Jump to content

Lämpligt blodtryck vid olika tillstånd?


Xiro

Recommended Posts

Ungefär vilket blodtryck bör man hålla sig inom vid olika tillstånd? Finns det några grova riktlinjer, som också indikerar när man bör sätta in blodtryckssänkare? 

 

Vid aneurysm i/vid hjärnan (7 mm), efter stroke och hjärtinfarkt? 

 

Som anhörig vill man gärna ha grov hum om detta för att kunna hänga med och ställa bra frågor. Och man vill inte gärna att det tas blodtryckssänkare, t ex Enalapril Actavis 5 mg, ifall det inte behövs. Listan på biverkningar är lång, och det finns ju risk att blodtrycket blir så lågt att patienten blir sämre. Man blir orolig när flera av varningarna och biverkningarna stämmer in på den drabbade, och blodtrycket dessutom verkar lågt (115/65 manuell mätning höger arm liggande/vilande, dock under period av rätt stark smärta, en automatisk mätning gav 89/71!, men undersyrran sa att den inte verkade rätt, syremättnad 96% på fingret, 64 år gammal, CRP 80, hb 129). 

Link to comment
Share on other sites

Om man har ett aneurysm i hjärnan är ett lågt blodtryck i princip livsviktigt och ibland måste man väga för och nackdelar med en medicinsk behandling och dess biverkningar. En behandling sätts in utifrån en helhetsbedömning av patienten. Stroke och hjärtinfarkt är hjärtkärlsjukdomar där ett lågt blodtryck ofta är att föredra. Det går aldrig att svara specifikt på en sådan här fråga rent generellt i ett forum. Jag brukar rekomendera att man skriver ner alla frågor man har och avtalar tid med behandlande läkare som då kan svara utifrån patientens förutsättningar och status om patienten är inlagt på sjukhus. Om personen ej är inlagd på sjukhus kanske man kan följa med till doktorn förutsatt att personen vill det. Be om förklaring om man ej förstår vad doktorn säger, det är en del av jobbet att kunna förklara på ett begripligt sätt även om alla inte har den förmågan.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...