Gå till innehåll

Resistent stärkelse tillvänjningsperiod


Recommended Posts

Någon som vet hur lång tid det kan ta innan besvär med potatismjöl försvinner? Några dagar? En vecka?..

 

För mig försvann de inte alls - bara ändrade karaktär. Först fick jag våldsamma utrensningssymtom, som varade i några dagar. Efter det var det okej en vecka ungefär, sen blev det tvärstopp! (förstoppning...) Jag fick avbryta intaget.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tvärstopp här också. Jag har lagt ner. I mitt fall undrar jag om det är en korsreaktion. Jag har problem med rå potatis jag får exem när jag skalar, och problem med lagad potatis får migrän. Läkaren säger att det korsar med björkpollenallergi. Jag har problem med gluten också och potatis korsar också med gluten.

 

Finns det en annan resistent stärkelse man kan testa?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Majsstärkelse är olämpligt, den innehåller visserligen mycket resistent stärkelse men också mycket blodsockerhöjande stärkelse. Potatisstärkelse innehåller mycket resistent stärkelse och endast en obetydlig mängd blodsockerhöjande stärkelse.

  • Gilla 4
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Usch, hur mycket tog du?

 

Jag tog ungefär en tesked varje kväll... Superkänslig...

Utrensningsprocessen gav samma upplevelse (där bak...) som om jag skulle ha ätit närmare ett kilo chilipulver! :P

Inte alls skönt kan jag meddela! ;)

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Förlåt, men vad är det som är så bra med potatismjöl att det är värt att börja med små mängder och sedan öka för att inte få besvär av att äta det?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Smörsyra, Accetat och propionat, dvs korta fettsyror!

 

Möjligen oxå, men det är mer spekulation din tarmbiome!

 

Dvs om man inte äter smör, ost, vinäger, grönsaker, bär, vissa rotfrukter.. så kan kusarna i tarmen förse dig med detta.. teoretiskt så kan de oxå trivas o frodas i din tarm.. dock så är det betydligt mer komplicerat, det sista altså!

 

De behöver oxå svål, senor och brosk för att trivas.. så glöm inte dessa födoämnen för kusarna!

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Varför krångla? Vad är det för fel på vanliga fibrer i grönsaker?

Det enda felet är att det blir rätt liten mängd av näring (RS och lösliga fibrer) till tarmbakterierna på enbart LCHF-godkända grönsaker. Kan man unna sig lite mer rotfrukter och kanske en potatis ibland så är det den naturliga vägen. Om man får svårt med blodsockret och måste köra strikt så är potatismjöl det överlägsna alternativet. Att svälta tarmbakterierna på föda gör att de bildar mindre kortkedjiga fettsyror som smörsyra som är dina egna tarmcellers favoritföda. De tvingas då använda reservbränslet glukos vilket har satts i samband med en hel del tarmsjukdomar, tarmens pH blir för basiskt och gynnsamt för patogena bakterier.

 

Passar på att rekommendera LCHF-bloggaren Martina Johanssons nya bok "Magstarkt" för den som vill lära sig mer om vår tarmhälsa. Här är min egen LCHF-guiden till resistent stärkelse:

http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10468/LCHF-guiden-till-resistent-starkelse.aspx

 

Specifikt svar på frågan om fibrer i grönsaker:

http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10469/Resistent-starkelse-Nej-det-gar-inte-lika-bra-med-selleri.aspx

  • Gilla 5
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vad gäller just tarmens produktion av smörsyra/buturat så finns det en väl genomförd studie på LCHF-liknande kost med bara 24 g kolhydrater per dag jämfört med en medel- och en högkolhydratkost. När studiedeltagarna testade lågkolhydratkosten sjönk den till mindre än en fjärdedel av högkolhydratkosten och mindre än hälften av medelKHkosten.

 

Reduced Dietary Intake of Carbohydrates by Obese Subjects Results in  Decreased Concentrations of Butyrate and Butyrate-Producing Bacteria in Feces

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1828662/pdf/2340-06.pdf

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Smörsyra, Accetat och propionat, dvs korta fettsyror!

 

Möjligen oxå, men det är mer spekulation din tarmbiome!

