Popular Post iAnna Posted February 28, 2015 Popular Post Share Posted February 28, 2015 http://www.svt.se/opinion/article2710497.svt?&_suid=1425031695130003398367509017075 ”Det går åt mycket värdefull tid åt att besvara frågor om modedieter, tid som skulle ha varit mer värdefull för patienten om den kunnat användas till annat”, skriver Elisabet Rothenberg, ordförande Dietisternas Riksförbund. För att vara en modediet har den hängt med rätt länge. Kanske nåt att satsa på?! Gladiatorernas kostrådgivare - under Romerska riket (typ 2000 år sedan) Carl von Linné - 1733 John Rollo - 1797 Jean Anthelme Brillat-Savarin - 1825 William Banting - 1862 - "Letter on corpulence : Addressed to the public". Thomas Hawkes Tanner - 1869 - "The practice of medicine" sid 217. Wilhelm Ebstein - 1885 Vilhjalmur Stefansson - 1900-talet Rebecca Oppenheimer - 1917 - "Diabetic cookery". Weston A Price - 1939 Raymond Greene - 1948 - "The Practice of Endocrinology" John Yudkin - 1950-talet Alan Kekwick och Gaston Pawan - 1956 Richard MacKarness - 1958 Pernilla Tunberger - 1962 Nils Brage Nordlander - 1966Wolfgang Lutz - 1967 Atkinsdieten - 1970-talet Thomas L Cleave - 1974 Sten Sture Skaldeman - 2001 (?)Lars Wilsson - 2002 Annika Dahlqvist - 2004 Kostdoktorn - 2007 (?) 5-10 % (?) av Sveriges befolkning - 2015 17 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted February 28, 2015 Share Posted February 28, 2015 Hon faller in i en klassisk fettsnurr då hon endast nämner fett i denna formulering: "Med utrymmesmat menas sådana livsmedel som tar mycket ”plats” i form av energi från fett och socker, men inte bidrar med annan näring, till exempel chips, godis, kakor." Fett på rätt sätt kan ju rädda en diabetikers hälsa! Nä mittåt, låt oss se vettiga formuleringar kring fett istället! 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted February 28, 2015 Share Posted February 28, 2015 Citat" Idag har vi tillgång till så många olika källor till information och vem som helst kan uttala sig om kost. De som uttalar sig behöver inte heller ha någon särskild kunskap i ämnet ". Ja du Elisabeth,avsaknad av kunskap inom näringslära gäller i högsta grad dig. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Per Wikholm Posted February 28, 2015 Popular Post Share Posted February 28, 2015 Rothenberg verkar vara förtvivlat över att yttrandefrihet råder. Först upprörs hon över att vi idag "har tillgång till så många källor till information och vem som helst kan uttala sig" Detta är ju fruktansvärt upprörande! Pressfrihet och yttrandefrihet råder. Pöbeln kan få uttala sig om kost helt fritt och utan att ens vara betalande medlem i Dietistförbundet. Men Rothenberg har förslag till bättring framöver. Alla inom "hälso- och sjukvården, media och media" ska "ta ansvar" för sin kommunikation och "börja arbeta strategiskt tillsammans". Vi får väl hoppas att Rothenberg beviljas ett stipendium för ett studiebesök i Vladimir Putins Ryssland för att få inspiration för hur man i dagens samhälle kan begränsa press- och yttrandefrihet i ansvartagande samarbete mellan statens och kapitalets makeliter. 17 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Y62 Posted February 28, 2015 Popular Post Share Posted February 28, 2015 Äter oftast lunch med kenyaner och det som serveras är vanlig mat. Fick frågan varför jag inte äter ris och bröd och jag sa att det är inte nyttigt. But everything here is checked by nutrionists, sa han då. Dietister och diverse myndighetspersoner har en väldig makt över människor. Det är fullständigt omöjligt att komma i närheten av bra mat här. Allt kött är sönderstekt, all sallad är indränkt i nån slags sockerlag typ pizzasallad, all sås är mjölredd. Soppor likaså. Men det är ingen fara, kollat av nutritionister... Masajerna här liknar inte dom masajer man sett på tv, det kan jag säga. Jo, och vi får aldrig ägg! Hur kan man göra så? Ofattbart... 