iAnna Posted February 15, 2015 Share Posted February 15, 2015 Vad 17 har man för mat med sig på en veckas fjällvandring?! Mer än torkat renkött och nötter. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EVS Posted February 15, 2015 Share Posted February 15, 2015 Råa ägg. Kokta håller de bara ett par dagar, men råa klarar de sig ett par veckor i ryggsäcken. Detta enligt en kollega till mig, som brukar fjällvandra, jag har inte testat själv. Men antar att det bara handlar om att packa dem så att de håller... Hon har också sagt att vacumförpackad mat, som exempelvis bacon, oftast klarar sig några dagar även utan kyla, så det brukar hon ta med sig. Kokosolja tänker jag mig måste vara bra också. Mjukost på tub håller sig bra. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akewah Posted February 15, 2015 Share Posted February 15, 2015 Renkött, lite nötter och kaffe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Totto Posted February 15, 2015 Share Posted February 15, 2015 Kolla vad du kan hitta för tips Utsidan.se, det finns forum för fjällvandring där. Man kan torka mycket själv. Äggpulver borde väl gå att få tag i? Om jag skulle fjällvandra tror jag att jag skulle vara mer liberal med kolhydraterna än annars. Dels rör man ju på sig så att de liksom försvinner av sig själva, dels är de oftast lätta att bära och jag vill ha så lätt packning som möjligt. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
margaretha Posted February 15, 2015 Share Posted February 15, 2015 Ölkorv oststavar makrill sardiner smör tuber med majonäs. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Birgitta Höglund Posted February 15, 2015 Share Posted February 15, 2015 En facebookvän hade med mitt valnötsbröd på en fjällvandring i somras, det höll sig fräscht hela veckan trots att det var riktigt varmt. Ett proteinbröd jag bakade häromveckan är också ett bra alternativ. Kokta ägg håller bra tycker jag och lättare att frakta än råa. Varmrökt sidfläsk, vällagrade ostar, smör i en plastburk, kokosolja, hemkokt, reducerad fond till soppor och drickbuljong, Torrsaltat fläsk brukar mindre charkfabriker ha i sitt sortiment, så kallat Amerikafläsk. Perfekt att steka till kolbullar, ha med smeten i en burk. https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/10/26/valnotsbrod/ https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2015/02/06/glutenfritt-aggbrod-proteinbrod-frobrod/ https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2012/04/07/kolbulle-utan-gluten/ https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/11/06/kalvfond-och-nyheter-om-mina-kokbockers-vag-till-usa/ 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ekofilosophie Posted February 15, 2015 Share Posted February 15, 2015 "baby-edamerostar"... de klarar två veckors rundresa i Peru utan kylskåp , så de lär överleva en fjälltur 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Origo Posted February 15, 2015 Share Posted February 15, 2015 För en vandrare som är fettdriven, dvs en LCHF:are, är svaret enkelt: Pemmikan. Detta är mycket vikteffektivt och är man dessutom en lättpackare så passar det perfekt! Jag har gått hela Kungsleden i omgångar och maten har huvudsakligen varit Pemmikan + 40-50 g mandel per dag. Plus kaffe givetvis :-) Pemmikan består av 50 viktprocent torkat kött och 50 viktprocent fett. För mig som är en man på ca 85 kg räcker 350 g pemmikan per dag bra. Det är mer vikteffektivt än t.o.m frystorkat! Andra fördelar är att det kan ätas som det är utan tillagning. Tredje fördelen är att det är mycket hållbart och kan lagras i rumstemperatur i månader, år om det är gjort på rätt sätt. Nackdelar? Ja, det är ingen gourmet mat precis. Inte särskilt gott enligt min mening, men å andra sidan är ju hungern den bästa kryddan ;-) En vän till mig har översatt en Pemmikan manual till Svenska för den som vill sätta sig in i detaljerna: http://svante-sundelin.blogspot.se/p/pemmikan_31.html 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LottaJ Posted February 16, 2015 Share Posted February 16, 2015 Kolhydrater i fokus har en tråd angående detta. Jag har bakat lite lchf-bröd på mandelmjöl och sedan haft fett gott pålägg till det: Smör (håller sig bra på fjällvandring) Ost (hårdost går bra) Mjukost på tub Salami Två sådana mackor (alltså pålägget är ju dubbelt så högt som mackan) och kaffe så står man sig lätt till lunch. På lunchen äter man ngt kött; torkat, lufttorkat, saltat eller rökt med majjonäs på tub eller ost på tub eller kryddsmör. Upprepa till kvällsmat. Nötter är bra att komplettera med. Lycka till! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted February 22, 2015 Author Share Posted February 22, 2015 Hittade ett par tidigare trådar: http://forum.kostdoktorn.se/topic/531-tips-lchf-mat-på-fjällvandring/?hl=fjällvandring http://forum.kostdoktorn.se/topic/1785-långfärd-på-kanadensare-i-lchf/?hl=fjällvandring#entry21353 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted August 21, 2015 Author Share Posted August 21, 2015 Så enkelt det var! Rökt sidfläsk, oliver, ost, ägg, nötter. Nån variant på pemmikan ska provas nästa sommar. Det tunga Trangia-köket bortskänkes. Det får bli ett Trangia Mini istället. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted August 21, 2015 Share Posted August 21, 2015 Finns det nåt sätt att göra pemmikan godare? Sabbar man hållbarheten om man kryddar den? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ostgoten Posted August 22, 2015 Share Posted August 22, 2015 Vad 17 har man för mat med sig på en veckas fjällvandring?! Mer än torkat renkött och nötter. Du har fått många bra svar redan och själv varit iväg på vandring, men jag tänkte ändå berätta vad jag åt. En vecka med ölkorv, makrill i tomatsås, ägg och mjukost på tub. Jag tål inte kokos, annars hade jag haft kokosfett med mig. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.