 

Dvs om man inte äter smör, ost, vinäger, grönsaker, bär, vissa rotfrukter.. så kan kusarna i tarmen förse dig med detta.. teoretiskt så kan de oxå trivas o frodas i din tarm.. dock så är det betydligt mer komplicerat, det sista altså!

 

De behöver oxå svål, senor och brosk för att trivas.. så glöm inte dessa födoämnen för kusarna!

 

Tack, Zepp.

 

Svål, senor och brosk...  det låter som om korv vore lämpligt här :)

  • Gilla 5
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skönjer en viss paradox. Många vittnar om lugnad mage på LCHF, samtidigt verkar inte LCHF helt optimal för tarmfloran, eller gäller det endast viss extrem LCHF?

 

Min mage är kolugn på liberal LCHF i alla fall. Äter mycket grönsaker, även rotfrukter någon gång i veckan. Då behöver jag inte bekymra mig eller?

  • Gilla 5
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skönjer en viss paradox. Många vittnar om lugnad mage på LCHF, samtidigt verkar inte LCHF helt optimal för tarmfloran, eller gäller det endast viss extrem LCHF?

 

Min mage är kolugn på liberal LCHF i alla fall. Äter mycket grönsaker, även rotfrukter någon gång i veckan. Då behöver jag inte bekymra mig eller?

 

Det där är en intressant iakttagelse som jag också har tänkt på. Jag tror för min del att min mage innan LCHF betedde sig på ett ganska sjukt sätt pga spannmålen, regelbundna ganska explosiva tömningar, som jag trodde var naturligt. Nu beter sig magen väldigt annorlunda, inte regelbunden, inte explosiv och då blir jag lite orolig, men jag tror det egentligen är helt naturligt. Särskilt efter att jag har läst "Charmen med tarmen" förstår jag bättre hur det ska fungera.

 

Sen är det ju så att vi nog alla som LCHF:ar blir mer intresserade och försöker optimera och läser på och därför kanske gör saker fast vi egentligen mår bra, vi vill bara optimera och testa.

  • Gilla 6
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

De flesta jag varit I kontakt med äter mer fibrer efter LCHF än före. Beror förstås på att de åt som krattor innan. Men det är klart om man har svårt att få I sig fibrer kan man förstås trixa med resistant stärkelse (vilket per definition också är en fiber). Men om man blir dålig I magen av det är det trots allt ett tecken på att fel bakterier haft party på stärkelsen. Orsaken till att stärkelsen är "resistant" är tämligen annorlunda än varför fibrer är resistant, vilket eventuellt gör att det inte går att byta rakt av men tror inte det finns tillräcklig forskning på området än.

 

En annan sak att fundera på är hur befolkningar långt norr ut lever nästan helt utan fibrer. Om vi bara tittar på vårat land ser man hur vissa traditioner I norr är nästan heliga medan de är motbjudande för en skåning. I klimatzoner där fibrer inte finns I kosten har man lagt ut fermenteringen på "entrepenad" så att saga. Istället för att all fermentation sker I tarmsystemet fermenderar man en hel del mat innan den äts. Då får man bade bakterier och dess metaboliter den vägen. Det är ju inte en genmutation  I luktsinnet hos norrlänningar som gör att de har ett nästan religöst förhållande till surströmming och dylikt. Utan lång tradition som bygger på att "en behöv fö å må bra". Dessutom äter de hela djuret, eller gjorde förr I alla fall. Nu antar jag de flesta går till ICA som alla andra.

 

Jag äter mindre fibrer, mycket mindre fibrer på LCHF än vad jag gjorde förut. det beror ju på att jag skulle vara så otroligt duktig och äta fullkorn och bran flakes och fiberhavregryn och annat allsköns skräp, så magen "vent bananas". Nu får jag bara i mig små mängder vattenlösliga fibrer från grönsaker och magen mår myyyycket bättre! :)

  • Gilla 6
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har aldrig riktigt blivit övertygad om förträffligheten med resitent stärkelse. Läste att t ex Michael Eads är kritisk till resistent stärkelse.

 

http://www.proteinpower.com/drmike/metabolism/resistant-starch/

 

Behöver man smörsyra kan man lika gärna äta smör, enligt honom

 

Two pats of butter contain 3 g or about 1.5 times the amount generated by the resistant starch component of the potato.

