Popular Post Per Wikholm Posted March 5, 2015 Popular Post Share Posted March 5, 2015 WHO vill begränsa sockerintaget till max 10 % fritt socker (och helst max 5 %). I svensk media likställs detta mål med Livsmedelsverkets mål om max 10 % tillsatt socker, vilket är något helt annat. Det är äpplen och päron som likställs i mediarapporteringen. Mer här: http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10510/WHO-s-rekommendation-om-max-10-fritt-socker-ar-inte-samma-sak-som-Livsmedelsverkets-10-tillsatt-socker.aspx 11 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Kjell Granelli Posted March 5, 2015 Popular Post Share Posted March 5, 2015 Precis. Som SLV definierar socker kan många sockerstinna produkter slinka genom nätet, t.ex. när man hällt koncentrat i dem. Heder åt WHO. 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Peter B Posted March 5, 2015 Popular Post Share Posted March 5, 2015 Jag såg på din blogg att du skrev att SLV har sagt att man inte tänker rekommendera max 5% sockerintag.Man blir nästan riktigt förbannad!Vem som helst inser att det måste varit oerhört tufft för WHO komma med sina rekommendationer med tanke på det oerhörda lobbytryck som måste funnits på dem att INTE göra det. Genom att WHO kommer med sina nya rekommendationer ligger vägen öppen för SLV att sänka sina till 5% socker och att använda sig av WHO:s mer eleganta definition vad socker i kosten är. Men antagligen är rädslan för att missa sponsrade event med Coca-Cola Company större än att värna folkhälsan! 11 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kahavia Posted March 5, 2015 Share Posted March 5, 2015 Man får hoppas att tillräckligt många använder sin köpkraft för att dissa sockerstinna produkter. Det påverkar ju i vart fall producenterna till eftertanke. SLV svansar förhoppningsvis efter, sånt har dom ju erfarenhet av. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Per Wikholm Posted March 6, 2015 Author Share Posted March 6, 2015 Jag såg på din blogg att du skrev att SLV har sagt att man inte tänker rekommendera max 5% sockerintag. Man blir nästan riktigt förbannad! Vem som helst inser att det måste varit oerhört tufft för WHO komma med sina rekommendationer med tanke på det oerhörda lobbytryck som måste funnits på dem att INTE göra det. Genom att WHO kommer med sina nya rekommendationer ligger vägen öppen för SLV att sänka sina till 5% socker och att använda sig av WHO:s mer eleganta definition vad socker i kosten är. Men antagligen är rädslan för att missa sponsrade event med Coca-Cola Company större än att värna folkhälsan! Ja, WHO står här för ett pradigmskifte. För max 10 % nivån anser de sig ha evidens för att fritt socker orsakar övervikt, fetma och karies. För 5 % nivån anser de sig enbart ha evidens för karies. De vågar förvisso inte löpa hela linan ut och säga att fritt socker orsakar diabetes och hjärt- och kärlsjukdom men de kommer snubblande nära. Enligt etablissemanget orsakas ju diabetes av övervikt/fetma och diabetes har en mycket stark koppling till hjärt- och kärlsjukdom. Så har man sagt A (socker orsakar fetma) så är man inte så långt från att säga B (socker orsakar diabetes och hjärt- och kärlsjukdom). 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.