Popular Post Erik 2 Posted February 23, 2015 Popular Post Share Posted February 23, 2015 Idag var det tydligen den stora mobba-de-som-inte-äter-gluten-dagen. Svenska Dagbladets Henrik Ennart satte igång med en artikel som följdes av en annan och sen klämde Livsmedelsverket i med sitt fullkornssnack. Det är tydligen väldigt provocerande att människor väljer att leta svaret på sina problem själva när läkarvetenskapen svikit dem. Och det verkar väldigt allvarligt att sluta med spannmål, de verkar vara viktiga. Eller är det som forskaren i Umeå säger att de glutenfria alternativen är så dyra att man därför borde äta gluten? Som vanligt handlar det bara om celiaki, att det bara är de som har celiaki som ska låta bli. Alla andra kan gott äta gluten. Nu är det så att kanske uppemot 50% av alla nordbor bär på celiakigenerna. Här har vi nämligen inte ätit spannmål särskilt länge. I en artikel stod det 10,000 år men det stämmer inte för nordbor. För 10,000 år sedan började människor i södra Turkiet att äta och odla vete, samtidigt invandrade det människor till södra Sverige, de första. Det tog sedan ett antal tusen år innan odling i norden. Glutengräsen tycker inte riktigt om klimatet här uppe och det tog ett tag att ta fram sorter och röja åkrar osv... Problem med spannmål handlar också om fodmaps, det har det skrivits om idag också. Överst på listan av fodmaps finns spannmål. De innehåller mer kolhydrat än det mesta. Har man problem med kolhydrater har man problem med glutenprodukter. Det handlar om antinutrienter. Fytiner. Dessa binder mineraler i jorden och i kroppen för att vetefröet ska ha så det klarar sig och kan växa. Problemet är att fysikerna dammsuger oss på mineraler när det passerar så vi får järn-, zink-, magnesium- mm brist. Vill man bli av med sin mineralbrist slutar man med spannmål. Man kan vara allergisk, spannmålsallergi, med eksem, astma och andra vanliga allergisymptom. Läskigast är WDEIA - anafylaktisk chock i samband med träning, skaldjur eller treo pga omega 5 gliadin i glutenprodukter. Bara i min vänkrets finns det 4 personer med detta. De fick själva säga till läkaren att testa detta (efter information från undertecknad) läkarna hade inte en aning. Det handlar i lektiner, dvs spannmålens eget skydd mot bakterier, svampar, mögel, parasiter - agglutenin WGA. Vad tror man att ett potent gift som WGA gör med bakterierna i tarmen? slemhinnorna i magtarmkanalen osv. Fortfarande är det bara celiaki och spannmålsallergi som godkänns av läkarvetenskapen som sjukdomar utlösta av glutenprodukter. Något annat vill de inte höra av. Och de vill framförallt inte höra en massa berättelser från folk som har testat för att de testar alla möjligheter att må bättre när läkarna inte kan hjälpa. Sånt är ju inte vetenskap, basta. Jag undrar vad det finns för vetenskap som säger att spannmål inte orsakar några problem och obehag. Som visar att det är helt säkert att äta. Ingen. Men det är vi glutenfria som har bevisbördan för det vi påstår inte etablissemanget. Problem pga glutenprodukter kan vara av en mängd olika slag och bero på olika delar av glutenprodukterna - några har jag redogjort för ovan. Det mesta av detta finns det mycket lite forskning på. Det som finns är människor som testar i jakten på hälsa och som finner. Det är helt ointressant att veta exakt vad det är som är problemet när man vet vad som hjälper. Glutenfrihet: För att inte längre ha magsårsont i magen. För att inte längre ha mental påverkan på olika sätt. För att inte längre ha oförklarliga problem med leder. För att gå ner dramatiskt i vikt. För att tappa sötsuget. För att slippa eksem. För att sova gott. Dagens artikelstorm känns som drevet efter Annica Dahlqvist runt 2008 - som fick mig att börja med LCHF. Nu går drevet mot de glutenfria. LCHF är ju bra på många sätt, bl.a. blir man automatiskt glutenfri. Men LCHF:are köper inte glutenersättningsprodukter för de är fulla av kolhydrater. 22 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kahavia Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 Är det dessa artiklar som avses: http://mobil.svd.se/nyheter/livsmedelsverket-fullkorn-ar-bra-for-nastan-alla_svd-4357091 http://mobil.svd.se/nyheter/forskare-kolhydrater-ar-boven-inte-gluten_svd-4355793 Även på tv4: http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/varnar-f%C3%B6r-glutenfri-kost-3069614 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stroker49 Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 En sak kan jag hålla med om, glutenfria produkter som glutenfritt bröd, glutenfri pasta etc är bara skit. Dyr skit dessutom. Jag tål gluten bra och om jag, hvilket gud förbjudne, skall festa till på tex en bit bröd eller lite pasta. Ja då tar jag riktig vara. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Birgitta Höglund Posted February 23, 2015 Popular Post Share Posted February 23, 2015 Hade missat hela den här debatten då jag varit utan dator. Länkade till ett glutenfritt brödinlägg när jag kom hem nu ikväll på Facebook och när jag gick in på Celiakiförbundets sida och la in det där, då hittade jag en hel del artiklar och TV-inslag från dagen. https://www.facebook.com/celiakiforbundet?fref=ts Förstår inte hur de kan sitta i TV och säga att det är farligt att sluta med gluten... Jag har varit glutenfri i 5½ år och är så otroligt mycket bättre i min mage och värk. Testades för glutenintolerans men det var negativt, läkaren sa då att med tanke på mina livslånga symptom så var diagnosen klar ändå, jag kunde bara inte få den på papper. Jag undrade varför jag skulle behöva ha läkarintyg för det och svaret var att jag då kunde få billigare glutenfria produkter på apoteket. Dem vill jag ändå inte ha, blev mitt svar https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2015/01/11/glutenfritt-morkt-brod-med-kryddor-och-frukt/ Ett tillägg: Min mamma som nu är 85 har haft problem med sin mage i nästan hela sitt liv. Hon slutade helt med gluten för 2 år sen och är idag så mycket bättre. Hennes läkare vill inte testa om hon var glutenintolerant, för så gamla människor kunde inte bli det enligt honom... 12 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tuva Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 En sak kan jag hålla med om, glutenfria produkter som glutenfritt bröd, glutenfri pasta etc är bara skit. Dyr skit dessutom. Jag tål gluten bra och om jag, hvilket gud förbjudne, skall festa till på tex en bit bröd eller lite pasta. Ja då tar jag riktig vara. Heh, jag är tvärtom. Jag tål gluten men jag tål definitivt inte vete. Så gissa om jag blev glad när jag hittade glutenfria lasagneplattor och kunde göra min första lasagne på 4,5 år? När det handlar om ett par gånger om året skiter jag i kostnaden. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tuva Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 Hade missat hela den här debatten då jag varit utan dator. Länkade till ett glutenfritt brödinlägg när jag kom hem nu ikväll på Facebook och när jag gick in på Celiakiförbundets sida och la in det där, då hittade jag en hel del artiklar och TV-inslag från dagen. https://www.facebook.com/celiakiforbundet?fref=ts Förstår inte hur de kan sitta i TV och säga att det är farligt att sluta med gluten... Jag har varit glutenfri i 5½ år och är så otroligt mycket bättre i min mage och värk. Testades för glutenintolerans men det var negativt, läkaren sa då att med tanke på mina livslånga symptom så var diagnosen klar ändå, jag kunde bara inte få den på papper. Jag undrade varför jag skulle behöva ha läkarintyg för det och svaret var att jag då kunde få billigare glutenfria produkter på apoteket. Dem vill jag ändå inte ha, blev mitt svar https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2015/01/11/glutenfritt-morkt-brod-med-kryddor-och-frukt/ Ett tillägg: Min mamma som nu är 85 har haft problem med sin mage i nästan hela sitt liv. Hon slutade helt med gluten för 2 år sen och är idag så mycket bättre. Hennes läkare vill inte testa om hon var glutenintolerant, för så gamla människor kunde inte bli det enligt honom... Vilken tröttsam läkare. Faller henom inte in att din mamma antagligen ALLTID varit känslig.. Min stackars morfar fick äta praktiskt taget okryddad mat hela sitt liv. Och fantastiska mängder bikarbonat. För han hade såna problem med magen. Nu vet jag vad det var som var problemet. Synd att jag inte upptäckte det innan han dog, det hade kunnat liva upp hans sista år. Jag är VÄLDIGT glad att jag trots allt upptäckte det. Magproblemen och ledvärken innan var väldigt begränsande.. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Birgitta Höglund Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 Ja, visst är det tråkigt när läkarna har den attityden. Så sorgligt med din morfar... Jag hoppas att den nya "trenden" med glutenfritt gör att många, många fler upptäcker hur bra man kan må, bara genom att ta bort mjölet Glad för din och min och mammas skull <3 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Birgitta Höglund Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 En mycket bra reflektion av Cecilia Blidö på Naturlig mat i skolan kring dagens debatt.http://www.naturligmatiskolan.se/2015/02/en-lakare-avrader-fran-att-utesluta-gluten.