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Rent potatismjöl är enligt vad jag läst mig till på sistone inte optimalt. Det "bränns av" precis i början av tjocktarmen och gör därmed inte nytta som pH-sänkare och näring längre ner. Jag skulle vilja likna det vid att rått potatismjöl är en processad, alltför ren form av resistent stärkelse och därför är vi inte anpassade till den. Det verkar bättre när RSen kommer tillsammans med vanlig mat. Jag äter numera istället mer diverse grönsaker och rotfrukter, inklusive mindre mängder tillagad potatis som fått ligga till sig i kylskåpet något dygn. En fiber med liknande effekt man kan prova är inulin, som finns i jordärtskockor och lök bland annat.

 

 

Jag håller inte med om att smör skulle vara ekvivalent med RS. Smörsyrorna i smör tar sig ju aldrig ner i tjocktarmen.

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

"Jag håller inte med om att smör skulle vara ekvivalent med RS. Smörsyrorna i smör tar sig ju aldrig ner i tjocktarmen."

 

Det är ju här problemen börjar, för man blandar ihop två olika saker, dels korta fettsyrors hälsofördelar i blodet, dels hur vår tarmflora mår!

 

Två skilda saker.. även om de har beröringspunkter, men vad jag läser så är det inga direkta samband!

 

Främsta nyttan gör de korta fettsyrorna i blodet.. och det verkar inte som om det har någon som helst betydelse huruvida man får dem oralt eller rectalt?

En helt annan sak är hur vår hälsa påverkas av vår tarmflora.. där finns det betydligt mindre kunskap, mest spekulationer faktist.. fasten det verkar rimligt att man bör ha en hälsosam tarmflora.

 

Dock så förefaller det som om diverse folkslag har olika sammansättning på sin.. mest antagligen beroende av vad man äter och vilken miljö man lever i, utan att man för den skull kan upptäcka att de mår sämre eller blir sjukare.

 

Högst halt smörsyra (butyrat) verkar befolkningar som äter mycket mejerier ha.. och smörsyra som går ut via stolgången gör ingen nytta.

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mycket mejerier ger alltså mer smörsyra ut där bak? Och den smörsyran har varit i tjocktarmen! (Sherlock, jag vet :) ) Då verkar det ju positivt med mejerier, för man vill ju hellre ha lite överskott som trillar ut, än underskott, eller? Ser fram emot creme fraise med smör imorgon bitti, så sabba nu inte det genom nåt inlägg som leder åt annat håll :)

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Näe smörsyran du får i dig via munnen tas upp i högre grad än den som tillverkas i tarmen, den tas upp i tunntarmen.

 

Grejen är att de som är sålda på fecal smörsyra brukar mäta halterna i just feces, där gör den ingen nytta utan den skall vara i blodet om jag uppfattat det rätt.

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Intag av mejerier kanske minskar behovet av smörsyra i tjocktarmen, och då kommer överskottet ut - kan det vara så?

 

Edit: Och då menar jag inte att mejeriernas smörsyra når tjocktarmen, utan snarare att mindre smörsyra behöver tas från tjocktarmen till blodet, eftersom mejerierna tillgodosett "blodbehovet". Spekulationer från mig, vet inte om det funkar så.

 

Edit 2: Tänk om mejeriernas smörsyra går via blodet till tjocktarmen, och sedan ut! Är det rimligt?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Smörsyra är bra för tarmepitelet vad jag förstår.. så där kan du ha förklaringen till varför RS och lösliga fibrer kan vara nyttiga.

 

En helt annan sak är vad det gör i blodet.. jag tror att det funkar lite som MCT, men har inte hittat någon förklaring.

 

Men.. och nu blir det krångligare, jäsningen sker i tjocktarmen, så det lär inte påverka resten av tarmsystemet.

 

Och nu blir det om möjligt ännu krongligare, för de kusarna i tjocktarmen som tar hand om RS och lösliga fibrer är bara en liten del av alla kusar där nere, vi har tex sådana som är specialiserade på att ta hand om osmälta delar av brosk, senor och skinn!

 

Jag väntar fortfarande på att de RS-frälsta skall komma med att man bör äta även de tillsammans med potatismjölet!

