Jump to content

Diabetes och förhöjt blodfett


mojann

Recommended Posts

Hejsan!

Min sambo har diabetes och förhöjt kolesterol. Han äter blodfettssänkande medicin. Jag mår jättebra av lågkolhydratskost och försöker övertyga min samob att han ska dumpa kolhydraterna. Men han vill äta sitt bröd och sin sockriga youghurt på morgonen och äta sitt ris och pasta till lunchen. Hemma så är det jag som lagar middag och då lagar jag lchf. Min fråga är om det gör nytta eller skada för honom att äta på det här viset. Mycket kolhydrater till frukost och lunch och sedan mycket fett till middagen. Hans blodsocker höjs ju av kolhydraterna vilket inte är bra, och sedan boostas hans blodfett vid middagen. Hur tänker du kring det här?

Tacksam för svar, Moa.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Skulle vara lite försiktig med detta. LCHF är för all del utmärkt för diabetes men om man inte är "low carb" utan ligger kvar på halvhög nivå med kolhydrater och lägger till fett kan det förvärra situationen. En orsak till att det finns "motsägelsefulla" stuider kring fett är att vissa studier minskar kolhydraterna något och ökar fettet och då kan blodvärden bli sämre och vims sala bim har vi en stuide som alla veganer och läkemedels-sponsrade proffesorer kan vifta med I media. Går man däremot ned tillräckligt I kolhydrater och ökar fettet syns tydligt I alla stuider att blodvärden blir bättre jämfört med ett högt kolhydratintag.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Glöm det där med att fett höjer fastevärdena av blodfetter, det är främst diabetesen som gör detta!

 

Han bränner ljuset i bägge ändar om man säger som så, och diabetesen är det han borde åtgärda först av allt, dvs sluta äta sådant han inte tål!

 

I andra hand försöka bli av med statinerna, då de gör saken etter värre!

 

http://www.mynewsdesk.com/se/pressreleases/kolesterol-avgoerande-foer-insulinutsoendring-264737

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

För sin egen skull, och för alla som tycker om honom, så borde han omedelbart sluta äta söta saker. Och då menar jag allting där man har tillsatt socker för att öka aptitligheten. Förutom det uppenbara som godis, så är det t.ex. yoghurtar, juicer, sötade flingor, sött bröd, kakor, osv. Det borde vara en omedelbar åtgärd. Har man diabetes i någon form så tål  man inte sådan mat. Accepterar man inte det, så äter man långsamt ihjäl sig. Och då handlar det kanske inte om det man oftast tänker på när man tänker på diabetes, med blindhet, neuropati, och liknande. Utan det handlar om hjärt- och kärlsjukdomar, alltså hjärtinfarkt och stroke. Prylar man vill undvika, kort sagt.

 

Nästa steg är att minska på stärkelserik mat. Istället för spaghetti så äter man t.ex. mer sallad, tomater, paprika. Ris, pasta och potatis elimineras helt ur kosten. Ytterligare ett steg bort så finns lågkolhydratkost, t.ex. LCHF. Och då finns all information han behöver att hitta på t.ex. kostdoktorn.se.

 

Det kan ta upp till ett år att acceptera att man måste äta annorlunda. Det är inget märkligt. Men det är det enda ansvarsfulla om man har diabetes.

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Skulle vara lite försiktig med detta. LCHF är för all del utmärkt för diabetes men om man inte är "low carb" utan ligger kvar på halvhög nivå med kolhydrater och lägger till fett kan det förvärra situationen. En orsak till att det finns "motsägelsefulla" stuider kring fett är att vissa studier minskar kolhydraterna något och ökar fettet och då kan blodvärden bli sämre och vims sala bim har vi en stuide som alla veganer och läkemedels-sponsrade proffesorer kan vifta med I media. Går man däremot ned tillräckligt I kolhydrater och ökar fettet syns tydligt I alla stuider att blodvärden blir bättre jämfört med ett högt kolhydratintag.

Dock borde det väl vara bättre att t.ex. byta ut en måltid om dagen till LCHF jämfört med att alla måltider är rika på socker och stärkelse?