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kahavia Posted February 28, 2015 Share Posted February 28, 2015 Rothenberg verkar vara förtvivlat över att yttrandefrihet råder. Först upprörs hon över att vi idag "har tillgång till så många källor till information och vem som helst kan uttala sig" Detta är ju fruktansvärt upprörande! Pressfrihet och yttrandefrihet råder. Pöbeln kan få uttala sig om kost helt fritt och utan att ens vara betalande medlem i Dietistförbundet. Men Rothenberg har förslag till bättring framöver. Alla inom "hälso- och sjukvården, media och media" ska "ta ansvar" för sin kommunikation och "börja arbeta strategiskt tillsammans". Vi får väl hoppas att Rothenberg beviljas ett stipendium för ett studiebesök i Vladimir Putins Ryssland för att få inspiration för hur man i dagens samhälle kan begränsa press- och yttrandefrihet i ansvartagande samarbete mellan statens och kapitalets makeliter. Bra talat Per! Detta är för övrigt i princip samma sorts argumentation som "de fyra" SLU-professorerna försökte använda sig av när de tänkte slå undan benen för ekologiskt jordbruk. Dvs folk som tror på ekologiska matvaror var ovetenskapliga och ska inte lyssnas på. Man försöker i bägge fallen sälja in industrins påstådda vetenskap som den enda rätta vetenskapen utan att förstå att man därigenom sätter munkavle på den debatt som just leder till riktig vetenskap. Inte heller är man förmögen att se hur industrins intressen numera genomsyrar hela den vetenskapliga processen bakom de kostråd man för fram. Man har blivit oerhört hemmablinda! Antagligen är Rothenberg helt ovetande om detta förhållande och det kanske kan ses som förmildrande omständighet? Oavsett är det inte förenligt med en modern samhällssyn att förorda att folk ska hålla käften när auktoriteter talar! 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Glen Åkesson Posted February 28, 2015 Popular Post Share Posted February 28, 2015 Jag har sagt det förr och säger det igen. Dietister är snart ett forntida yrke. I takt med att flera människor förstår att man ska äta riktig mat kommer dom inte att behövas. Med riktig mat avses inte spannmål. Jag har precis läst Martina Johanssons bok "Magstarkt" och i den stod det att vi är den enda primaten som äter spannmål. Huruvida det indikerar att vi här i forumet har rätt eller inte kan jag så klart inte uttala mig om... Att bara begränsa diskussionen till "Glutenfritt är bara för Celiakipatienter" tyder på sån rungande inkompetens och oförmåga att tänka "out of the box" att man från Dietisternas riksförbund (eller vad d nu heter) borde skämmas. Det är (tillsammans med veteallergi) det enda som kan mätas med den utrustning dom har till sitt förfogande. Ja, men det säger ju inte att det är det enda vi råkar ut för. Dietister rekommenderar än idag små barn att äta Becel Gold. Ser ut som smör, smakar nästan som smör, men är inte smör. Man blir ju förbannad. Dom sitter där och uttalar sig tvärsäkert om dietens hälsa trots att man från forskningshåll bara skrapat på ytan av kommande nobelprisämnet "tarmflorans betydelse för oss människor". Men. Som jag skrev i något inlägg för ett tag sen. Vi kan vara glada att vi ligger före denna yrkesgrupp och kan njuta av att vi fungerar bra och att vi mår bra. 15 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kareng Posted February 28, 2015 Share Posted February 28, 2015 Vi får väl hoppas att Rothenberg beviljas ett stipendium för ett studiebesök i Vladimir Putins Ryssland för att få inspiration för hur man i dagens samhälle kan begränsa press- och yttrandefrihet i ansvartagande samarbete mellan statens och kapitalets makeliter. Inte behöver hon åka ända till Ryssland för att studera hur man kan begränsa press- och yttrandefrihet. Det funkar lika bra här i Sverige och i övriga Europa. Ta exempelvis meddelarskyddet som är så gott som bortblåst genom Datalagringsdirektivet och FRA-lagen. I en massa europeiska länder finns lagar som förbjuder att man "hädar" - d.v.s att man pratar illa om den kristna guden. Direkt efter Paris och Köpenhamnsdåden började en massa politiker prata om att begränsa yttrandefriheten. Trots att de sa sig stå upp för den. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post kareng Posted February 28, 2015 Popular Post Share Posted February 28, 2015 "I Sverige har vi en av världens mest uppdaterade näringsrekommendationer, den senaste upplagan publicerades under 2014." Hur är det möjligt att dietisternas ordförande kan hänvisa till SLV:s kostråd??? Är det inte så att dietisternas kund/patient -grupp i huvudsak består av sjuka, överviktiga och feta? SLV:s råd är riktade till friska och normalviktiga vad jag vet. Eller har jag fel? 11 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