 

Fast egentligen tror jag inte att det är så himla konstigt och komplicerat, grejen är snarare att man bör undvika raffinerad högprosessad mat och äta hela djuret, då får man automatiskt i sig RS, lösliga fibrer, brosk, bindväv, skinnbitar och litta annat, som kusarna kan gotta sig med!

  • Gilla 7
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

Fast egentligen tror jag inte att det är så himla konstigt och komplicerat, grejen är snarare att man bör undvika raffinerad högprosessad mat och äta hela djuret, då får man automatiskt i sig RS, lösliga fibrer, brosk, bindväv, skinnbitar och litta annat, som kusarna kan gotta sig med!

Precis så.

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Näe!

 

Men ta lite jordärtskocka och lök till detta, dvs Inulin så funkar det.. oså kan du hoppa potatismoset!

 

Vet ni varför potatis inte anses vara RS.. jo för att folk envisas med att äta sin mat varm och tillagad!

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Bra tips Zepp om jordärtskockor!

 

Jag gör gärna mos på hälften sådana och resten en kombo av kålrot, lök, nån morot, palsternacka.

 

Inulin är en polymer av fruktos, vilket ju omedelbart låter helt förfärligt, MEN dessa långa molekyler överlever ända ner i grovtarmen där de snällt låter sig fermenteras av bakterierna.

 

Ett varningens ord om jordärtskockor precis som med potatismjöl: det kan bli mycket gasigt  ;)

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Bra tips Zepp om jordärtskockor!

 

Jag gör gärna mos på hälften sådana och resten en kombo av kålrot, lök, nån morot, palsternacka.

 

Inulin är en polymer av fruktos, vilket ju omedelbart låter helt förfärligt, MEN dessa långa molekyler överlever ända ner i grovtarmen där de snällt låter sig fermenteras av bakterierna.

 

Ett varningens ord om jordärtskockor precis som med potatismjöl: det kan bli mycket gasigt  ;)

Men det är gott!

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kanske lite off topic, men kan kall potatismos gjord på en massa smör , och potatis förståss, fungera som resistent stärkelse?

 

Innehållet av RS i potatis är starkt beroende av tillagningssättet. Jag skulle gissa att kallt potatismos (som alltså fått "vila" i kylen i något dygn) innehåller liknande mänder RS som kall kokt potatis, vilket inte är några imponerande mängder direkt. Det bästa tillagningssättet ska vara att ugnssteka potatisen ("roasting"). Kanske är det så att vatten gör att omvandlingen till RS hindras?

 

 

Lite siffror: antal gram RS per 100 gram:

41. Potato sliced, boiled and cooled  0.77±0.09

42. Potato sliced, fried  0.85±0.08

43. Potato chips, deep-fried  4.96±0.87

44. Potato, steamed, cooled  5.80±1.28

45. Potato, roasted, cooled  19.2±1.68

 

Källa: Sources and intake of resistant starch in the Chinese diet, Chen et al., Asia Pac J Clin Nutr 2010;19 (2):274-282

 

Free The Animal Richard Nikoley delar med sig av sitt RS-potatismosrecept: http://freetheanimal.com/2013/07/low-gi-mashed-potatoes-and-the-resistant-starch-content-of-foods.html :

 

  1. Make mashed potatoes as you normally make them.
  2. Once drained and ready to mash or purée, do it first with just the butter and then let sit for a few minutes to cool, slightly.
  3. Make a cold milk or cold cream slurry with your Bob's Red Mill Potato Starch. I just randomly decided I'd start with One TBS per medium to large potato, 1/4 - 1/3 cup of milk or cream per, as well. It may turn out that more is needed, or it's enough, or more than needed.
  4. Introduce the slurry, mash or purée. I highly doubt that the potatoes in combination with the cold liquid are going to be hot enough for long enough to burst the starch granules.
  5. Eat, measure your BG over time, and compare it to the same conditions with mashed potatoes without the RS. To avoid confounders, I'd just eat them plain with some seasoning.
  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Inte om du intar RS som potatismjöl i kallt vatten, det hinner inte brytas ner till några mängder glukos i magen.

 

Stärkelsekornen i potatis har särskilda egenskaper, de har väldigt få och små porer där enzymer kan tränga in.

 

Det är därför man kokar potatis, så man kommer åt stärkelsen.