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Kjell,

 

Inte säker faktiskt. En låg fett diet hög I kolhydrater brukar också förbättra riskmarkörerna. LCHF ger större förbättring men någon stans I gränslandet mellan verkar sämst. Kolhydrater och fett tillsammans hjälper varandra att ställa till så mycket oreda som möjligt. Det är ju därför chocklad, chips, munkar osv inte är bra mat. Om man separerar måltiderna och äter kolhydrater ena och LCHF den andra är det betydligt bättre än att äta kolhydraterna och fettet tillsammans. Men om du har diabetes är risken stor att blodsockret är högt lång efter en måltid och om man då går på med fett samtidigt som kroppen har högt blodsocker och högt insulin är det ingen vidare bra ekvation. Insulinet, och diverse andra regleringssystem inuti cellen som styr glykolysen och citronsyracykeln, kan mycket väl göra att fettet inte förbränns bra.

 

Om du tittar på studier som vegan läkare och läkemedelsfinansierade-läkare hänvisar till så finns det stuider som visar att ökning av fett ger sämre riskprofil. De brukar ibland påpeka att det endast var en liten ökning I fetten som gav de sämre resultaten och insunera att med mer fett blir det ännu sämre. Men så är det inte, med mer fett måste kolhydraterna ner och då uppstår en helt annan miljö. Enzymer I cellen för fettförbränninge uppregleras och kroppen blir en fettförbränningsmaskin. Då blir alla värden bättre.

 

Du kan tänka dig följande liknelse. Låt oss saga att vi ska äta totalt 100g fett och kolhydrater. Om vi kör 10g fett och 90g kolisar uppregleras vardera system 10% och 90%. Totalt 90 x 10 = 900. Om vi kör kolhydrater 10 och fett 90 blir det totalt också 900. Men om vi kör 50:50 blir den totala uppregleringen av enzymsystemen 50x50 = 2 500. Det är betydligt mer än 900. Det är därför så kallade balanserade dieter som är kaloribegränsade alltid är sämst I test om man jämför med mer extrema dieter (LCHF, låg fett, hög protein osv).

 

Slutsats. Om man separerar måltiderna med kolhydrater och fett borde det vara bättre för en frisk person. Men med diabetes är jag osäker eftersom risken finns att fettförbränningen kan vara nedstängd långt efter måltiden med kolhydrater (pga av högt blodsocker som I sin tur påverkar diverse hormon och reglersystem I cellen).

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Känner till det där men köper inte resonemanget!

 

Killen är sjuk och gör inget för att bli frisk, problemet för typ 2 är hyperinsulinemi, så äter han mer fett så får han taskiga blodfetter, äter han mindre fett och mer kolisar kommer han fortare bli blind och amputerad!

 

Så länge han inte gör något åt grundorsaken så kommer han att bli sjukare, vad han äter sen handlar bara om vilken sjukdom som kommer att leda till en för tidig död.

Link to comment
Share on other sites

Ja delvis.. han måste ta sitt insulin hur som helst.

 

Men han behöver alldrig mer insulin i blodet än vad en frisk har fastande.. pluss något vid måltid.

 

Det går alldeles utmärkt att dra på sig dubbel diabetes.

 

Grejen är att insulin som tas via spruta/pump alldrig kan motsvara det som kroppen utsöndrar pulsativt under hela dygnet.

 

Finns gott om typ1 som dragit ner drastiskt på insulin, det behövs nästan bara långtidsverkande och små doser vid måltid.

 

Vad man säger är att stora doser stora fel, små doser små fel, för det blir alltid fel.

 

Dr Bernstein är den främsta experten på Typ1 och LCHF, han är typ 1 själv sedan barndomen!

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Skall förtydliga och säga att han har Diebetes typ 1. Alltså han måste ta insulin sprutor varje dag. Ändrar detta några av era åsikter?

Inte i någon högre grad. Mina T1-polare på LCHF har ungefär samma HbA1c och samma blodsockerkurva som jag själv som T2, dvs HbA1c 40 eller lägre och blodsocker på 4-7 oavsett tid på dygnet. De T1 som inte kör LCHF däremot klagar vilt på högt eller hypo och verkar ha svårt att få till rimliga blodsockernivåer och har ofta HbA1c på över 50 och har i flera fall komplikationer trots att en del av dem är ganska unga.

