Jump to content

Artikel om D-vitamin i dagens DN


Kjell Granelli

Recommended Posts

En artikel i dagens DN säger att D-vitaminpiller på 5000 IU är hälsofarliga samt att överdosering kan leda till "att lungor och njurar förkalkas".

Artikeln är mycket förvirrande och skrämmer upp i onödan. Många ämnen i vår föda är dosberoende och kan vara utan effekt, nyttiga eller skadliga. Så även D-vitamin, så det är riktigt att överdosering kan vara skadligt. Det är naturligtvis också korrekt att det är mycket lättare att råka överdosera om varje piller innehåller 5000 IU än om det innehåller de traditionella, mikroskopiska halterna.

MEN dessa piller är naturligtvis endast farliga OM man verkligen överdoserar!

Hur vet man då om man överdoserar? Genom att mäta halten D3 i blodet och jämföra med t.ex. vad denna studie http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22264449 kommit fram till, nämligen att naturligt levande populationer i soligt Afrika hade en medianhalt på 115 nmol/l av det ämne som kallas 25(OH)D.

Jag hade själv efter fem månaders supplementering av 5000 IU per dag 129 nmol/l. Farlig halt ligger långt högre; Doc skriver att halten helst ska ligga mellan 125-200 nmol/l samt att skadlig nivå är över 375. Stöd för detta finns här http://ajcn.nutrition.org/content/69/5/842.full.

Alltså - ni som supplementerar max 10.000 IU per dag kan lugnt fortsätta med detta enligt senast tillgängliga vetenskap.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Låter bra det...

Jag fick själv hem en burk Self D3-vitamin igår och tänkte att jag skulle köra en rejäl startdos ett par dagar eftersom jag varit utan D-vitamin ett par veckor samt känner mig vintertrött.

 

Det blev 4 tabletter igår och 4 idag. Det skulle motsvara en dos på 20.000 IE både igår och idag om jag hade kunnat lita på innehållet i burken. Enligt DN så visade testet dock att varje tablett innehåller 9.300 IE per tablett vilket skulle innebära att jag tryckt i mig knappt 40.000 IE båda dagarna. *gulp*

 

Nu håller jag mig till en tablett om dagen och hoppas att det nästan dubbla innehållet per tablett även gäller min burk.  :D

9.300 IE per dag låter lagom och bra.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Frågan är egentligen om något följer sin egen varudeklaration "alla dagar i veckan" oavsett om det handlar om stål eller piller ? Jag har ätit upp två burkar nu och beställde 2 nya nyss. Det känns att det viktiga är inte hur mycket SELF-tabletterna innehåller, utan var gränsen går för överdosering ? De lärda verka tvista rejält om saken och det ser jag ialla fall som det värsta hälsohotet ?  

 

Jag äter också en tablett om dagen och tror mig fortsätta så över vintern.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Man måste förstås veta vad man gör med d-vitaminer men för att överdosera får man verkligen ta i

Det är betydligt farligare att få få sig för lite eller att inte våga sig ovanför Livsmedelsverkets "blöj-doser" som snarast är att betrakta som "homeopatiska

 

Själv tar jag 50000ie per vecka och kommer då med nöd och näppe upp till den optimala zonen

Link to comment
Share on other sites

Om 15-30 minuter i sommarsolen ger 10000 E (http://www.kostdoktorn.se/d-vitamin/), borde ju 2 timmar ge 40000 E. Vilket är hur vanligt som helst... eller slutar kroppen producera d-vitamin vid en viss mängd ? I det perspektivet rimmar EFSA-utlåtande om hälsofarlig nivå på 100 mikrogram (4000 E) dåligt med solens effekt. Jag får inte ihop de olika utsagorna...

Link to comment
Share on other sites

Jo, kroppen stänger av den egna produktionen nånstans efter 1 timma i Svensk sommarsol

Alltså onödigt (och kanske farligt) att fortsätta bränna sig efter det, fast D-vit förgiftad blir man alltså aldrig av sol :)

 

Via piller går det alltså att pressa sig förbi de naturliga begränsningarna så därför gäller det ju att veta vad man pysslar med och att pillrerna håller vad de lovar är naturligtvis en förutsättning för detta

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Om 15-30 minuter i sommarsolen ger 10000 E (http://www.kostdoktorn.se/d-vitamin/]http://www.kostdoktorn.se/d-vitamin/[/url]), borde ju 2 timmar ge 40000 E. Vilket är hur vanligt som helst... eller slutar kroppen producera d-vitamin vid en viss mängd ? I det perspektivet rimmar EFSA-utlåtande om hälsofarlig nivå på 100 mikrogram (4000 E) dåligt med solens effekt. Jag får inte ihop de olika utsagorna...
Har du läst på Vitamin d council om toxcitet?

 

http://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/what-is-vitamin-d/vitamin-d-toxicity/

 

För att lyckas ta toxiska doser av d-vitamin måste man tydligen komma upp i 40.000 IE om dagen minst.

Link to comment
Share on other sites

Kan vara värt att nämna att överviktiga har svårare att absorbera D-vitamin i tarmarna, samt att D-vitamin förekommer mindre i blodströmmen, eftersom det är ett fettlösligt vitamin och lagras mycket lätt in i fettvävnad.

Uppmärksammade det när det var något som påstod att man måste träna upp reseptorerna i tarmarna om man haft för lite intag av D-vitamin en längre tid. Det såg jag som märkligt uttalande och har inte funnit någon beskrivning av det förutom att personer med crohns sjukdom och någon till har problem med att ta upp vitaminer i tunntarmen.

 

Antar det är därför som överviktiga har lättare brist på D-vitamin, och rekommenderas att ta tillskott av D-vitamin dagligen.

 

Dessutom var brist på magnesium en orsak till svårt att aktivera D-vitamin i kroppen enligt flera ställen runtom jag läst på.


 

Om du läser detta, Doc, är detta något du har hört om att man behöver "träna" upp tarmen för att kunna ta upp D-vitamin? Jag har aldrig hört eller läst det någonstans..

Link to comment
Share on other sites

Hmmmmm! Jag är kanske osedvanligt korkad men jag blir så förvirrad av alla enheter som förekommer  i det här sammanhanget. Det är IE, E, ug, Varför kan man inte hålla sig till en enhet? Jag köpte en multivitamin på apoteket igår som skulle innehålla extra stor d-vitaminhalt och det var 20 ug som är microgram om jag har förstått rätt och enligt Andreas så är det så här:

 

Ibland skrivs mängden i mikrogram (µg). 1 µg D-vitamin = 40 E.
2 000 E motsvarar alltså 50 µg.

 

Det innebär ju att de jag köpte bara innehåller 800 E. De kostade 79  kr för 30 tabletter. Det blir dyrt om man skall komma upp i rätt mängd. Får nog läsa på innan jag handlar nästa gång :wacko: 

 

:ph34r: Lars

Link to comment
Share on other sites

Dufva

 

Du skrev att kroppen stänger av sin egen vit D produktion efter ca en timma i svensk sol. Vet du hur det ligger till i andra, varmare länder?

Jag vill minnas att efter produktion motsvarande 10.000 IE stängs produktionen av. Det spelar då ingen roll om det skett på en timme i svensk sol eller 30 minuter i Tanzania t.ex.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...