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Potatismjöl i kallvatten är helt och hållet värdelöst! (för min del alltså)

Jag gav det dagliga rekommenderade intaget lite över två veckor, vid två separata tillfällen dessutom, men med samma irriterande biverkningar bägge gånger. Främst att potatismjölet förvandlar LCHF:ens underbart stabiliserande effekt på blodsockret, till att mer likna något som gravt berusade upplever i en bergochdalbana! Vaknade alltid nattetid av lågt blodsocker, oavsett hur mycket jag försökte kompensera med att dra ner mitt långtidsverkande insulin.

 

Så för mig, som Typ 1-diabetiker, så blir det förmodligen aldrig mer något potatismjöl. Jag är säker på att LCHF-kosten kan hålla ihop mig och mitt inre ändå!

  • Gilla 7
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det enda felet är att det blir rätt liten mängd av näring (RS och lösliga fibrer) till tarmbakterierna på enbart LCHF-godkända grönsaker. Kan man unna sig lite mer rotfrukter och kanske en potatis ibland så är det den naturliga vägen. Om man får svårt med blodsockret och måste köra strikt så är potatismjöl det överlägsna alternativet. Att svälta tarmbakterierna på föda gör att de bildar mindre kortkedjiga fettsyror som smörsyra som är dina egna tarmcellers favoritföda. De tvingas då använda reservbränslet glukos vilket har satts i samband med en hel del tarmsjukdomar, tarmens pH blir för basiskt och gynnsamt för patogena bakterier.

 

Passar på att rekommendera LCHF-bloggaren Martina Johanssons nya bok "Magstarkt" för den som vill lära sig mer om vår tarmhälsa. Här är min egen LCHF-guiden till resistent stärkelse:

http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10468/LCHF-guiden-till-resistent-starkelse.aspx

 

Specifikt svar på frågan om fibrer i grönsaker:

http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10469/Resistent-starkelse-Nej-det-gar-inte-lika-bra-med-selleri.aspx

Det verkar då inte vara naturligt att äter LCHF om man svälter tarmbakterierna. Om man nu anse att LCHF är människans naturlig foder (vilket stämmer till viss del...). Paradox!

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Enligt Roy Taylor beror högt faste-glukos på leverförfetningen, och leverförfetningen åtgärdas med kalori-restriktion. Alltså Roy Taylor säger, att leverförfetningen i normalfallet försvinner av fasta, att kroppen prioriterar att förbränna leverfetet vid fasta, eller kalori-underskott. Se:  http://www.ncl.ac.uk/magres/research/diabetes/reversal.htm

 

Men också:  http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/dme.12039/epdf

 

Så resistent stärkelse kanske inte är speciellt viktigt när man äter LCHF.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det enda felet är att det blir rätt liten mängd av näring (RS och lösliga fibrer) till tarmbakterierna på enbart LCHF-godkända grönsaker. Kan man unna sig lite mer rotfrukter och kanske en potatis ibland så är det den naturliga vägen. Om man får svårt med blodsockret och måste köra strikt så är potatismjöl det överlägsna alternativet. Att svälta tarmbakterierna på föda gör att de bildar mindre kortkedjiga fettsyror som smörsyra som är dina egna tarmcellers favoritföda. De tvingas då använda reservbränslet glukos vilket har satts i samband med en hel del tarmsjukdomar, tarmens pH blir för basiskt och gynnsamt för patogena bakterier.

 

Passar på att rekommendera LCHF-bloggaren Martina Johanssons nya bok "Magstarkt" för den som vill lära sig mer om vår tarmhälsa. Här är min egen LCHF-guiden till resistent stärkelse:

http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10468/LCHF-guiden-till-resistent-starkelse.aspx

 

Specifikt svar på frågan om fibrer i grönsaker:

http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10469/Resistent-starkelse-Nej-det-gar-inte-lika-bra-med-selleri.aspx

 

Satt och skummade igenom en del blogginlägg från "humanfoodproject.com" och de som jobbar med det stödjer det du säger Per. Han beskrev tarmfloran hos lågkolhydratare som icke diversifierad. Kör man LCHF (som är ännu mer lågkolhydrat än de dieter dom tittat på) så kunde han inte säga något, men det verkar peka i en riktning - dåligt med energi åt bakterierna. 

