ɐuuɐ Posted February 25, 2015 Share Posted February 25, 2015 Enligt en färsk artikel publicerad i Nature orsakar emulgeringsämnen en låggradig inflammation i tarmen och i förlängningen metabolt syndrom: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/tillsatsen-som-gor-oss-sjuka-och-feta/ Tidigare har samma effekt tydligen visats för konstgjorda sötningsmedel. Återkommer med mer precis information när jag fått tag i fulltexten. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post ɐuuɐ Posted February 25, 2015 Author Popular Post Share Posted February 25, 2015 Publikationen har titeln "Dietary emulsifiers impact the mouse gut microbiota promoting colitis and metabolic syndrome”. http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature14232.html Emulgeringsmedel har många kemiska likheter med tvättmedel och finns i de flesta processade livsmedel ("färdigmat"). Av samma anledning som gör att de kan ändra konsistensen hos livsmedel, kan de störa interaktionen mellan tarmbakterierna och "mucus", dvs tarmens yta. I publikationen har man undersökt effekterna av två emulgeringsmedel: carboxymethylcellulose och polysorbate-80. Experimenten gjordes på möss. Det var själva ändringen av bakteriefloran som gav upphov till kolit, låggradig inflammation i tarmväggen och metabolt syndrom med viktuppgång och försämrad blodsockerkontroll. Möss med steril tarm fick inga problem av emulgeringsmedlen. En ändring man tydligt kunde se var att bakterierna hamnade närmare tarmväggen hos de möss som fick emulgeringsmedel. Mössen fick i sig emulgeringsmedlet via dricksvattnet. Koncentrationen var 1%, och försöket pågick i 12 veckor. Man gjorde sedan om experimentet och hade emulgeringsmedlet i maten istället, och fick liknande resultat. Mössen tillfrisknade också när man tog bort emulgeringsmedlet. Ett problem man pekar på i artikeln är att tillsatser som är godkända och mycket vanliga, normalt bara har testats för akut giftighet och för eventuell cancerogen effekt. Uppenbarligen räcker inte dessa tester till för att bedöma om ett ämne är lämpligt att blanda i vår föda. 9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ɐuuɐ Posted February 25, 2015 Author Share Posted February 25, 2015 Kollade runt lite på den processade maten som hittat ända in i mitt kylskåp. Inga uppenbara emulgeringsmedel i det jag brukar äta, däremot en del förtjockningsmedel (fullfet majonäs) och stabiliseringsmedel (den rökta gourmetskinkan behövde tydligen "stabiliseras", hmmm). Brödet däremot, innehåller emulgeringsmedel. En till anledning att hålla sig borta från bröd. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted February 25, 2015 Share Posted February 25, 2015 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ɐuuɐ Posted February 25, 2015 Author Share Posted February 25, 2015 Processat skräp och lättprodukter med andra ord. Nyckelhålet - kungsvägen till inflammerad och läckande tarm! 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ɐuuɐ Posted February 25, 2015 Author Share Posted February 25, 2015 Här är för övrigt en annan "foliehattsteori" som nu visar sig få stöd vetenskapligt, nämligen flourets skadlighet: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/fluor-misstanks-ge-skoldkortelsjukdom/ 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glen Åkesson Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 Vad ska man säga? Man får helt enkelt utgå från att livsmedelsindustrins alla olika tillsatser är kroppsfrämmande och att dom därför inte ska ätas av levande organismer. Skönt att veta att man förmodligen är rensad från sån skit. Snart kommer dock "ät allt i lagom mängd"-maffian med sina argument. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kareng Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 Det här känns verkligen som något som jag tror på! Det är ju så att överviktiga är de som i första hand väljer lättprodukter och det leder till fetma. Jag har känt det på mig hela tiden men inte vågat överge lättprodukterna förens jag började med LCHF. Alltså inte bara alla extra kolhydrater som stoppats in i lättprodukterna utan "något annat" också. Fy, vilken experimentverkstad forskning inom livsmedelsindustrin är! De normalviktiga som jag känner har oftast aldrig börjat använda lättprodukter (lättyoghurt, lättmargarin etc.). De har också förblivit viktstabila. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Per Wikholm Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 Detta är nog bara toppen av isberget, vi lär nog få se betydligt mer när fler forskare börjar beta sig igenom hela E-nummerlistan med motsvarande försök. Det är samtidigt en magnifik påminnelse om kostvetenskapens hybris och hur man i ett halvt århundrade letat under fel stenar i jakten de stora folksjukdomarnas orsaker. Idag framstår låggradig tarminflammation som en gemensam nämnare för nästan allt: metabolt syndrom, fetma, hjärtsjukdom, autoimmuna sjukdomar och flera cancerformer. På 70-talet var tarminflammationer ointressanta sjukdomar för forskareliten och personer (ofast kvinnor) som sökte för dessa noterdes i journalen som SVBK (Sveda-, Värk- och BrännKärringar). För de forskare som trånade efter Nobelpris så var det istället sådant som cancerforskning och hjärtkirurgi man skulle syssla med. Hjärtsjukdomar trodde man sig redan veta orsaken till. Det var det mättade fettet som kloggade igen artärerna precis som de gör i rören under diskhon. Så att hålla på att undersöka om tillsatser skulle kunna orsaka inflammation var en icke-fråga. Tvärtom var tillsatser en livräddare och ju fler och billigare sådana som fanns, ju fler skulle ha råd att äta lightprodukter. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kareng Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 Jag undrar om tarmfloran kan läkas av sig själv och bli hälsosam efter att man slutat äta lättprodukter? Eller måste man tillföra något? Probiotika - RS - andras tarmbakterier? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ɐuuɐ Posted February 26, 2015 Author Share Posted February 26, 2015 Vad ska man säga? Man får helt enkelt utgå från att livsmedelsindustrins alla olika tillsatser är kroppsfrämmande och att dom därför inte ska ätas av levande organismer. Skönt att veta att man förmodligen är rensad från sån skit. Snart kommer dock "ät allt i lagom mängd"-maffian med sina argument. Ja. Lagom med tvättmedel i maten rensar magen! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cleppa Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 Men var är studierna... LCHF är ju inte ok för det finns inga långtidsstudier. varför kan man tillföra nya ämnen i maten och dessutom få det rekomenderat från Livsmedelsverket utan studier????? 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brumolf Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 En liten artikel på att emulgeringsmedel skulle vara orsaken att alla är feta och har metabolt syndrom, och alla kollegor tror mer på den teorin än att kolhydrater i allmänhet lurar hungern och bidrar till fetma. Eller att fett skulle vara nyttigt, nej det accepteras inte det är onyttigt trots massa raporter. Att insulin är den ENDA orsaken till att en fettcell KAN LAGRA FETT, nej det tror ingen på! Men emulgeringsmedel det är publicerat av helt okända och overifierade källor testat i sjukligt höga doser på testdjur... (vegetariska)kaniner och kolesterol? ringer det en klocka? Man gör ju fan allt man kan för hitta orsaker som är utanför dom självklara.Det är ju som att hitta vilken cigarett som har papper som är minst farligt och vägrar erkänna att det är hela cigaretten som är kass. För att kommentera just denna rapport så är dom testade emulgeringsmedel rena kolhydrater av olika former. Emulgeringsmedel är även för brett namn då det är ett samlingsnamn på produkter som får vatten och fett att blandas. Det kan alltså även vara äggula i majonnäsen eller något labbexperiment som gått snett och landat i margarinet. Jag blir så jävla besviken på mänskligheten. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kahavia Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 Vad ska man säga? Man får helt enkelt utgå från att livsmedelsindustrins alla olika tillsatser är kroppsfrämmande och att dom därför inte ska ätas av levande organismer. Skönt att veta att man förmodligen är rensad från sån skit. Snart kommer dock "ät allt i lagom mängd"-maffian med sina argument. Det är nog en utmärkt princip att försöka undvika "kroppsfrämmande" ämnen i kosten. Försiktighetsprincipen låter kanske inte så ballt men är nog ganska bra trots allt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glen Åkesson Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 Det är nog en utmärkt princip att försöka undvika "kroppsfrämmande" ämnen i kosten. Försiktighetsprincipen låter kanske inte så ballt men är nog ganska bra trots allt Och försiktighetsprincipen får man via LCHF/Paleo. Att fler inte fattar detta är obegripligt. Men, det är ju så himla viktigt med fredagspizzan och lite gott på fredagskvällen... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glen Åkesson Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 Jag undrar om tarmfloran kan läkas av sig själv och bli hälsosam efter att man slutat äta lättprodukter? Eller måste man tillföra något? Probiotika - RS - andras tarmbakterier? En god start är att äta rent några månader, det brukar ge effekt på tarmfloran (som förändras riktigt fort, 4 dagar hörde jag på TV). Som nummer 2 kan man sen populera tarmen med bra bakterier. Ät opastöriserade ostar, drick opastöriserad mjölk, ta upp moroten från landet och skölj i regnvatten, käka surkål, ät korvar som fått hänga i ett rum o torka, drick Kambucha (gör helst själv för att minska sockerhalten), etc. Som steg 3, om ovan inte funkar kan man ta friska polarens restprodukter och injicera i tarmen. RS är bra och hjälper de fina bakterierna på traven... 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ɐuuɐ Posted February 28, 2015 Author Share Posted February 28, 2015 Kollade lite närmare på vad som i praktiken används som emulgeringsmedel. I bröd verkar det vara vanligt med mono- och diglycerider. Detta är "trasiga" fettmolekyler kan man säga förenklat, och inget som förekommer i oprocessad mat. Det finns över 2000 emulgeringmedel som används i olika sammanhang, t ex i kosmetika och mat. Naturligt förekommande emulgeringsmedel är lecitin i äggula, fosfolipider i mjölk, samt galla (i tarmen). I lecitin är den aktiva ingrediensen fosfolipider och dessa bygger även upp våra cellmembran. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.