Provsvar, hjälp uppskattas


R2D2
 Share

Recommended Posts

Nyligen varit och tagit prover på vårdcentralen och bad om att få analysen hemskickad. Osäker på hur jag ska förhålla mig angående vissa resultat, t.ex

P-ALP som ligger på 2.1 (referensvärde 0.60-1.8)

P-Calcium ligger på 2.65 (referensvärde 2.15-2.50)

P-Kreatinin ligger på 39 (referensvärde 50-90) 

 

D, B12 och järn låg precis på gränsen i underkant men ändå inom referensvärdet. TSH på 2.3, något att vara orolig för?

 

Hur mycket kan kroppen påverkas av t.ex för höga eller för låga värden? Varit ovanligt trött sista tiden, men vet inte vad det beror på. Vad beror det på att man har för högt ALP?

 

Är tjej, 20 år, bmi ca 20. Aktiv, äter ej ren lchf men åt det hållet. Bara ren mat.

Link to comment
Share on other sites

Nyligen varit och tagit prover på vårdcentralen och bad om att få analysen hemskickad. Osäker på hur jag ska förhålla mig angående vissa resultat, t.ex

P-ALP som ligger på 2.1 (referensvärde 0.60-1.8)

P-Calcium ligger på 2.65 (referensvärde 2.15-2.50)

P-Kreatinin ligger på 39 (referensvärde 50-90) 

 

D, B12 och järn låg precis på gränsen i underkant men ändå inom referensvärdet. TSH på 2.3, något att vara orolig för?

 

Hur mycket kan kroppen påverkas av t.ex för höga eller för låga värden? Varit ovanligt trött sista tiden, men vet inte vad det beror på. Vad beror det på att man har för högt ALP?

 

Är tjej, 20 år, bmi ca 20. Aktiv, äter ej ren lchf men åt det hållet. Bara ren mat.

Hej och välkommen till forumet :)

 

Ditt höga Calcium i kombination med ett förhöjt ALP, KAN tyda på en överfunktion av Bisköldkörteln.

Jag hoppas att inte läkaren släpper dig utan remitterar vidare till en specialist.

 

Det låga Kreatininvärdet visar att du har "fina" njurar och att du kanske inte har jättemycket och jättestora muskler :)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Hej och välkommen till forumet :)

 

Ditt höga Calcium i kombination med ett förhöjt ALP, KAN tyda på en överfunktion av Bisköldkörteln.

Jag hoppas att inte läkaren släpper dig utan remitterar vidare till en specialist.

 

Det låga Kreatininvärdet visar att du har "fina" njurar och att du kanske inte har jättemycket och jättestora muskler :)

Fick först hem ett brev där det stod att alla prover visade normalt, men ringde då och bad om analysen, så läkaren har redan släppt mig. Ingen uppföljning eller annan kontakt är planerad. 

Kan kreatininvärdet bero på att jag tidigare varit kraftigt underviktig? 

Link to comment
Share on other sites

Fick först hem ett brev där det stod att alla prover visade normalt, men ringde då och bad om analysen, så läkaren har redan släppt mig. Ingen uppföljning eller annan kontakt är planerad. 

Kan kreatininvärdet bero på att jag tidigare varit kraftigt underviktig? 

Svårt att säga om Kreatininvärdet kan bero på tidigare undervikt. Tycker att du ska se det provsvaret som ett kvitto på att du har friska och välfungerade njurar.

Men jag tycker att du ska kräva en remiss till en läkare som kan detta, med tanke på att du har symtom som trötthet, som är ett kardinalsymtom på överfunktion av bisköldkörteln.

Läkaren i fråga verkar inte riktigt "vara på banan" tycker jag, då rekommendationerna vid ett högt kalcium är att ta om provet/proverna efter någon vecka.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Svårt att säga om Kreatinvärdet kan bero på tidigare undervikt. Tycker att du ska se det provsvaret som ett kvitto på att du har friska och välfungerade njurar.

Men jag tycker att du ska kräva en remiss till en läkare som kan detta, med tanke på att du har symtom som trötthet, som är ett kardinalsymtom på överfunktion av bisköldkörteln.

Läkaren i fråga verkar inte riktigt "vara på banan" tycker jag, då rekommendationerna vid ett högt kalcium är att ta om provet/proverna efter någon vecka.

Tack för ditt svar. Gick till läkaren pga kraftig trötthet samt att jag skiftar mellan att frysa och att svettas, och tänkte att vet han mina symtom och sedan mina provsvar så hoppas man ju på att läkaren är den som hjälper en rätt om det behövs en specialist, men jag får se hur jag går till väga. 

Link to comment
Share on other sites

Jag tror så här.. först o främst referensvärden är en sak, behandlingsvärden är något annat.

 

Oså, en gång hos läkaren är ingen gång, du hade hur som helst ingen uppenbar sjukdom, taskiga värden som engångsföreteelse kan vem som helst ha.. enstaka gånger.

 

"Kort Sammanfattning av avsnittet: 

Vanligaste orsakerna till höjda levervärden är fettlever (pga övervikt eller/och alkohol), läkemedel (bl a statiner),

hemokromatos, kronisk hepatit B eller C resp alfa-1-antitrypsinbrist.

Vid levervärden < 5 gånger normalvärden och opåverkad patient kan man avvakta och följa upp efter 6 mån.

Undantag vid även höjt ALP som påfordrar snabbare utredning. Finns infektion, läkemedel eller alkohol som förklarar bilden?

* Höjt ALP utan samtidig höjning av GT talar emot leversjukdom."

 

http://www.praktiskmedicin.se/sjukdomar/leverstatus-patologiskt-levervarden-utrednin/

Link to comment
Share on other sites

Jag tror så här.. först o främst referensvärden är en sak, behandlingsvärden är något annat.