 

http://humanfoodproject.com/sorry-low-carbers-your-microbiome-is-just-not-that-into-you/

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tycker de som förespråkar resistent stärkelse inte lyckas bevisa fördelen med potatismjöl i vatten på kvällen, för att få ett lägre fasteblodsocker. Dels skriver Ralf Sundberg, i senaste LCHF-tidningen, om en av hans patienter som fått högre blodsocker på, att äta potatismjöl.

 

   Jag tycker att professor Roy Taylors forskning verkar mer trovärdig, som går ut på att bota typ-2 diabetesen, vilket alltså innebär att minska fettet i lever och bukspotkörteln, vilket han visat att i allmänhet leder till normalisering av blodsockerkontrollen.

 

Jag tycker för min del, att äta "LCHF-grönsaker" verkar räcka bra för en god tarmfunktion. Men att det finns olika uppfattningar i frågan om RS är inget att hetsa upp sig över, utan det är väl bara att i lugn och ro ta fram olika argument för och emot. Det finns verkligen inga argument för att alla som äter LCHF skall äta helt lika. Det finns många olikheter som gör att vissa mår bättre av vissa saker, och sämre av andra, som t ex laktosintolerans eller överkänslighet mot mjölkproteiner.

 

Ralf Sundberg skriver i artikeln i LCHF-tidningen "En reflektion jag gjort många gånger är att diabetiker som äter LCHF ofta har ett högre fasteblodsocker än normalvärdet. Däremot förbättras alltid HbA1c." Det borde enligt Roy Taylors forskning, som den presenteras i http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3593165/pdf/dme0030-0267.pdf  bero på graden av leverförfetning, och den därmed inskränkta insulin funktionen. En fasta förefaller vara ett bra sätt att minska fettet i lever och bukspottkörteln. Se figurerna i ovanstående länk, men även

 

"Dear John,

Thank you for inviting my  comment.The main point of interest in the report of Richard Doughty is that he was no overweight yet had type 2 diabetes. This causes enormous confusion as it is commonly thought that only fat people get type 2 diabetes, and some researchers even suggest that non-obese type 2 is a different disease. The latter point is clearly not correct in view of how type 2 incidence changes with food supply in populations. By the Twin Cycle Hypothesis (see appended lecture write up – Just read the Intro, Legend to Fig 9 and Summary!) a person developing type 2 merely has more fat on board than their body can cope with. So lose the diabetes by going from BMI of 23 to 20. The archetypal such person is Asian. The recent BMJ paper on change in BMI distribution in Cuba during the food shortage 1991-96 make the point nicely. The left shift in the frequency distribution curve of BMI does not look huge – but the whole population lost 5.5kg each and incidence of type 2 diabetes halved. The bottom line is that type 2 diabetes is reversible, even if the person has a “normal” BMI.Do come back to me with Q if anything is obscure.Best,
Roy"  Från http://doc2doc.bmj.com/forums/open-clinical_diabetes_dangerous-advice-diabetes?plckFindPostKey=Cat:OpenClinicalForum:209c1fee-a6e1-4cf9-9bd5-7d4dd5443e39Discussion:c20b7158-a689-42d3-8165-ab0d1f2cae1ePost:d367c01b-e8ed-401a-a12f-6775bbc1e2aa

 Ovanstående inlägg säger vad jag förstår att det är nödvändigt med ett kalori underskott, för att minska leverförfettningen, om jag fattat det rätt, och om det är som professor Taylor säger att insulinresistensen beror på leverförfettningen, så är det viktigast, att få bort lever-fettet för att kunna normalisera fasteblodsockret.

