet försvinner.

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tillagade just fransyska med hjälp av en "slökokare" en Crock Pot. Skar upp i grytbitar - brynte dem - la till grädde, lök o morötter och kokade sedan i 6 timmar. Enkelt och gott [emoji2]

Grytsteken i järngryta på vedspis blev ockåså perfekt om jag får säga det själv. Min bror skulle ha gillat den och då är det bra. Så en järnspis, en bra gryta och tid, det är mitt recept.

 

Men Croc Pots eller Slow Coocker är himla bra har jag hört så visst, bra grejer!

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Grytsteken i järngryta på vedspis blev ockåså perfekt om jag får säga det själv. Min bror skulle ha gillat den och då är det bra. Så en järnspis, en bra gryta och tid, det är mitt recept.

 

Men Croc Pots eller Slow Coocker är himla bra har jag hört så visst, bra grejer!

Denna har jag:

http://forum.kostdoktorn.se/topic/6326-hur-gör-ni-med-fransyska/#entry86263

 

kan tipsas till de som inte har en slow cooker. sjukt prisvärd och rymmer hela 6,5 liter.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...