may Posted February 28, 2015 Share Posted February 28, 2015 "I Sverige har vi en av världens mest uppdaterade näringsrekommendationer, den senaste upplagan publicerades under 2014." Hur är det möjligt att dietisternas ordförande kan hänvisa till SLV:s kostråd??? Är det inte så att dietisternas kund/patient -grupp i huvudsak består av sjuka, överviktiga och feta? SLV:s råd är riktade till friska och normalviktiga vad jag vet. Eller har jag fel? Eller hur!? Om jag vore granskande journalist skulle jag gnugga händerna av lycka åt denna motsägelse! Varför är det "ingen" som ser det sjuka i det här? Edit - PIng Uppdrag Granskning 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
may Posted February 28, 2015 Share Posted February 28, 2015 http://www.svt.se/opinion/article2710497.svt?&_suid=1425031695130003398367509017075 ”Det går åt mycket värdefull tid åt att besvara frågor om modedieter, tid som skulle ha varit mer värdefull för patienten om den kunnat användas till annat”, skriver Elisabet Rothenberg, ordförande Dietisternas Riksförbund. För att vara en modediet har den hängt med rätt länge. Kanske nåt att satsa på?! Diabetic cookery - 1917 (98 år) Atkinsdieten - 1970-talet (40 år) Sten Sture Skaldeman - 2001 (?) (14 år) Annika Dahlqvist - 2004 (11 år) Kostdoktorn - 2007 (?) 5-10 % (?) av Sveriges befolkning - 2015 Banting 1862 http://realmealrevolution.com/the-facts 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted February 28, 2015 Author Share Posted February 28, 2015 Banting 1862 http://realmealrevolution.com/the-facts Superbra! Jag har kompletterat listan nu. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bitwit Posted February 28, 2015 Share Posted February 28, 2015 http://www.kostdoktorn.se/varldens-mest-ihardiga-modediet 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MickeB Posted March 18, 2015 Share Posted March 18, 2015 iAnna, du kan lägga till Carl von Linne´ 1700-talet och Brillat-Savarin 1823? som i sin bok Smakernas Fysiologi förklarar att de som äter stärkelserik mat som brödmat, puddingar och dricker öl blir feta, tvärtemot de som äter kött, fisk, ägg och dricker vin som håller sig smala. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kahavia Posted March 18, 2015 Share Posted March 18, 2015 Och ganska många inuiter som nog skulle förundras om någon kallade maten de alltid ätit för mode 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted March 19, 2015 Author Share Posted March 19, 2015 iAnna, du kan lägga till Carl von Linne´ 1700-talet och Brillat-Savarin 1823? som i sin bok Smakernas Fysiologi förklarar att de som äter stärkelserik mat som brödmat, puddingar och dricker öl blir feta, tvärtemot de som äter kött, fisk, ägg och dricker vin som håller sig smala. Tack! har lagt till Brillat-Savarin, men hittar inget om att Linné skulle ätit LCHF? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MickeB Posted March 19, 2015 Share Posted March 19, 2015 Linne åt nog inte LCHF men han konstaterade under sina resor runt landet att samerna som åt i huvudsak animalisk kost var små, seniga, viga, lätta och uthålliga även upp i hög ålder jämfört med skåningarna som åt gröt, bröd, ärter osv var stora, tunga och sävliga.Tror Per Wikholm och Skaldeman skrivit om detta. Boken om samerna heter nåt liknande "Linnes lappländska resa" 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MickeB Posted March 20, 2015 Share Posted March 20, 2015 http://www.kostdoktorn.se/carl-von-linne-talar-ut Här har Kostdoktorn skrivit om Linne´ 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted March 20, 2015 Author Share Posted March 20, 2015 Tack för alla bidrag! Listan uppdateras allt eftersom. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kahavia Posted March 24, 2015 Share Posted March 24, 2015 Öterrikaren Wolfgang Lutz från 50-talet och fram till 2011.http://www.theguardian.com/theguardian/2010/nov/30/wolfgang-lutz-obituary 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kahavia Posted March 28, 2015 Share Posted March 28, 2015 Lars Wilsson med boken "Välfärdens ohälsa" som kom ut år 2002. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted October 3, 2016 Author Share Posted October 3, 2016 Har bara uppdaterat listan i första inlägget lite. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.