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Honung Posted February 23, 2015 Popular Post Share Posted February 23, 2015 Jag börjar bli allergisk mot ordet "modediet". Och så börjar jag bli allergisk mot "experter" som berättar vad man får eller inte får ta bort ur sin kost. Messerschmittar som delar ut beskäftiga råd som att "man inte ska experimentera med en glutenfri kost på egen hand". Och en sak till: de som håller på att utveckla celiaki, ska de alltså fortsätta äta gluten tills de har fått en fullt utvecklad autoimmun sjukdom som visar sig i tester? Bara för att de sedan ska få köpa glutenfria sk-tprodukter billigare? Man blir så j-a trött... 13 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post dufva Posted February 23, 2015 Popular Post Share Posted February 23, 2015 ...och varför är det så viktigt för oss att äta vete och andra spannmål? Är det verkligen omsorgen om de icke glutenintollerantas plånböcker eller att det skulle vara hemskt att inte ha en riktig diagnos? Jag tål uppenbarligen inte stryknin eller cyanid heller men jag förstår ändå att det är klokt att undvika dessa utan någon specifik diagnos som stöd Min tolkning av dessa utspel är snarast att det finns intressen som vill bromsa utvecklingen att folk är fräcka nog att själva minska på konsumtionen av bröd pasta och annat skräp som man gärna vill fortsätta kränga till oss i hög omfattning 14 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lchfvän Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 Havrepannkakor - glutenfria...kanske mjölkfritt margarin till stekning om man inte tål smöret. http://blogg.svt.se/susanne/2015/01/havrepannkakor-glutenfria/- SVT Go´kväll: Susannes havrepannkakor, 2 port2 ägg1,5 dl havremjöl2 dl havremjölk el vanligNypa salt och nypa vaniljpulverSmör till stekning Vispa ihop ägg, mjöl och lite mjölk. Vispa till en slät smet. Tillsätt resterande ingredienser. Stek 4-5 stora pannkakor (eller småplättar). Tips: Lite rivet citrusskal är också gott att ta i smeten. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kahavia Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 Min tolkning av dessa utspel är snarast att det finns intressen som vill bromsa utvecklingen att folk är fräcka nog att själva minska på konsumtionen av bröd pasta och annat skräp som man gärna vill fortsätta kränga till oss i hög omfattning Jag tror tyvärr att du är alldeles rätt ute Vi vet att det finns mycket starka intressen i spannmålsindustrin och Sverige har nog ofta setts som ett internationellt föregångsland när det gäller hälsa och hälsosamt leverne. En revidering av vad som är "rätt" kost får helt enkelt inte ske här. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mats Lindberg Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 Dufva och Kahavia, låt mig komplettera med ännu ett skäl. Den etablerade vårdsektorn blir alltmer oroad av att människor inte litar på deras "expertis", utan söker egna vägar. Man håller på att tappa greppet över situationen. Hur ska man göra med dem som lyckats "självläka" sig? Och dem som misslyckats? Det är ju läkarvetenskapen som ska ge folket svaren! Nu har man ju så sällan några svar, så då tar man i med olika kampanjer. "Skänk dina pengar så vet vi snart allt om cancern!", "Donera ditt arv till hjärtforskningen, vi är nära lösningen!" osv. Men när folk ser att fraserna är tomma, vad gör vi då? Braskande varningar! Gärna så onyanserat som möjligt. "Den som inte ger barnen flourtandkräm förstör i sin okunskap deras tänder!", "Den som inte vaccinerar sig är en oinformerad risk för samhället!" osv. Det mesta görs i god tro av människor som inte tror på andra människor. Snyggt är det inte. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glen Åkesson Posted February 24, 2015 Share Posted February 24, 2015 Oavsett om det är rätt eller inte att det är FODMAP-dieten vi skulle gå på eller glutenfri diet så är ju faktum att vete suger och inte bör ätas. FODMAPs utesluter ju en rad andra spannmål och dessutom ett packe frukt. Jag skiter i dessa artiklar (inte forskningen bakom, men debatten). Om folk vill äta vete så fine för mig. Dessutom kanske vi får rätt snart, rörande gluten alltså. Vill minnas att bakteriefloran i tarmen var lite hokus pokus för 15-20 år sen. Nu ser det ut som att vi kanske ska börja äta lite mer opastöriserad mat igen. Gärna för mig då den är godare... 