 

PS  Sedan kan jag tilläga om jag får vara lite ironisk, att jag som är anhängare av LCHF och tycker att man skall äta RIKTIG MAT är emot att dricka potatismjöl i vatten, medans de som är för paleo är för att dricka potatismjöl i vatten. Var åt man det på stenåldern? DS

 

PS  Jag lägger in en länk till Roy Taylors Banting föreläsning, eftersom den i detalj förklarar varför faste glucosen är  hög vid insulinresistens:  

http://onlinelibrary.wiley.com/enhanced/doi/10.1111/dme.12039/

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

PS  Sedan kan jag tilläga om jag får vara lite ironisk, att jag som är anhängare av LCHF och tycker att man skall äta RIKTIG MAT är emot att dricka potatismjöl i vatten, medans de som är för paleo är för att dricka potatismjöl i vatten. Var åt man det på stenåldern? DS

 

 

Nog tror jag väl att folket på paleolitisk tid krafsade fram stärkelserika rotknölar att stilla hungern med, även om det inte direkt var potatis... :)

 

Det var väl då vi utvecklade symbiosen med tarmfloran som vi fortfarande är beroende av. Det gäller att vårda de små rackarna ömt., och mata dem med det de behöver. (Och framför allt att inte förgifta dem med den kost som rekommenderas av statliga verk.)

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 1 year later...

Jag misstänker att en del av problemen med potatismjöl är att det helt enkelt innehåller för lite resistent stärkelse. När jag provade sköt mitt socker i höjden, och jag bestämde mig för att inte ta mer potatismjöl. Om det ska räknas som mat, måste jag erkänna att jag faktiskt slängde mat, vilket kanske inte är riktigt "comme il faut", men jag kan inte ha galopperande blodsocker. Jag vill komma ner till ett HbA1c under fyrtio. (Jag har fått diagnosen Diabetes typ 2, med HbA1c över nittio.)

 

Men, det visade sig att mjöl av kokbanan har de önskade egenskaperna. Det sänker mitt socker och förefaller förbättra insulinkänsligheten.

 

Mjölet av kokbanan har jag hittat på Taj Mahal på Kammakargatan i Stockholm, och det kan säkert finnas i andra butiker som säljer afrikanska matvaror. Det heter "Fufu flour" eller "Plantain flour".

 

För mig höjer det inte sockret, utan sänker det. När jag tar det före måltiden får jag faktiskt lägre socker efter att ha ätit än innan.

 

Jag har inte märkt några negativa effekter.

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Grönbananmjöl har 35% RS2 vad jag läst. Är det ett annat namn för kokbananmjöl?

 

Potatismjöl har 78%?

 

Så jag är lite skeptisk till att RS-mängden skulle vara anledningen till skillnaden i resultat mellan kokbananmjölet och potatismjölet. Kanske nåt annat? Hur länge testade du respektive? Vissa har sämre "autoimmun tålighet" mot potatis, det kanske inverkar även på blodsockret?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag provade bara en gång, men för min del räcker det. Så höga socker som jag fick av potatismjölet har jag inte sett innan - efter en timme hade det stigit till 12 - toppen brukar för mig ligga vid mellan två och tre timmar. Allting annat jag äter kan höja sockret till omkring 8. Jag tänker inte ge just det potatismjölet en chans till. (När kartan och terrängen inte stämmer överens, då gäller terrängen.)

 

Men potatismjöl är kanske inte en enhetlig produkt. Det kan ju finnas olika andel resistent stärkelse i olika potatismjöl. Inget potatismjöl jag har sett har någon deklaration om hur mycket resistent stärkelse som ingår. Förklaringen till att jag fick så höga socker torde ligga i att en stor andel av potatismjölet spjälkades tämligen omgående, innan det hade passerat tunntarmen.

 

Så det elusiva potatismjölet med mer än dubbelt så mycket resistent stärkelse som bananmjölet är i alla fall inget jag hittade på Willys.

 

Med bananmjölet sjunker sockret, så att jag har sett postprandialt socker lägre än preprandialt.

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Exakt vilket bananmjöl och potatismjöl?

 

Jag vet folk som mätt noga och haft bra resultat med Kockens/Lyckeby Potatismjöl.

 

Jag läste om någon tagit fel och använt potatispulver, som används till potatismos. Men antar att du använde potatismjöl, d v s potatisstärkelse.

 

En gång är ju en gång. Du råkar aldrig ut för såna sockersvar annars?

 

Edit: rättat till potatismos, råkade skriva potatismjöl.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nej, såna sockersvar har jag inte sett innan.

 

Men nu efter att ha börjat med resistent stärkelse är det genomgående så att mitt socker efter maten är lägre än före.