 

Är det kolesterolet man vill åt är ju naturligtvis LCHF en framgångsrik väg.

 

Det är liksom bara att välja. Hur mycket betyder pasta och snask i förhållande till ens långsiktiga hälsa?

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Kjell,

 

Inte säker faktiskt. En låg fett diet hög I kolhydrater brukar också förbättra riskmarkörerna. LCHF ger större förbättring men någon stans I gränslandet mellan verkar sämst. Kolhydrater och fett tillsammans hjälper varandra att ställa till så mycket oreda som möjligt. Det är ju därför chocklad, chips, munkar osv inte är bra mat. Om man separerar måltiderna och äter kolhydrater ena och LCHF den andra är det betydligt bättre än att äta kolhydraterna och fettet tillsammans. Men om du har diabetes är risken stor att blodsockret är högt lång efter en måltid och om man då går på med fett samtidigt som kroppen har högt blodsocker och högt insulin är det ingen vidare bra ekvation. Insulinet, och diverse andra regleringssystem inuti cellen som styr glykolysen och citronsyracykeln, kan mycket väl göra att fettet inte förbränns bra.

 

Om du tittar på studier som vegan läkare och läkemedelsfinansierade-läkare hänvisar till så finns det stuider som visar att ökning av fett ger sämre riskprofil. De brukar ibland påpeka att det endast var en liten ökning I fetten som gav de sämre resultaten och insunera att med mer fett blir det ännu sämre. Men så är det inte, med mer fett måste kolhydraterna ner och då uppstår en helt annan miljö. Enzymer I cellen för fettförbränninge uppregleras och kroppen blir en fettförbränningsmaskin. Då blir alla värden bättre.

 

Du kan tänka dig följande liknelse. Låt oss saga att vi ska äta totalt 100g fett och kolhydrater. Om vi kör 10g fett och 90g kolisar uppregleras vardera system 10% och 90%. Totalt 90 x 10 = 900. Om vi kör kolhydrater 10 och fett 90 blir det totalt också 900. Men om vi kör 50:50 blir den totala uppregleringen av enzymsystemen 50x50 = 2 500. Det är betydligt mer än 900. Det är därför så kallade balanserade dieter som är kaloribegränsade alltid är sämst I test om man jämför med mer extrema dieter (LCHF, låg fett, hög protein osv).

 

Slutsats. Om man separerar måltiderna med kolhydrater och fett borde det vara bättre för en frisk person. Men med diabetes är jag osäker eftersom risken finns att fettförbränningen kan vara nedstängd långt efter måltiden med kolhydrater (pga av högt blodsocker som I sin tur påverkar diverse hormon och reglersystem I cellen).

Men då tänker jag att säg 6 timmar efter en kh-rik måltid så har man ett val mellan ytterligare en kh-rik eller en fettrik måltid. Anta vidare att fettförbränningen är nedreglerad pga insulin efter förra måltiden.

 

Om man då väljer den kh-rika varianten så fortsätter nedregleringen av fettförbränning samt hög insulinnivå. Men om man väljer den fettrika kommer insulinet plana ut och minska samt fettförbränning kommer igång.

 

Dina räkneexempel med 10x90, 90x10 resp 50x50 hänger jag inte med på. Vad är det egentligen man multiplicerar och vad säger resultaten? Intuitivt känner jag att man inte ska multiplicera utan helt enkelt addera, vilket ju ger ett helt annat resultat.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Om han har typ 1 diabetes antar jag han har en blodsockermätare? Bra att använda den för att kolla så blodsockret går ner mellan måtiderna.

 

6h låter som ett tryggt avstånd mellan måltiderna. Om en kolhydratätare kan vänta så länge är ju en annan sak.

 

Räkneexemplet var ett försök att förenkla enzymkinetiken. Kanske inte världens mest pedagogiska exempel. Men man kanske kan uttrycka det som att det blir mer fart om två system opererar på sitt optimum än om man stänger av det ena och ligger max vilket är utanför det optimala området (optimal I sammanhanget är fettinlagring).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...