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Birgitta Höglund Posted February 24, 2015 Share Posted February 24, 2015 Lyssnar just på en intervju med Anneli Ivarsson, den läkare som tycker att det är dumt att äta glutenfritt.Hon har ingen förståelse för oss som genom att ta bort gluten blivit fria från många symptom... http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6100219 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tuva Posted February 24, 2015 Share Posted February 24, 2015 Ja, visst är det tråkigt när läkarna har den attityden. Så sorgligt med din morfar... Jag hoppas att den nya "trenden" med glutenfritt gör att många, många fler upptäcker hur bra man kan må, bara genom att ta bort mjölet Glad för din och min och mammas skull <3 Ja det är ett elände. I min släkt finns många med jobb inom vården. Så de vet allihop att man ska äta lite fett och mycket fullkornsmat. De är alla övertygade om att jag kommer dö smördöden. De är många överviktiga. Vi har ledvärk, migrän, exem, depression, fibromyalgi och fisochrap-konserten efter måltider är inget att skämta om. Vi har sura uppstötningar och medicineringar. Alla har inte samma symptom men vi är som sagt som en provkarta med 2-3 yttringar var. Jag är en av de få som är hyggligt normalviktig och helt frisk. Gissa om jag följer SLV:s och vårdcentralens kostråd? Grattis till din mamma att ha dig som dotter. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tuva Posted February 24, 2015 Share Posted February 24, 2015 Jag börjar bli allergisk mot ordet "modediet". Och så börjar jag bli allergisk mot "experter" som berättar vad man får eller inte får ta bort ur sin kost. Messerschmittar som delar ut beskäftiga råd som att "man inte ska experimentera med en glutenfri kost på egen hand". Och en sak till: de som håller på att utveckla celiaki, ska de alltså fortsätta äta gluten tills de har fått en fullt utvecklad autoimmun sjukdom som visar sig i tester? Bara för att de sedan ska få köpa glutenfria sk-tprodukter billigare? Man blir så j-a trött... Precis. Och diagniskriteriet om att minst 75% av villi måste vara förstört för att få diagnosen celiaki. Om de "bara är förstörda till 25% eller 50% är du "inte sjuk" och bör fortsätta äta dina ack så nyttiga och livsviktiga spannmål. Slå mig i ansiktet med en rutten torsk - jag blir så TRÖTT. Och ARG. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Birgitta Höglund Posted February 24, 2015 Share Posted February 24, 2015 Ja det är ett elände. I min släkt finns många med jobb inom vården. Så de vet allihop att man ska äta lite fett och mycket fullkornsmat. De är alla övertygade om att jag kommer dö smördöden. De är många överviktiga. Vi har ledvärk, migrän, exem, depression, fibromyalgi och fisochrap-konserten efter måltider är inget att skämta om. Vi har sura uppstötningar och medicineringar. Alla har inte samma symptom men vi är som sagt som en provkarta med 2-3 yttringar var. Jag är en av de få som är hyggligt normalviktig och helt frisk. Gissa om jag följer SLV:s och vårdcentralens kostråd? Grattis till din mamma att ha dig som dotter. Tack <3 Vi har liknande sjukhistoria i min släkt, så det känns så bra att åtminstone jag och mamma blivit bättre. Hon jobbade för övrigt som sjuksköterska men har aldrig varit fettskrämd, som tur är, därför är hon så pigg som hon är idag, trots flera sjukdomar. Hon äter minst 3 ägg per dag, från höns som går ute i skogen i byn bredvid där hon bor 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kahavia Posted February 24, 2015 Share Posted February 24, 2015 Det mesta görs i god tro av människor som inte tror på andra människor. Snyggt är det inte. Ja, det är nog ofta en väg kantad av välvilja. Men det är också svårt att få människor att ta till sig något nytt när deras lön och anseende är beroende av att de inte tar till sig något nytt. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bengt Nilsson Posted February 24, 2015 Share Posted February 24, 2015 Kostdemokrati har denna intressanta artikel: Fokus på vete – ju förr desto bättre Citat från Kostdemokrati: Många vet att gluten är skadligt och många tål inte att äta gluten som förstör tarmludd (så istället för en upptagningsyta stor som tennisplan så kan tarmens ytan bli lika liten som ett hockeymål). Detta i kombination med att gluten ger en läckande tarm orsakar näringsbrist och sjukdomar (när blodet kontamineras med partiklar som inte hör hemma i blodbanan).. OBS! Men vad många INTE vet är att vetestärkelse oftast är en ännu större bov i dramat och då är det ingen större idé att köpa glutenfritt bröd fullt med vetestärkelse. Detta är lurigt då man kan må en aningen bättre utan gluten, och då är risken att man fortsätter att äta det man man inte tål tills sjukdomar utvecklas. Vården mäter om man inte tål gluten och negligerar vetestärkelse (vilket är högst anmärkningsvärt). 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bengt Nilsson Posted February 24, 2015 Share Posted February 24, 2015 Ytterligare information hittar man på Swedish Paleo 50 nyanser av glutenproblem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bitte Posted February 24, 2015 Share Posted February 24, 2015 Jag tror att folk blir dåliga av spannmål av flera orsaker än gluten: fibrerna, stärkelsen, kolhydraterna. Och jag rekommenderar absolut ingen att äta spannmål dagligdags. Men när det gäller det som de flesta verkar reta upp sig på - att man inte ska sluta med gluten utan en diagnos - så har jag en lite annan inställning. Jag kör en copy/paste av mitt inlägg från min facebooksida tidigare idag: "I går var det stora gluten-dagen. Det sas och skrevs så mycket dumt i samband med detta. Gluten tillför inget av nytta för oss människor. Så att det skulle vara farligt att äta en kost utan gluten är bara gallimatias. Att ersätta med glutenfria produkter är dock inget höjdare. De är oftast sprängfyllda med kolhydrater och stärkelse. Samt kostar skjortan. Min ena dotter har celiaki, så jag är smärtsamt medveten om det.Men: de som sa att man inte ska utesluta gluten på egen hand fick utstå mycket spott, spe och hån. Kanske vore det vettigt att vi bemödade oss att tänka ett steg längre här?När min dotter insjuknade, så var läkaren i stort sett helt övertygad om att det var celiaki. Men för att fastställa den diagnosen samt för att UTESLUTA ANDRA SJUKDOMAR med liknande symptom, ville han göra en tarmbiopsi. Så vi fick inte tillåtelse ta bort gluten ur hennes kost innan den var gjord.När personer då säger att man inte ska plocka bort gluten utan att få en korrekt diagnos KAN det därför kanske vara underförstått att man vill säkerställa att det inte är en annan sjukdom?Hur vuxna gör bryr jag mig inte om. Kvarstår symptomen efter några månader på glutenfritt, rekommenderar jag dock ett läkarbesök. Jag tog själv bort gluten ur min kost på eget bevåg. Jag hade dock inte de symptom som celiaki uppvisar. I mitt fall var de svårsmälta fibrerna det största problemet. Men om barn har problem, är det min fasta övertygelse att de ska utredas.Det allra bästa är dock att aldrig introducera gluten till sitt barn.Vad vill jag då ha sagt med detta? Jo, att vi som går emot gängse kostråd ofta försöker ta billiga poäng på våra ”motståndares” bekostnad. Jag vet att många som äter lchf blir hånade och bespottade - got the t-shirt - men att göra detsamma gör oss inte ett dugg bättre. Och en otrevlig följd av det gör att vi verkar vara precis lika trångsynta som vi anklagar andra för att vara." 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lchfwinther Posted February 24, 2015 Share Posted February 24, 2015 Min dotter hade väldigt ofta ont i magen efter att hon ätit mat, läkarna testade för gluten och laktos men hon blev friad. I samma veva började jag med LCHF och då tyckte dottern att inte hon heller behövde äta pasta, ris och bröd längre eftersom hon inte tyckte om det. Helt plötsligt försvann hennes magproblem Själv får jag ont i lederna om jag får i mig gluten, magen reagerar inte nämnvärt så glutenintolerans/överkänslighet kan yttra sig på flera olika sätt... 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Syster Posted February 25, 2015 Popular Post Share Posted February 25, 2015 Idag så har jag varit med min dotter till en barnläkare, för att utesluta reumatisk sjukdom. En fantastisk läkare Som förutom att vara otroligt engagerad och påläst även på eget intiativ tog prov på D-vitamin Förutom en mängd många olika prover ville hon även testa för glutenallergi, och då fick jag ju erkänna att vi inte äter gluten hemma hos oss, vilket läkarens enda uttalande var. . . - Det är inte farligt att inte äta gluten, många mår bra av att inte göra det. 