Jump to content

Varför WHO:s max 10 % fritt socker inte är samma sak som SLV:s max 10 % tillsatt socker


Per Wikholm
 Share

Recommended Posts

Jag såg på din blogg att du skrev att SLV har sagt att man inte tänker rekommendera max 5% sockerintag.

 

Man blir nästan riktigt förbannad!

 

Vem som helst inser att det måste varit oerhört tufft för WHO komma med sina rekommendationer med tanke på det oerhörda lobbytryck som måste funnits på dem att  INTE göra det. Genom att WHO kommer med sina nya rekommendationer ligger vägen öppen för SLV att sänka sina till 5% socker och att använda sig av WHO:s mer eleganta definition vad socker i kosten är.

 

Men antagligen är rädslan för att missa sponsrade event med Coca-Cola Company större än att värna folkhälsan!

Ja, WHO står här för ett pradigmskifte. För max 10 % nivån anser de sig ha evidens för att fritt socker orsakar övervikt, fetma och karies. För 5 % nivån anser de sig enbart ha evidens för karies. De vågar förvisso inte löpa hela linan ut och säga att fritt socker orsakar diabetes och hjärt- och kärlsjukdom men de kommer snubblande nära. Enligt etablissemanget orsakas ju diabetes av övervikt/fetma och diabetes har en mycket stark koppling till hjärt- och kärlsjukdom. Så har man sagt A (socker orsakar fetma) så är man inte så långt från att säga B (socker orsakar diabetes och hjärt- och kärlsjukdom).

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...