 

Oså, en gång hos läkaren är ingen gång, du hade hur som helst ingen uppenbar sjukdom, taskiga värden som engångsföreteelse kan vem som helst ha.. enstaka gånger.

 

"Kort Sammanfattning av avsnittet: 

Vanligaste orsakerna till höjda levervärden är fettlever (pga övervikt eller/och alkohol), läkemedel (bl a statiner),

hemokromatos, kronisk hepatit B eller C resp alfa-1-antitrypsinbrist.

Vid levervärden < 5 gånger normalvärden och opåverkad patient kan man avvakta och följa upp efter 6 mån.

Undantag vid även höjt ALP som påfordrar snabbare utredning. Finns infektion, läkemedel eller alkohol som förklarar bilden?

* Höjt ALP utan samtidig höjning av GT talar emot leversjukdom."

 

http://www.praktiskmedicin.se/sjukdomar/leverstatus-patologiskt-levervarden-utrednin/

Alpen kanske inte är så viktigt i det här fallet, egentligen, men i kombination med ett förhöjt Kalcium, så bör läkaren i fråga "dra öronen åt sig", tycker jag . . .

Det bör läkaren göra vid ett enbart förhöjt Kalcium också . . .

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tar inga mediciner, aldrig gjort. Aldrig varit överviktig och är det inte idag heller. Dricker aldrig alkohol. Äter bra och näringsrik mat, tränar regelbundet, är mycket aktiv. Blev såklart fundersam varför jag är så trött som jag är samt varför mina prover visar det som visar när jag för övrigt har en hälsosam livsstil...

Link to comment
Share on other sites

Kanske inte det bästa med b12 och d värden i undre kant av referensvärdet? Låga värden av detta kan orsaka trötthet.

 

Tog dom zink värdet?

Fick först bara hem ett brev där det stod att alla min värden var normala och jag hade aldrig fått reda på de egentliga svaren om jag inte hade bett om att få analysen hemskickad. Varför är läkare så oengagerade vad gäller vissa saker? 

Bad om att få testat magnesium, men det togs ej. 

Nej zink togs heller ej.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Gå ut i solen och ät lever :) Du är inte glutenintolerant?

Jag är ute mycket, även tagit d-vitamin hela vintern. Inte ätit gluten på minst fem år, så jag kan inte tänka mig att det är där problemet ligger. 

Link to comment
Share on other sites

Strunt i alla andra provsvar för tillfället, det är det förhöjda Calciumvärdet som är det viktigaste av de avvikande värdena för tillfället, det bör/måste följas upp.

Ett högt Kalciumvärde kan indikera en överfunktion av bisköldkörteln = paratyreoidea, och då spelar det nog inte någon större roll vad man äter eller inte, eftersom att det är ett väldigt "tight" spann i referensvärdena.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Strunt i alla andra provsvar för tillfället, det är det förhöjda Calciumvärdet som är det viktigaste av de avvikande värdena för tillfället, det bör/måste följas upp.

Ett högt Kalciumvärde kan indikera en överfunktion av bisköldkörteln = paratyreoidea, och då spelar det nog inte någon större roll vad man äter eller inte, eftersom att det är ett väldigt "tight" spann i referensvärdena.

Kanske också bör nämna att på fP-Folat står det >50 (referensvärde 14-50). Har det någon betydelse?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ytterligare en sak, har som sagt varit väldigt underviktig tidigare vilket också resulterade i ca 3 år utan mens. Gick då till läkaren och bad om att ta några prover för att se om jag led utav eventuell brist av något. Allt var tydligen normalt även då (bad dock ej om analysen) utom kalium som låg på 2.7 samt kalcium som redan då var förhöjd. Detta är ca tre år sedan. Fick dropp samt kalium utskrivet men kalciumet åtgärdades aldrig utan fick höra att det skulle normaliseras när vikten gjorde det. Lite slarvigt sa dåvarande läkare att även levern var påverkad, men varken hur eller något, bara att även det skulle bli bättre med normal vikt. Nu har jag hållit normalvikt i över två år, men kalciumet är fortfarande för högt och har således varit det i några år nu. 

Skulle det varit farligt borde väl någon läkare reagera, inte ska det vara patientens ansvar att ta reda på eventuell sjukdom, och kan det vara farligt att gå så länge med förhöjt kalcium? 

 

Läste att det kan påverka skelettet, göra en benskör. Var ju även utan mens ca tre år vilket heller inte är det bästa för skelettet. Kan det finnas någon risk att skelettet är påverkat trots min unga ålder?

 

Tack för hjälpsamma svar i alla fall. 

D3 tar jag 3000 IE / varannan dag samt multivitamin och multimineral från holistic. Även probiotika och L-glutamin.

Link to comment
Share on other sites

Nej, det är inte "farligt" att ha ett högt kalcium, det är mycket farligare att ha ett lågt. Då har du haft det ett tag med andra ord, och det är inget akut uppkommet nu. Men i och med att du inte mår bra, så tycker jag att läkaren bör utreda vidare . . .

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Vad gäller:

S-Vit D25 har jag 63 (referensvärde 50-178) 

P-Järn har jag 9 (referensvärde 9-34)

Något som kan påverka trötthet/måendet?

 

Har dock 133 i B-hb, trots lågt järn. Hur kan det komma sig?

Link to comment
Share on other sites

Vad gäller:

S-Vit D25 har jag 63 (referensvärde 50-178) 

P-Järn har jag 9 (referensvärde 9-34)

Något som kan påverka trötthet/måendet?

 

Har dock 133 i B-hb, trots lågt järn. Hur kan det komma sig?

Din kropp är nog kanske "duktig" på att omvandla ditt lagrade järn till Hemoglobin :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share