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Johanna07 Posted February 25, 2015 Popular Post Share Posted February 25, 2015 Tycker det är oproffsigt att påstå att det kan vara farligt att äta glutenfritt. Varenda människa kan ju kolla själv genom att ladda ned ett kostprogram att man får i sig fullgod näring även utan spannmål. Registrera vad du äter i en vecka så ser du att det finns gott om vitamineraler i kött, fisk, grönsaker, nötter och frukt. Om de sen menar att man inte ska äta processerade glutenfria produkter så håller jag med, men då kommunicerar de sin kritik på fel sätt. Är helt säker på att den svävande formulering av att "man ska äta varierat" är för att de inte har koll. Jag tycker också att man ska äta varierat, men jag har koll på varför, och det betyder inte att man måste äta spannmål. 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Birgitta Höglund Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 Idag får du ännu ett glutenfritt bröd och en del funderingar kring senaste dagarnas debatt kring "modedieter" inne på min blogg.Mitt nya bröd är förutom helt glutenfritt även mjölkfritt, nöt-, mandel-, och kokosnötmjölsfritt, det är bara bakat med olika sorters frön https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2015/02/26/glutenfritt-frobrod-med-soltorkade-tomater-och-timjan/ 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brumolf Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 Jag tycker den glutenfria trenden verkar vara ett stort missförstånd. Vete generellt innehåller massa saker som många mår dåligt av, det kan nog alla här komma överens om. Sen om det är gluten eller stärkelset eller vilken del i vetet är ju skit samma... men glutenfria trenden trodde jag iaf uppkom för att enklaste sättet att undvika vete är att fråga om det är gluten i. Men att sedan äta vete där man plockat bort gluten eller gjort andra glutenfria varianter betyder ju inte att det är bättre (om du nu inte är gluten allergiker endast). För kanske är det inte Vete eller gluten, utan kolhydrater i allmänhet.... eller emulgeringsmedel, eller alla kolhydrater som äts i samband med emulgeringsmedel... tänk ett steg längre! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 Ja, jag tål inte de processerade glutenfria produkter som finns att köpa. Det är många som köper glutenfria bageriprodukter till mig men det funkar inte, får samma rekationer av dom som av vanliga produkter. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jamtlandstjej Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 Jag reagerar på stärkelse, därför fungerar inga glutenfria produkter... Men det gör ju inget för mig. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 Jag har ätit glutenfritt i sjutton år, de första nio åren med glutenfria kolhydrat och kemikaliefyllda produkter Den hälsovinst JAG fick med glutenfri bröd och pasta var att mina fruktansvärda eksem försvann, som genom ett trollslag. Min krånglande mage blev förvisso liiite, liiite bättre, men långt ifrån uthärdlig. Så förbättringen i magen kom med LCHF Så för min del så är det nog både gluten, stärkelse och socker som är, åtminståne, EN del i den "felande länken". Och sen är det så med mig, att ju "renare" mat, desto bättre mår jag, helst bara kött, fisk, kyckling, grönsaker (ej kål och lök) och smör/kokosolja. Men det kan ju bli lite "tradigt" i längden, så vid "fusk" så vet jag varför, och även vad jag har att vänta 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jamtlandstjej Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 Jag har ätit glutenfritt i sjutton år, de första nio åren med glutenfria kolhydrat och kemikaliefyllda produkter Den hälsovinst JAG fick med glutenfri bröd och pasta var att mina fruktansvärda eksem försvann, som genom ett trollslag. Min krånglande mage blev förvisso liiite, liiite bättre, men långt ifrån uthärdlig. Så förbättringen i magen kom med LCHF Så för min del så är det nog både gluten, stärkelse och socker som är, åtminståne, EN del i den "felande länken". Och sen är det så med mig, att ju "renare" mat, desto bättre mår jag, helst bara kött, fisk, kyckling, grönsaker (ej kål och lök) och smör/kokosolja. Men det kan ju bli lite "tradigt" i längden, så vid "fusk" så vet jag varför, och även vad jag har att vänta Är i samma läge som du vad gäller socker, förutom stärkelsen... Liiite kål tål jag (blir lite gasig...) men inte lök, bara vitlök, och helst bara rena produkter... Avsteget till något utanför detta får bli vid väl valda tillfällen, när bakslaget inte spelar lika stor roll! Då menar jag inte att avsteget blir något icke-LCHF, utan möjligen lite purjolök, grädde, morot, sötpotatis... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 För mig vet jag inte om det är stärkelse i sig eller vetestärkelse. De glutenfria produkterna innehåller också massor med e-ämnen, och sen så är det ju gjort av vete där man har tagit bort glutenet (tror jag). Så samma skit för mig. Naturligt glutenfria produkter, såsom nötmjöl och grönsaksmjöl funkar. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Birgitta Höglund Posted February 27, 2015 Share Posted February 27, 2015 Irrelevant information för oss som fått ett bättre liv utan gluten, den kommer från Dietisternas Riksförbund...http://www.svt.se/opinion/article2710497.svt?&_suid=1425031695130003398367509017075 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Birgitta Höglund Posted February 27, 2015 Share Posted February 27, 2015 Här kan du läsa en artikel om hur jag blivit friskare, piggare och slankare med glutenfri LCHF-kost i senaste numret av tidningen Hemmets Journal http://www.hemmetsjournal.se/Medicin/Medicin-och-halsa/Varken-forsvann-nar-jag-slutade-ata-gluten/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ti Ti Posted February 27, 2015 Share Posted February 27, 2015 Irrelevant information för oss som fått ett bättre liv utan gluten, den kommer från Dietisternas Riksförbund... http://www.svt.se/opinion/article2710497.svt?&_suid=1425031695130003398367509017075 Man blir ju mörkrädd för mindre - vilket århundrade är det vi lever i? Trodde ju att det var 2000-talet men det där låter rätt medeltida... 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trollmormor Posted February 28, 2015 Share Posted February 28, 2015 Det enda vete som kommer över tröskeln här är det som finns i min vetekudde. Vad skulle jag göra utan den. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Lina Posted March 1, 2015 Popular Post Share Posted March 1, 2015 Det känns som att det inte bara var vi som tyckte att det var något som inte stämde i veckans rapportering om gluten. Vi kunde inte riktigt sätta fingret på vad det var så vi ringde själva upp experterna som SvD och Aftonbladet citerat. Kolla in detta: http://foodpharmacy.se/2015/03/ofullstandigglutenrapportering/ 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelico Posted March 1, 2015 Share Posted March 1, 2015 Det känns som att det inte bara var vi som tyckte att det var något som inte stämde i veckans rapportering om gluten. Vi kunde inte riktigt sätta fingret på vad det var så vi ringde själva upp experterna som SvD och Aftonbladet citerat. Kolla in detta: http://foodpharmacy.se/2015/03/ofullstandigglutenrapportering/ Bra! Detta skulle behöva nå ut till fler, tänker jag. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
may Posted March 1, 2015 Share Posted March 1, 2015 Det känns som att det inte bara var vi som tyckte att det var något som inte stämde i veckans rapportering om gluten. Vi kunde inte riktigt sätta fingret på vad det var så vi ringde själva upp experterna som SvD och Aftonbladet citerat. Kolla in detta: http://foodpharmacy.se/2015/03/ofullstandigglutenrapportering/ Jättebra granskning! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kahavia Posted March 1, 2015 Share Posted March 1, 2015 Jättebra granskning! Bra! Tack för länken May. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
may Posted March 1, 2015 Share Posted March 1, 2015 Bra! Tack för länken May. Det var Lina, en av granskarna, som la upp länken! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kahavia Posted March 1, 2015 Share Posted March 1, 2015 Det känns som att det inte bara var vi som tyckte att det var något som inte stämde i veckans rapportering om gluten. Vi kunde inte riktigt sätta fingret på vad det var så vi ringde själva upp experterna som SvD och Aftonbladet citerat. Kolla in detta: http://foodpharmacy.se/2015/03/ofullstandigglutenrapportering/ Intressant! Tack för länken Lina! Det var Lina, en av granskarna, som la upp länken! Såg just det . Jag snurrade till det. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted March 1, 2015 Share Posted March 1, 2015 Ja, det kanske ofta är (som jag påpekade i en annan tråd) journalisten som tyvärr har fått nåt om bakfoten. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.