Jump to content

Wikipedia om ketogen kost


andush

Recommended Posts

Svenska Wikipedia är tyvärr helt i händerna på en viss typ av ... det finns ingen som helst kontroll. Trollen kan dansa fritt. Om man försöker addera information som inte passar blir det snabbt krig och de är övermäktiga. Jag använder den aldrig. Den engelska är ganska bra.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Svenska wiki styrs av VOFF:arna :(

 

På sidor om Lchf ketogen kost etc är det ingen chans att få nån rätsida

 

Vi är pöbeln som har "fel tro" och ska därför stå tillbaka för de upplysta

rätt-troende som är satta att bevaka att smutskastningen av oss på sajten

ständigt är synlig och verkningsfull

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Fast det är ju lite mer nyanserat nu...

 

Low Carb High Fat (LCHF) är en speciell svensk form av ketogen diet med lågt intag av kolhydrater (Low Carb, "lite kolhydrater") och högt intag av fett (High Fat, "mycket fett"). Den påstås av anhängarna fungera som metod för kontroll av blodsocker och förviktminskning. Än så länge finns få vetenskapliga studier av kosten, särskilt på längre sikt, och kunskapen om dess effekter är därför begränsad.[1][2] Några studier av kost med lågt kolhydratintag har visat positiva effekter för typ-2-diabetiker under upp till två år.[3][4]Flera svenska dietister, forskare och läkare varnar för dietens effekter på hälsan[5] och beskriver den som "den farligaste modedieten vi haft"[6] och "ett hot mot folkhälsan"[7]. I en stor rapport från SBU 2013 där ett stort antal studier analyserades, konstaterades att det inte har upptäckts någon signifikant skillnad i de långsiktiga hälsoeffekterna mellan olika dieter.[8]. 2014 skriver Time magazine på sitt omslag "Eat butter" och hävdar att nya stora meta-studier visar på att det inte finns någon ökad risk med att äta mättat fett. Detta har LCHF-förespråkare också länge hävdat[9].

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

 

En direkt lögn är "samt varnat för vaccination mot svininfluensan och i stället förespråkat och i stället förespråkat en omläggning av kosten,"

Dr Dahlqvist var emot massvaccinering med ett oprövat vaccin, och förespråkade riskgruppsvaccinering(Hade man begränsat vaccineringen till riskgrupperna, så hade de flesta av de cirka 300 som fick narkolepsi sluppit få det.) , som vid andra influensor. Se t ex TV4 debatten vof-ordföranden Hanno

Essen hävdade att vaccinet var säkert, för att man hade vaccinerat i 150 år, vilket visade att han inte förstår sig på medicinsk forskning. Dr Dahlqvist förespråkade en omläggning av kosten och det gör hon som bekannt fortfarande, och många berättar om hur mycket bättre de mår sedan de slutat med högkolhydrat kosten som skulle innehålla minimalt med fet.

 

 

Ironiskt nog (eller hur man nu ska uttrycka sig) har folk med narkolepsi tydligen blivit hjälpta av Dr. Wahls matprotokoll, som ju är en slags paleo/LCHF för folk med autoimmuna sjukdomar. Jag hörde det i ett podcast nyligen. :rolleyes:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Fram för allt har VOF marginaliserat sig själva i och med förvillarutmärkelsen till Dahlqvist. De får inte längre vara med i stormedia, har ni tänkt på det? De kan för all del fortsätta dygnet-runt-editera den svenska Wikipediasidan, for all I care. Det enda de kan lyckas med då är att marginalisera även svenska Wikipedia. :D

Link to comment
Share on other sites

Jag granskade källorna till texten under http://sv.wikipedia.org/wiki/Low_Carb_High_Fat#Riskargumentoch hela stycket har konstiga källor som motsäger sig själva lite, vad är eran åsikt?

 

Första meningen "Den vanligaste kritiken mot LCHF avser rekommendationen att ersätta kolhydrater med fett, i första hand animaliskt fett. Kritiken bygger på att fett ökar LDL-kolesterolet och att ökat kolesterol ger ökad risk för hjärtinfarkt[36][37]." Källa 36 och 37 går inte att granska pga trasig länk...  Den motsägs av källa 39 i samma artikel som säger att Byta mättat fett mot annat fett har i 3 av 5 studier visat små positiva effekter medans dom 2 andra inte kunde visa detta. Men texten här säger att LCHF kriticeras för man byter kolhydrater mot fett, och så pekar man på studier där man visar att mättat fett i 3 av 5 studier kan bytas mot annat fett för bra resultat. Källa 39 pekar starkt dock på att byta mättat fett mot kolhydrater är dåligt och ger ökad risk för fetma och andra sjukdommar och att man ska minska på kolhydrater. "However, from the standpoint of implementation, further reductions in saturated fat intake usually involve dietary prescriptions that include an increased proportion of carbohydrate (15). For a large proportion of the population, however, the effect of higher-carbohydrate diets, particularly those enriched in refined carbohydrates, coupled with the rising incidence of overweight and obesity, creates a metabolic state that can favor a worsening of the atherogenic dyslipidemia that is characterized by elevated triglycerides, reduced HDL cholesterol, and increased concentrations of small, dense LDL particles (67). Recent studies point to the beneficial effects of reducing carbohydrate intake, but not saturated fat, on this dyslipidemic state (8). In this review, consideration is given to the implications of these findings for dietary practices aimed at further reducing CVD risk."

Meningen "Det finns större och tidsmässigt omfattande studier som visar samvariation mellan högt LDL och hjärtinfarkt.[38]"  Har en väldigt konstig referens. Den referensen är en kritikerstudie eller vad det kan heta, som lyfter frågor kring bristfällande forskning på en rad andra studier inom ämnet och den säger inget som styrker detta påstående. Jag har skitsvårt att tolka denna referens eftersom det inte är en stude alls. 

 

Så enligt wikipedias regler är det bara ta bort text som inte stämmer mot referenser? eller hur ska man få rätsida på detta?

 

EDIT: Slänger in lite trasiga referenser så kommer ju alltid någon laga det på något sätt, skriver även in information som jag såg någon lite hastigt plockade bort i en tidigare redigering. Ska nog se om man kan formulera om allt som är kring studien som är feltolkad. 

Edited by Brumolf
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ironiskt nog (eller hur man nu ska uttrycka sig) har folk med narkolepsi tydligen blivit hjälpta av Dr. Wahls matprotokoll, som ju är en slags paleo/LCHF för folk med autoimmuna sjukdomar. Jag hörde det i ett podcast nyligen. :rolleyes:

 

( Citerar mig själv...)

Tänkte bara länka till denna ledsna mamma/läkare som efter svininfluensavaccinet på hennes inrådan nu har en son med narkolepsi. Vad är oddsen tror in att hon kommer på att prova Dr Wahl's protokoll på sin son? Tror man bara på konventionella Big Pharma metoder så gör man. Igen och igen och igen.

 

http://www.dn.se/insidan/skulden-for-sonens-narkolepsi-knackte-henne/

 

OK, cyniskt inlägg av mig. Det får ni stå ut med. -_-

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...