jiim Posted March 3, 2015 Share Posted March 3, 2015 Hej, Som jag förstår det förekommer korta fettsyror (4-8 kolatomer) sällan i livsmedel. Är det bra fettsyror? Varför nämns de sällan? Kan man göra egen smörsyra? Hört att det går och att att den luktar ganska illa Eller finns det andra korta fettsyror? Kokosolja är ju bra, och det är en medellång fettsyra. Är kortare fettsyror bättre? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted March 3, 2015 Share Posted March 3, 2015 Vinäger (Acetat) är en kort fettsyra! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Göran O Posted March 3, 2015 Share Posted March 3, 2015 Du kan lätt göra egen smörsyra. Det är bara att käka en kokt kall potatis eller potatismjöl utrört i kallt vatten så bildas det smörsyra i tjocktarmen. Nyttigt ska det vara också. Finns tex en provrörsstudie som tyder på att det kan minska risken för tjocktarmscancer. Sök på "resistent stärkelse" om du vill veta mer. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jiim Posted March 3, 2015 Author Share Posted March 3, 2015 Vinäger (Acetat) är en kort fettsyra! Typ som vitvinsvinäger? Det innehåller väl inget fett? Hur hänger detta ihop Du kan lätt göra egen smörsyra. Det är bara att käka en kokt kall potatis eller potatismjöl utrört i kallt vatten så bildas det smörsyra i tjocktarmen. Nyttigt ska det vara också. Finns tex en provrörsstudie som tyder på att det kan minska risken för tjocktarmscancer. Sök på "resistent stärkelse" om du vill veta mer. Aah ja det har jag provat. Frågan var mer om man kan göra smörsyra innan det kommer in i kroppen, och om det finns någon fördel med att äta i denna form Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted March 3, 2015 Share Posted March 3, 2015 Har inte svar på frågan, men här är en tydlig fettsyreöversikt, med exempel på mat: http://www.halsosidorna.se/Fettsyrorilivsmedel.htm Korta fettsyror finns tydligen i mejerier, kött från idisslare och kokos. Ja det vore intressant att veta om/hur intag av korta fettsyror kommer tjocktarmsfloran till gagn. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Göran O Posted March 3, 2015 Share Posted March 3, 2015 Om det hade varit bra för oss att äta smörsyra hade vi nog inte tyckt att det luktar så fruktansvärt illa. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted March 3, 2015 Share Posted March 3, 2015 Smörsyra är väl estrar som frigörs ur fett som härsknat, eller genom att jäsa kolhydrater eller stärkelse? Låter inte som något man vill förtära, förutom smörsyran som är naturligt "packeterat" i smör 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted March 3, 2015 Share Posted March 3, 2015 "Typ som vitvinsvinäger? Det innehåller väl inget fett? Hur hänger detta ihop :)" Jo det gör det,, som sagt acetat, det är sockret som av bakterier omvandlats till korta fettsyror i stället för alkohol. Är det för mycket smörsyra i osten så blir det dansk stinkost. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Biochemist Posted March 3, 2015 Share Posted March 3, 2015 Normalt brukar bara smörsyra räknas som kort fettsyra (4 kolatomer lång). 6-12 kolatomer namnges oftast för medellånga. Det är den vanligaste konventionen även om det inte finns något officiellt organ som bestämmer hur de skall definieras. Därför kan man ibland hitta olika påståenden för vart gränsen går för långa och korta fettsyror. Som nämnt ovan finns korta fettsyror i smör och kött från grösätande kor (och en del andra vilda djur). Vissa bakterier i tarmen omvandlar fibrer till korta fettsyror. Ser ingen vits med att försöka sig på att tillverka dessa kemiskt. Blir aldrig 100% rent att tillverka något kemiskt. Det är redan på tok för mycket kemiska ämnen i vår mat. Dessutom kan smörsyra användas som byggblock för tillverkning av olagliga substanser så är inte säker på att det ens är lagligt att göra hemmalabb på den molekylen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jiim Posted March 4, 2015 Author Share Posted March 4, 2015 Så det finns inga metabola fördelar med korta fettsyror? Låter som att smörsyra inte är så gott tror att jag skippar det haha uuh Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted March 4, 2015 Share Posted March 4, 2015 Kokosolja tas väl upp av kroppen väldigt fort? Är det för att den har korta fettsyror? Jag mår ofta illa av kokosolja, kan det vara på grund av det snabba upptaget? (Sorry om detta är OT.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jiim Posted March 4, 2015 Author Share Posted March 4, 2015 Kokosolja tas väl upp av kroppen väldigt fort? Är det för att den har korta fettsyror? Jag mår ofta illa av kokosolja, kan det vara på grund av det snabba upptaget? (Sorry om detta är OT.) Kokosolja är medellång (10 kolatomer). Oftast kallas det för korta fettsyror om det är max 6-8 kolatomer. smörsyra har 4 kolatomer Men bra fråga med snabba upptaget. Kokosoljan tar en annan metabol väg i kroppen vet jag i alla fall. Kanske någon vet om korta fettsyror också tar en annan, om man nu kunde äta dem dietärt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Biochemist Posted March 6, 2015 Share Posted March 6, 2015 Fettsyror med 10 eller färre kolatomer tar en annorlunda väg. Bl a behöver de inte transporteras in i mitokondrien med hjälp av karnitin utan tar sig in på egen hand. De bildar också en del ketoner trots att man inte går på en låg kolhydrat diet. Följande grupper av fett tar olika metabola vägar - C4-C10 - C12-C20 - C22-C36 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.