 

Det som inte funkade för mig var Garant potatismjöl. Jag tror inte att jag behöver botanisera bland alla olika varianter som kan finnas. Ingen av dem har någon deklaration av hur mycket som är resistent, men bananmjölet fungerar uppenbarligen. Strängt taget kan jag strunta i hur många procent som har mätts upp i ett potatismjöl som jag inte vet vilket det är.

 

Man läser väldigt mycket på nätet, och ibland kan man prova. Det stämmer inte alltid, vad man hittar här och var. Men jag håller på att köra in mig på att sänka mitt socker, och jag misstänker att ett av problemen vid diabetes typ 2 är fett i levern, eftersom man har sett förbättring av insulinkänsligheten vid lågkaloridiet och fasta. Höga blodsocker hänger ihop med höga triglycerider, och triglyceriderna som inte cirkulerar i blodet lär bo i levern. Om det nu är så att fasta hjälper, så är det något att prova, men jag behöver inte gå igenom alla olika potatismjöl jag kan hitta för att finna ett som fungerar, när jag ju faktiskt har något som fungerar. Om idén är att mata tarmfloran, finns ju också annat, inulin till exempel. Ska skockorna vara råa eller kokta, och bör de kallna först?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Inulin lär du kunna inta hur du vill.. du vill hur som helst inte inta det okokt!

 

Grejen är egentligen skillnaden i komposition av Inulin och potatisstärkelse.

 

Inulin är en polysackarid med glukossvans.. som våra matsmältningsensymer har svårt att bryta ner.. förutom själva glukossvansen.

 

Vad gäller potatismjöl så handlar det om annat.. dels tillverkningsmetod och sort av potatis.

 

Potatisstärkelse är korn bestående utav Amylose och Amylopektin.

 

Dessa korn har för växten ovanligt få och små porer.. där våra matsmältningsesymer kan verka nedbrytande.

 

Det är lixom inte för inte som potatismjöl inte räknas som resistent stärkelse, per se.. iomed att de flesta vill äta lagad mat.. rätt få vill dricka uppslammat potatismjöl i kallt vatten.

 

Hur som helst så kan vi bryta ner potatismjöl i vår magtarmkanal till nästan 100%.. det handlar mer om tid och vad man äter tillsammans.

 

Resistent betyder motståndskraftig,, i det här fallet med potatismjöl så handlar det om att det tar tid!

 

Matlagning gör att det går fortare, dvs när gelatineringen inträffar vid cirka 60 grader så faller potatisstärkelsekornet sönder.

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jorå Zepp, jag provade okokt också, och det var ganska gott, nerrört i A-fil. Gasverket kom ju igång rätt kvickt, så visst fick bakterierna att göra. Däremot hade det inte någon omedelbar verkan för blodsockret, det går upp och ner ungefär likadant som innan. Jag har antagligen bra sockerproduktion i levern, eftersom jag kan få socker på 6,4 efter fem mils cykling utan att ha ätit särskilt mycket som kan driva upp sockret. Jag lunchade på det min fru skar bort från fläskläggen. Hon gillar inte fett... Men jag stannade vid ett körsbärsträd och åt några körsbär på hemvägen från IKEA, vilket var det enda som jag hade ätit efter lunchen. Men inulinet åt jag ju igår, och jag har några kokta små knölar kvar. Jag misstänker att det kan vara någonting med tarmfloran som inte är helt i sin ordning, eftersom jag inte fick igång något gasverk av vare sig potatis- eller bananmjöl.

 

Jag ska prova lite rå potatis också. Kanske man måste äta den otvättad för att få med lite bakterier? Annars verkar ju inulinet funka bra, men det finns negativa rapporter om att ta för mycket. Jag får i alla fall inte diarré av det, men det puttrar en hel del.

 

Och jag ska prova med att dra ner på maten med lite fasta. Det är väl inte stor idé att käka när man inte är hungrig, oavsett vad diabetessköterskan säger (blev utskälld av henne för att jag inte hade ätit frukost och inte heller lunch vid tvåtiden på eftermiddagen. "Diabetiker måste äta regelbundet!"). Jag kan ju inte tro annat än att när mitt socker går upp utan att jag har ätit något alls, så är det någon slags förråd jag har, och stalltipset borde vara levern. Om jag har en massa triglycerider där så blir jag gärna av med dem.

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...